Valter csapattársa nyerte meg a nápolyi sprintet a Girón

Vágólapra másolva!
2024.05.12. 18:09
Olav Kooij győzött a Giro vasárnapi sprintjén (Fotó: AFP)
Valter Attila csapattársa, a holland Olav Kooij nyerte meg a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny vasárnapi, kilencedik szakaszát.

Az elmúlt napok kifejezetten kemény szakaszai után vasárnap az Avezzano és Nápoly közötti 214 kilométeres etapon könnyebb menet várt a mezőnyre, mivel a táv nagy részén sík volt a terep.

A papírforma így sprinthajrát ígért és a szakasz közben a mezőny nem is engedett el jelentős szökést, a kiemelkedő sprinterek csapatai kézben tartották a történéseket.

A cél felé közeledve egyre nőtt a tempó, a mezőny együtt robogott, ám két kilométerrel a vége előtt az ecuadori Jhonatan Narvaez váratlanul megindult és óriási iramban ellépett a többiektől. A támadás kisebb zavart okozott a bolyban, de még az utolsó pillanatban sikerült rendezni a sorokat, és időben megindítani a rohamot, melyet az összetett első Tadej Pogacar vezetett fel. A sprinterek alig 40 méterre a céltól száguldottak el Narváez mellett és a célvonalon elsőként Olav Kooij „tolta át” az első kerekét, néhány centivel megelőzve a pontversenyt vezető Jonathan Milant.

Kooij karrierje első etapsikerét aratta háromhetes körversenyen, magyar csapattársa a mezőnnyel ért célba a 71. helyen és összetettben a 36.

„A szakasz első fele nyugisan telt, aminek nagyon örülök, mert nem sok ilyen volt eddig – összegzett az M4 Sport helyszíni stábjának Valter Attila.Számomra végül nagyon stresszes nap lett, próbáltam figyelni, hogy minden problémás helyzetból kimaradjak, és elöl legyek. A legvégén sajnos nem voltam ott, akkor hektikus volt minden sok gödörrel, bukással. A lábaim bírták volna, de nem akartam megkockáztatni, hogy előremenjek. Nápolynál csúszósak az utak, néha olyan volt, mintha üvegen mentünk volna, szerencsés módon az emelkedők azért rostálták a mezőnyt.”

A Visma-Lease a Bike bringása kifejtette, nagyon kellett már csapatának ez a győzelem. Tavaly mind a három Grand Tourt megnyerték, most egy bukásokkal teli hét után, két emberrel kevesebben már nehéz fenntartani a pozitív hozzáállást. 

„Fejben erősebb vagyok, mint korábban, és fontos, hogy túllendüljek a nehézségeken” – tette hozzá Valter Attila. 

Hétfőn szünnap lesz, kedden pedig Pompei és Bocca della Selva között 142 km-t teker a mezőny.

GIRI D’ITALIA
9. szakasz (Avezzano–Nápoly, 214 km)
1. Olav Kooij (holland, Visma-Lease a Bike) 4:44:22 óra
2. Jonathan Milan (olasz, Lidl-Trek) azonos idővel
3. Sebastian Molano (kolumbiai, UAE) a. i.
…71. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) a. i.

Az összetett élcsoportja
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 32:59:04 óra
2. Daniel Martínez (kolumbiai, BORA-hansgrohe) 2:40 p h.
3. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 2:58 p h. 
…36. Valter 33:20 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik