Trónfosztás a férfi kosárlabdázóknál: a Fehérvár lett a bajnok!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.02. 18:53
null
Apró megingásoktól eltekintve kontroll alatt tartott a Fehérvár a döntő utolsó meccsét (Fotók: Havran Zoltán)
Az Alba Fehérvár szerezte meg az élvonalbeli férfi kosárlabda-bajnokságban a bajnoki címet, miután az egyik fél harmadik győzelméig tartó nagydöntőben összesítésben 3–2-re múlták felül az előző kiírásban győztes Szolnok Olaj gárdáját. A nagydöntőt a székesfehérváriak kilencpontos hazai győzelme zárta le.

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS
BERICAP ALBA FEHÉRVÁR–SZOLNOKI OLAJ KK 75–66 (12–12, 17–10, 25–22, 21–22)
Székesfehérvár, 2500
néző. Vezette: Földházi, Pálla, Ádám
FEHÉRVÁR: MOORE 17/3, WOOD 15, HOLLIS 13/6, SZABÓ ZS. 12/6, KELLER Á. 12. Csere: Jones 6, Supola, Lekli
SZOLNOK: Florence 11/3, Németh I. 8/6, Sehovics 8, Bell 4, BÁDER 15. Csere: Szabó M. 2, Horváth Á. 7, Simon B. 2, GAY 9/3, Fodor M.
Az eredmény alakulása. 4. perc: 3–8. 7. p.: 7–10. 12. p.: 17–12. 15. p.: 19–18. 19. p.: 26–18. 21. p.: 31–22. 27. p.: 44–40. 29. p.: 50–40. 32. p.: 54–49. 34. p.: 57–51. 36. p.: 61–51. 38. p.: 72–58
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–2 az Alba javára
MESTERMÉRLEG
DZUNICS BRANISZLAV, a Fehérvár edzője: –Nehéz bármit is mondani, a lényeg talán az, hogy végig úgy éreztem meccs közben, hogy nem tudunk kikapni idehaza. Olyan elánnal, olyan energiával, olyan motivációval játszottunk, és kaptunk a közönségtől nagyszerű támogatást, hogy így egyszerűen nem lehet veszíteni. Ha kicsivel is, de jobbak voltunk a Szolnoknál.
NEDELJKO ASCERIC, a Szolnok edzője: – Nem érdemeltük meg az aranyérmet, mert nem nyertünk egy meccset sem a fináléban idegenben, s mert fejben nem voltunk elég erősek. Erre jó példa a mai dobószázalékunk, főleg a tripláké, amely pocsék, és ez bizony mentális kérdés, mert a játékosok ezeket máskor képesek értékesíteni. Nem érzem ezt tragédiának, mert hosszú és nehéz szezonunk volt, s az európai kupában és az Adria-ligában számos pozitívum történt, amelyekért megküzdöttünk.

1. negyed

A Szolnok vezethette az első támadást, de az első pont a fehérváriaké lett: Damian Hollis a második büntetőjét már értékesítette. Jó tempóban kezdődött a találkozó, nem sokat udvariaskodtak és méricskéztek a felek. Az első percben mindkét gárda a sok mozgásra, passzra, valamint a betörésekre szavazott. A nyitány az Olajnak sikerült jobban: Bell Rashad két kosara után Báder is eredményes volt, így lett 3–2-ből 3–8. Túlizgulta a kezdést a fehérvári alakulat, az Alba öt perc alatt csupán öt pontig jutott, és sok hibáig.

Nagy volt a küzdelem, de az Alba nem zökkent ki a ritmusából
Nagy volt a küzdelem, de az Alba nem zökkent ki a ritmusából

Mivel utóbbi ragadós volt szolnoki oldalon is, esélyt kapott a felzárkózásra a Fehérvár, amellyel élni tudott. A 7. percben a labdavesztés után visszazáró Németh István úgy ütközte le a kezdő körben Brandon Woodot, hogy utóbbit az oldalvonal „állította” meg... 9–2-es etappal a lendületét megtartó, de közben lenyugodó Alba visszavette a vezetést. Hollis viszont a harmadik büntetőjét is elrontotta – a négyből –, a végjáték adok-kapokjából pedig az Olaj jött ki jobban, amely ikszre hozta az állást (12–12).

2. negyed

Szabó Zsolt szerezte a mérkőzés első tripláját – nem nagyon erőltették a felek egyik oldalon sem a kinti dobásokat –, tetszett is a fehérvári közönségnek.Továbbra is a rontott kísérletek jellemezték a találkozót, a Szolnok ötpontos hátrányba került, amint döntően magának köszönhetett az Olaj, amely két és fél percig tartó gólcsendet tartott a negyed elején.A 15. percben a fehérvári gyűrű alatt a betörő Gayt Keller faultolta, bár ez utóbbinak fájhatott jobban. Arról nem is szólva, hogy a szolnoki mindkét büntetőjét bevágta. Nem úgy Báder, így az egyenlítésből csak egy pontra való felzárkózás lett (19–18).

A fegyelmezett vendégvédelmet nem igazán tudta feltörni az Alba, így a fehérváriak szintén védekezésben tették hozzá a magukét ezekben a percekben a mérkőzéshez. Keller Ákos volt a kulcsfigura, aki lepattanói mellett több sapkával vétette észre magát. Simon Balázs sikertelen triplakísérlete után Ronald Moore a félpályáról küldött zsákolós gólpasszt Hollisnak, ki is kérték az idejüket a szolnokiak. Valami hasonlót hozott össze a Wood, Keller páros, kezdett meglépni az Alba (26–18) a támadásban fonalat vesztő Olaj ellen, amelyet Nedeljko Asceric ismételt időkéréssel próbált meg felrázni. Immár sikerrel: James Florence után Báder zsákolt egyet, de a végszó a Fehérvár volt: Hollis utolsó másodperces kosarat szerzett, amit az Olaj megreklamált, ám hiába (29–22).

3. negyed

Wood legális és pontokat érő betörésével nőtt a különbség, Báder két, valamint Sehovic egy büntetőjével azonban tartotta magát az Olaj. Hiába a szünet, a picit fáradó védelmek mellett – kivéve talán az önkívületben játszó Kellert – könnyebben jutottak a palánk alá és ott helyzetig a játékosok, ki is nyílt a pontzsák. Na, nem nagyon és főként nem sokáig... Az ismét meglépni készülő Albával szemben Florence triplájába kapaszkodott a Szolnok (39–33). A Fehérvár viszont nyeregben volt, Hollis rögtön hárompontossal felelt (42–33), és lendületéből ezután sem veszített.

A két együttes centerjátéka a zárásokra és a lepattanókra korlátozódott, így változatlanul a betörések vittek színt, valamint döntően pontot a mérkőzésbe. Szabó Zsolt triplájával lett meg a tízpontos fehérvári előny a negyed hajrája előtt (50–40), nem is maradt el a fehérvári drukkerek hangos rászámolása, valamint a szolnoki időkérés. A végjáték arra volt elég a Szolnoknak, hogy felzárkózzon és adjon esélyt magának a negyedik negyedre. Bár az demoralizáló lehetett, ahogy Wood négy mp alatt kosarat szerzett: a villámléptű fehérvári végigvitte a pályán a labdát, majd a dobása is jó volt. Már megint a dudaszó pillanatában (54–44).

4. negyed

Horváth Ákos révén 2+1-gyel kezdett be az Olaj, majd Sehovic labdaszerzés után ziccert fejezett be. Alig telt el egy perc a negyedből, időt kért az Alba. Egyéni megoldásokban és megindulásokban gondolkodtak a játékosok, sokszor öncélúba csapott a játék. Amely amúgy sem volt mentes az idegességtől. A Fehérvár sorra adta el a labdákat, kiszámítható keresztpasszok után volt szemfüles az Olaj. A sapkázó Jarrod Jones az őt mellbe pacsizó Wood fogait ütötte majdnem ki visszakézből, amúgy sportbarátságból, majd Keller szedte össze a negyedik személyijét, le is ment gyorsan cserébe a hazaiak talán legjobbja. A hajrá öt percéhez érve megint tízzel lépett meg az Alba (61–51), Asceric ismét időt kért.

Felgyorsult az addig sem lassú játék, az Albát feldobta a vezetést, az Olaj az utolsó szalmaszálba próbált meg kapaszkodni. Báder büntetői előtt és után Moore vált főszereplővé, aki három fehérvári akciót fejezett be kétpontos kosárral. A fehérvári közönség már belekezdett a táncba, a szolnoki mester időt kért. Két és fél perccel a vége előtt Sehovicra fújta sportszerűtlent, az idő szorításában lévő, kinti dobásokat erőltető Szolnoknak ez aligha kedvezett. Nem használtak a trükkök, a szakmai praktikák: rontott az Olaj, az Albának meg összejöttek a kosarak, másfél perccel a vége előtt 13 pont (74–61) volt a hazaiak előnye. A Szolnok le is tett a lehetetlenről, már nem küzdött az utolsó percben.

A bajnokcsapat
A bajnokcsapat
FÉRFI KOSÁRLABDA NB I, DÖNTŐ
ALBA FEHÉRVÁR–SZOLNOKI OLAJ, A VÉGEREDMÉNYE: 3–2
Fehérvár–Szolnok79–70
Szolnok–Fehérvár65–60
Fehérvár–Szolnok
85–73
Szolnok–Fehérvár
83–79
Fehérvár–Szolnok
75–66

A bajnokság végeredménye: 1. Alba Fehérvár (Keller Ákos, Ronald Moore, Juhos Levente, Bódi Ferenc, Damian Angelo Hollis, Brandon Wood, Somogyfoki Szabolcs, Lekli József, Supola Zoltán, Keller Vidor, Szabó Zsolt, Jarrod Jones, Koncz Péter, Kevin Dennard Smith, Medve Máté), 2. Szolnoki Olaj KK, 3. Atomerőmű SE, 4. Kaposvári KK, 5. Top Cop Security Jászberény, 6. Lami-Véd Körmend, 7. Optika Szova KC Szombathely, 8. Pécsi VSK-Pannonpower, 9. Soproni KC, 10. Naturtex-SZTE Szedeák, 11. Zalakerámia-ZTE KK, 12. Nyíregyházi KK, 13. Factum Sport Debrecen

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik