Üti-e a 0–0-s hagyományt a Fradi és a Loki remek formája?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.04. 11:01
null
Aleksandar Jovanovic (fehérben, jobbra) ismét korábbi csapata ellen léphet pályára (Fotó: Török Attila)
A 15. fordulót rendezik meg a labdarúgó NB I-ben: a legnagyobb érdeklődés a Ferencváros–DVSC rangadót kíséri, amelyen az előzetes jegyeladások alapján csaknem telt házat várnak a Groupama Arénába. Remélhetőleg gólt is látnak a nézők, bár a két csapat éppen hervasztó szériában van egymás ellen… A listavezető pozícióját a legutóbbi fordulóban elveszítő Videoton a Mezőkövesd ellen javíthat, de lesz Vasas–Újpest FC észak-pesti derbi is – Dunaújvárosban.

 

HALADÁS–PAKSI FC

♦ A két csapat 21 alkalommal mérte össze tudását az NB I-ben, a mérleg 9 Haladás-siker, 11 paksi győzelem és csak egy döntetlen.

♦ A Haladás pályaválasztása mellett is kiegyenlített a mérleg (5 hazai és 5 vendéggyőzelem), a legutóbbi három ilyen találkozót viszont a szombathelyiek nyerték meg (1–0, 3–1, 2–0).

♦ Nagyon rossz formában van a Haladás: legutóbbi öt bajnoki mérkőzésén nyeretlen, közben még a Magyar Kupából is kiesett. A Hali legutóbbi 18 bajnokija közül csak 3-on tudott győzni.

♦ A Paks nem tudott nyerni legutóbbi három bajnokiján, két döntetlen után Debrecenben vereséget szenvedett.

♦ Kimondottan gólerős vendégként a Paks, mely legutóbbi 9 idegenbeli mérkőzésén 17 alkalommal talált be – és csak az Újpest elleni bajnokin nem örülhetett gólnak.

♦ Messze a Haladás szerezte a legkevesebb gólt eddig az NB I-ben, 14 mérkőzésen 11 találat a szombathelyiek mutatója. Minden más csapatnak legalább az egygólos meccsenkénti átlaga megvan.

FERENCVÁROS–DEBRECENI VSC

♦ Eddig 87 első osztályú mérkőzést játszott a Ferencváros és a Debrecen. 39 találkozót az FTC, 25-öt a DVSC nyert meg, 23 döntetlenre végződött.

♦ Az FTC 2002 tavasza óta – 15 mérkőzésen – csak egyszer kapott ki hazai pályán a Debrecentől. A legutóbbi öt hazai, DVSC elleni mérkőzésén veretlen maradt a Ferencváros (2 győzelem, 3 döntetlen). 1943 óta vívják mérkőzéseiket a fővárosban, de a DVSC 1999-ig egyszer sem tudott nyerni a Fradi otthonában, és összesen csak négyszer (1999, 2001, 2002, 2012) tudott győzelemmel távozni.

♦ 2001 és 2005 között volt a Loki legjobb sorozata: a Loki nyolcszor járt az Üllői úton, hétszer gólt sem kapott, igaz, a nyolc meccsből öt 0–0-ra végződött. 2003. május 30-án az egyik 0–0 azt eredményezte, hogy a Ferencváros lemaradt a bajnoki címről, és következett az egyik legnagyobb botránya a régi stadion történetének. 2004. május 27-én ismét kulcsfontosságú meccset vívtak a felek, az FTC 3–1-es győzelme bajnoki aranyérmet eredményezett.

♦ Megint kezdik: a két csapat legutóbbi három bajnoki mérkőzése 0–0-ra végződött, reméljük, nem folytatódik a sorozat. Ez ellen szól az is, hogy a Fradi legutóbbi 10, a Loki legutóbbi 9 mérkőzésén szerzett gólt az NB I-ben. A kétezres években 8 alkalommal született 0–0-s döntetlen a Fradi–Loki rangadókon, ez a leggyakoribb eredmény ebben a periódusban.

♦ Visszatér a tábor: az ultrák a 2014. június 1-jén, még a Puskás Ferenc Stadionban rendezett FTC–Paks (2–0) mérkőzés után 1252 nappal lesznek ott ismét a Ferencváros hazai bajnoki mérkőzésén. Az akkori Fradi kezdőcsapatából mutatóba maradtak játékosok: csak Dibusz Dénes és Böde Dániel kerettag most is azok közül, akik több mint három éve pályára léptek. No meg a vezetőedző Thomas Doll is maradt.

Az akkori FTC-összeállítás: Dibusz – Jovanovic, Pavlovic, David Mateos, Bönig (Laczkó 87.) – Somália (Józsi 84.), Gyömbér – Jenner, Leonardo, Holman (Ugrai 72.) – Böde. Sokan nem élhették át a mostani kerettagok közül, milyen az, amikor hazai pályán ott van a Fradi-tábor…

♦ Vajon milyen volt a mérlege hazai pályán a Ferencvárosnak azokon a bajnokikon, amelyeket a tábor nélkül rendeztek meg? A válasz: igen jó, 38 győzelem, 14 döntetlen és 4 vereség.

♦ A bajnokság két legjobb sorozatban levő csapata vív rangadót. A DVSC kilenc-, az FTC hétmeccses veretlenségi sorozatot épített. Mindkét csapat legutóbb augusztusban szenvedett el vereséget az NB I-ben – mindkettő a Videotontól.

♦ Hazai pályán a Ferencváros tízmérkőzéses veretlenségi sorozatban van, legutóbb április 15-én, a Vasastól szenvedett vereséget (1–2). Legutóbbi négy hazai meccsét egyaránt megnyerte az FTC.

♦ Még mindig a Debrecen mérkőzésein esik a legkevesebb gól az NB I-ben (2.50-es a gólátlag), a Fradi találkozóin ugyanez a szám 2.93 gól mérkőzésenként.

VIDEOTON FC–MEZŐKÖVESD

♦ Hat mérkőzést játszottak eddig az élvonalban, a mérleg 3 Videoton-siker, 2 döntetlen, 1 mezőkövesdi győzelem.

♦ A Videoton pályaválasztása mellett a Mezőkövesd még egyszer sem tudott győzni (2 hazai siker, 1 döntetlen).

♦ A Vidi elveszítette listavezető pozícióját az Újpest elleni döntetlennel. A fehérváriak ötmeccses veretlenségi sorozatban vannak, ám legutóbbi hat bajnoki mérkőzésükön a megszerezhető 18 pontból csak 9-et gyűjtöttek be. Ugyanebben a periódusban az immár élen álló Ferencváros 18-ból 16 pontot szerzett meg.

♦ A Mezőkövesdé messze a legrosszabb aktív sorozat az NB I-ben, a matyóföldiek nyeretlenségi szériája már 12 mérkőzést számlál. A Kövesd legutóbb július 22-én győzött bajnoki mérkőzésen.

♦ Hazai pályán a Ferencváros mellett már csak a Videoton őrzi veretlenségét a bajnokságban.

♦ Eddig a Videoton szerezte a legtöbb gólt (29) a bajnokságban, míg a Mezőkövesd a második legkevesebbet (15, egyedül a Haladás mutatója rosszabb).

♦ A Mezőkövesd vezetőedzője, Kuttor Attila hét és fél szezont játszott a Videoton felnőttcsapatában, csapatkapitánya is volt a székesfehérvári klubnak – sőt, mezőkövesdi kinevezése előtt a Vidi U17-es csapatát irányította.

VASAS FC–ÚJPEST FC

♦ Észak-pesti derbi Dunaújvárosban, mivel a Vasas újpesti „albérletben” játszik, és e meccsen nem használhatja pályaválasztóként a Szusza Ferenc Stadiont. A két csapat stadionja bő 5 kilométerre van egymástól, most utazhatnak a küldöttségek (és a szurkolók) bő 85-öt.

♦ Eddig 178-szor csapott össze a két nagy múltú csapat az első osztályban. Az Újpest 91, a Vasas 46 mérkőzést nyert meg, 41 alkalommal döntetlent játszottak.

♦ A Vasas pályaválasztása mellett csaknem húsz éve (1998. május 3. óta) nem játszott döntetlent a két csapat. 17 mérkőzésből tízet az Újpest, hetet a Vasas nyert meg.

♦ 2017-ben csak két olyan idegenbeli bajnokija volt az Újpestnek, amelyen nem kapott gólt. Mindkettőt meg is nyerte (a Haladás ellen 2–0-ra, a Balmazújváros ellen 1–0-ra).

♦ A Vasas is „gólképes”: a 2017-es évben 14 bajnokit játszott pályaválasztóként, és 3 kivételével mindegyiken kapott gólt. Nem is keveset: a 14 mérkőzésen „benyelt” 21 találat pályaválasztóként nem mondható jó mutatónak.

♦ Az Újpest eddigi 18 találatából 9 a Novothny Soma, Nagy Dániel duó nevéhez fűződik. Igaz, az öt találattal a házi góllövőlista élén álló Novothny találatainak többségét mezőkövesdi triplájával érte el.

♦ Az Újpest az egyetlen csapat az NB I-ben, mely mérkőzéseinek felén (ez 7 találkozót jelent) döntetlent játszott a 2017–2018-as idényben. A Vasas – holtversenyben a Haladással – játszotta eddig a legkevesebb döntetlent, kettőt.

DIÓSGYŐRI VTK–BALMAZÚJVÁROS

♦ Eddigi egyetlen élvonalbeli mérkőzésüket a Balmazújváros kiütéssel, 4–0-ra megnyerte. Ez volt az NB I abszolút újoncának első győzelme a magyar labdarúgás legmagasabb osztályában.

♦ Beindult a Diósgyőr, egy négyes vereségsorozat után megnyerte legutóbbi három mérkőzését, úgy, hogy azokon összesen 10 gólt szerzett. Ez a Vasas, Honvéd, Haladás elleni „bajnoki triász” fekszik a DVTK-nak, mert eddig a bajnokságban 6 meccsen 16 pontot gyűjtött be ellenük. Bódog Tamás csapata az összes többi mérkőzésén 5 pontot szerzett.

♦ A DVTK válogatott támadója, Ugrai Roland már 7 gólt szerzett a bajnokságban, ez egyéni csúcs – korábban 5 találat fölé egyszer sem jutott.

♦ A Balmazújváros eddig minden idegenbeli NB I-es mérkőzésén kapott gólt.

♦ A DVTK mérkőzésein látják a legtöbb gólt a nézők, az eddigi 14 találkozón 3.57 a gólátlag. Más NB I-es csapatok meccsein ez az átlag 3.30 alatt mozog.

♦ Több mint egy éve (2016. augusztus 6., DVTK–Honvéd 0–3) nem volt olyan mérkőzése pályaválasztóként a Diósgyőrnek, amelyen ne szerzett volna gólt. Sőt! A legutóbbi 17 hazai mérkőzésből 15-ön 2 vagy több alkalommal talált be a miskolci csapat. Ez pláne úgy megsüvegelendő teljesítmény, hogy stadionja újjáépítése miatt a Diósgyőr már jó ideje albérletbe kényszerül.

BP. HONVÉD–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Eddig uralja a Honvéd a kispestieknek nagy presztízsértékkel bíró párharcot: 8 bajnoki mérkőzésből ötöt megnyert, kettő végződött döntetlenre, a Puskás Akadémia egyszer győzött. A felcsútiak még nem nyertek a Honvéd vendégeként, sőt, még gólt sem értek el eddig.

♦ 14 forduló után a Honvéd több pontot gyűjtött, mint az előző szezonban, amikor bajnoki címet szerzett (most 22-t, akkor 21-et). A csapat 14 kör után mindkétszer a 4. helyről várta a 15. fordulót, az előtte álló három csapatból kettő ugyanúgy a Ferencváros és a Videoton volt.

♦ A kispestiek 24 góljából 15-öt az Eppel Márton, Davide Lanzafame támadóduó szerzett. A gólkirályi cím védője, Eppel 7, Lanzafame 8 találatnál jár. Ők ketten majdnem annyiszor találtak kapuba az eddigi mérkőzéseken, mint a PAFC, mely 17 találatot jegyez.

♦ Rossz sorozatban van a Puskás Akadémia, Pintér Attila csapata legutóbbi 5 bajnoki mérkőzésén nyeretlen maradt. Ez már a harmadik ötös szériája a felcsútiaknak: kezdtek 5 nyeretlen mérkőzéssel, aztán jött 5 veretlen (van egy döntetlen, mely a nyeretlenségi és veretlenségi szériába is beszámít), most jött megint 5 nyeretlen.

♦ A Puskás Akadémia az egyetlen csapat, mely az előző két fordulóban nem tudott a kapuba találni – pedig helyzetük volt bőven a PAFC játékosainak…

♦ A Honvéd idegenben 14 pontot szerzett eddig, hazai pályán viszont csak nyolcat. Pályaválasztóként csak a Balmazújváros és a Mezőkövesd mérlege rosszabb a kispestiekénél.

NB I, 2017–2018, 15. FORDULÓ
NOVEMBER 4., SZOMBAT
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
15.30: Haladás–Paksi FC
Sopron, Városi Stadion
Erdős József
15.30: Ferencváros–Debreceni VSC
(Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
15.30: Videoton FC–Mezőkövesd
Felcsút, Pancho Aréna Karakó Ferenc
15.30: Vasas FC–Újpest FC
Dunaújváros, Városi Stadion
Iványi Zoltán
15.30: Diósgyőri VTK–Balmazújváros
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Farkas Ádám
19.30: Bp. Honvéd–Puskás AFC
(Tv: M4 Sport)
Budapest, Bozsik József StadionPintér Csaba
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 14 8 5 1 28–13 +15 29
2. Videoton FC 14 8 5 1 29–16 +13 29
3. Debreceni VSC 14 7 4 3 23–12 +11 25
4. Budapest Honvéd 14 6 4 4 24–22 +2 22
5. Diósgyőri VTK 14 6 3 5 27–23 +4 21
6. Vasas FC 14 6 2 6 19–23 –4 20
7. Paksi FC 14 4 6 4 22–23 –1 18
8. Puskás Akadémia FC 14 4 4 6 17–21 –4 16
9. Újpest FC 14 3 7 4 18–19 –1 16
10. Szombathelyi Haladás 14 3 2 9 11–27 –16 11
11. Balmazújváros 14 2 4 8 16–22 –6 10
12. Mezőkövesd Zsóry FC 14 2 4 8 15–28 –13 10

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik