NS Panaszláda: Ancelottinak szabad, Dollnak nem?

Vágólapra másolva!
2017.05.08. 12:12
null
Az FTC és az MLSZ között vita robbant ki a játékvezetőkről <br />
A Ferencváros hónapok óta vitában áll az MLSZ-szel, volt már téma a bírók teljesítménye, a bíróküldés, a játékvezetők parkolóhelyének kijelölése és vissza-visszatérő elemként – a minap az nb1.hu-nak adott interjújában megint bírálta Csányi Sándor stábját a Fradi elnöke, Kubatov Gábor – a szövetségi apparátus alkalmassága. Ezekből a bírálatokból mennyit ismer el jogosnak az MLSZ? – öntöttük ki a panaszládát Berzi Sándor MLSZ-alelnöknek, a játékvezetői bizottság elnökének.

Az MLSZ elnöke egyértelműen fogalmazott: ez nem vita a klub és szövetség között – mondta a Nemzeti Sportnak Berzi Sándor. – A klub egyoldalúan, megalapozatlanul és feleslegesen vádaskodik, amivel a szakmai teljesítményről tereli el a figyelmet, miközben az üzengetés rontja a labdarúgás általános megítélését.

A bíróküldést az MLSZ a nemzetközi szabályok és gyakorlat szerint végzi – amely szabályokat kötelesek vagyunk követni, és amelyeket a Ferencváros is elfogad az UEFA-versenysorozatokra és az MLSZ által kiírt versenyekre való nevezéskor. Ez alapján nem lehet leiratkozni egy játékvezetőről. Természetesen ha valaki rosszul fúj vagy lenget egy mérkőzésen, annak volt és van következménye, de az nem az úgynevezett leiratkozás. Sajnálatos, hogy voltak, akik Kassai Viktor csapatának gyenge madridi szereplését is sportszerűtlen és megalapozatlan támadásra igyekeztek kihasználni. „Vajon az UEFA megbünteti Ancelottit éppúgy, mint az MLSZ Dollt?" – tették fel a kérdést. Az MLSZ elnöke már erről is nyilatkozott korábban, amikor igyekezett segíteni az egyébként teljesen világos szabály értelmezésében: nem tilos a játékvezető teljesítményét értékelni, bírálni, jónak vagy rossznak minősíteni, viszont fegyelmi vétség a klub tagjai vezetői, alkalmazottai részéről a játékvezetést csalónak, a bírói hibát szándékosnak mondani. A Ferencváros edzője úgy nyilatkozott, „Nem akarják, hogy bajnok legyen a Fradi", ami a fentiek alapján büntetést von maga után. Ancelotti nem vádolt meg senkit azzal, hogy a hibás ítéletek mögött a Bayern BL-győzelmének megakadályozása húzódik meg, ezért nem büntetett az UEFA.

A parkolás... A szabályzat egyértelműen leírja, hogy a bírók parkolási helyétől az öltözőbe való eljutás során nem érintkezhetnek a szurkolókkal, és a játékvezetőknek a csapatokkal, játékosokkal azonos helyen kell parkolniuk. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a bajnokság megkezdése előtt a pályahitelesítés során a klub kijelölte, az MLSZ pedig elfogadta a játékvezetők parkolási helyét, nevezetesen a Groupama Arénában a főépület parkolójában. A Ferencváros a fenti előírásokat sorozatban megszegi, ami büntetést von maga után. Kicsit értetlenül nézzük, mi történik egy ilyen patinás, a vezetője szerint Európába igyekvő klub esetében. Elgondolkodtató, hogy a fenti szabálysértési sorozat éppen azt követően kezdődött, hogy a Ferencváros elfogultsággal kezdte támadni a játékvezetőket; előtte három éven keresztül gond nélkül be tudták tartani a fenti előírásokat. A klub sajnálatosan nem tartja be az általa korábban elfogadott szabályokat, épp ellenkezőleg: ahogy halljuk, vezetői szűkebb és tágabb körben is azzal viccelődnek, milyen jól kiszúrnak így az MLSZ-szel. Nem örülnénk, ha súlyosítani kellene a büntetést, hiszen indokolt esetben pontlevonásra, vagy a pályahitelesítés visszavonására is sor kerülhet.

Még egyszer hangsúlyozom, az egész ügy a Ferencvároshoz és a sportág egészéhez méltatlan jelenség. Ugyanakkor a szabályok betartását mindenkitől meg kell követelnünk, a tavalyi bajnok és a többi csapat presztízsének védelmében is. Ha nem tennénk, akkor lenne jogos a kritika, hogy az adminisztráció rosszul végzi a munkáját. Egyébként az MLSZ elnöksége is vizsgálta, tud-e bármit tenni annak érdekében, hogy sikeresebb legyen a jövőben a nemzetközi porondon az ország legnépszerűbb csapata, mit lehet tenni a nézőszámuk emelkedéséért központi szinten, de a játékvezetés kérdése ezzel összefüggésben nem került szóba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik