Tényleg csodát tettek: csoportelső a magyar válogatott az Eb-n!

BOBORY BALÁZS (riport), BACSKAI JÁNOS (közvetítés), KONCZ GYÖRGY (fotó)BOBORY BALÁZS (riport), BACSKAI JÁNOS (közvetítés), KONCZ GYÖRGY (fotó)
Vágólapra másolva!
2019.06.28. 18:25
Szlovénia után a sokkal esélyesebb olaszokat is legyőzte csoportjában a magyar női kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokságon, ezzel máris a negyeddöntőbe jutott Székely Norbert csapata, ráadásul a könnyebbik ágra került. 
Horti Dóra nagyszerűen játszott az olaszok ellen (Fotó: Koncz György)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!


37. NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZERBIA ÉS LETTORSZÁG
C-CSOPORT, 2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 59–51 (18–11, 7–15, 14–7, 20–18)
Nis, 500
néző. V: Vojinovics (montenegrói), Csender (román), Csajkovszkij (ukrán)
MAGYARORSZÁG: STUDER Á. 6, TURNER 10/3, RAKSÁNYI 8/3, Zele 7, Határ 10. Csere: Dubei 5/3, HORTI 13, Varga Zs., Lelik. Szövetségi kapitány: Székely Norbert
OLASZORSZÁG: C. Dotto 1, SOTTANA 16/9, Zandalasini 9, CINILI 12/9, Andre 2. Csere: Crippa, Penna, Cubaj 4, Romeo 7/3, F. Dotto. Szövetségi kapitány: Marco Crespi
Az eredmény alakulása. 2. perc: 2–6. 4. p.: 9–6. 7. p.: 13–6. x. 9.: 14–11. 12. p.: 20–11. 16. p.: 25–14. 19. p.: 25–24. 23. p.: 29–28. 27. p.: 31–33. 32. p.: 45–34. 34. p.: 48–42. 37. p.: 52–49. 39. p.: 58–51
MESTERMÉRLEG
Marco Crespi:
– Nagyon kemény és szoros mérkőzés volt, amely azért dőlt el a magyar csapat javára, mert hétszer is úgy faultoltunk, hogy jó volt a kosár, és még büntetődobás is következhetett. Ez nem fér bele. Egyébként pedig a negyedik negyedben mintha a magyarok éhesebbek is lettek volna a sikerre, ezért is érdemelték meg, hogy nyerjenek.

A csoport másik mérkőzésén:Szlovénia–Törökország 62–55(14–14, 16–15, 16–18, 16–8)

ÖSSZEFOGLALÓ

A magyar válogatott tagjai csendesen figyelték a lelátóról nap első mérkőzését, és azzal a tudattal indulhattak az öltözőbe a szlovénok törökök felett aratott győzelme után, ha győznek az olaszok ellen, akkor két játéknap után csoportelsők, és rögtön a legjobb nyolc közé jutnak. Nem roskadtak össze a nyomás alatt, és sikerült nekik!

VÉLEMÉNYEK
RAKSÁNYI Krisztina, a magyar válogatott bedobója: „Az edzőmeccseken nem véletlenül játszottunk erős csapatokkal, igaz, hogy jöttek a vereségek, de felkészített minket az Európa-bajnokságra, arra a szintre, ami itt várt minket. Csütörtökön is már kitettük a lelkünket a pályára, az olaszok ellen meg pláne. Most kiválóan védekeztünk, borzasztóan összeszedtük magunkat erre a meccsre, és sikerült megcsinálni, amit kértek tőlünk.”
HORTI Dóra, a magyar válogatott centere: „Bebizonyosodott, hogy megérte visszatérnem ebbe a csapatba, mert élmény volt részese lenni, ahogy küzdöttünk egymásért. Szerencsére jól sikerült beszállnom a mérkőzésbe, és ezt talán a többiek is érezték, mert kerestek a palánk alatt.”

Magyar drukkerből is több volt a lelátón, mint csütörtökön, négy szekszárdi fiatal vezényelt egy busznyi szegedit, kiválóan érezték magukat honfitársaink.

Az első negyed után meg főleg, mert a magyar csapat nagyon határozott védekezéssel és tudatos, a palánk alatti játékosokat kereső támadójátékkal kezdett, tizenegy ponton tartotta az olaszokat, és csak azt bánhattuk, hogy az ellenfél sorra szedte a támadólepattanókat, egyébként még simább lehetett volna ez a tíz perc.

Aztán amikor a második negyed közepén tizenegy pontosra hízott a magyar vezetés, minden rózsaszínűnek tűnt. Az olaszok keresték a fogást a mieinken, rosszul dobtak, a kulcsjátékosaikat pedig sikerült kiválóan semlegesíteni. Csak aztán ebben a helyzetben mi kezdtünk el idegeskedni, kapkodni, a rivális pedig betalált néhányszor távolról, csinált egy 12–0-s rohamot, és a nagyszünetre pont átvette a vezetést.

A mérkőzés a fordulás után is nagyon hasonlított a két évvel ezelőtti Európa-bajnoki középdöntőhöz, amikor egyik csapat sem érte el végül az ötven pontot, és az olaszok 49–48-ra nyertek. Nem volt, nem lehetett szép a játék, sok volt mindkét oldalon az izzadtságszagú akció, bár ezt vártuk is egy olaszok elleni meccstől. Szerencsére a harmadik negyed hajrában Horti Dóra centermunkája olyannyira a mieink felé billentette a mérleg nyelvét, hogy hatpontos előnnyel mehettünk neki a finisnek.

Amely Dubei Debóra és Raksányi Krisztina triplájával kezdődött, megint tíz fölé kúszott a különbség, nem látszott az olaszokon, hogyan lennének képesek újra megindulni.

Mégis megindultak, a Fenerbahce sztárja, Giorgia Sottana révén, aki nagyon nem akarta elveszíteni a meccset. Dobott triplát, duplát, büntetőt, az előny pedig egykosárnyira olvadt három perccel a zárás előtt.

Ez sem ijesztette meg azonban a mieinket, gyorsan egymás után érkezett Határ Bernadett és Raksányi Krisztina 2+1-es akciója, ami már sok és sokk volt az olaszoknak, nem tudtak megújulni.

A magyar csapat hősies küzdelem után nyert, és két játéknap után biztossá tette első helyét a C-csoportban, illetve a negyeddöntőben; vasárnap Nisben már csak tét nélküli meccs vár rá a törökök ellen, aztán irány Belgrád!

Tizennyolc év után jutott el ilyen messzire a magyar válogatott az Európa-bajnokságon. Tényleg csodát tettek a magyar hölgyek,ahogyan kapitányuk kérte tőlük a torna előtt: felszedték a parkettát a sikerért!

„EZ CSODA!”

SZÉKELY Norbert, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:

– Két mérkőzés, két győzelem, csoportelsőség. Hitte volna a torna előtt?
– Nem, ezt nem hittük volna, de egymásba viszont hittünk, és ez a legfontosabb. Ki kell emelnem, hogy ez csoda, és már másodszor vittük véghez ezt a csodát. Csütörtökön megmutattuk, hogyan kell támadni, most meg azt, hogyan kell védekezni. Felszántjuk egymásért a pályát, enélkül a sport nem létezik. Ha nincs meg az az egység, amely minket jellemez, sehova sem jutunk.

– Miben sikerült az olaszok fölé kerekedni?
– Sikerült kontrollálni a játékot körülbelül a 18. percig, aztán elvesztettük a ritmust, de ez pont jókor jött olyan szempontból, hogy a szünetben tudtunk változtatni. Elkezdtünk megint sebességet diktálni, és két perc kivételével az egész meccsen mi voltunk azok, akik kicsit gondolatban, fizikailag, emberi tényezőkben előrébb jártunk. Iszonyú jó érzés ezzel a csapattal dolgozni.

– Meglepődtek az olaszok, hogy egy ilyen felkészült magyar csapattal találkoztak?
– Egy nálunk sokkal magasabban rangsorolt együttessel játszottunk, amely olyan Európa-klasszisokkal rendelkezik, mint Sottana, Zandalasini vagy Dotto. De kérem, kérdezzék inkább a lányokat, mert most ők a legfontosabbak!

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG22147–1354
2. Szlovénia211146–1433
3. Olaszország211108–1133
4. Törökország22109–1192

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítják: Bobory Balázs (riport), Bacskai János (közvetítés), Koncz György (fotó)

PERCRŐL PERCRE

OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG

2001-ben a spanyoloktól kikaptunk az Eb-negyeddöntőben, most jön még egy csoportmérkőzés vasárnap a törökök ellen. Nagyon jól kell itt szerepelni az olimpiai kvalifikációs lehetőségért,a világbajnok Egyesült Államok és Japán mellé még 10 csapat juthat el a 2020-as világselejtezőből, köztük 3 európai.

Így dobtunk

40. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! 59–51-re nyert a magyar válogatott, és csoportelső!

39. perc
Sottana kétpontosa kifogástalan, Turner dobása rossz, Határ elkapja a labdát. Studer önkívületben védekezik, Sottana a vonalon kívülről ront. Raksányi pincérdobása rossz, Crippa távolija dettó. Turneré a lepattanó. NA, EZ MEGVAN! Turner szerez még két pontot: 51–59!

38. perc
Határ ziccere bent, szerencsére odacsap neki Crippa, kellett ez. A ráadás is bent, Horti után eljutott ő is tíz pontig. Sottana egy újabb rossz távoliig, Raksányi betör a kosár alá, Andre ellöki... Beszédül! 49–57! Olasz időkérés a plusz dobás előtt. Nem túl lelkes a talján mester... Megszokásból ordít azért picit, Székely okosságot kér csak. Raksányi bedobja, 9 pont ide!

37. perc
Határnak is odanyúlnak, egy ponttal büntet csupán. Zandalasininek mi ütünk oda, Dubei, ráadásul be is megy. A büntető is: 49–52.

37. perc
Két Cubaj-fault, a negyedik csapatszemélyi, Dubei ront azonban, Zandalasini passza után Crippa is. Eladjuk, Varga elüti Sottanát, büntetők. Ötödik csapatfault. Sottana egyet elront... A második beszédikézik. 46–51

36. perc
Sottana kintről betalál, ez valós sajnos.

Figyelem, a TV-s közvetítésben újra plusz kettő nekünk.

35. perc Sottana elrontja, Turneré, de elrontja sajnos ő is.

34. perc
Hortinak odacsapnak, de akkor is bent a kétpontos, plusz egy ráadás nekünk! Bent van az is: 39–48. Raksányi odanyúl egy hármas-kísérlethez, három büntető. Egy bent... Kettő bent... Három-bent, a tünde-kinézetű Cinili nem hibázott. Turner sem, hárompontos! 42–51.

33. perc
Olasz időkérés. Dzsámbózsopiko, ha jól hallottuk, érzelmes magyar slágerekkel próbálkoznak? Nekünk 85 és kifelé 80, jelentsen ez bármit is. Raksányi kísérlete rossz, Sottanáé meg jó. 39–45.

32. perc Turner szereli F. Dottót, kis lökéssel, Raksányi hármasa nem jön össze, Horti visszaszerzi... Raksányi már betalált! 34–45! Nem sokáig, jő egy Sottana-tripla.

31. perc
Zandalasini besimogat egy büntetőt, de csak egyet. Majd az övé a labda Studer elrontott hárompontos kísérlete után. Aztán Dubei bedobja első triplánkat! Zúg a Ria, ria, Hungária! a stadionban. 34–42

31. PERC FOLYTATJUK!

30. PERC EZZEL VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED!

30. perc
Húsz másodperc van vissza, Sottana eltolja.

29. perc Penna hármasa elképesztően rossz, de ezt erőltetik ma az olaszok, Horti meg kiharcol két dobást büntetésként. Egy bent! Kettő bent! 33–39!

28. perc
Horti kétpontosa a lehető legjobbkor jön! A nyolcadik pontja, ő ma a pontkirálynőnk. 33–37

27. perc Zandalasini ismét a pályán, ez jó nekünk... Bizony, irgalmatlan homályt dob, sajnos Turnert szerelik. Zandalasini ismét ront, de a támadólepattanóban ma elvérzünk... Turner pihenni tér, F. Dottót szereli Studer.

26. perc
Turner labdát csen, Cilini elrúgja előle egy Gattusós mozdulattal. Láb, miénk a labda. Studer hárompontosa rossz, de nagy harc után visszaszerzi. Turner végre nagyon jó ütemben emelkedik: 33–35!

19 büntető nekünk, 4 az olaszoknak. Meg egy időkérés is nekik.

25. perc Az ötödik olasz tripla megy be (Cilini révén most), 22-ből, nálunk nulla a hatból. Studer rossz passzát elcsípi Romeo, de kimegy a labda szerencsére. Két magyar csere közben. Penna triplája rossz, Studernek odacsapnak, két büntető. Az első bent van: 33–33.

24. perc
Zandalasini mindent elront, sajnos nálunk Zele, Határ és Turner is hibázik dobás közben. Aztán Határ végre besuhintja! 30–31, végre mi vezetünk, három rossz kísérlet után talált be a magyar hölgy.

21. perc Zele simogat be a gyűrűbe két büntetőt, de ezt teszi a másik oldalon Zandalasini is. De csak az elsővel.Romeo ziccert ront, Turner és Studer dettó. 30–29

21. PERC FOLYTATJUK!

Szóval ezért vezetnek.

20. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED!

20. perc
Studert kiszorítják, lejárt a támadóidő. Raksányi odacsap Zandalasininek, két dobás a végére... Nem, megúsztuk. Mégsem, Romeo egy utolsó tizedmásodperces pontos dobással visszaveszi a vezetést csapatának. 26–25

19. perc
Ajjaj, Zandalasini és Romeo két dobással hat pontot szerez. Magyar időkérés, ez a zóna nem jött össze. Ötös játékkal folytatjuk, Székely mester gyorsabb játékot kér. 24–25

16. perc
Zele kiharcol két büntetőt Andre mellett, de el is hibázza mind a kettőt. Zandalasini azonban ezúttal sem talál be a bal szélről. A játékvezetők nincsenek velünk, de az olaszok ziccert rontanak. A sors keze... Turner keze is megremeg, tripla lett volna pedig. Studer visszaszerzi, de szabálytalan. Időkérés. 18–25. Zónázni fogunk. Belehallgattunk.

14. perc Dubei és Sottana is elhibázza a maga távoli dobását. Horti bedob egy büntetőt, de a frissiben beállt Zandalasini kétpontossal jeleskedik. 18–25

13. perc
Sottana harmadik triplakísérlete is rossz másfél percen belül, de mi is hamar elszórjuk. Újra jönnek az olaszok. Romeo dobása rossz, Határé a labda, majd Turner hibázik ismét a másik oldalon. Sottana bezzeg jó passzt ad, Cimini triplázik. 9 olasz támadólepattanó, 7 a saját palánk alatt. Szerencsére Studer keze sem remeg meg: 14–22.

A TV-közvetítésben két ponttal több áll a magyar csapat mögött, mint a valós.

12. perc
Dubei most elhibázza, de az olaszok háromszor is ugyanazt teszik, aztán Horti marad túl soká a palánk alatt. Határ áll be gyorsan a helyére, neki három a személyi. 11–20

11. perc
Turner-személyivel, ez neki már a harmadik, de aztán a mienk, sőt a bal szélről Dubei gyönyörűen enged el egy dobást... Újabb két pont. 11–20

11. PERC FOLYTATJUK!

Szóval ezért vezetünk...



10. perc
Horti a támadóidő legvégén dob remek ütemmel egy kétpontosat, F. Dotto elhibázza, bezzeg Turner a palánk alól, balról, bal kézzel nem hibázik. F. Dotto azonban igen: 11–18.

9. perc
Raksányi majdnem kioszt egy sapkát, de lök közben, Zelét közben Varga váltja, Zandalisini pedig az elsőt dobja csak be. Ám jön ismét Cubaj, az övé, és fel is teszi szépen. 11–14. Peches Horti-kísérlet után Crippa sem ügyesebb.

8. perc
Cubaj javít egy támadólepattanóval, elméláztuk ezt bizony Zandalasini újabb pontatlan kísérlete után. Turner kifut az időből, aztán Horti szép indulócsel után betör négy olasz közé... Ellökik, két büntető. A második jó: 8–14.

7. perc
Rossz olasz kísérlet Cubajtól, Turneré a lepattanó, kontra, Raksányi-dupla. Olasz időkérés... 6–13

6. perc
Kőkeményen, lelkesen védekezünk, gyűlnek a személyi hibák, az olaszokat azonban megzavarja a magyar catenaccio, hibáznak. Rossz elzárás, mienk a labda. Raksányi azonban rosszul passzol a másik palánk alatt. Zandalasini pocsék triplakísérlete, aztán Kiss harcol ki személyit Andre ellen. Határ pontossága határtalan: 6–11.

4. perc Zele kiharcol két büntetőt, az első bent van, vezetünk... A második nem jó... Dehogynem jó, megy érte, jön a pincérkedés: 6–9!

3. perc Raksányi megmozdulásával kiharcolunk két büntetődobást, most sincs hiba, Zele nagyon higgadt. Sottana hármasa pocsék, Crippa ziccert dob, Határ takarít. 6–6

2. perc
Zele bezzeg mindkettőt bedobja, kár, hogy előtte Andre is kettőt szerzett. 6–4

1. perc
Olasz sikerrel a labdafeldobáskor, és egy gyors olasz hárompontossal. Aztán az egészséges Dotto (a testvére irányító, az előző mérkőzésről mentő vitte el) dob két büntetőt, az elsőt pontosan. Zele egy duplával büntet. 4–2

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!



Elszánt arcok a kezdés előtt (Fotó: Koncz György)
Elszánt arcok a kezdés előtt (Fotó: Koncz György)

Közel száz magyar néző Nisben.

Előnyben a szervezők, a két himnusz között csak fejjel lefelé kell fordítani a zászlót a stadionban...

A mieink tiszta pirosban, az olaszok fehérben.

37. NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZERBIA ÉS LETTORSZÁG – ADATBANK!

Ha ma nyernek a mieink, tovább is jutottunk. A törökök ugyebár a világranglistán a hatodikak, a magyarok az ötvenedikek!

A török csapat az utolsó negyedre fordulva 47–46-ra még vezetett a mieinktől négypontos (88–84) vereséget szenvedő Szlovénia ellen, délnyugati szomszédunk azonban a záró játékrészben a maga javára fordította a meccset.

Kínos a törökökre nézve, hogy a mérkőzést a kispadon kezdő játékosai egyetlen pontot sem dobtak a mérkőzésen – igaz, tíz percnél többet senki nem is töltött a pályán –, de ebben a mutatóban a szlovénok sem remekeltek a maguk öt pontjával.

Szlovénia 62–55-re legyőzte Törökországot a női kosárlabda Európa-bajnokság második fordulójában a C-csoportban.


Szövetségi kapitányunk szerint gyorsabban és pontosabban kell játszania csapatának, de csoda lenne a győzelem. Kulcs a védelem és a CSAPAT.

A magyar válogatott kerete
Dubei
Debóra (Sopron Basket), Határ Bernadett (Sopron Basket),HortiDóra (ZTE NKK),Horváth Bernadett (NKE-FCSM Csata),KissVirág (KSC Szekszárd),Lelik Réka (NKE-FCSM Csata),Pusztai Petra (Aluinvent DVTK), Raksányi Krisztina (CMB Cargo-Uni Győr),StuderÁgnes (KSC Szekszárd),TurnerYvonne (Phoenix Mercury),Varga Zsófia (CMB Cargo-Uni Győr),Zele Dorina (Aluinvent DVTK)

Az első mérkőzésen elképesztő izgalmak után nyertek a magyar lányok.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG NŐI KOSÁRLABDA EB-CSOPORTMÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik