Női kosár: merész fiatalok – az Eb-re készül a válogatott

Vágólapra másolva!
2019.05.16. 09:20
Vasárnap óta Székesfehérváron készül, és a június 27-én kezdődő Eb-n mindenképpen tovább akar jutni csoportjából a magyar válogatott.
A VÁLOGATOTT EDZÉSÉN KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁNKAT A FOTÓRA KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
A VÁLOGATOTT EDZÉSÉN KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁNKAT A FOTÓRA KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

 

A fehérvári csónakázótó mindig is egyik kedvenc helyszíne volt a romantikára vágyó pároknak, és május közepén a szabadban tanuló vagy csak a suli után friss levegőre vágyó diákok is mosolyogva szokták elfoglalni a partszakaszt.

Szerdán azonban a szél és az eső adott sajátos hangulatot a környezetnek: a fűzfák ágai tényleg szomorúan borultak a földig, a vadkacsák óvatosan tipegtek ide-oda, mintha nekik sem esett volna jól, hogy a felázott talajon kell tapicskolni.

A tó partján lévő kosárlabda-edzőkomplexumban viszont egyáltalán nem voltak lehangoltak a női válogatott tagjai, sőt, talán még örültek is egy kicsit, hogy ezúttal nem a szikrázó napsütés élvezete helyett kell az edzést választaniuk.

RAKSÁNYI KRISZTINA, A VÁLOGATOTT CSAPATKAPITÁNYA
„Vasárnap kezdtünk, öt kemény edzés van mögöttünk. Ebben a szakaszban fizikai felkészítés szükséges, és a csapat jól viseli a terhelést, nagyon jókedvűen dolgoznak a lányok. A szakmai stáb nagyon jól felkészült a hathetes edzőtáborra, remélem, szép eredményt érünk el Szerbiában.”

Székely Norbert szövetségi kapitány vasárnap óta dolgoztatja kiválasztottjait, akik közül 16-an ott vannak Székesfehérváron – ugyanakkor Turner Yvonne mintegy tíz nappal a június 27-én kezdődő Eb előtt csatlakozik a kerethez, Gereben Lívia pedig súlyos betegsége miatt szorul kórházi kezelésre.

„Ebből a csapatból egyetlen játékos hiányzik, de ő nagyon: Gereben Lívia. Nagyon remélem, hogy novemberben, amikor nekiszaladunk a következő selejtezősorozatnak, már velünk lehet. Innen is jobbulást, gyógyulást és sok erőt kívánunk neki! – kezdte Székely Norbert. – A csapatra olyan felkészülés vár, amilyet önök, újságírók nem biztos, hogy szeretnének végigcsinálni, de valószínűleg a lányok sem. Ennek ellenére nekik végig kell csinálniuk, és eddig nincs is baj a hangulatukkal. Ez a közösség mindig nagyon egységes és összetartó volt, most sincs másként. Ez az alapja, hogy képesek legyünk jól játszani és eredményesnek lenni. Mindenki azt szeretné, hogy továbbjussunk a csoportunkból, aztán a legjobb nyolc közé verekedjük magunkat, de én tovább néznék, még ha nem is ez a realitás: jó lenne úgy teljesíteni az Eb-t, hogy esélyünk legyen olimpiai kvalifikációs tornán szerepelni.”

Ez azt jelenti, hogy a legjobb hatban kellene zárniuk Szerbiában a mieinknek, ami tényleg csodálatos eredmény lenne, főleg ha megnézzük, hogy a bő keretben csak hárman – Horti Dóra, Varga Zsófia, Turner Yvonne – születtek 1990 előtt. Vagyis a csapat merész és fiatal, de ennél sokkal fontosabb, hogy számos tehetsége van a magyar női kosárlabdázásnak.

„Az elmúlt évek összesítései alapján utánpótlásszinten csak a franciák eredményesebbek a magyar lányoknál a női szakágban, ami bizakodásra ad okot – mondta Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének múlt héten újraválasztott elnöke. – Az alapvető cél, hogy a csapat jusson tovább a négyes csoportjából, de mivel alacsony az átlagéletkor, akkor sincs tragédia, ha most nem sikerül. Az elvárás az, hogy minden meccsen szedjék fel a parkettát.”

Ahogy ismerjük a női válogatottat, ezzel nem lesz gond.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Bálint Réka, Kiss Virág, Studer Ágnes (mindhárom Szekszárd), Barnai Judit, Horváth Bernadett, Lelik Réka (mindhárom Csata), Dombai Réka (Vasas), Dubei Debóra, Határ Bernadett, Turner Yvonne (mindhárom Sopron), Horti Dóra, Pusztai Petra (ZTE), Raksányi Krisztina, Török Ágnes, Varga Zsófia (mindhárom Győr), Simon Zsófia (PEAC), Zele Dorina (DVTK)

A FELKÉSZÜLÉS MENETRENDJE
Június 1–2., Burgos (Spanyolország).
Június 1.: Magyarország–Törökország, Spanyolország–Lettország.
Június 2.: a két vesztes és a két győztes játszik egymással.
Június 13–15., Prága (Csehország): mérkőzések Bosznia-Hercegovina, Litvánia és Csehország ellen.
Június 21., péntek, Székesfehérvár: Magyarország–Fehéroroszország (zárt kapus), 18
Június 22., szombat, Székesfehérvár: Magyarország–Fehéroroszország (zárt kapus), 16

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik