Nőtt az NB I értéke, csökkent a légiósok száma

Vágólapra másolva!
2013.03.07. 13:19
null
Martinus egyike azoknak az ígéretes légiósoknak, akik a télen Magyarországra igazoltak (Fotó: Veres Viktor)
A magyar átigazolási időszak zárását követően az elmúlt években még több helyen változott a keret, de a legtöbb csapatnál erre most nem láthattunk példát. Egy forduló elteltével, az átigazolási adatok tanulságait megvonva itt az ideje egy kis értékelésnek.

HA KEVÉSSEL IS, DE NŐTT AZ NB I ÉRTÉKE

Egész Európára vonatkozó átigazolási számadatokat, illetve a futballisták értékére vonatkozó becsléseket csak a transfermarkt.de összegez. Mivel itthon a legtöbb klub nem hozza nyilvánosságra az átigazolási adatokat, sok esetben inkább csak becslésekről beszélhetünk, de ezek is megmutatnak bizonyos irányokat, trendeket.

KERETÉRTÉKEK REGIONÁLIS ÖSSZEVETÉSBEN

NB I Liga 1 Szuperliga Corgon Liga
Keretérték ősszel 96 millió euró 265.1 156.1 55.17
Keretérték tavasszal 97.2
262.6 154 54.175
Forrás: transfermarkt.de

A transfermarkt.de szerint ősszel 96.6 millió eurót (28.8 milliárd forint) ért a magyar NB I-es csapatok teljes keretértéke. Ez mintegy hatszázezer euróval emelkedett a téli szünetben, 97.2 millió euróra (29.16 milliárd forint). Ez azért érdekes adat, mert azt jelzi, hogy papíron értékesebb játékosok jöttek, mint, akik távoztak. Márpedig télen alapvetően mindenhol kisebb a mozgás, inkább szabadon igazolható játékosok váltanak klubokat, ezért nehéz növelni az összértéket.

A nyári átigazolási szezon után a Nemzeti Sport Online helyi szakértők bevonásával regionális elemzésben hasonlította össze a román (Liga 1), a szerb (Szuperliga) a magyar (NB I) és a szlovák (Corgon Liga) élvonal piacát. Az akkori adatokhoz képest, ha kevéssel is, de csak a magyar NB I tudta növelni az első ligában futballozók teljes keretértékét.

Az, hogy ez sikerült, nagyban köszönhető a kölcsönben az Anderlechttől a Videotonhoz érkező Juhász Rolandnak, a fehérváriakhoz ugyancsak kölcsönbe, a Rio Avétól érkező portugál Vítor Gomesnek, a szintén kölcsönbe, a Cataniától a Honvédhoz igazoló olasz Davide Lanzafaménak vagy éppen a Ferencvároshoz ingyen érkező, szabadon igazolható brazil Leonardónak.

Ők az NB I legértékesebb labdarúgói közé tartoznak. Ebben a rangsorban egyébként most Juhász Roland vezet, akinek az értékét kétmillió euróra becsüli a Transfermarkt, más kérdés, hogy a téli szünetben ezen összeg feléért sem tudta eladni az Anderlecht azt követően, hogy az előző fél évben nem számítottak rá a belga klubban. Ráadásul az NB I-be szerződve rögtön egymillió eurót esett az értéke, mert januárban még hárommillióra taksálták (ez az érték reálisan annak az időszaknak felelt meg, amikor még stabil csapattag volt a belga bajnoknál).

NYUGAT-EURÓPÁBÓL KÖLCSÖNBE – ÚJ JÁTÉKOSPOLITIKA

AZ NB I LEGÉRTÉKESEBB JÁTÉKOSAI
1. Juhász Roland Videoton 2 millió euró
2. Rudolf Gergely DVTK 1.4 millió
3. Vítor Gomes (portugál) Videoton 1.2 millió
4. Nikolics Nemanja Videoton 1 millió
4. Michal Svec (cseh) Győri ETO 1 millió
4. Mladen Bozsovics (montenegrói) Videoton 1 millió
7. Filipe Oliveira (portugál) Videoton 800 ezer
7. Leonardo (brazil) Ferencváros 800 ezer
9. Adamo Coulibaly (francia) DVSC-Teva 750 ezer
9. Szakály Péter DVSC-Teva 750 ezer
9. Koltai Tamás Győri ETO 750 ezer
12. Davide Lanzafame (olasz) Bp. Honvéd 700 ezer
12. Bruno Moraes (brazil) Újpest 700 ezer
12. Pátkai Máté Győri ETO 700 ezer
12. Böde Dániel Ferencváros 700 ezer
12. Muhamed Besic (bosnyák) Ferencváros 700 ezer
12. Selim Bouadla (francia) DVSC-Teva 700 ezer
12. Tóth Balázs Videoton 700 ezer
12. Stopira (zöld-foki-szigeteki) Videoton 700 ezer
Forrás: transfermarkt.de

Az, hogy a magyar csapatok elkezdtek Nyugat-Európából kölcsönbe labdarúgókat igazolni, már egy új játékospolitika nyitányaként is értelmezhető. A következő nagy feladat ezen a téren, hogy a kölcsönbe érkezők közül a legjobbakat hosszabb távon is ide kellene kötni, illetve az így kialakuló külföldi kapcsolatok révén újabb és újabb ígéretes labdarúgókat igazolni, akár kölcsönbe is.

Ha a holland Quenten Martinus (Ferencváros, kölcsönbe érkezett a Heerenveentől), az olasz Raffaele Alcibiade (Bp. Honvéd, kölcsönbe érkezett a Juventustól), a salvadori Arturo Álvarez (Videoton, kölcsönbe érkezett a Pacos Ferreirától) vagy éppen a magyar válogatott Kádár Tamás (DVTK, kölcsönbe érkezett a Rodától) fel tudja építeni magát az NB I-ben, és érettebb játékosként tér vissza kölcsönadó klubjához, az minden fél szempontjából pozitív és példaértékű. A szóban forgó klubok a jó példa okán máskor is szívesen adnak kölcsön náluk kevesebb szerephez jutó labdarúgókat Magyarországra, a játékosok, ha nálunk valóban fejlődni tudnak és pozitív tapasztalatokat szereznek, másoknak is ajánlják az NB I-et. Nem mellékesen pedig egyre több nyugat-európai játékosügynök is felfedezheti magának a magyar piacot, és ezen az úton haladva odáig is eljuthatunk, hogy a magyar élvonal néhány nyugat-európai bajnokság, például a holland, a belga vagy a portugál első osztály előszobájává válik.


Ez most még inkább tűnik álomnak, mint realitásnak, de a kezdeti lépések hosszú távon, átgondolt, tudatos játékospolitikával ebbe az irányba is vezethetnek. Persze ehhez, illetve az NB I keretértékének növeléséhez szükség van olyan sikerekre is, mint amilyen a Videoton őszi Európa-liga-szereplése volt. A fehérváriak keretértéke az akkori 11.45 millió euróról 13 millió euróra ugrott meg a jó szereplésnek is köszönhetően, ami hozzájárult az NB I értékének növekedéséhez is. Nem mellékesen ezzel a Videoton nevét megismerhették az európai piacon, bizonyos játékosok körében már rangot jelenthet a fehérváriakhoz szerződni. Ugyanakkor ez csak rövid távú hatás, ha a klub nem tud hosszú távon megragadni az európai porond csoportkörében (legyen ez az El vagy a BL), és nem épít a hirtelen jött ismertségre a játékospolitika terén is, akkor úgy jár, mint a DVSC-Teva – a hajdúságiak hiába szerepeltek a BL és az El csoportkörében is, a debreceni klub ma már vajmi keveset profitál a 2009-es és 2010-es sikerekből.

CSÖKKENŐ LÉGIÓSSZÁM

LÉGIÓS SZÁMOK, ARÁNYOK
NB I 144 fő
35%
Liga 1 137 28.3%
Szuperliga 78 16.4%
Corgon Liga 65 20.4%

Egy másik érdekes adat, hogy a téli átigazolási időszakban csökkent a légiósok száma, illetve százalékos aránya is a magyar élvonalban. Az őszi 149 külföldi játékoshoz képest tavasszal 144 légiós futballozhat az NB I-ben. Ez 0.4 százalékpontos csökkenést jelent, a korábbi 35.4 százalékról 35 százalékra változott a légiósok aránya.

Ez még mindig a legmagasabb arány a régióban, de a csökkenés – ha minimális is – már jelezhet egyfajta szemléletváltást, most télen már nem láthattunk olyan légiósinváziót, mint az elmúlt években. Alighanem ezzel összefügg a Magyar Labdarúgó-szövetség törekvése is: mint ismeretes, az év eleji futballfórumon Csányi Sándor elnök nyíltan beszélt arról, meg fogják keresni annak módját, hogy a következő szezontól miképp részesülhetnek nagyobb támogatásokban azok a klubok, amelyek jobban támaszkodnak a magyar fiatalokra.

Nagy változás, hogy az előző átigazolási időszakokban legnagyobb számban mindig a délszláv légiósok érkeztek az NB I-be, most azonban az ötfős délszláv „különítményt” megelőzi a kilenc játékosból álló nyugat-európai légió. Korábban is voltak már ebbe az irányba mutató apró jelek, de most először fordult elő az elmúlt évekhez képest, hogy meg is fordult az arány, és már nem a délszláv érkezők vannak a legnagyobb számban.

A 18. FORDULÓBAN LEHETŐSÉGET KAPÓ UTÁNPÓTLÁSKORÚ LABDARÚGÓK
MTK: Kelemen Dávid, Vass Patrik, Bese Barnabás
Haladás: Radó András, Németh Márió, Gyurján Bence
KTE-Phoenix Mecano: Pekár László, Patvaros Zsolt
Bp. Honvéd: Vécsei Bálint, Vernes Richárd
Ferencváros: Jova Levente, Csilus Tamás
Videoton FC: Kovács István
Lombard Pápa: Szolga Máté
Siófok: Windecker József
DVSC-Teva: Szécsi Márk
DVTK: Bacsa Patrik
PMFC: Márkvárt Dávid

A nemzetiségi megoszlásnál azt is érdemes megnézni, hogy délszláv játékosokat szinte csak a tabella alsó felében (9–16. hely) álló csapatok szerződtettek (kivétel a Felcsútról a Videotonba igazoló kapus, Filip Pajovics), miközben a nyugat-európai légiósok zöme az őszi szezont a legjobb hatban záró csapatokhoz szerződött, a hat csapat közül csak az MTK és a Győri ETO nem igazolt nyugat-európai játékost. Igaz, a győriek két labdarúgót is szerződtettek Nyugat-Európából, a Nantes-tól érkező szlovák kapus, Lubos Kamenár és az olasz Varesétől visszatérő észt Tarmo Kink személyében.

Ezek a megoszlások nagyjából tükrözik az anyagi lehetőségeket, illetve azt is, hogy az élcsapatok egyre inkább fordulnak a drágább, de értékesebb piacok irányába. A délszláv játékosok értékéről annyit, hogy az NB I harminc legértékesebb játékosa között csak három délszláv található (Mladen Bozsovics, Muhamed Besic, Nikola Mitorvics).

Az értékes légiósok ugyanakkor nem kell, hogy háttérbe szorítsák a magyar fiatalokat. Erre szolgáltatott jó példát az első tavaszi forduló, amelyben a minőségi külföldi futballisták sora – mint például Julian Jenner (FTC, ő a 24. legértékesebb a Transfermarktnál, de a magunk részéről jóval előrébb sorolnánk), Filipe Oliveira (Videoton), Davide Lanzafame (Honvéd) – mellett 18 utánpótláskorú magyar játékos is pályára lépett.

MIKOR BESZÉLHETÜNK VALÓS FORDULATRÓL?

Őszi piaci elemzésünk végén az előrelépés – értve ez alatt az NB I értékének és színvonalának emelkedését is – zálogát többek között a következő pontokban határoztuk meg:

1. nyitás a nyugati, értékesebb piacok felé, akár kölcsönjátékosok formájában is; 2. külföldi tulajdonosok, szakemberek, sportvezetők idecsábítása, akik elősegíthetik ezt a nyitást; 3. saját nevelésű fiatalok mély vízbe dobása, légiósok arányának csökkentése.

A kialakulni látszó folyamatok most mintha ebbe az irányba mutatnának, de messzemenő következtetéseket ezekből még nem érdemes levonni. Meg kell várni a nyári átigazolási időszakot, amikor már sokkal több lesz a mozgás, de ha fél év múlva is folytatódik az értékesebb, nyugat-európai játékosok térnyerése az NB I-ben, a sokszor máshova nem is kellő délszlávokkal szemben, illetve összességében tovább csökken a légiósok aránya és nő a hazai tehetségek száma, akkor talán majd beszélhetünk valós játékospolitikai fordulatról.

A TÉLEN AZ NB I-BE ÉRKEZŐ LÉGIÓSOK (SZÜLETÉSI HELY ALAPJÁN)

NYUGAT-EURÓPAIAK (9):

Bp. Honvéd: Raffaele Alcibiade (olasz, Juventus – Olaszország, kölcsönbe), Davide Lanzafame (olasz, Catania – Olaszország, kölcsönbe)
DVSC-Teva: Mamadou Wague (francia, Metz – Franciaország)
Eger: Ismaël Koné (francia, szabadon igazolható, legutóbb Iraklisz Pszahna – Görögország), Yohann Lasimant (francia, szabadon igazolható, legutóbb Lárisza – Görögország)
Ferencváros: Stanley Aborah (belga, Mura – Szlovénia), Quenten Martinus (holland, Heerenveen, legutóbb Sparta Rotterdam – Hollandia)
Lombard Pápa: Daniel Orozco (spanyol, Aszterasz Tripolisz – Görögország)
Videoton: Vítor Gomes (portugál, Rio Ave – Portugália, kölcsönbe)

DÉLSZLÁVOK (5)
Eger: Vladimir Buacs (szerb, szabadon igazolható, legutóbb Atirau – Kazahsztán)
Kaposvár: Marko Csampar (szerb, szabadon igazolható, legutóbb Fortuna Brazi – Románia)
KTE-Phoenix Mecano: Marko Vukaszovics (montenegrói, FK Novi Szad – Szerbia),
Lombard Pápa: Tino Lagator (horvát, szabadon igazolható, legutóbb Atlantas Klaipeda – Litvánia)
Videoton: Filip Pajovics (szerb, Puskás Akadémia)

KELET-EURÓPAI (4)
Bp. Honvéd: Claudiu Pascariu (román, FCM Targu Mures – Románia)
Győri ETO: Giorgi Kvilitaia (grúz, FC Sasco Tbiliszi – Grúzia), Tarmo Kink (észt, Varese – Olaszország, kölcsönbe)
KTE-Phoenix Mecano: Givi Joszeliani (grúz, Torpedo Kutaiszi – Grúzia)

DÉL-AMERIKAIAK, KÖZÉP-AMERIKAIAK (4)

Bp. Honvéd: Leandro Martínez (argentin-olasz, Cremonese – Olaszország)
Ferencváros: Júnior Fell (brazil, Metropolitano – Brazília), Leonardo (brazil, szabadon igazolható, legutóbb Red Bull Salzburg – Ausztria)
Videoton: Arturo Álvarez (salvadori, Pacos Ferreira – Portugália, kölcsönbe)

KÖZÉP-EURÓPAIAK (2)
Győri ETO: Marián Had (szlovák, DAC – Szlovákia), Lubos Kamenár (szlovák, szabadon igazolható, legutóbb Celtic – Skócia, a francia Nantes kölcsönjátékosaként)

AFRIKAIAK (2)
Kaposvár: Aaron Addo Dankwah (ghánai, FC Lugano – Svájc, másfél évre kölcsönbe)
Lombard Pápa: Georges Henri Griffiths (elefántcsontparti, Sparta Praha II – Csehország, kölcsönbe),

DÉL-KELET-EURÓPAI (1)

Kaposvár: Lazarosz Fotiasz (görög, Anagenniszi Epanomisz – Görögország)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik