HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2017.12.07 22:37 Frissítve: 2017.12.07 22:36

Kosár: „Bízom benne, hogy a következő Eb-n is ott leszünk”

Tizennyolc esztendő után újra Európa-bajnokságon szerepelt a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amely ráadásul tovább is jutott a csoportjából. A sportág hazai helyzete több mint biztató, az anyagi lehetőségek még sohasem voltak ilyen kedvezőek, ám Szalay Ferenc, a szövetség elnöke továbbra is tervekkel teli.

HIRDETÉS„A magyar kosárlabdázás teljesen más helyzetben van most, mint hét évvel ezelőtt – kezdte a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke. – A lépésről lépésre haladást továbbra is tartani szeretnénk, ami egyáltalán nem könnyű feladat. A sportág rendkívül dinamikusan fejlődik mindenütt, láthatjuk például Szlovénia idei Európa-bajnoki címéből, hogy milyen széles és erős az élmezőny. Ahhoz, hogy tartani tudjuk a helyünket, a minőséget kell minden szakmai kérdésben előtérbe helyeznünk. Női vonalon rendkívül erős utánpótlással rendelkezünk, remélem, ez a nyári utánpótlás-világversenyeken eredményekben is újra megmutatkozik. Felnőttválogatottjainktól azt várom, hogy harcban állnak majd az Európa-bajnoki, illetve világbajnoki selejtezőkben, a nemzetközi porondon vitézkedő klubjaink pedig további győzelmekkel erősítik a magyar kosárlabda sportág pozícióit a kontinensen."

Ahogy azt Szalay említette, a sportág hazai helyzete megváltozott, és ez nem mehetett volna végbe az anyagi feltételek javulása nélkül.

„Nem túlzás azt mondanom, hogy soha nem volt ilyen kedvező a sportág, és így természetesen a szövetség anyagi helyzete, mint most – jelentette ki Szalay. – Éves szinten több mint 3.5 milliárd forintból gazdálkodunk, ebből kell a szövetségi programokat, a válogatottak felkészülését támogatnunk. Egyértelműen kulcsszerepe volt ebben a taotámogatásoknak, ezzel alapjaiban sikerült megújítanunk a kosárlabdázás alapjait. Ha azt vesszük, hogy 2010-ben alig 300 millió forintból gazdálkodhattunk, és ezt a pénzt is óriási művészet volt előteremteni, akkor talán jobban érezhető a különbség."

És hogy mit hozott ki mindebből az MKOSZ ebben az esztendőben?

A TAO REMEK LEHETŐSÉGEKET NYÚJTOTT

Szalay Ferenc, illetve az általa vezetett MKOSZ többször megvédte a politikai döntést, illetve magát a rendszert. Vajon szerinte mit köszönhet a TAO-támogatásnak a sportág?

„Nagyon sokat. Gyakorlatilag a sportág hátországának megerősítését sikerült megoldanunk, megtarthattuk az edzőket, és ismét megéri gyerekekkel foglalkozni, a jövőnek nevelni – így Szalay. - De ez nem csupán a kosárlabdának, valamennyi látvány-csapatsportágnak kedvező, melyek vezetőivel folyamatosan egyeztetünk, és tapasztalatainkat megosztjuk az illetékes minisztériummal, hogy még jobbá tegyük magát a támogatási rendszert."

„Nem szűkölködtünk eredményekben, ami azért különösen fontos, mert a közvélemény mindig ez alapján alkot véleményt – folytatta a sportvezető. - A női és a férfiválogatott is biztosan, csoportelsőként jutott ki az Európa-bajnokságra, és ha lehet konkrét mérkőzést említeni, akkor a két, Szlovákia elleni összecsapást emelném ki. A lányoknak a házigazdák ellen lehetett reális esélyük a továbbjutás kivívására az Eb-n, s okos játékkal sikerrel is jártak. A fiúk csehverése még nagyobb eufóriát váltott ki, hiszen jóval előttünk rangsorolt együttest vertünk meg időnként imponáló fölénnyel. De ne hallgassuk el a 3x3-as szakág eredményességét sem! Lányainkat a világ legjobbjai közt jegyzik, ami annak fényében különösen nagy eredmény, hogy olimpiai sportág lesz a FIBA 3x3 Tokióban, 2020-ban. Persze említhetnék sok mindent, a női utánpótlás látványos előretörését, vagy azt, hogy a sportágnak sikerült visszakerülnie a közvélemény érdeklődésének középpontjába."

Szalay hét éve vezeti a hazai kosárszövetséget. Vajon hosszú vagy rövid időszakként tekint az elnöki tevékenységére?

„Nagyon sokat kaptam a kosárlabdázástól, így 2010-ben lehetőség adódott arra, hogy én segítsek a sportágnak – magyarázta. – Mintha ma lett volna, amikor átvettem a szervezet irányítását, és még a mai napig emlékszem a napi problémákat okozó anyagi helyzetre, a két ligával folytatott vitákra. A férficsapatok messziről kerülték a nemzetközi mezőnyt, jelentős anyagi gondok voltak több klubnál, szóval finoman szólva sem lehetett rendről beszélni. Ha a gyorsan repülő időt nézem, azt mondanám, észre sem vettem, olyan gyorsan eltelt ez a hét év, ha viszont az elvégzett munkát, akkor ez már elég hosszú időnek tekinthető. Hét évvel ezelőtt a magyar klubcsapatok nemzetközi vérkeringésbe való visszatérését, a válogatottak Eb-szereplését, a sportág anyagi és erkölcsi megerősítését, valamint a kosárlabdázás piramisának lehető legnagyobb mértékben történő kiszélesítését tűztük ki célul, s ez sikerült is. Ma ott tartunk, hogy egy férfiválogatott mérkőzésére több mint ötezer néző látogat ki, megszólítottuk a magyar sport széles szurkolói bázisát. A bajnokikon egyre több néző van, színvonalas a férfi és a női felnőttbajnokság, nincsenek botrányok, békében dolgozik együtt mindenki a közös célért, a magyar kosárlabdázás további erősödéséért."

Már csak az a kérdés: hogyan tovább?

„Álmok mindig vannak, de valóra csak azok válhatnak, amelyekért kőkeményen meg is dolgozunk – vélekedett Szalay Ferenc. – Remélem, néhány év múlva a nemzetközi szakma szerint is kiemelkedő magyar utánpótlás beérik, és az európai mezőny meghatározó felnőttválogatottját alkotják majd a tehetségek. A férfiaknál abban bízom, hogy stabilizálni tudjuk a helyünket az európai középmezőnyben, s ott leszünk a következő Európa-bajnokságon is. Ahhoz, hogy ezek a célok teljesüljenek, továbbra is kell a klubok rendszeres nemzetközi kupaszereplése, ami elengedhetetlenül szükséges a kellő tapasztalatok megszerzéséhez.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.27 13:37:40

Kosárlabda nemzetisport.hu

A férfi kosárlabda NB I 2018–2019-es alapszakaszának menetrendje.

2018.09.27 15:12:48

Kosárlabda nemzetisport.hu

A női kosárlabda NB I 2018–2019-es alapszakaszának menetrendje.

2018.09.28 09:23:57

Kosárlabda BOBORY BALÁZS, GYŐRI FERENC

A címvédő Szolnok a legnagyobb favorit, a TF-nek óriási bravúr kell a bennmaradáshoz.

2018.09.12 08:26:39

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

Ivkovics Sztojan szerint idegenben is nyerhet a kosárválogatott a pénteki vb-selejtezőn.

2018.08.27 18:12:52

Kosárlabda GYŐRI FERENC

A magyar válogatott Govens Darrin helyére sokoldalú csapatjátékost kaparintott meg a bajnoki ezüstérmes Falco Ron Curry személyében.

HIRDETÉS
HIRDETÉS