Sváb: Csak futballozni akarok; Orosz Lanzafaméval példálózik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.02. 10:27
null
Sváb Dániel (balra) már több felkészülési meccsen is szerepelt a Cottbusban (Fotó: Imago)
Tovább dagad a Sváb Dániel-ügy. Amint arról tegnap a Nemzeti Sport Online beszámolt, a Cottbus kijátszhatja a játékos nevelési költségének megfizetését a Ferencváros számára. A futballista értetlenül áll ez előtt, a Ferencváros részéről Orosz Pál ügyvezető viszont már arról nyilatkozott, ha ez megtörténik, akkor erkölcsileg megkérdőjelezhető még a védő jövőbeni nemzeti csapatban való szereplése is.

 

Ahogy arról tegnap már beszámoltunk, a német Bild azt feszegeti, ha egy csapat huszonhárom esztendőn aluli futballistát kíván szerződtetni (ha szabadon igazolható, ha nem), a játékos tizenkét éves korától számítva évente hatvanezer eurónyi – tizennyolcmillió forintnyi – nevelési kompenzációt kell fizetnie korábbi klubjának.

A ferencvárosi nevelésű, a zöld-fehérektől már biztosan távozó, lejáró szerződésű Sváb Dániel szeptember másodikán, vagyis egy hónap múlva tölti be huszonharmadik életévét, e szerint utána már nem kell fizetni érte a Cottbusnak, amellyel már másfél hónapja készül a védő.

A nyári átigazolási időszak augusztus harmincegyedikén lezárul. A cottbusi klub célja, hogy ne kelljen hatszázezer eurót, vagyis körülbelül száznyolcvan millió forintot átutalnia a ferencvárosiaknak tíz évi nevelési díj címén. A dolog pikantériája még, hogy a német szabályrendszer előírja, ha valaki július elsején vagy később válik szabaddá, a nyári átigazolási időszak lejártát követően csak januárban írhat alá másik klubhoz. Ahhoz, hogy ez a korlátozás ne legyen érvényben, az előző megállapodásának legkésőbb június 30-ig meg kell szűnnie. Ez Sváb Dániel esetében megtörtént.

Kérdés, mit szólnak az érintettek a történtekhez.

„Csak kapkodom a fejem – mondja a játékos, aki másfél hónapja edz és lép pályára felkészülési mérkőzéseken a német második ligás, jelenleg egy-egy győzelemmel és vereséggel a nyolcadik helyen álló Energie Cottbusban. – Egyszerűen nem tudok és nem is akarok ezzel a történettel mit kezdeni. Nem ismerem a paragrafusokat, nem tudom, hogyan működnek a dolgok – én csak futballozni akarok, mégpedig a Cottbusban."

„Erről a nevelési költségről sem tudok semmit. Természetesen szó sincs arról, hogy trükköznénk a Cottbusszal, kijátszva a Fradit, azt a klubot, amelynek rengeteget köszönhetek. Azt sem tudom, hogy a cottbusiaknak mi a céljuk, azt sem tudom, mikor írom alá a szerződést, mert ilyen jellegű tájékoztatást sem kapok. Annyi biztos, hogy szóban megállapodtunk, az edző, Rudi Bommer számít rám, vagyis szakmai oldalról nem lehet gond. Erről többet nem tudok mondani" – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Sváb Dániel.

A védő nem tudott többet mondani, annál inkább volt véleménye Orosz Pálnak, az FTC Zrt vezérigazgatójának.

„Le kell ülnünk beszélni az ügyvédeinkkel, milyen lépéseket tehetünk – már, ha egyáltalán tehetünk bármit is. Davide Lanzafame, a Honvéd korábbi olasz csatárának ügye jut eszembe, azaz lehet kiskapukat keresni és találni, csak morális szemszögből közel sem biztos, hogy jó döntés. Remélem, Sváb Dánielt nem tudták rávenni arra, hogy belemenjen abba, a Cottbusnak ne kelljen fizetnie a Ferencvárosnak, és még ne írjon alá. Bízom benne, hogy nem lavírozik, elvégre tisztességes, normális, rendes srác" – fogalmazott a Nemzeti Sport megkeresésére a sportvezető.

„Biztos vagyok benne, hogy van akkora tehetség, hogy a jövőben akár a válogatottban is bemutatkozzon, és helytálljon ott, vagyis ha kijátszaná a Fradit – hangsúlyozom, nem feltételezem ezt róla –, erkölcsileg megkérdőjelezhető a nemzeti csapatban való szereplése. Egyelőre ennyit tudok mondani, remélem, hamarosan pont kerül az ügy végére" – tette hozzá Orosz Pál.

SVÁB DÁNIEL TELJES NYILATKOZATÁT, MELYBEN KIFEJTI, MIÉRT SZERETNE A COTTBUSBAN FUTBALLOZNI, ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT PÉNTEKI SZÁMÁBAN. MEGSZÓLAL COTTBUS SZÓVIVŐJE IS. A CIKKET DIGITÁLIS FORMÁBAN IS ELÉRHETI!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik