A DVTK 38 gólt rúgott, a DVSC-TEVA tétmeccsekkel hangolt

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2009.07.20. 18:34
Hajrájához érkezett a labdarúgó Soproni Ligában szereplő csapatok nyári felkészülése, hiszen pénteken a Nyíregyháza–Vasas mérkőzéssel megkezdődik a 2009–2010-es bajnokság. A rajtot megelőzően csütörtökig tartó sorozatunkban áttekintjük a csapatok felkészülését, a játékoskeretek változásait. Az első részben a Diósgyőrrel, a Debrecennel, a Pápával és az MTK-val foglalkozunk.
Élesben készültek: a Loki már túl van egy Kalmar elleni meccsen, illetve a Honvéd elleni Szuperkupa-találkozón
Fotó: Szabó Miklós
Élesben készültek: a Loki már túl van egy Kalmar elleni meccsen, illetve a Honvéd elleni Szuperkupa-találkozón
Élesben készültek: a Loki már túl van egy Kalmar elleni meccsen, illetve a Honvéd elleni Szuperkupa-találkozón
Fotó: Szabó Miklós
Élesben készültek: a Loki már túl van egy Kalmar elleni meccsen, illetve a Honvéd elleni Szuperkupa-találkozón

DIÓSGYŐR: „VÁRTUNK, VÁRTUNK, VÁRTUNK”

Az előző szezont a 12. helyen befejező Diósgyőr szombaton 20 órától a bajnok Debrecent fogadja az első fordulóban. A Diósgyőr nyári felkészülése kapcsán eszünkbe juthat a régi „lakásigénylős” Nagy Bandó András-kabaré. (Mi csak lakni akartunk. Lakni egy lakásban. Beadtuk. Bevették… Vártunk Vártunk. Vártunk. Vártunk. Vártunk. Vártunk.) Diósgyőrben is mindenki várt valamire.

A játékosok leginkább elmaradt fizetésükre és új edzőre, a tulajdonosok befektetőre, a szurkolók pedig egy csapatra („Mi csak focit akartunk. Focit Miskolcon”) vártak leginkább.

Egy héttel a rajt előtt aztán (látszólag) minden rendeződött. A Szeviép Zrt. helyett a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft. lett a klub tulajdonosa, Azcél Zoltánt nevezték ki vezetőedzőnek, akinek még bő egy hete maradt arra, hogy megismerje és a bajnoki rajtra felkészítse csapatát. Azt a gárdát, amelynek keretéből nyolcan távoztak a nyáron, és a csapat magját alkotót futballistákat egyelőre nem tudta pótolni az együttes.

Ennek ellenére ha csak a felkészülési meccseket nézzük, akkor bizakodhatnak a szurkolók, hiszen nyolc találkozón 38 gólt rúgott és csak hetet kapott a Diósgyőr, és egy vereség, valamint két döntetlen mellett ötször győzött. Igaz, egyetlen élvonalbeli csapattal sem találkozott a felkészülés során.

Hogy ezután mire lesz képes az együttes az első fordulóban a Debrecen ellen, azt nem lehet tudni, és az sem jó előjel a DVTK számára, hogy Aczél Zoltán a legutóbbi szezonban két csapatot irányított (REAC, Siófok), és az idény végén mindkét gárdával búcsúzott az élvonaltól. Egy biztos, a diósgyőri drukkereken semmi sem múlik majd, mert ők nemcsak várnak, hanem szurkolnak, szurkolnak, szurkolnak…

JÖTTEK-MENTEK – DVTK

Érkezett: Kerényi Gábor (Szolnok – kölcsönből vissza), Kreizler Károly (Algyő – kölcsönből vissza), Somodi Bence (Győri ETO – kölcsönből vissza), Szélpál Tamás (Debrecen – kölcsönbe)
Távozik: Euloge Ahodikpe (togói, Pápa – kölcsönből vissza), Djordje Kamber (bosnyák, Zalaegerszeg), Milan Bogunovics (szerb, Zalaegerszeg), Szélpál Tamás (Debrecen – az őszt kölcsönben a DVTK-nál tölti), Honma Kazuo (japán, Nyíregyháza), Ioan Florin Pelecaci (román, ?), Djordje Simics (szerb, ?), Szrdjan Sztanics (szerb, ?), Tóth Mihály (Szolnok), Drasko Vojinovics (Nyíregyháza)
Akivel tárgyalnak: Piszoly Péter (romániai, Déva), Nemanja Bulatinovics (szerb, Partizan Beograd – Szerbia), Faggyas Milán (DVSC-TEVA), Nagy Róbert (DVSC-TEVA), Dobos Attila (Bp. Honvéd), Huszák Tamás (DVSC-TEVA), Sipeki István (Paksi FC), Spitzmüller István (DVSC-TEVA)


DEBRECEN: TÉTMECCSEKKEL HANGOLTAK RUDOLFÉK

A Debrecen kicsit acélosabb ellenfelekkel találkozott a nyáron, mint szombati ellenfele, a Diósgyőr. Herczeg András csapata nem a Tállyai Építőkkel és BAZ megye válogatottjával, hanem többek között a román ezüstérmes FC Timisoarával és a svéd bajnok Kalmarral játszott. És a jelek szerint kiváló formában van a Debrecen, hiszen a múlt héten a BL selejtezőjében 2–0-ra győzött a svédek ellen.

Kérdés, mennyit vesz ki a csapatból a szerdai svédországi BL-visszavágó, bár ha azt nézzük, hogy a Loki a „B-csapatával” is legyőzte a Honvédot a Szuperkupa-mérkőzésen, akkor a DVTK nem sok jóra számíthat a bajnokin.

A DVSC-ben csak a Fehérvártól érkező Mohl Dávid (Demjén Gáborral cserélték el) és a francia-szenegáli Adamo Coulibaly számít új játékosnak (a kölcsönből visszatérőket nem számítva), de a bajnok keretéből a meghatározó futballisták közül nem is távozott senki. Persze könnyen elképzelhető, hogy az átigazolási szezon zárásáig többen is elhagyják a csapatot, hiszen Rudolf Gergely, Vukasin Polekszics és Leandro iránt is vannak érdeklődők. Az ő sorsuk attól is függhet, meddig jut a Bajnokok Ligájában a Debrecen.

JÖTTEK-MENTEK – DVSC

Érkezett: Mohl Dávid (Fehérvár), Varga Zoltán (REAC – kölcsönből vissza), Szélpál Tamás (Diósgyőr – az őszt kölcsönben a DVTK-nál tölti), Adamo Coulibaly (francia-szenegáli, Antwerp – Belgium), Hamar Zsolt (Bőcs – kölcsönből vissza)
Távozik: Demjén Gábor (Fehérvár), Bozsidar Csoszics (szerb, ?), Bogdanovics Igor (Nyíregyháza), Nagy Róbert (?), Varga Zoltán (REAC?), Hamar Zsolt (Hajdúböszörmény)
Akivel tárgyalnak: Bajner Bálint (West Ham United – Anglia), Nenad Panics (szerb, Würmla – Ausztria), Luis Ramos (hondurasi, Nyíregyháza)


MTK: A RUTIN „ELHAGYTA” A HUNGÁRIA KÖRÚTI GÁRDÁT

Az MTK kis túlzással az összes rutinos játékosától megvált a nyáron. A csapat legidősebb futballistája jelenleg a 30 esztendős kapus, Szatmári Zoltán, aki 2007 óta az MTK játékosa, de eddig pályafutása során csak egyetlen NB I-es meccset játszott. Ebben a szezonban viszont Végh Zoltán távozását követően első számú kapus lehet.

Szatmári után az MTK második legidősebb játékosa a télen szerződtetett Hidvégi József, aki áprilisban múlt 26 éves, igaz, ő is mindössze 12 élvonalbeli meccsen játszott eddig.

Véghhez hasonlóan a másik rutinos „öreg róka”, a 37 esztendős Mladen Lambulics is Újpestre igazolt, de távozott többek között Hrepka Ádám (Honvéd) és a montenegrói Marko Radulovics is. A legnagyobb erősítésnek Balogh Béla számít, aki kölcsönből visszatér a spanyol Murciától.

A kék-fehéreknél a rutint az augusztusban 70 esztendős vezetőedző, Garami József képviseli, aki 647 NB I-es meccsel a háta mögött garanciát jelenthet arra, hogy a fiatalokra építő MTK a következő szezonban is a legjobb tíz közé tud kerülni (legutóbb a 7. helyen végzett).

Ezt mutatják a felkészülési meccsek is, hiszen öt találkozóból négyet megnyert a kék-fehér gárda, igaz, győzelmeit alacsonyabb osztályú csapatok fölött aratta, míg a román élvonalbeli Gaz Metan Mediastól 4–1-re kikapott.

JÖTTEK-MENTEK – MTK

Érkezett: Balogh Béla (Murcia – Spanyolország, kölcsönből vissza), Hegedűs Lajos (PMFC – kölcsönből vissza), Sütő László (BFC Siófok – kölcsönből vissza), Szántai Levente (REAC – kölcsönből vissza), Bonifert Péter (Haladás – kölcsönből vissza), Bori Gábor (Újpest, kölcsönből vissza), Kulcsár Tamás (FC Fehérvár – kölcsönből vissza), Présinger Ádám (PMFC – kölcsönből vissza)
Távozik: Hrepka Ádám (Bp. Honvéd – kölcsönbe), Mladen Lambulics (montenegrói, Újpest FC), Présinger Ádám (FC Fehérvár), Végh Zoltán (Újpest FC), Bori Gábor (Diyarbakispor – Törökország?), Kulcsár Tamás (Polonia Warszawa – Lengyelország?), Szabó László, Hegedűs Lajos, Sütő László (PMFC – kölcsönbe), Kecskés Tamás (PMFC ?), Marko Radulovics (montenegrói, FK Petrovac – Montenegró, kölcsönbe), Bajúsz Endre (szerbiai magyar, ?), Nagy Gábor (Haladás – kölcsönbe)
Akivel tárgyalnak:


PÁPA: NEM SOKAT VÁLTOZOTT AZ ÚJONC KERETE

Az MTK az első fordulóban az újonc Pápához látogat. Véber György együttese nem sokat változott a nagy tavaszi hadjárat óta (az elmúlt fél évben az NB II Nyugati csoportjában a kozármislenyi döntetlent leszámítva az összes meccsét megnyerte a csapat), a keret főképp kölcsönből visszatérő játékosokkal bővült.

Az edzőmeccseken felemás formát mutatott az újonc gárda, a Honvédtól 3–1-re kikapott, viszont a cseh első osztályú Olomouccal szoros meccset játszott (1–0-ra nyertek a csehek), míg a román első osztály újoncát, az Astra Ploiesti-et le is győzte.

Az első bajnoki forduló előtt még egy Ligakupa-forduló is vár a csapatokra. Az MTK a Nyíregyházát, a Diósgyőr a Vasast fogadja, míg a Pápa Paksra látogat (a Debrecen szerdán a BL-selejtezőben játszik a Kalmar ellen Svédországban).

JÖTTEK-MENTEK: PÁPA

Érkezett: Béres Ferenc (Tatabánya), Euloge Ahodikpe (togói, Diósgyőr, kölcsönből vissza), Germán Tamás (Szolnok), Kovács Szabolcs (Hévíz – kölcsönből vissza), Tarczy Pál (Integrál-DAC – kölcsönből vissza), Bali Péter (Vasas – kölcsön után végleg), Granát Balázs (Győr – kölcsön után végleg)
Távozik: Tarczy Pál (?), Kovács Szabolcs (?), Joós Gábor (?)
Akivel tárgyalnak: Takács Tamás (Liberty Oradea – Románia)


FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

DIÓSGYŐR
Diósgyőr–Mezőkövesd 5–0
Gólszerző(k): Szabó V. (2), Lipusz, Lakatos, Lippai
Diósgyőr–Bőcs 2–0
G.: Gohér (2)
Bőcs–Diósgyőr 2–1
G.: Tóth Gy., Vasas V., ill. Balajti
Tállyai Építők–Diósgyőr 3–11
G.: Mihászki N. (2), Lengyel, ill. Szabó V. (5), Balajti (3), Kleiber, Gohér, Lipusz
Pácin–Diósgyőr 1–13
G.: Góré, ill. Honma (3), Balajti (3), Gohér (2), Szabó V. (2), Lakatos, Kleiber, Horváth Sz.
Diósgyőr–Mihalovce (szlovák) 1–1
G.: Szabó V., ill. Gáspár
Diósgyőr–BAZ megye válogatottja 5–0
G.: Kleiber, Szélpál (11-esből), Hadár, Lakatos, Menyhért
Diósgyőr–Rimavská Sobota (szlovákiai) 0–0

DEBRECEN
Debrecen–FC Timisoara (román) 1–1
G.: Czvitkovics (11-esből), ill. Vrsic
Debrecen–FC Timisoara 0–4
G.: Magera (2), Bonfim, Nibombe
Debrecen–FK Vojvodina (szerb) 1–0
G.: Rudolf (11-esből)
Debrecen–Nyíregyháza 3–1
G.: Huszák (11-esből), Goia (öngól), Bódi, ill. Lakatos

MTK
MTK–Senica (szlovákiai) 3–0
G.: Pátkai, Molnár M., Lencse
MTK–Budaörs 4–0
G.: Balogh B., Bonifert, Lencse, Gosztonyi
MTK–REAC 4–0
G.: Zsidai, Gosztonyi, Melczer, Molnár
Gyirmót SE–MTK 1–3
G.: Laki, ill. Hidvégi, Melczer, Szekeres
MTK–Gaz Metan Medias (román) 1–4
G.: Az MTK gólszerzője: Vági

PÁPA
Bp. Honvéd–Lombard Pápa 3–1
G.: Abraham, Palásthy, Zsolnai, ill. Bali P.
Sigma Olomouc (cseh)–Lombard Pápa 1–0
G.: Moravcík
Lombard Pápa–Astra Ploiesti (román) 1–0
G.: Bali
Lombard Pápa–Répcelak 8–0
G.: Szabó Zs. (2), Béres (2), Granát (2), Nebil, Rebryk (11-esből)


SOPRONI LIGA

1. FORDULÓ
Július 24., péntek, 19 óra Nyíregyháza–Vasas Duna Tv
Július 25., szombat, 17.30 óra Budapest Honvéd–Kaposvár Sport Tv
Július 25., szombat, 20 óra Diósgyőr–Debrecen Sport Tv
Július 25., szombat, 20 óra Zalaegerszeg–Paks
Július 25., szombat, 20 óra Pápa–MTK
Július 25., szombat, 20 óra Kecskemét–Fehérvár
Július 26., vasárnap, 17.30 óra Győri ETO–Újpest Sport Tv
Augusztus 26., szerda Haladás–Ferencváros
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik