Gera Zoltán: Fel akarom juttatni a Vasast az élvonalba

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.02.28. 08:32
Gera Zoltán minden edzőjétől tanult, most ő adja át a tudást (Fotók: Vasas FC/Lenkó Patrik)
Klubedző akart lenni, hétfőn megkapta a lehetőséget: az U21-es válogatottól távozó Gera Zoltán szeretne nagyot alkotni a Vasassal, első tétmeccse szerdán a vármegyei I. osztályú Mezőörs elleni Magyar Kupa-csata lesz.

– Furcsa ezt a címert látni a melegítőjén.
– Még nekem is szokatlan – mondta lapunknak Gera Zoltán, a Vasas hétfőn kinevezett, 44 éves vezetőedzője, korábbi 97-szeres válogatott labdarúgó –, de szerintem gyorsan megszokom. Játékosként sem voltam vándormadár típus, de ez most egy jó feladat.

– Az U21-es válogatottat hagyta el egy NB II-es klubért − ez szakmai előrelépés?
– Klubcsapatnál szerettem volna dolgozni. Nagyon megtisztelő, felelősségteljes munkakör volt a korosztályos válogatott, de időszakos munka, igazából csak néhány nap van a taktikát ismertetni, gyakorolni, itt napi kapcsolatban kell lenni a játékosokkal, a stábtagokkal. Nem három hónap, hanem sokszor három nap van két tétmérkőzés között, ez egészen másfajta kihívást jelent. Nem tagadom, hiányzott a futballpálya, a napi munka, ezért léptem ki a szövetségi edzői státuszból. Erre készültem, és mert szimpatikus volt, amit Nagy Miklós sportigazgató felvázolt, úgy éreztem, elérkezett az idő, hogy váltsak – igaz, voltak ajánlatok korábban is. A cél egyértelmű, fel kell jutni az első osztályba, nem lesz könnyű, de sohasem hátráltam meg a nehéznek tűnő feladattól. Lelkes vagyok, várom a közös munkát.

– Ha már ezt említi, a személyes kötődés miatt kérdezem: hívta valaha a Ferencváros? Vagy a Pécs, ahonnan elindult a karrierje és ahol a napokban váltottak edzőt?
– Nem. Azért, mert játszottam a Fradiban, nem leszek automatikusan a csapat edzője, nem is számítottam ilyesmire. Más utam van, itt kell helytállnom. Azért az fontos nekem, hogy bárhol is játszottam, dolgoztam eddig, szívesen fogadnak, ha visszatérek, sohasem váltam el haraggal egyik volt klubomtól sem. A profi futball ilyen, megtisztelőnek érzem, hogy egy ekkora klub számít rám, bízik bennem. Nagyon sokat jelent, hogy engem kértek fel a feladatra, és azt már megtanultam: a saját munkámra kell figyelnem, a magam útján haladni.

– Ha már a kötődésnél tartunk: volt egy kettő nullára megnyert Fradi–Vasas 2001-ben, amikor három tizenegyest rúgott a hazai csapat, kettőt ön harcolt ki...
– Fiatal voltam és talán túl őszinte: amikor a lefújás után kérdeztek, elismertem, hogy feldobtam magam. Kaptam a többiektől az „intelmet”: Zoli, máskor ne mondj ilyet! Már az U21-esek edzője voltam, amikor az említett mérkőzés után nagyjából húsz évvel kijöttem egy mérkőzésre megnézni játékosokat az Illovszky-stadionba, és egy szurkoló megszólított: Zoli, az nem volt szép! Szóval tudom, hogy a Vasas-drukkereknek az fájdalmas emlék, mondtam, hogy megmásítani nem tudom, elnézést kérek.

 

– Csizmadia Csaba a segítője, neki van tapasztalata a feljutásban, a Budafokot vitte az élvonalba, klubedzőként ön most kezdi a pályát − ki támaszkodik kire, ki a főnök?
– A vezetőedző hozza meg a végső döntést, de stábban gondolkodom, és Csizivel jól dolgoztunk együtt az U21-nél, különböző karakterek vagyunk, tapasztalt edző, jól tudunk együttműködni. A 2016-os Eb-n Késedi Gábor volt a videóelemző a válogatottnál, ismerem őt is, most a Vasas munkatársa, Ferenczi István is régi ismerős, Nagy Gábor is, mindenkinek a véleményére kíváncsi vagyok.

– Mi a legfontosabb, amit szeretne átadni a csapatnak?
– A figyelem, a koncentráció az első perctől az utolsóig. Sok döntetlent játszik a csapat, ezeket „át kell fordítani”, hogy győzelmek legyenek. Győztes mentalitásra van szükség. Olyan csapatot képzelek el, amely nemcsak a támadásban, hanem a védekezésben is tudja, mit akar, hová terelné az ellenfelet, hol akar labdát szerezni. A játék minden részletét kontrollálni akarjuk. Rendszerben gondolkodó embernek tartom magam, de megkapják a játékosok a kellő szabadságot. Ki akarom hozni a maximumot a srácokból, fejlődni kell egyénileg és csapatként egyaránt.

– Kedd délelőtt megtartotta az első edzést – mik az első benyomásai?
– Abszolút pozitívak. Odafigyeltek, koncentráltak, de tudom, idő kell ahhoz, hogy elképzeléseimet, az általam képviselt mentalitást átvegyék a játékosok. Többeknek edzője voltam az U21-es együttesnél, tudom, kitől mit várhatok, kinek miben kell fejlődnie.

– Máris egy különleges feladat előtt áll, a hétvégén Siófokon korábbi ferencvárosi klubtársa, Dragan Vukmir lesz az ellenfele.
– Siófok? Mezőörs! Nem tévesztjük szem elől, mi a feladatunk, márpedig szerdán Magyar Kupa-mérkőzést játszunk, hiba lenne másra összpontosítani.

– Milyen edzőnek tartja magát? Arra gondolok, hogy korábbi edzői közül kitől mit lesett el.
– Mindenkitől valamit. Garami József zseni volt, látta, kinek hol van a legjobb helye, senki sem értette, ha valakit egészen más posztra tett, és kiderült, igaza volt. Sok minden megtanulható a futballról, de az aligha, hogy úgy lásd a játékot és a játékost, mint Józsi bácsi. Roy Hodgsonnál a szervezettség, az automatizmus nagyon fontos volt, de említhetnék másokat is, mindenkitől kaptam valamit, és mindent, amit tanultam, most át akarom adni a Vasas játékosainak, hogy együtt juttassuk fel a klubot az élvonalba.

 

„Ennek a mérkőzésnek még a szertárossal a kispadon is a Vasas az esélyese”

VAYER Gábor, a Mezőörs KSE negyvenhat éves támadója: – Futball-láz van Mezőörsön, az egész falut magával ragadja a Vasas elleni mérkőzés, bízunk benne, hogy jó eredményt érünk el. Amióta novemberben búcsúztattuk a Kaposvári Rákóczit, erre a párharcra készülünk, és bár a tavasszal az Amatőr-kupa döntőjében az Unione ellen lépünk pályára, azt hiszem, a szerdai találkozóra mindenki az év eseményeként tekint. A sorsolás előtt úgy voltunk vele, jó lenne a Ferencvárost vagy a Paksot kapni, az ország talán két legjobb csapata közül az egyiket, a reálisan verhető ellenfelek ugyanis elfogy­tak. Tény, a Vasas most NB II-es, de patinás klub, amikor megkaptuk ellenfélnek, azonnal beugrott, hogy az ETO-val már ezerkilencszázkilencvenhétben játszhattam ellene. Nem gondoltam volna, hogy az amatőr évek ilyen rangos meccset tartogatnak még nekem, tettem érte, hogy így legyen, de a klubnál is sok munkát fektettek bele, hogy a Vasast fogadhassuk. Az általam tisztelt Bognár György szavaival élve: ennek a mérkőzésnek még a szertárossal a kispadon is a Vasas az esélyese. Nem bántam volna, ha Gera Zoltán csak a mi meccsünk után veszi át a piros-kékek irányítását.
Z. A.

MAGYAR KUPA
NYOLCADDÖNTŐ, szerdai mérkőzések
13.00: Mezőörs KSE (megyei I.)–Vasas FC (NB II) – élőben az NSO-n!
17.00: HR-Rent Kozármisleny (NB II)–MTK Budapest – élőben az NSO-n!
17.00: VSC 2015 Veszprém (NB III)–Kecskeméti TE – élőben az NSO-n! 
18.00: Tiszakécskei LC (NB II)–Kisvárda Master Good – élőben az NSO-n!
19.00: Debreceni VSC–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik