Dupla dinamit

2386379 23863792386379 2386379
Vágólapra másolva!
2011.06.28. 12:06
Nos, nem állítjuk, hogy a tegnapi játéknap taccsra vágott minket, ma azonban kettős emberhátrányban vagyunk a lányok ellen: olyan játékosok...

Nos, nem állítjuk, hogy a tegnapi játéknap taccsra vágott minket, ma azonban kettős emberhátrányban vagyunk a lányok ellen: olyan játékosok fognak szaladgálni a pályán (tömegével, konkrétan), mint a képen látható Heather Mitts és Josefine Öqvist. Megkezdi vb-szereplését tehát a két nagyágyú, Svédország és az USA, mi pedig Pelét faggattuk kicsit a női fociról. Uraim, öveket bekapcsolni, rázós napunk lesz - s végre a magyar vb-résztvevő is bemutatkozik!Nos, nem állítjuk, hogy a tegnapi játéknap taccsra vágott minket, ma azonban kettős emberhátrányban vagyunk a lányok ellen: olyan játékosok fognak szaladgálni a pályán (tömegével, konkrétan), mint a képen látható Heather Mitts és Josefine Öqvist. Megkezdi vb-szereplését tehát a két nagyágyú, Svédország és az USA, mi pedig Pelét faggattuk kicsit a női fociról. Uraim, öveket bekapcsolni, rázós napunk lesz - s végre a magyar vb-résztvevő is bemutatkozik!


Talán azzal senki sem óhajt vitatkozni, még kommentben sem, hogy Pelé a valaha volt egyik legnagyszerűbb futballista. Aki végigküzdötte magát önéletrajzán (kriminálisan rossz a magyar fordítás ugyanis), az tudja, hogy a brazil legenda küldetésének érzi a futball népszerűsítését, s mindent megtesz a fejlődés érdekében. Az apartheid idején például többször életveszélybe sodorta magát afrikai vendégjátékai során, amikor a saját kis módszereivel lépett fel a szegregáció ellen – a feketék egyenesen megváltóként tekintettek rá, tüntetéseket szerveztek, volt, hogy magánrepülővel kellett kimenekíteni a zavargások miatt.

Az USA labdarúgása történetének egyik legfontosabb szereplője is ő: amikor 1975-ben a New York Cosmosba igazolt, szurkolók milliói zarándokoltak el a futballstadionokba, hogy élőben láthassák a brazil zsenit, s bár hazájában kígyót-békát kiabáltak rá a külföldi szerződés miatt, vitathatatlan, hogy a futball egyetemes fejlődése szempontjából kulcsfontosságú volt amerikai pályafutása.

A dél-afrikai világbajnoksággal valamelyest beérkezettnek tekinthetjük az afrikai „projektet”, a kilencvenes években az egész világ szájtátva figyelte az afrikaiakat, az USA meg olyan elképesztő összegeket tol a soccerbe, hogy három tucat Kisteleki se tudná megakadályozni a fejlődését.

Így hát Pelé új misszió után nézett, s a maga trampli módján mindjárt félrenyelette a futballvilággal a Powerade-et, amikor 2004-ben – felkérésre – elkészítette szubjektív listáját a világ 125 (akkor még) élő futballistájáról. A viszketést az okozta, hogy Pelé két hölgyet is felsorolt, méghozzá – ó, fájdalom – úgy, hogy saját országukból (az Egyesült Államokból) egyetlen férfi sem szerepelt a listán!

Na, több se kellett az újságíróknak, magyarázatot követelve vetették magukat Mr. Nascimentóra, mégis hogy képzeli, hogy Mia Hammra és Michelle Akersre pazarolt két helyet a százhuszonötből. Ő pedig hamiskás mosollyal csak annyit mondott:

„Igen, tudom, hogy egy kicsit mindenkit megleptem. De szerintem a női labdarúgásnak nagyon fontos szerepe van a világban.”

Pelé teljes mellszélességgel kiállt tehát a hölgyek mellett, s azóta is minden lehetőséget megragad arra, hogy propagálja a csajfocit. Mia Hamm egyik könyvének előszavában például ezt írja:

„Amikor én játszottam, azt mondták, a futball férfidolog, a nőknek a partvonalon kívül van a helye. Ma pedig azt kell, hogy mondjam, nagyon örülök, hogy egyszer sem kellett Mia Hamm ellen pályára lépnem.”

Mi tagadás, nem rossz dolog egy ilyen szövetségest magunk mellett tudni.


No, de nézzük, mit érdemes megemlíteni a tegnapi halálosan unalmas mérsékelten élvezhető két meccsről. A Japán-Új-Zéland összecsapásról természetesen Mijama szabadrúgásgólja az egyetlen igazán értékelhető momentum, de persze lehet, hogy csak egy kicsit túl szigorúak vagyunk Hearn-höz és Nagaszatóhoz.


Az esti Anglia-Mexikó a vb eddigi legnagyobb csalódása, már legalábbis ami az angol csapat hibáktól hemzsegő, elképzelés nélküli játékát illeti. A szigetországiak esete kísérteties hasonlóságot mutat a férfiak egy évvel ezelőtti önmegsemmisítő dél-afrikai túrájával: mindkét válogatott hibátlan teljesítménnyel jutott ki a tornára, aztán pont ugyanezt a turhaszerű játékot sikerült produkálnia. Ocampo harmincméteres lövése azért pöpec volt.


És akkor lássuk a mai, arcátlanul kiváló felhozatalt. A vb legidősebb és legfiatalabb csapata csap össze az USA-Észak-Korea meccsen, soha vissza nem térő alkalom egy rahedli amcsi sztár megtekintésére, akiket elnézve ez amúgy némileg bezavarhat a taktikai megfigyelésekbe is. Este jönnek a Kötényblog titkos favoritjai, a svédek, nem túlzottan irigyeljük a kolumbiai csapatot, az az igazság.

Amerikai Egyesült Államok

A játékoskeret


Kedvencünk

Hope Solo


Mivel egyes férfikollégák kezdenek átszállingózni Alex Morgan tisztelői közé, a Kötényblog kénytelen kidomborítani Hope kisasszony khm, képességeit. Rossz nyelvek szerint a női futball mételyei a kapusok, nos, a dekoratív hálóőr igen gyakran cáfol rá erre a (valljuk be, nem teljesen alaptalan) vádra. A 29 éves játékos a MagicJack kapuját védi, kilencvenötszörös válogatott, hazájában hatalmas közönségkedvenc. 1 szavazat rátőlünk.


Észak-Korea

A játékoskeret


(Megjegyzés: ez itt a FIFA hivatalos játékoskerete, értelemszerűen angol írásmód szerint. A posztokban a Kötényblog az aktuális magyar helyesírási szabályok szerint átírt változatokat fogja használni.)

Kedvencünk

Jun-Mi Dzso


Félelmetes – ez a legjobb szó, amit le tudunk írni Jun-Mi Dzsóval kapcsolatban. A 23 éves támadó középpályás a tavalyi Ázsia-kupa legértékesebb játékosa, őrületbe kergette az egész kontinenst, nem csoda hát, hogy mindenki tőle várja a vb-csodát. Elképesztő fizikummal rendelkezik - mondjuk mi már attól is összepisilnénk magunkat, ha gorombán ránk nézne.

UPDATE: az amerikai csapat meggyőző játékkal végig kézben tartotta a gyeplőt, és bár műkörömmel igen gyakran sikerül elütnöm az eredményt, azért a vége mégiscsak 2-0 lett. :D


Kolumbia

A játékoskeret


Kedvencünk

Lady Andrade


Annyira fiatal (1992-es születésű), hogy leginkább még csak ígéret, ám mi tizenkilencre lapot húzunk, és azt mondjuk, ez a kislány most megalapozhatja a jövőjét. Jelenleg a Liga Bogota csatársorának fényét emeli, ám ha lehetőséghez jut és azt ki is használja, most elviheti egy menő amerikai vagy európai klub, és onnantól minden rajta múlik. A mai lesz a nyolcadik válogatott meccse, egyelőre egy szem gólja van. Na de majd most!


Svédország

A játékoskeret


Kedvencünk

Lotta Schelin


A Kötényblog testületileg hever Lotta lábai előtt, az NST-s fiúk ódát írnak hozzá, s most azt is megmondjuk, mindezt miért. Lotta hatéves kora óta focizik, jelenleg Lyon férfi lakosságát boldogítja úgy góljaival, mint gólörömeivel (kedvencünk a szépségkirálynős-integetős) és ad hoc táncra perdüléseivel a meccsek előtt/után. Lotta igazi partiarc, 38 gólnál jár a válogatottban, nyert már Gyémántlabdát (ez a legjobb svéd játékos elismerése), volt az év csatára a svéd bajnokságban, de hadd mondjuk el, hogy bárhogyan is szerepel a vb-n, mi már úgyis menthetetlenül bele vagyunk esve.

UPDATE: Pörgős svéd első húsz perc után Kolumbia lányai felfogták, hogy Ojrópa nem szarral gurigázik, és felzárkóztak. A második félidőben az isteni Lotta passzát Landström váltotta gólra, 0-1.


Reméljük, mindenkit sikerült feltüzelnünk, ha esetleg bárkinek kétségei adódnának, kinek szurkoljon, íme egy kis segítség.

UPDATE: Végre sikerült elővakarnunk a FIFA játékvezetői beosztását, és örömmel tudatjuk, hogy az USA-Észak-Korea mérkőzésen Gál Gyöngyi lesz a negyedik játékvezető! Gyöngyi, majd integetünk a tv elől!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik