A fegyelem világa, avagy miért és mennyire büntetnek az NB I-ben?

SOMOGYI ZSOLT, BABJÁK BENCESOMOGYI ZSOLT, BABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2017.11.10. 14:40
null
Életkép a Honvéd-öltözőből: a fegyelem bajnoki címet érhet, a bajnoki cím pillanatában ugyanakkor már joggal lazul a fegyelem (Fotó: Török Attila)
Mennyit fizet a késő játékos? Miben lehet megjelenni a televízióban? Használhatják-e a közösségi médiát? A profi egyesületeknél mindent szabályoznak, és az akadémiákon is odafigyelnek az írásos dokumentumok betartására. A Fradi-meccset választó diósgyőri játékos apropóján különösen aktuális a téma.

 

Mit szabad? És mit nem? Busai Attilának vélhetően nem kellett volna a Fradi-pályára mennie, hiszen a DVTK futballistája, és bár nem játszhatott a hét végén, saját csapatát is buzdíthatta volna a lelátón – egymillió forintja bánta, hogy megszegte az írott és íratlan szabályokat.

NB I-ES TARIFÁK
Nézzük, hogyan alakultak a pénzbüntetések a közelmúltban az egyik NB I-es klubnál. A késés háromezer vagy ötezer forintnál kezdődött, ami percenként ugyanennyivel emelkedett, tíz perc után pedig a vezetőedző dönthetett az összegről. A reklamálásért vagy durva szabálytalanságért kapott piros lap százezer forintba is kerülhetett a vétkes játékosnak, ha a szöglet- és oldalszabadrúgások után valaki nem ment az emberével, és az ellenfél futballistája gólt szerzett a helyzetből, húsz-harmincezer forintot kellett fizetnie. Megesett, hogy a csapatszellem „erősítése” miatt az egész csapattól beszedték az összeget.

Házirend – valamennyi klubnál létezik. A félreértések elkerülése végett, ahogy mondani szokás. Persze a házirend is változik idővel – Tichy Lajosnak nem írták elő, mit tehet ki a közösségi oldalára, hogy egy egyszerű példát vegyünk.

Milyen manapság a házirend egy átlagos NB I-es klubnál?

Mint megtudtuk, ezek az előírások is „uniformizálódtak”, nagyjából egy kaptafára készültek, a legtöbb helyen megközelítőleg azonos pontokat tartalmaznak – persze lehetnek kisebb-nagyobb eltérések.

Fontos leszögezni: kétféle házirendet érdemes megkülönböztetni. Az egyiket a klub írja elő, a munkaszerződéssel a játékos egyben vállalja, hogy aláveti magát e házirend rendelkezéseinek, továbbá az egyesület által előírt egyéb kötelezettségeket tartalmazza. A másikat az edző határozza meg, ezt nevezhetjük öltözői házirendnek, amely a játékosok által használt közös helyiség törvényeit tartalmazza. Jellemzően azt rögzíti, mennyit kell fizetnie a játékosnak, ha elkésik az edzésről, ha indokolatlanul sárga vagy piros lapot kap a mérkőzésen, ha esetleg nem megfelelően viselkedik társaival szemben.

MÉG A ZOKNIRA IS FIGYELNI KELL

Nézzük az előbbit, de előtte szögezzük le, sok helyen csak általánosságban írhatunk, konkrét csapatnév vagy játékosnév nélkül, de a sztorik, érdekességek talán így is bemutatják a futball világát.

Az egyik vidéki klub több játékosa a fővárosban él, és a mérkőzés előtti napon egyikük sem hagyhatja el a lakhelyét – aki a vidéki városban él, ott kell lennie, a fővárosiaknak Budapesten kell tartózkodniuk. A futballcsapat klubvezetője elmondta, az utóbbi években, évtizedekben nagyon sok külföldi futballista érkezett Magyarországra, ők például versenyidőszakban engedély nélkül nem léphetik át az országhatárt. Természetesen ez nem vonatkozik a szabadságra, olyankor mindenki oda megy, ahová akar. Ezek általános előírások, ha egy légiós azzal fordul a klubhoz, hogy beteg valamelyik családtagja, a mérkőzés előtti napon is elhagyhatja Magyarországot – de a klub engedélye szükséges hozzá.

A klub házirendje szinte minden esetben rögzíti, hogy a játékos nem tehet az egyesületére nézve sértő kijelentést, a hivatalos programokon a csapat címerével, a szponzor(ok) logóival ellátott felszerelésben kell megjelennie. Persze a profi sportoló arra is figyel, hogy a szabadidejében se viselje másik sportszergyártó termékét, ne legyen rajta olyan cégfelirat, amely üzleti riválisa a csapatot támogató szponzornak. Rögzíti, milyen a futballon kívüli eseményeken kell megjelennie, ez lehet iskolalátogatás, jótékony célú esemény, ajándékozás kórházban fekvő gyerekeknek – ilyenkor azt is tudnia kell a játékosnak, milyen melegítőben, pólóban, zokniban jelenhet meg.

SPRINTEK A GYORSÉTTEREM UTÁN

A legnagyobb fegyelem közepette is előfordul, hogy a játékosok megszegik a házirendet.

Késés. Valamennyi NB I-es klubnál a zsebébe kell nyúlnia a késő játékosnak. Ezért is néztek nagyot az egyik hazai élvonalbeli csapatnál, amikor az egyébként mindig pontosan érkező labdarúgó csak a gyakorlás végére érkezett meg, társait pedig nem értesítette a késéről. Kiderült, egy héttel elnézte a heti edzésprogramot, így angyali nyugalommal készülődött otthon, miközben a többiek már javában izzadtak a gyepen.
Alkohol. Olykor porszem kerülhet a gépezetbe. Mint annál a csapatnál, amelynek néhány labdarúgója a győztes szombati bajnoki után nem másnaposan, hanem részegen jelent meg a vasárnap reggeli regenerációs edzésen.
Étkezés. Ha tiltják a gyorséttermi étkezést, nem tanácsos kihúzni a gyufát. Az egyik klub labdarúgói az edzőtáborozás alatt csapatépítésként bowlingozni mentek, és néhányan úgy gondolták, a közeli gyorséttermet is felkeresik. A rutinosak mindent befaltak, mire a vezetőedző megérkezett, és visszatértek a golyókhoz. A rutintalanoknak viszont félbe kellett hagyniuk az evést, vagy meg sem várhatták, amíg elkészül, amit megrendeltek. A szakvezető ugyanis azonnal visszaparancsolta őket a szállásra, ahol hússzor száz méter futás várt rájuk.
Takarodó. Az edzőtáborozás másik sarkalatos pontja a lámpaoltás ideje. Megesett, hogy a felkészülési meccs után többek szemére sem jött álom, és bár a kártyapartit ketten kezdték, amikor az ellenőrzést végző vezetőedző benézett a szobába, már nyolcan voltak. A csapat másnap a vétkesek kontójára vacsorázott.

A közösségi oldalakon a futballistáknak tilos társaikat, az ellenfelet, esetleg a játékvezetőt minősíteniük, olyan képet posztolniuk, amely sértheti a klub jó hírnevét.

Az öltözői házirend írja elő, milyen viselkedés megengedett az idegenbeli találkozókra történő utazás közben. A mérkőzés előtt szabad-e a mobiltelefont használni – a legtöbb helyen a meccs után, a hazafelé tartó úton bárki nyugodtan nézegetheti a telefonját. Ma már az utánpótláskorú játékosok zsebében is lapul telefon, és megesett, hogy a gyerekcsapat tagjai utazás közben játszottak vele. Mindenki előtt ismerős a jelenet: egy társaság, amelyben mindenki leszegett fejjel a kis képernyőt bámulja… Az egyik fővárosi klub azonban megtiltotta ezt. A buszon tilos a telefont nézegetni, ellenben szabad közösen énekelni, kártyázni, könyvet olvasni, beszélgetni – bizony, van ilyen is.

HAJNALI BULI HELYETT KUTYASÉTÁLTATÁS

Bár a Paks nem tartozik a bajnoki címre hajtó együttesek közé, a csapat hosszú évek óta stabil tagja az NB I-nek. Vajon mi a helyzet, ha valamelyik játékosát a televízióba hívják? Kötelező-e bemennie? Visszautasíthatja-e a felkérést?

„A televíziós társaság vagy az adott rendezvény szervezője klubunk sajtósát keresi meg, aki szól nekünk a kérésről – mondta Kulcsár Dávid, a Paks labdarúgója. – Nálunk nem kötelező a részvétel, ugyanakkor nagyon ritka, hogy nem vállaljuk. Ha valaki nem tud bemenni a műsorba, a klub valaki mást keres helyette. Természetesen nekünk is az egyesülettől kapott ruhában kell megjelennünk.”

De vajon mi a helyzet az étkezéssel és a lefekvéssel?

„Senki sem ellensége magának, mindenki tudja, hogyan kell étkeznie egy élsportolónak – folytatta Kulcsár Dávid. – Ami a meccseket illeti, a klub mindenkinek biztosít szállást a városban, és a szombati mérkőzést megelőző csütörtök és péntek estét mindenkinek kötelezően Pakson kell töltenie. Kijárási tilalom viszont nincs. Nyilván senki sem bulizhat hajnalig, de ha a gyerekek lefektetése után én este tízkor tudom levinni sétálni a kutyámat, azzal még nem szegem meg a házirendet.”

RONGÁLT, MAJD VÁLOGATOTT LETT

Házirendre nemcsak a profiknál, hanem az utánpótlásban is szükség van, igaz, a Puskás Akadémia kollégiumában inkább etikai kódexként tekintenek a dokumentumra.

„Nemcsak labdarúgókat nevelünk, személyiségfejlesztés is zajlik – mondta Kiss Zoltán, a PFLA kollégiumigazgatója. – Az etikai kódexet az intézmény házirendjéhez igazítjuk, azokhoz az értékekhez, amelyeket át akarunk adni a gyerekeknek. Határokat kell szabni a fiataloknak, hogy tudják, mi a jó, mi a rossz, és a legfontosabb, hogy a szabályokat következetesen betartassuk. Természetesen olykor el lehet térni az írott szabályoktól, elvégre nem lehet minden nevelési helyzetet írásba foglalni, de a lefektetett alapelveket nem szabad felrúgni.”

A gyerekekre az edzéseken, az öltözőben és a pályán a szakmai stáb által felállított szabályok vonatkoznak. Természetesen az edzők napi kapcsolatban vannak a kollégiumi tanárokkal.

„Ma már felnőttválogatott az a nálunk nevelkedő futballista, akit annak idején károkozás miatt kellett fegyelmeznünk – folytatta Kiss Zoltán. – Büntetésként áthelyeztük az akadémiánkkal szorosan együttműködő intézménybe, ahol kevésbé volt kiszolgálva, nem volt meg a korábbi kényelem. A tanulmányaiban annyira nem érződött a hatása, a sportpályafutását viszont kellő alázattal és megszállottan folytatta. A szankció nem hathat mindenkire egyformán, de ha következetesek vagyunk, a többségnél működik.”

Dombi Tibor (Fotó: Koncz György)
Dombi Tibor (Fotó: Koncz György)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik