NB I: ferencvárosi gólrekord; történelme legrosszabb sorozatában az Újpest

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2024.02.10. 07:50
Az MTK elleni KO-győzelemnek köszönhetően már 50 szerzett gólnál jár a címvédő Ferencváros (Fotó: Árvai Károly)
Egy héten belül már a harmadik fordulót rendezik a labdarúgó NB I-ben. A kétnapos, sorrendben 20. kör szombat kora délután a Puskás Akadémia kisvárdai vendégjátékával indul, aztán az MTK a Fehérvárt fogadja, majd a bajnokságban már 50 gólnál járó, címvédő Ferencváros a Loki otthonában lép pályára. Vasárnap az éllovas Paks a tavasszal még szintén százszázalékos Kecskemétet látja vendégül, Diósgyőrben új vezetőedző, Mészöly Géza irányításával áll ki az előző kilenc fordulóban csupán egy pontot gyűjtő Újpest, majd a forduló zárásaként a ZTE fogadja a hat meccs óta gólképtelen Mezőkövesdet.

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 20. FORDULÓJA ELÉ
 
SZOMBAT

KISVÁRDA MASTER GOOD–PUSKÁS AKADÉMIA FC

Októberben a lengyel védő, Wojciech Golla szöglet utáni fejes góljával 1–0-ra nyert a Pancho Arénában a Puskás Akadémia, az örökmérleg ezzel a győzelemmel billen a vendégek felé: 4 várdai siker, 7 döntetlen, 5 felcsúti diadal.
 

♦ A Kisvárda 2021 szeptemberétől 6 mérkőzésen át veretlen volt a PAFC-cal szemben (2 győzelem, 4 iksz), ez a sorozata szakadt meg az őszi odavágón, amelyen a piros-fehéreket még Mátyus János irányította.

♦ A szabolcsi városban ez lesz a kilencedik találkozójuk, az eddigiekből csak egyet, 2018 decemberében Horváth Zoltán góljával rögtön az elsőt tudta megnyerni a várdai csapat (1–0). Azóta 4 iksz mellett 3-szor úgy nyertek az akadémisták, hogy hátul 0-ra tudták lehozni a meccset. A legutóbbi 3 alkalommal döntetlent játszottak a Várkerti Stadionban (1–1, 1–1 és 2–2). 

♦ Az NB I-ben a Kisvárda került eddig a legtöbbször hátrányba, összesen 14-szer, és ezekből a szituációkból csak egyszer tudott fordítani, a többi 13 alkalommal vereséggel zárta a meccset.

♦  A Puskás Akadémia két egygólos vereséggel indította a 2024-es évet (1–2 Pakson és 0–1 otthon a ZTE ellen), így már 3 forduló óta nyeretlen (1 iksz, 2 kudarc), ráadásul eközben csupán egy gólt hozott össze. 

♦ Sorozatban a kilencedik bajnokiját játssza szombaton saját közönsége előtt a Kisvárda, az otthoni összmérlege 3 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség. A hazai pálya előnyét tavasszal eddig nem tudta pontokra váltani (1–3 az FTC, majd 1–2 a Vidi ellen). 

♦ A felcsútiak eddig házon kívül eredményesebbek, a 28 pontjukból 16-ot gyűjtöttek be idegenben, a mérlegük 5–1–3, amivel másodikok a vendégtabellán. Igaz, látogatóként a legutóbbi két találkozójukat elvesztették (1–3 Fehérváron, majd 1–2 Pakson). 

MTK BUDAPEST–FEHÉRVÁR FC

♦  Már a 107. meccsük jön az NB I-ben, az előző 5 bajnokijukból 4-et a fehérváriak nyertek meg, és épp ennyivel állnak jobban a párharcban: 40-szer győzött az MTK, 44-szer a piros-kékek, a döntetlenek száma 22. 
 
♦ Ősszel úgy győzött 3–0-ra hazai pályán a Fehérvár, hogy a fővárosiaktól Kádár Tamást már a 20., majd Khaly Thiamot a 43. percben –  még szintén 0–0-nál – kiállította a játékvezető.    

♦ Amikor az MTK volt a vendéglátó, 27-szer nyert a budapesti, 15-ször a fehérvári együttes, 11-szer pedig ikszeltek. A Fejér vármegyeiek bajnokin a legutóbbi 3 alkalommal nem kaptak ki a Hungária körúton (2 diadal, 1 iksz). Sőt, a 2021. áprilisi Magyar Kupa-elődöntőt is megnyerték 2–1-re. 

♦ Akárcsak az ősszel, most is egy kiütéssel a Ferencváros szakította meg az MTK szép bajnoki sorozatát. Akkor a kék-fehérek négymeccses győzelmi szériája után egy 1–6-os, most a négyfordulós veretlenségét (3 diadal, 1 iksz)  követően egy 1–5-ös zakó jött nekik az örökrangadón. 

♦ A zalaegerszegi 1–3-as tavaszi rajt után Kisvárdán visszatalált a győzelem útjára a Fehérvár, ráadásul két új játékosa. a szlovén Nejc Gradisar, valamint Messi volt csapattársa, az argentin-olasz Nicolás Stefanelli is góllal mutatkozott be a 2–1-re megnyert mérkőzésen. A Vidi így az előző 5 fordulóban szerzett 12 pontjával második a formatáblázaton.

♦ Az MTK pontjai 60 százalékát otthon zsebelte be, 28-ból 17-et, a mérlege 5 győzelem, 2 iksz, 2 vereség, a gólkülönbsége ennek ellenére negatív (–2). A legutóbbi 3 hazai mérkőzését úgy nyerte meg, hogy mindig legalább 2 gólt szerzett.

A Vidi idénybeli első idegenbeli sikere elég későn, november 12-én az FTC otthonában jött össze, viszont figyelemre érdemes, hogy ezt is beszámítva az előző négy házon kívüli meccsén 9 pontot szerzett (3 győzelem, 1 vereség).

DEBRECENI VSC–FERENCVÁROSI TC

1943 óta – a félbeszakadt bajnokságban, 1944 augusztusában 2:1-es hazai győzelemmel végződött debreceni bajnokit is beszámítva – 103-szor mérték össze erejüket a legfelső osztályban, az örökmérleg 29 Loki-győzelem, 26 döntetlen, 48 ferencvárosi siker.

Ötéves szünet után született újra döntetlen legutóbb ebben a párharcban. A 2–0-s ferencvárosi előnyt követően 2–2-re végződött Üllői úti találkozó egyrészt Lisztes Krisztián kiállításáról, másfelől Marquinhos 16. másodpercben született fejes góljáról maradt emlékezetes, hiszen mostanáig ez a bajnokság leggyorsabb találata. 


Az előző 11 egymás elleni találkozójukból nyolcat nyertek meg a ferencvárosiak és csak kettőt a debreceniek. 2021 decemberében a zöld-fehérek Loki elleni ötmeccses győzelmi sorozatuknak vetettek véget a piros-fehérek. A 2–0-s diadal edzőbuktatást idézett elő, hiszen az FTC-től ezután menesztették Peter Stögert. Tavaly májusban úgy győzött a Groupama Arénában 3–1-re a Loki, hogy a Fradi már bajnokként lépett pályára.

A DVSC otthonában 50-szer találkoztak és a piros-fehérek állnak jobban: 24-szer született hazai diadal, a döntetlenek és az FTC-győzelmek száma egyaránt 13. A Fradi a legutóbbi 8 fellépésén csupán kétszer tudott nyerni a Nagyerdőben: 2019 novemberében, még Szerhij Rebrovval 6–1-re – ez a párharc legnagyobb vendégsikere – és legutóbb tavaly áprilisban Ryan Mmaee duplájával 2–0-ra. 

A DVSC kedden 2–1-re győzött Újpesten, és ezzel megszakította a négyfordulós nyeretlenségi sorozatát (3 iksz, 1 vereség).

A Ferencváros a bajnokság során másodszor is kiütötte az MTK-t (5–1) és 19 forduló után már 50 szerzett gólnál jár. Ez klubrekord, hiszen ilyen sokkal még egyszer sem állt a bajnokságnak ebben a szakaszában amióta bevezették a jelenlegi, 12 csapatos, 33 fordulós rendszert.

A Loki odahaza 6 győzelem és 1 döntetlen mellett 2 vereséget szenvedett el, érdekesség, hogy mindkettőt fővárosi együttestől (1–3 az MTK és 1–2 az Újpest ellen).
 
♦ A Fradi ugyancsak 6–1–2-es mérleggel vezeti a vendégtabellát, továbbá a mezőnyben kimagaslóan a legtöbb gólt hozta össze, 9 mérkőzésen 28-at (3.11-es átlag), és ennek csak a felét kapta, 14-et. 


VASÁRNAP

PAKSI FC–KECSKEMÉTI TE

♦  Tizennyolc mérkőzésük volt a legfelső osztályban, a tolnaiak eddig erős fölényben vannak, az örökmérleg ugyanis 8 paksi diadalt, 6 döntetlent és 4 KTE-sikert mutat.

♦ Miután a kecskemétiek 2022 nyarán visszajutottak az NB I-be, elsőre megverték a tolnaiakat, a legutóbbi 3 bajnokin azonban ezt már nem tudták megismételni (2 iksz, 1 paksi siker).

♦  A Pakson rendezett 8 mérkőzésükből 4 hozott hazai győzelmet, 2 döntetlen és 2 KTE-siker mellett. A vendég lila-fehérek 2013 májusában (0–1) és 2014 októberében (2–3) tudták elvinni a három pontot az atomvárosból, ahol legutóbb viharos szélben 0–0-t játszottak.

♦ A tolnai együttes tavasszal még százszázalékos, két egygólos győzelmével tartja egypontos előnyét a bajnok FTC-vel szemben. Bognár György együttese már 40 pontnál jár, ez 17-tel több mint amennyi egy évvel ezelőtt 19 fordulót követően, Waltner Róberttel volt neki. 

♦ A Kecskemét tavasszal viszont egyike azoknak a csapatoknak, amelyek 2 forduló után még nem vesztettek pontot. Mindkét meccsen volt egy duplázó támadója, Mezőkövesden Lukács Dániel, a DVTK ellen Horváth Krisztofer. 

♦ Otthonában 9 meccsen csak 2 pontot vesztett a Paks – 0–0 az MTK ellen – és  egyedüli veretlen csapatként vezeti a hazai tabellát. Bognár György irányítása mellett az előző idényben kétszer kapott ki a saját stadionjában, legutóbb tavaly május 19-én a Puskás Akadémiától (0–2). 

♦ A kecskemétieknek van a legszűkebb kerete az NB I-ben – eddig csak 24 játékost szerepeltettek –, viszont ők rúghatták a legtöbb 11-est, 6-ot, és kimagaslóan ők kapták a legtöbb sárga lapot, 57-et. 

♦ Idegenbeli szereplése alapján a tabella alsó harmadában található a KTE, 2–1–6 a mutatója, csak Kisvárdán és Mezőkövesden tudott győzni. 

DIÓSGYŐRI VTK–ÚJPEST FC

♦ Már 115-ször találkoztak az élvonalban, és jelentős a lila-fehérek fölénye: 22 találkozót nyert meg a Diósgyőr, 41 végződött döntetlenre és 52 hozott újpesti sikert. 2020 novemberében sok játékos kapta el egyszerre a koronavírust a lila-fehéreknél, ezért a meccset szerették volna elhalasztani, a házigazda DVTK azonban ebbe nem egyezett bele. A fővárosiak végül nem álltak ki, így a 3 pontot 3–0-s gólkülönbséggel a Diósgyőrnek írta jóvá az MLSZ (az örökmérlegbe ezt az eredményt is belevettük). 

♦ A DVTK pályaválasztása mellett a miskolciaknak csupán egy győzelem hiányzik ahhoz, hogy kiegyenlített legyen a mérlegük, amely most még 17 diósgyőri sikert, 21 ikszet és 18 újpesti diadalt mutat.

♦ 2012 és 2017 között a DVTK hazai pályán zsinórban 7-szer verte meg a lila-fehéreket, azóta 3-szor győztek a fővárosiak és csak 2-szer a miskolciak. Legutóbb, 2021 áprilisában kiesési rangadót játszottak Miskolcon, és a 0–0 akkor az Újpest bennmaradását jelentette. 

♦ A Diósgyőrnek a két februári bajnokin nem sikerült győznie megbízott vezetőedzőjével, Simon Miklóssal (1 iksz, 1 vereség) – igaz, mindkétszer idegenben lépett pályára. A nyeretlensége így már 3 forduló óta tart. 

♦ Az Újpest az előző 9 kilenc NB I-es meccséből 8-at elvesztett, egyszer pedig ikszelt. Kilenc bajnokin nyeretlenségi szériája többször előfordult már, például 2022 őszén (4 döntetlen, 5 vereség) és 1986-ban (2 iksz, 7 fiaskó), olyan negatív sorozata azonban még sosem volt a klub történetében mint most, hogy 9 forduló alatt csupán 1 pontot szerezzen.   

♦ A lila-fehéreknél a tulajdonváltást követő napon azt a Mészöly Gézát nevezték ki vezetőedzőnek, aki eddig összesen kereken 300 NB I-es mérkőzésen ült a kispadon. Ebből két részletben 119 bajnokin irányította az újpestieket, akikkel kétszer volt ezüstérmes, a mérlege 66 győzelem, 26 döntetlen, 27 vereség. Mészöly korábban mindkét alkalommal győzelemmel mutatkozott be a lila-fehéreknél: 2004-ban Szombathelyen (2–0), 2010-ben Zalaegerszegen (2–1) tudott nyerni. 

Az élvonalban legtöbb gólt – 40-et – kapó újpestiek ebben a kiírásban egyetlen bajnokit tudtak hátul 0-ra lehozni – éppen a Diósgyőr elleni hazai találkozójukat (2–0). 

A DVTK hazai mérlege 4–2–3, az utóbbi két otthoni mérkőzésén azonban nem tudott nyerni (0–3 a ZTE, 3–3 az MTK ellen).

Az Újpest egyedül a Kisvárdát előzi meg a vendégtabellán, a mérlege 1–2–6, legutóbb december 9-én a ZTE otthonában szerzett pontot (1–1).

Mészöly Géza, az Újpest frissen kinevezett edzője korábban kétszer is idegenbeli győzelemmel rajtolt a lilákkal, most Diósgyőrben debütál (Fotó: ujpestfc.hu)



ZALAEGERSZEGI TE FC–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC

Tizenhárom NB I-es találkozó után a zalaiak állnak jobban: 5 ZTE-győzelem, 5 döntetlen, 3 kövesdi diadal. A matyóföldiek 2021-ben 2-szer is le tudták győzni az egerszegieket, viszont a legutóbbi 6 bajnokijukon ezt már egyszer sem sikerült megismételniük (3 iksz, 3 vereség), sőt a tavalyi februári hazai kupanegyeddöntőjüket is elbukták (1–4) ellenük. Az októberi borsodi összecsapásukat még Boér Gábor dirigálásával, Antonio Mance duplával 2–1-re a zalaiak nyerték meg. 

Egerszegen eddig 4-szer meccseltek az élvonalban, és a kövesdiek még soha nem tudtak diadalmaskodni, 3 döntetlen mellett az egyetlen ZTE-siker 2020 decemberében, zárt kapuk mögött jött össze nekik (3–0).

A zalai együttes 2 győzelemmel kezdte a tavaszt, ráadásul a mezőny első felében tanyázó Fehérvár (3–1) és Puskás Akadémia (1–0) ellen – ez az első alkalom ebben a bajnokságban, hogy egymás után 2 bajnokit tudott nyerni. 

A Paks elleni hazai 0–1 azt jelentette, hogy zsinórban a hatodik bajnokiján lett gólképtelen a kiesésre álló Mezőkövesd (2 döntetlen, 4 vereség). Hasonló eredménytelenségi szériája legutóbb a 2021–2022-es kiírásban épp vasárnapi ellenfelének, a ZTE-nek volt a magyar élvonalban.

Bár a Zalaegerszeg legutóbb legyőzte vendégét, a Fehérvárt, 2–2–5-ös mérlegével mégis utolsó a hazai tabellán, és a legtöbb gólt kapta, 22-t.

A Mezőkövesd házon kívüli mutatója 1–3–5, az egyetlen győzelmét Kecskeméten aratta (2–0), a legutóbb két vendégfellépését azonban megúszta vereség nélkül  (0–0 az FTC, majd a Puskás Akadémia otthonában).

A 20. forduló programja: 
Február 10., szombat
12.30: Kisvárda–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
15.00: MTK–Fehérvár (Tv: M4 Sport)
17.30: DVSC–FTC (Tv: M4 Sport)
Február 11., vasárnap
12.30: Paks–Kecskemét (Tv: M4 Sport)
14.45: DVTK–Újpest (Tv: M4 Sport)
19.45: ZTE–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport+)


A LABDARÚGÓ NB I ÁLLÁSA

1. Paksi FC

19

12

4

3

35–22

+13 

40 

2. Ferencvárosi TC

19

12

3

4

50–21

+29 

39 

3. Fehérvár FC

19

10

3

6

39–28

+11 

33 

4. Debreceni VSC

19

8

5

6

29–25

+4 

29 

5. MTK Budapest

19

8

4

7

25–33

–8 

28 

6. Puskás Akadémia

19

7

7

5

28–23

+5 

28 

7. Kecskeméti TE

19

8

3

8

30–30

27 

8. Diósgyőri VTK

19

7

4

8

29–32

–3 

25 

9. Zalaegerszegi TE

19

6

3

10

25–37

–12 

21 

10. Újpest FC

19

6

3

10

25–40

–15 

21 

11. Mezőkövesd

19

4

3

12

17–30

–13 

15 

12. Kisvárda

19

4

2

13

21–32

–11 

14 

 

–*

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik