A Szolnok elvette a Falco pályaelőnyét

Vágólapra másolva!
2012.05.18. 17:41
null
A szolnoki Báder Márton (14) és Djordje Pantelics küzdelme (Fotó: Unger Tamás)
Címkék
A Szolnoki Olaj elvette a Falco pályaelőnyét a férfi kosárlabda NB I döntőjének első mérkőzésén: a címvédő szinte végig vezetve 78–65-re legyőzte a csak részhajrákra képes szombathelyi csapatot az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc péntek esti nyitányán.

A szolnokiak korán kézbe vették az irányítást, játékukat triplákkal olajozva elhúztak, de az első negyed végén a Falcónak még sikerült visszakapaszkodni. Sőt a harmadik játékrész végén is ez történt: akkor úgy tűnt, hogy a szombathelyiek remek 12–0-s rohanással nemcsak közönségüket ugrasztják talpra, hanem borítják a forgatókönyvet is.

Nem így történt: a támadólepattanókat végig jobban szedő Szolnok magára talált, a legjobbkor hullott be egy újabb tripla, és ettől mintha összerogytak volna a hazaiak. Bár Chad Timberlake (26 pont) személyében a mezőny legeredményesebb játékosát a Falcónál találjuk, többet ért a Szolnok kiegyensúlyozott támadójátéka: az Olaj soraiban négyen is tíz pont fölé jutottak.

1. NEGYED

Az Aréna Savaria pénteki vendégeinek többsége csalódottan vette tudomásul, hogy a feldobás után a Szolnok hozta el a labdát – azt meg különösen, hogy Horváth Ákos rögtön be is vert egy triplát. Trotter Obie is betalált a hárompontos vonalon túlról, majd odaát Djordje Pantelics is célba juttatott egy interkontinentális rakétát (5–8).

Horváth nagyon elkapta a fonalat, gyorsan végigzongorázta a tripla-dupla-szimpla palettát, az Olaj az ő vezérletével csikarta ki az első, igen korai hazai időkérést (5–10). A fejtágító után Báder Márton kettőből egy büntetőt dobott csak be, ugyanez történt odaát – éppen Báder szabálytalansága után – Chad Timberlake-kel.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat lesz a férfi kosárlabda NB I idei bajnoka?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Trotter majdnem triplájára Will Tamás, a hazai specialista igazi triplával válaszolt, majd a továbbra is a hármas szám jegyében kísérletező Trotter következő dobása már beakadt (9–16). Timberlake betörésből szűkítette a különbséget, majd egy ritmusváltás után megint ő talált be – igaz, közben Horváth behajította a szolnokiak negyedik hármasát is. E távoli dobásokhoz jelentős muníciót jelentett a sok támadólepattanó, ez feltétlenül intő jel volt a hazaiaknak! (14–19)

Az Olajnál ellenben a csapatszemélyik okoztak gondot: Timberlake meg is kezdte belőlük a büntetést, sőt – eredményes zónázás után – a fájós könyökű Kálmán László is kiharcolt és ki is használt két dobási lehetőséget a beállása után (18–19).

Magától értetődőn Horváth Ákos állította meg a hazaiak mini szériáját. A Falcónak lett volna lehetősége a hátrány faragására, ám elöl is, hátul is kisebb hibák csúsztak a játékba, Julien Mills 2+1-gyel újra előrébb lökte a Szolnokot (19–24). A hajrá aztán egyértelműen a hazaiaké volt: Harazin Tamás közeli találatát Pantelics„dudálós triplája” követte – az utolsó másodpercben egyenlített a Falco! (24–24)

2. NEGYED

Kezdésként Szanati Mátyás faultot harcolt ki Trotteren, és mivel az egyik dobást értékesítette, az este folyamán először – és mint utóbb kiderült: utoljára: – vezetett a Falco (25–24). A hazai palánk alatt azonban megint követhetetlenül gyors és pontos volt az összjáték, amelyet Brandon Gay a szokásos triplával koronázott meg. Báder két jó büntetője után újra csöndesebb lett az Aréna (24–28).

MESTERMÉRLEG
Miért tudott már a meccs elején meglépni a Szolnok?
BENCZE TAMÁS (Falco): – Az elsődleges probléma az volt, hogy teret adtunk Horváth Ákosnak és Trotter Obie-nak, akik elkapták a ritmust, és zsinórban dobták a triplákat. Pedig megbeszéltük, hogyan fogjuk a jól dobó játékosokat, mégsem tudtuk megvalósítani. Utána csak szaladtunk az eredmény után.
A záró negyedben egyenlíteni tudtak, de 58–58 után megint egy pillanat alatt elhúzott a Szolnok. Mi volt az oka?
BT: – Olyan hibákat követtünk el, amelyek a Szolnok ellen, a bajnoki döntőben megengedhetetlenek. Ezeket a hibákat aztán már időnk sem volt kijavítani, s úgy érezem, a végén már erőnk sem.
Hétfőn Szolnokon hogyan tudnának javítani?
BT: – Fegyelmezettebb játékkal és keményebb védekezéssel. Tudunk úgy játszani, számtalanszor bizonyítottuk már. Azonban a Szolnok nagyon erős csapat, ha levédekeztük három játékosát, pontot dobott a negyedik…
Nevezhetjük a fergeteges kezdést a siker zálogának?
PÓR PÉTER (Szolnok): – Valóban jó ritmusban sikerült kezdenünk, tiszta dobóhelyzeteket tudtunk kialakítani, és ültek is a tripláink. Elkaptuk a fonalat.
Megfordult a fejében, hogy fordulhat a kocka, amikor 58–58-ra egyenlített a Falco?
PP: – Mutatja az erejüket, hogy vissza tudtak kapaszkodni, de sikerült egy sebességi fokozattal feljebb kapcsolnunk, s az agresszív védekezésünk volt a kulcsa, hogy hatvanöt ponton tudtuk tartani őket, ami Szombathelyen nagy szó.
Megszerezték a pályaelőnyt, innentől könnyebb a dolguk?
PP: – Ez a meccs csak arról döntött, hogy egy nullára vezetünk. A következő csata a legfontosabb, mert nem mindegy, hogy egy–eggyel vagy kettő–nullával fogunk visszajönni Szombathelyre a harmadik találkozóra.

Pantelics közeli találatára öt szolnoki pont érkezett válaszul, előbb Mills toldotta meg jó büntetővel közeli kosarát, majd Báder maradt szokatlanul üresen – és Bencze Tamás látta, újra időt kell kérnie. Báderen azonban nem sikerült a megbeszélteknek megfelelően, tisztán védekezni, két büntetővel megint előrébb araszolt az Olaj (27–36).

A Falcónak mélyről kellett visszajönnie, de sikerült: Pantelics még csak egy büntetőt dobott be, de Timberlake légi balettje már duplát ért, Szabó Zsolt távoli ágyúzása meg három pontot – pillanatok alatt záródott az olló (33–36).

A közelség kissé túlpörgette a hazaiakat, becsúszott néhány labdaeladás, majd nyomukban szabálytalanság. A szolnokiak viszont nyugodtak maradtak: Báder és Trotter is hiba nélkül büntetőzött (33–40). Timberlake idegességében egyszer kilépett, ám egy elhárított Olaj-veszély után szép kosarat dobott. Csakhogy Trotter büntetőinél megint szeme volt a labdának, sőt egy ritmusos befutásból Hriszto Nikolov is megszerezte első kosarát (35–44).

Megint vészhelyzet alakult ki a Falcónál, de Timberlake megint megtalálta a kiutat. Pantelics büntetőzésre ugyan felemásra sikeredett, de Kálmán két remek passzából Harazin két kosarat is dobott – a játékrész végére csöppet felzárkózott a Falco (42–47).

A félidei statisztikák ekképp magyarázták az eredményt: a Szolnok valamivel jobban szedte a lepattanókat (16–11), hatékonyabban értékesítette a büntetőket (16/19; 10/16), eggyel több triplát dobott be (5–4) és jobban szórta a ketteseket (8/12; 10/16).

3. NEGYED

A Szolnok, akárcsak a legelején, újfent triplakísérlettel kezdett, de ez most kimaradt, akárcsak az első hazai dobáskísérlet, valamint – már ismét odaát – Nikolov első büntetője. A második már bement. Ezzel együtt az első két perc az elrontott dobásokról szólt, no meg az Olaj már megszokott támadólepattanó-gyűjtéséről. Timberlake-é volt a negyed első duplája. (44–48)

Amit azonban a Falco verítékes munkával kezdett felépíteni, az Trotter és Nikolov villámgyors dupláival pillanatok alatt leomlott (44–52). Az ilyesmi nagyon tud fájni egy csapatnak... Szinte törvényszerű, hogy ilyenkor jön egy hibás játékvezetői ítélet is – Horváth Ákos lábáról pattant ki a labda, mégis az Olaj jöhetett. Lett belőle egy támadólepattanókkal jó hosszúra nyújtott akció, amelyből azonban nem született kosár.

A következő kettőből azonban igen... Báder közelről talált be, Trotter a szokásos vadászterületéről, a triplavonal mögül ágyúzta be a labdát, és mivel a kettő között nem hullott Falco-kosár, a meccs folyamán először tíz pont fölé hízott a különbség (46–58).

Van-e visszaút? Próbálkozás mindenesetre igen. Will és Timberlake egy-egy kosara vastapsig lelkesítette a szombathelyi tábort, még Timberlake két büntetője alatt sem ült el a taps – pláne, hogy az amerikai mindkétszer betalált. Védőlepattanóból újra szombathelyi akció épült, Harazin épületeset zsákolt belőle.

Némi szerencsével Timberlake még egy duplát célba juttatott – az amerikai ekkor 23 ponttal volt a mezőny legeredményesebbje –, a Falco a nap eddigi leglátványosabb, tízpontos rohanásával visszajött a meccsbe! (56–58)

4. NEGYED

Menetrendszerűen Timberlake-kosárral indult az utolsó szakasz (58–58), csakhogy a 12–0-s roham megszakadt: Mills is előhúzott egy hármast a zsákból, majd jó védekezésből indulva hozzátett egy duplát, sőt jött egy Trotter-kosár is. Megint rendezte vészesen zilálódó sorait a Szolnok, megint meglépett – és Bencze Tamás válasza nem lehetett más, mint újabb időkérés. (58–65)

A szolnoki tábor öröme (Fotó: Unger Tamás)
A szolnoki tábor öröme (Fotó: Unger Tamás)

A kupaktanács során elhangzó tanácsokat a jó ideje„hallgató" Horváth egy triplával überelte, postázott egy hasonlót Nikolov is – a szó elszállt, és vele együtt a meccs is... (58–71)

A szombathelyiek Timberlake egy jó büntetőjével és Szabó Zsolt zsákolásával az utolsónak maradt tartalék gyutacsot is meggyújtották. A Szolnok valamelyest megtorpant, de egy-egy támadólepattanóval az időt azért rabolni tudta, és ennek hatása meglátszott a megremegő Falco-kezeken. Báder, majd Trotter jobb kézzel feltett közelije végleg megtörte a hazai küzdőkedvet (64–75).

A Szolnok biztosnak látszó előnye birtokában is úgy védekezett, mintha egy hazai tripla megfordíthatta volna az állást. Nem is jött újabb hármas, illetve Horváth Ákostól láttunk egyet, de annak a szolnokiak örülhettek. Éppen úgy, ahogyan a végeredménynek is (65–78).

„FŐLEG AZ ELADOTT LABDÁK MIATT VESZÍTETTÜNK”

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
FALCO-SZOVA KC SZOMBATHELY–SZOLNOKI OLAJ
65–78 (24–24, 18–23, 14–11, 9–20)
Szombathely, Aréna Savaria, 3000 néző. Vezette: Földházi, Győrffy, Frányó
FALCO: Simon L. 1, TIMBERLAKE 26, Will 7/3, Szabó Zs. 8/3, PANTELICS 12/6. Csere: Kálmán 2, Harazin 8, Szanati 1, Jarosevits. Edző: Bencze Tamás
SZOLNOK: TROTTER 22/12, MILLS 11/3, HORVÁTH Á. 18/12, Nikolov 8/3, BÁDER 16. Csere: Trepák, Gay 3/3, Fodor, Grebenár. Edző: Pór Péter
Az eredmény alakulása. 3. perc: 5-10. 7. p.: 12-19. 9. p.: 19-21. 11. p.: 25-24. 14. p.: 27-36. 20. p.: 42-47. 23. p.: 44-52. 26. p.: 46-58. 30. p.: 56-58. 31. p.: 58-58. 33. p.: 58-68
Mezőnybeli dobószázalék: 50 (23/46), ill. 40 (25/63). Büntetők dobószázaléka: 62 (15/24, ill. 81 (17/21)
Lepattanó: 28, ill. 34. Legtöbb lepattanó: Pantelics 8, ill. Báder 14
Legtöbb gólpassz: Timberlake 4, ill. Mills 5
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Szolnok javára
A HÁTRALÉVŐ PROGRAM
2. mérkőzés: Szolnok–Falco, május 21., hétfő, 18.15
3. mérkőzés: Falco–Szolnok, május 24., csütörtök, 18.15
4. mérkőzés (ha szükséges): Szolnok–Falco, május 28., hétfő, 18.15
5. mérkőzés (ha szükséges): Falco–Szolnok, május 30., szerda, 18.15
A Sport Klub mindegyik összecsapást élőben közvetíti.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik