Futsal: ünnepélyes eskütétel a Dunakeszi pályáján

Vágólapra másolva!
2013.03.09. 19:17
null
Safar Iuliu Tonynak elvi kérdés volt a magyar állampolgárság (Fotó: Grnák László)
Safar Iuliu Tony, a Máramarosszigetről származó román válogatott futsaljátékos a Dunakeszi mérkőzése előtt vette fel a magyar állampolgárságot.



Szokatlan körülmények között, a pályán tette le a magyar állampolgársági esküt Safar Iuliu Tony, a Dunakeszi Kinizsi futsalcsapatának román válogatott játékosa. A korábban Berettyóújfalun, a spanyol Gran Canariában és a szlovákiai PKP Kosicében játszó 27 éves fiatalember az NB II-es együttes pénteki, Külker elleni – 7–3-ra megnyert – rangadója előtt vette fel hivatalosan a magyar állampolgárságot.

Az erdélyi Máramarosszigetről származó sportember édesanyja és apai nagyanyja magyar, és mint a Nemzeti Sportnak elmondta, örül neki, hogy klubja segítségével sikerült megvalósítania tervét, és élhetett az egyszerűsített honosítási eljárással.

„Nem tudom, milyen gyakorlati előnyökkel jár ez, nekem inkább elvi kérdés volt – világított rá az indítékra Safar. – Azon sem gondolkodtam még, hogy válogatott szinten befolyásolja-e a pályafutásomat a döntés. Jól érzem magam a román csapatban, nem jutott eddig eszembe, hogy váltsak."

Ehhez egyébként jelentős áldozatot kellene hoznia, hiszen csak akkor szerepelhet a magyar nemzeti csapatban, ha előtte két évig nem játszik más ország, esetében Románia együttesében. A pénteki eseményen a hazai csapat kapitányaként részt vett Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár, a honosítási okiratot Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere nyújtotta át a játékosnak, a mérkőzés kezdő rúgását pedig Mészöly Kálmán végezte el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik