Miért halnék meg, ha focizhatok is?

2386379 23863792386379 2386379
Vágólapra másolva!
2011.08.12. 13:08
„Úgy játszol, mint nagyanyám!” – hányszor hallottuk már ezt a lelátóról! Na de mi van akkor, ha nagymami tényleg sportszárat húz, és...

„Úgy játszol, mint nagyanyám!” – hányszor hallottuk már ezt a lelátóról! Na de mi van akkor, ha nagymami tényleg sportszárat húz, és elkezdi rúgni a bőrt? Minden idők egyik legviccesebb, ugyanakkor legmeghatóbb videójából kiderül, mit is jelenthet egy nőnek a foci, még akkor is, ha az a nő történetesen nyolcvanöt éves, afrikai mélyszegénységben él, esetleg bolíviai őslakos. Megdöbbentő történetek.„Úgy játszol, mint nagyanyám!” – hányszor hallottuk már ezt a lelátóról! Na de mi van akkor, ha nagymami tényleg sportszárat húz, és elkezdi rúgni a bőrt? Minden idők egyik legviccesebb, ugyanakkor legmeghatóbb videójából kiderül, mit is jelenthet egy nőnek a foci, még akkor is, ha az a nő történetesen nyolcvanöt éves, afrikai mélyszegénységben él, esetleg bolíviai őslakos. Megdöbbentő történetek.

A Buena Vista Social Club óta nem láttuk ilyen megható sztorit: a La Chiquitin FC egy nyugdíjas hölgyekből álló focicsapat a spanyolországi Jerez de la Fronterából. Az alábbi, szuperül megkomponált kisfilm a lehető legtávolabb áll a hatalmas átigazolási pénzektől, a csillogó stadionoktól és minden flancos külsőségtől, ami a profi futballt manapság körbeveszi. A hölgyek a foci mellett gyerekeket, unokákat látnak el, gürcölnek a megélhetésért, hétfő esténként azonban foci van, bármi is történjék. Több játékos időnként már a szabályokat is elfelejti, kicsit recsegnek a csontok és a játék nemigen lehet túl gyors, de ezeknek a csodálatos asszonyoknak mégis van annyi öniróniájuk, hogy Messihez hasonlítsák magukat. És aztán egyikük a végén kijelenti: „Nem akarok meghalni. Semmit nem élveztem még soha életemben, ez most végre rólam szól.”


(Köszönjük a találatot donnellynek, a kisfilmet a képre kattintva éritek el!)

Ennek kapcsán túrtam elő egy másik sztorit, amit régóta tartogatok már a Kötényblog olvasói számára. Az alábbi felvétel nyilvánvalóan a legabszurdabb fotó, amit életemben futbal vonatkozásában láttam, így utánajártam, mégis mit ábrázolhat valójában. Nos, a fotó valós, nem megkomponált. A képeken a bolíviai Achacachi és a Batallas elnevezésű női futballcsapatok mérkőzése látható, a Cosmos 78 stadionban, amely csekély 3800 méterre fekszik a tengerszint felett.

itt éppen Carmen Villegas szereli Lidia Mamanit

A harmadik fotón Marie Agnés Makengi Kapinga látható, akit leginkább Mére Malou-ként ismerhetnek a futballkedvelők. A dél-afrikai hölgy volt a Kongói Köztársaság első nemzetközi FIFA-játékvezetőnője. Karrierje 1997-ben öltött nemzetközi méreteket, s bár ma már visszavonult, előszeretettel hívják helyi és amatőr futball bíráskodni, mert mai napig ő az egyik legmegbízhatóbb spori. Egykori férje Pierre Mtumbula Mulamba Ndaye, a Zairei Leopárdok játékosa volt, de a házasság igen rossz csillagzat alatt született. A zairei gólkirály elhagyta a családját és feleségét, hogy Dél-Afrikában kezdhessen új életet, s míg ő a futballkarriert hajszolta, Marie Agnés bírói meze a szekrénybe került, hogy felnevelje a férje által hátrahagyott négy gyereket. Az alábbi képeket a tavalyi világbajnokság idején készítette róla Joseph Moura.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik