Cottbus: 600 ezer eurót bukhat a Fradi, ha Sváb később ír alá

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.01. 06:42
null
Sváb Dániel januárig klub nélkül maradhat (Fotó: Mirkó István, archív)
A német Bild megfejtette, miért nem írt még alá Sváb Dániel, a Ferencváros lejárt szerződésű 22 éves védője a német másodosztályú Cottbushoz.

A Bild azt írja, ha egy csapat 23 éven aluli játékost szerződtet (hiába szabadon igazolható), a labdarúgó 12 éves korától számítva évente 60 ezer eurónyi nevelési kompenzációt köteles fizetni a korábbi klubnak. Nos, Sváb Dániel szeptember 2-án tölti be a 23. életévét, így ez a kitétel ekkor érvényét veszíti, vagyis szeptember 2. után már nem kell érte fizetni.

MIKOR ÍRHAT ALÁ, HA SZABADON IGAZOLHATÓ?
A nemzetközi átigazolási szabályzat szerint a szabadon igazolható játékosok bármikor, akár szeptember 3-án is szerződést köthetnek. A német szabályrendszer ugyanakkor azt írja elő, hogy ha valaki július elsején vagy később válik szabaddá, a nyári átigazolási időszak lejártát követően csak januárban írhat alá másik klubhoz. Ahhoz, hogy ez a korlátozás ne legyen érvényben, az előző szerződésének legkésőbb június 30-áig meg kell szűnnie. Úgy tudjuk, Sváb szerződése megszűnt június 30-án, vagyis szeptember 2-án már aláírhat úgy a Cottbushoz, hogy ne kelljen érte nevelési költséget fizetni.

Csakhogy a nyári átigazolási időszak szeptember 1-jén lezárul, azaz a Ferencvárostól a szezon végén szerződése lejártával távozó Sváb egy nappal „elbukhatja” a szerződést. A cottbusi vezetőségnek ugyanis egyértelmű célja, hogy ne „dobja ki” az ablakon a 600 ezer eurót, a futballista tízéves nevelési díját, ha egyszer fél esztendő múlva már teljesen ingyen szerződtetheti a védőt. Vagyis így a Ferencváros a Bild számítása szerint elesik több mint félmillió eurós költségtérítéstől.

Sváb június 17-én érkezett a német klubhoz, és azóta együtt edz a kerettel, szerepelt a felkészülési mérkőzéseken is. A tétmeccseken viszont szerződés híján nem kaphat lehetőséget, pedig a klub vezetői korábban többször jelezték, hogy minden csak napok kérdése.

Ha nem szorul rá a Cottbus – mondjuk a vele egy poszton játszó Alexander Bittroff esetleges sérülése miatt –, hogy azonnal szerződtesse Svábot, a hátvédnek januárig várnia kell, legalábbis a Bild szerint, mert akkor nyit újra a játékospiac, és mivel addigra elmúlik 23 éves, a Cottbus megspórol 600 ezer eurót.

A Lausitzer Rundschau helyi lap viszont azt írja, napokon belül pont kerül Sváb átigazolási ügyének végére, s Rudi Bommer vezetőedzőt idézi: „Mindenben megegyeztünk, a szerződés aláírása már csak formalitás."

Mondhatni, idő kérdése…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik