A melltartó - és ami mögötte van

2386379 23863792386379 2386379
Vágólapra másolva!
2011.07.03. 11:07
A női futball történetének legbotrányosabb gólöröme, amely egyben annak legfontosabb fordulópontja is, Brandi Chastain nevéhez fűződik. Elmeséljük...

A női futball történetének legbotrányosabb gólöröme, amely egyben annak legfontosabb fordulópontja is, Brandi Chastain nevéhez fűződik. Elmeséljük, mivel lehetett tizenkét évvel ezelőtt sokkolni, megmutatjuk az idei vb legkúlabb gólörömét, s azt, hogyan ünnepel az isteni Lotta és csinos kompániája. Csupa öröm és élvezet, ja, meg lesznek gólok is.A női futball történetének legbotrányosabb gólöröme, amely egyben annak legfontosabb fordulópontja is, Brandi Chastain nevéhez fűződik. Elmeséljük, mivel lehetett tizenkét évvel ezelőtt sokkolni, megmutatjuk az idei vb legkúlabb gólörömét, s azt, hogyan ünnepel az isteni Lotta és csinos kompániája. Csupa öröm és élvezet, ja, meg lesznek gólok is.

Amikor 1999. július 10-én Brandi Chastain odaállt a tizenegyespont mögé, valószínűleg nem a majdani gólörömén gondolkodott. Az Egyesült Államok női futballválogatottja 4-3-ra vezetett a Kína elleni tizenegyespárbajban, s tekintve, hogy mindez a vb döntőjében történt, Brandi nyilvánvalóan egyetlen dologra koncentrált: világbajnok akart lenni. Ehhez pedig újból farkasszemet kellett néznie Gao Honggal, aki néhány hónappal azelőtt Portugáliában kivédte az amerikaiak hatosának lövését.

Brandi nekifutott, és megeresztett egy védhetetlen ballábas lövést. Chastain azonban nem ezért lett Amerika legismertebb női futballistája, hanem azért, amit ezután tett: lekapta magáról a világbajnoki mezt, és diadalittasan megvillantotta fekete sportmelltartóját. A stadion, majd Amerika prűdebbik fele egy emberként hördült fel erre a mozdulatra, a fotó bejárta a világsajtót, címlapon hozta a Newsweek és a Sports Illustrated – Brandi Chastain és az ő fekete melltartója elindította a sporttörténelem egyik legnagyobb lavináját.

Szabad-e egy nőnek imígyen ünnepelnie gólját? Provokáció volt-e ez Chastain részéről vagy szimplán egy ösztönös mozdulat – amely ezek szerint férfiaknál és nőknél ugyanúgy működik?

Természetesen a feministák szólaltak meg először, új ikonjukként emlegetve Brandit, mivel bebizonyította, hogy egy nőnek joga van ugyanúgy ünnepelnie a gólját, mint egy férfinak. Egyes egyházak szentségtörést és paráznaságot kiáltottak, megint mások csupán kényelmetlenül feszengtek, de lovagiasan gratuláltak a világbajnoki címhez. A futballtudorok igyekeztek másfelé terelni a szót, a szociológushallgatók körében azonban kedvelt dolgozattéma lett Brandi és az ő fekete melltartója.

Humoristák építették bele műsorukba az esetet, nőklubok vitadélutánjain volt műkörömszaggató beszédtéma, Brandi pedig azon kapta magát, hogy Amerika-szerte mindenki ezzel foglalkozik, pedig épp most nyert vb-címet az országnak. A mélyponton két válogatottbeli csapattársa is rosszalló nyilatkozatokat tett ellene. Egy interjúban Brandi végül kifakadt:

„Széthajtottam a seggemet ezért a testért, és igenis, büszkén mutatom meg az egész világnak, mennyi munkám fekszik a világbajnoki címemben. Nem értek egyet azokkal, akik kikérik maguknak, hogy nőnek tartsák őket. SportolóNŐ vagyok, és büszke nőiességemre. Egyszerűen nem értem, miért gondolják a feministák, hogy nőnek lenni az élsportban megalázó.”

Az ominózus melltartó gyártója, a Nike ekkor akcióba lépett, és csillagászati összegért reklámmellévé reklámarcává tette Chastaint, a marketingrészlegben ugyanis leesett valakinek, hogy ha akarnak, se tudnak ennél jobb szlogent kitalálni: „sportolóNŐ vagyok, és büszke nőiességemre”.


Brandi ma két gyerek boldog anyukája, egy futballedző felesége. A melltartó-incidens után elvállalt egy meztelen fotózást, ahol csak labdák takarják intim testrészeit. Tapasztalatairól könyvet írt, s mivel nem ő volt az egyetlen ebben a témában, bátran kijelenthetjük, hogy Chastain tette – akár tudatos volt, akár nem – hatalmasat lendített a női futball ügyén: a köztudatba beépülés egyik legfontosabb állomása volt ez az eset. A ruhadarab azóta a Sports Museum of America vitrinjében hirdeti: „Büszkén mutatom meg az egész világnak, mennyi munkám fekszik a világbajnoki címemben.”

És ha már az amerikai válogatott múltjában turkálunk, nézzük meg azt is, hogyan teljesített a csapat tegnap! Solóék meggyőző játékkal iskolázták le Kolumbiát(O’Reilly, Rapinoe, Lloyd), szemernyi kétséget sem hagyva afelől, hogy miért is repültek át idén az óceánon. Rapinoe-nak köszönhetjük a vb eddigi legviccesebb gólörömét: a szőke szépség kiszaladt a szögletzászlóhoz, felkapta az ott álló hatalmas mikrofont, és Bruce Springsteen Born in the USA című számának refrénjét énekelte bele. Rákendrol!

Észak-Korea már nem adta ilyen könnyen magát, ám a svédek hozták a kötelezőt, s végül Dahlkvist góljával behúzták a továbbjutáshoz szükséges (és lássuk be, illő) három pontot. Az USA és Svédország így biztos továbbjutó, Kolumbia és Észak-Korea pedig a tegnap estét repülőjegyfoglalással töltötte. A svéd lányok óriási össztánccal ünnepeltek a lefújás után a továbbjutást, újabb pontot írva a listánkhoz, amelyen azt vezetjük, miért is imádjuk annyira a női focit.

Ma 14:00-kor Ausztrália-Egyenlítői-Guinea (közvetítés 20:15-től), 18:30-tól pedig Brazília-Norvégia. Hajrá, csajok!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik