Száz pont fölé jutva védte meg bajnoki címét a Szolnok

Vágólapra másolva!
2012.05.28. 18:10
null
A Szolnoki Olaj kosarasai a bajnoki trófeával (Fotó: Veres Viktor)
Címkék
A címvédő Szolnoki Olaj 102–84-re legyőzte a Falcót a férfi kosárlabda NB I döntőjének hétfői negyedik mérkőzésén, és 3–1-es összesítéssel elhódította a bajnoki címet. A Szolnok negyedik alkalommal lett az NB I bajnoka.

Az első kosár a Falcóé volt, a szombathelyiek igyekeztek meglepni a hazai pálya előnyét élvező, fantasztikus szurkolói biztatást kapó hazaiakat. Ez nagyjából fél negyeden keresztül sikerült: akkor aztán beindult a hazaiak triplavető egysége, és Báder Márton eredményes centerjátékát kiegészítve a szünetre gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést.

A végére 14 sikeres hárompontosig jutó szolnokiak három negyeden keresztül mind támadásban, mind védekezésben magasan ellenfelük fölé nőttek. A meccs érdemi időszakában – különösen a támadópalánk alatt – jobban szedték a lepattanókat, pontosabban komponálták akcióikat, és amikor dönteni kellett, szinte mindig megtalálták a jó megoldást.

A vendég szombathelyiek becsületére legyen mondva, hogy az utolsó játékrészben – amikor az Olaj játékosai már a 100. pont megszerzésének megfelelő koreográfiájára összpontosítottak – rengeteget faragtak alkalmanként 30 pont feletti hátrányukból, és húsz ponton belülre kapaszkodva sikeresen kozmetikázták az eredményt.

1. NEGYED
A feldobásnál a Falco hozza el a labdát, az első támadásból meg is van az első sikeres tripla Szabó Zsolt jóvoltából. Báder Márton közelivel válaszol, majd ismét jönnek a hármasok: Horváth Ákoséval rövid ideig vezetnek a hazaiak, Chad Timberlake hármasával újra előny a vendégeknél. Kálmán László passzából Szanati Mátyás közelről tovább növeli az előnyt (5–8).

A szombathelyiek tovább hizlalhatták volna az előnyt, Trotter Obie azonban lepattanót szed, és az induló támadásból, egy hamisítatlan Horváth-tripla nyomán egyenlő az állás. Szabó Zsolt betörésből szerzett duplájára Báder válaszol középtávolról – egyelőre nem tudnak egymástól elszakadni a csapatok. (10–10).

Szabó Zsolt nagyon elkapta a fonalat, csakhogy hiába talál be harmadszor is, az Olaj triplavetői ezúttal is élesre vannak állítva: előbb Trotter, majd Horváth (már harmadszor!) céloz tökéletesen, először vezetnek egynél több ponttal a hazaiak (16–12). Kálmán ugyancsak hárompontossal jelzi a gyors felzárkózási szándékot. (16–15)

Báder közelről, Kálmán két büntetőből talál be, és mivel a következő hazai támadásnál megint a belső emberekre figyel a szombathelyi védelem, Brandon Gay elvállal – és bever egy hármast. S mivel az újabb szolnoki akció csúcspontján ugyanezt teszi, Bencze Tamás, a Falco szakvezetője az est folyamán először beveti az időkérés fegyverét. (24–17)

A játékrész utolsó három percének kezdetén Djordje Pantelics két pontra váltja az ellene elkövetett szabálytalanságot, majd derekát fájlalva pihenőt kér. Kis amerikai show következik: Trotter betörésből, Timberlake támadólepattanóból szerez kosarat, majd Gay is dupláig hatol. Kálmán labdát veszít támadásban, így újra jöhet az Olaj, és Gay triplával gondoskodik arról, hogy meglegyen a közte tíz. (31–21)

Lendületben maradnak a hazaiak, Horváth Ákos passzából Gay bemutatja az este első zsákolását – az erődemonstráció hatása még Timberlake büntetőinél is érződik (2/1). Trepák Zoltán közeli találata zárja az első negyedet, amely a döntő ma esti befejezését sugallja (35–22)

2. NEGYED
Az első akció itt is, ott is pont nélkül ér véget, majd Julien Mills tovább növeli a Szolnok előnyét. Kálmán gyorsan válaszol, de Mills gyors egymásutánban másodszor is sikeresen halászik az ellenfél palánkja alatt, és mivel a két büntetőt beszórja, a Szolnok – tetemes előnnyel – a negyvenes küszöbre ér (39–24).

A Falco két támadása elhal a fürge lábakon járó szolnoki védelmen, és a másodikra jön is a büntetés Báder közeli találata formájában. Megint Bencze Tamáson a sor, hogy reagáljon – újabb Falco-időkérés. Az edzői utasítás egyértelmű: „Nincs kosár a gyűrű alatt!” (41–24)

Valóban nincs, Bádert azonban hiába sikerül megakadályozni a sikeres dobásban, marad a szolnoki jelenlét, és Fodor Márton is bedobja első tripláját – az előny húsz pontra hízik. Majd még tovább: Hriszto Nikolov is célba juttat egy három pontot érő dobást (47–24)

A miheztartás végett Pantelics is benyúl a triplazsákba – a Falco most azért küzd, hogy húszon belülre kapaszkodjon. Az Olaj eközben sikeresen ostromolja meg az ötvenpontos magaslatot (a kalauz Báder), pedig még alig vagyunk túl a második negyed felén. Trotter mutat egy olyan kunsztot, amilyet ezen az estén még nem láttunk: majdhogynem egész pályás passzából Nikolov védőt reptető légi balett után két pontot gyárt. (53–31)

A játékrész utolsó percei a „húszon innen, húszon túl” jegyében telnek – a közönséget hergelő Pantelics egy technikai begyűjtésével tovább ront csapata helyzetén. Különösen, hogy Báder a két dobást nem hajlandó elhibázni. Aztán Trepák is bedob két büntetőt, ezúttal is Pantelics a szabálytalan. Trotter egy szabad labdából közelről kézbesíti az első félidő utolsó kosarát. (63–40)

SZÜNETBELI HELYZETKÉP
Nézzük, az első félidő főbb mutatói miképpen magyarázzák a hatalmas különbséget! A Falco ugyan 64 százalékkal dobja a kétpontosokat, csakhogy mindössze 14 kísérletből teszi ezt – a Szolnok ugyancsak tekintélyt parancsoló 62 százaléka 21 dobásra épül! A hármasokban a minőségi mutató nagyjából egyforma (50 százalék körüli), a mennyiségi azonban jelentős Olaj-fölényt mutat: 9 találat itt, 5 ott.

A büntetővonalon nincs nagy különbség (10/10, 7/8), bár a szolnokiak hibátlansága azért üzenetértékű. A lepattanókban egyértelmű a hazai fölény (15–11), különösen az ellenfél palánkja alatt (8–2). Ami pedig a támadások sikeres komponálását illeti: 19 gólpasszt találunk a szolnoki oldalon és csak kilencet a Falcónál. Innen nagyon nehéz lesz visszajönni!

STATISZTIKA
Mezőnybeli dobószázalék: 46 (33/71), ill. 56 (29/52). Büntetők dobószázaléka: 79 (22/28), ill. 75 (18/24).
Lepattanók: 30, ill. 32. Legtöbb lepattanó: Trotter, Mills 5-5, ill. Timberlake 9
Legtöbb gólpassz: Trotter 10, ill. Kálmán 7

3. NEGYED
Pantelics szép hátralépős közelivel kezdi a második félidőt. A Falco ebben a szezonban valószínűleg nem készült még ilyen keserűen második húsz percre, de Pantelics újabb találata jelzi, egy sportember sohasem adja fel. Csak hát közben a szolnoki támadások is révbe érnek, így a különbség nem csökken érdemben. (66–44)

Motivált védelmek, kissé tompább támadásbefejezések jellemzik ezeket a perceket, kétpercnyi eredménytelen mezőnyjátékot követően egy Trotter-tripla idézi fel az első félidő önfeledt támadókedvét. A ma eddig kissé halovány Timberlake is „elszámol háromig”, majd Will is, Horváth is – 18 tripla a két csapat eddigi közös triplatermése. (75–52)

Mills, majd Fodor feltesz egy-egy labdát betörésből, előbbi rálapátol egy büntetőt is, egyre közelebb a harmincpontos szakadék. Bencze Tamás újra magához szólítja övét. (80–52)

A Szolnok támadólepattanókkal tartja a labdát a vendégek térfelén, ennyivel megint közelebb kerül a bajnoki címhez. Esemény így is akad: a rendkívül feszült Pantelics egy palánkcsata „megoldásaképp” földhöz teremti a vele szemben szabálytalankodó Trepákot – a szerb kiáll, a büntetőkből a Szolnok jön ki jobban (2–1), ráadásul hozhatja is a labdát. Kosár nincs a támadásból. (83–55)

Ezekben a percekben az erő és a fáradtság dominál, kosár csak a büntetővonalról születik. Lepereg ez a tíz perc is, az eddigi legnagyobb a különbség. (86–57)

4. NEGYED
...és azonnal megtörténik a harmincas határátlépés: Soós Gábor passzából Fodor küldi át csapatát a képzeletbeli vonalon. Timberlake támadólepattanót értékesítve fejezi ki nemtetszését, majd a megkapott büntetőt is értékesíti, újra harmincon belül a Falco. (88–60)

Egy kérdés maradt nyitva: meglesz-e a száz pont? Hét és fél perccel a vége előtt visszajön a pályára Mills és a nyáron távozó Trotter – ezt vehetjük úgy is, hogy a hazaiak szándéka szerint meglesz. Trotter 2+1-ére Gay ráhalmoz egy triplát, majd a változatosság kedvéért még egyet. (97–64)

A szolnoki közönség támadást kísérő moraja jelzi, nagyon várja a 100-ast. Szanati, majd Jarosevits Róbert egy-egy közeli találata elodázza a hangrobbanást. A Falco legjobb sorozatát futja a meccsen, 14 megválaszolatlan pontot szerez (97–78).

Az Olaj játékosai szemmel láthatóan hármasból akarják megszerezni azt a bizonyos századikat, de minden kísérlet célt téveszt. Mills labdaszerzést követő zsákolása megtöri a jeget, de még mindig hiányzik egy aprócska pont. Mills egy „támadóidőt feszegető" triplával – a terv tehát teljesült! – gondoskodik arról, hogy az est utolsó kihívása is válaszra leljen. (102–81)

Tizenhat másodperccel a befejezés előtt Pór Péter kikéri első idejét, hogy a közönség elkezdhesse az ünneplést. Biztatásra nincs különösebb szükség, zeng a győzelmi kórus – jogosan, remek idény végén megvédi bajnoki címét a Szolnoki Olaj! (102–84)

A szolnoki kosarasok 1991, 2007 és 2011 után negyedszer hódították el a bajnoki címet.

„MINDEN SZEMPONTBÓL MEGÉRDEMELT A SIKERÜNK”

MESTERMÉRLEG
PÓR PÉTER (Szolnok)
NS: – Mintha már a félidőre eldőlt volna… Ön is így látta?
PP: – Az elejét megnyomtuk, agresszív, koncentrált és motivált játékkal nyitottunk, így a nagyszünetre tetemes előnyünk volt. Olyan előny, amely előrevetítette a végeredményt.
NS: – Lehet-e még ezt fokozni? Magyar Kupa, bajnokság, EuroChallenge-negyedik hely…
PP: – Szép, szép, de nekem van egy kis hiányérzetem, mert úgy érzem, a nemzetközi kupában szerezhettünk volna érmet is. Noha mindenki azt mondta, szép a negyedik hely, én legalább eggyel előrébb szerettem volna végezni a csapattal. Hogy a következő szezonban mi lesz, lehet-e mindezt túlszárnyalni, arra most nem tudok válaszolni.
NS: – Háromból kétszer nagy fölénnyel nyertek, a rájátszásban mindössze egyszer kaptak ki tíz meccsen. Ennyivel erősebb volt idén a csapata?
PP: – Ezt nem tudom, de azt igen, hogy akár három–nullára is nyerhettünk volna, ha koncentráltabbak vagyunk a szombathelyi találkozón. Azt hiszem, az összkép alapján nem lehet megkérdőjelezni, ebben az évadban miénk volt a legjobb csapat.
BENCZE TAMÁS (Falco)
NS: – Hamar tetemes hátrányba kerültek. Mi volt az oka ennek?
BT: – Úgy készültünk, hogy nem asszisztálunk a hazai parádéhoz, mégis ez történt, mert a második negyedben három perc alatt elhúzott a Szolnok. Ekkor a hazaiak kitűnően dobtak, mi sokat hibáztunk és átrobogtak rajtunk. Ezután akkora hátrányunk lett, hogy ilyen atmoszférában, ilyen jó csapat ellen szinte lehetetlen volt visszajönni, nem is sikerült.
NS: – Mi döntött a finálé egészében?
BT: – A Szolnok erősebb csapat, jobb játékoskerettel, nagyobb rutinnal, mindezt ellenünk ki is használta. Azt hiszem, az egész idényt tekintve teljesen megérdemelt a sikerük mind a bajnokságban, mind a kupában, amihez gratulálok.
NS: – Önök is nagyszerű szezont zártak.
BT: – Igen, de egy döntőt elveszíteni akkor is rossz érzés, óhatatlanul csalódott az ember. Ám az évad egészét tekintve büszke lehetek a csapatra, s a fiúk is önmagukra, hiszen az elvárásokat jócskán túlteljesítve értünk el szép eredményt.
FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
SZOLNOKI OLAJ KK–FALCO-SZOVA KC SZOMBATHELY 102–84 (35–22, 28–18, 23–17, 16–27)
Szolnok, 3000 néző. Vezette: Valovics, Földházi, Győrffy
SZOLNOK: TROTTER 10/6, Mills 12/3, HORVÁTH Á. 16/12, Nikolov 5/3, BÁDER 19. Csere: GAY 19/15, Trepák 12, Fodor M. 9/3, Soós, Grebenár, Gaál, Nagy B. Szakmai igazgató: Pór Péter
FALCO: Kálmán L. 9/3, Szanati 5, TIMBERLAKE 25/6, SZABÓ ZS. 15/6, Pantelics 12/6. Csere: Will 3/3, Harazin 4, Simon L. 5, Jarosevits 6, Simon B. Vezetőedző: Bencze Tamás
Kipontozódott: Pantelics (29. p.)
Kiállítva: Pantelics (29. p.)
Az eredmény alakulása. 3. perc: 5–8. 6. p.: 16–12. 8. p.: 24–17. 10. p.: 31–21. 15. p.: 47–24. 20. p.: 61–36. 24. p.: 68–46. 27. p.: 80–57. 31. p.: 88–67. 34. p.: 97–64. 38. p.: 102–81

SZOLNOKI OLAJ (3.)FALCO-SZOVA KC SZOMBATHELY (1.)
AZ ÖSSZESÍTETT VÉGEREDMÉNY: 3–1
Falco–Szolnok
65–78
Szolnok–Falco
101–74
Falco–Szolnok
106–98
Szolnok–Falco 102–84
A BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
1. Szolnoki Olaj (Gaál Róbert, Horváth Ákos, Grebenár Péter, Soós Gábor, Fodor Márton, Brandon Gay, Hriszto Nikolov, Trotter Obie, Julien Mills, Lakosa Zsolt, Báder Márton, Trepák Zoltán, Nagy Balázs. Szakmai igazgató: Pór Péter. Edző: Dragan Aleksic)
2. Falco-Szova KC Szombathely
3. Albacomp Fehérvár
4. Fortress Lami-Véd Körmend
5. Atomerőmű SE
6. Kecskeméti KSE
7. Pécsi VSK-Pannonpower
8. Kis Rába-menti Takarék Soproni KC
9. Kaposvári KK
10. Factum Sport Debrecen
11. Naturtex-SZTE-Szedeák
12. Marso-Vagép NYKK
13. Jászberényi KSE
14. Zalakerámia ZTE KK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik