NS Panaszláda: mit figyel, mire jegyzetel a mérkőzésellenőr?

Vágólapra másolva!
2017.11.30. 13:00
Az utóbbi időszakban a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) mérkőzésellenőrei is a kritikák kereszttüzébe kerültek. Több helyen lehetett már hallani: semmi más feladatuk nincs, csak lesni a még megmaradt szurkolókat, kitartóan fülelni, ki mikor kiabál valami oda nem illő, netán nyomdafestéket nem tűrő szavakat, kizárólag azért alkalmazzák őket, hogy az NB I-ben szereplő klubokat milyen jogcímen lehessen újra meg újra megbüntetni. Az illetékes bizottságok ugyebár az ellenőri jelentést veszik alapul, a Blikk szerint sajtcédulára rögzített félmondatok kerülnek egyes kluboknak súlyos milliókba. Mi szükség van az ellenőrökre? Hogyan dolgoznak, mi a feladatuk? Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője adott választ kérdéseinkre.

„A Magyar Labdarúgó-szövetség mérkőzésellenőreinek sokrétű, összetett feladatkörük van. Általában másfél-két órával a találkozó előtt a helyszínen kell lenniük, és minden, a mérkőzés szervezésével és rendezésével kapcsolatos, az infrastruktúra, a biztonsági, a versenyszabályzatokban és a versenykiírásokban meghatározottakat ellenőrizniük kell. Felsorolni sem könnyű, mennyi mindent muszáj áttekinteni: rendelkezésre állnak-e a megfelelő helyiségek a csapatok és a játékvezetők számára, az orvosi szobák, a parkolóhelyek, rendben előkészítették-e a pályát, a sajtó munkatársait megfelelő körülmények várják-e – és így tovább.

A munka része, hogy a nézőtéren elhangzottakat is figyelniük kell, az ellenőr maga dönti el, milyen módon jegyzetel, de a mérkőzés után hivatalos ellenőri jelentést kell készítenie, és elektronikus úton eljuttatnia az MLSZ-hez a mérkőzésen készült fényképfelvételekkel együtt. Ez egyébként az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA rendezvényein, például a Bajnokok Ligája-mérkőzéseken is pontosan így zajlik… Nem az ellenőrök munkájához tartozik, de többször is elmondtuk: az MLSZ nem pénzügyi szempontok alapján szabja ki a büntetéseket, a klubok által befizetett összegek nem a szövetség költségvetéséhez járulnak hozzá, hanem a Focisegély Alapítvány kapja, amely jelenleg a rászoruló, bajba jutó korábbi futballistákon igyekszik segíteni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik