Csak szorongatott az Alba, egyenlített az Olaj a döntőben

Vágólapra másolva!
2013.05.25. 18:55
Egyenlített a Szolnoki Olaj a férfi kosárlabda NB I döntőjében: a címvédő hazai pályán 65–60-ra legyőzte az Alba Fehérvárt a finálé második mérkőzésén. A hazaiak végig irányították a mérkőzést, a hajrában a vendégek többször is feljöttek egy pontra, ám egyenlíteni vagy fordítani nem tudtak.

ELSŐ NEGYED ELSŐ NEGYED

A kék mezes Alba egy blokkal kezdte a találkozót, a fehér mezes szolnokiak hibáztak egy középtávolit, majd a vendégek is rontottak a palánk alatt. Az első pontokat Báder Márton dobta, majd labdaszerzést követően hibázott az Olaj játékosa. Hollis egy triplával válaszolt, majd Wood is beköszönt. Szabó Zsolt jól védekezett, majd hibázott a szolnoki palánknál, azonban Báder is ismét rontott, így az eredmény nem változott.

Keller Ákos személyije után Báder mindkét büntetőt bedobta, majd lepattanót is szerzett a kontra végén, azonban Hollis a fordulásból betalált. Egy hosszas szolnoki támadás végén Sehovics triplakísérlete kimaradt, majd Florence harcolt ki faultot. Sehovics javította hibáját, egy hármassal egyenlített. Supola előbb eladott egy labdát, majd szerzett egyet, Hollis kosárra váltotta a gólpasszt, így vezetett az Alba. Florence jól mozgatta a szolnokiakat, triplakísérlete azonban lejött a gyűrűről az ötödik perc közepén.

Supolának egyelőre nem ment, egy újabb eladott labda és egy elrontott hármas került a neve mellé. Két és fél perccel a negyed vége előtt Báder büntetőzhetett, felemásan dobott, egyet kihagyott. Szabó Zsoltnak sem ment, kihagyott kosara után Németh István triplájával fordított a Szolnok, sőt, Báder kosara után már néggyel mentek a hazaiak, ekkor időt kért a Fehérvár. Szépen végigvitt szolnoki támadásnak újabb Németh-tripla lett a vége, egy perccel a vége előtt meglépett az Olaj, az eredmény már nem változott a továbbiakban (16–7).

MÁSODIK NEGYED

Gay (fehérben) és a Szolnok nagyot küzdött,
 és egyenlített a döntőben (Fotó: Tumbász Hédi)
Gay (fehérben) és a Szolnok nagyot küzdött, és egyenlített a döntőben (Fotó: Tumbász Hédi)

Rögtön egy Jones-kosárral indult a második játékrész, amire Gay válaszolt, majd Keller Ákos is eredményes volt. Hollis kimaradt kísérlete után Florence nyakatekert mozdulattal dobott kosárra, de nem lett pont belőle. Moore eladott labdája után ismét támadhatott az Olaj, Florence triplakísérlete azonban nem volt jó. Jones ismét beköszönt, majd Szabó Miklós dobta meg első pontjait a meccsen.

Sehovics szabálytalansága után Supola három pontot is dobott, kettőt mezőnyből, majd egyet büntetőből. Sőt, Supola ezután labdát szerzett, a fehérvári játékos az első negyedbeli gyengélkedése után elkapta a fonalat, az Olaj pedig időt kért (az Alba 9–2-es sorozatban volt ekkor). Supola személyi hibája után Németh István jól büntetőzött, négy pontra nőtt a szolnoki előny az ötödik percben. Jones az emelkedő Báder fölött talált be, majd Báder egészen közelről hibázott. Supola megpróbálkozott egy hármassal, ám a gyűrűről levágódott a labda.

Hollis harcosságával és támadó lepattanója után dobott kettesével egyenlített az Alba. Sőt, a vendégek vezethettek is volna, Moore gyönyörű egyéni akciója után azonban rontott a közelinél. Sehovics duplájával a Szolnok került előnybe, sőt, a szolnoki légiós a büntetőt is bedobta. A montenegrói belelendült, egy triplával tovább mélyítette a különbséget (28–22). Az Alba időt kért. Németh István is remekelt, újabb hármast szórt. A fehérváriak nem tudtak felocsúdni, Bell pedig egy óriási zsákolással zárta le a második negyedet, a címvédő 11 pontos előnnyel vonulhatott a nagyszünetre (33–22).

HARMADIK NEGYED

Az első perc végén született meg az első kosár, Sehovics talált be egy kontra végén. Szolnoki labdaszerzés után Bell távolija maradt ki, majd Moore kettese után egy büntetőt is bevágott, így zárkózott a fehérvári csapat. Előbb Sehovics, majd Moore hibázott, Bádert határozottan megtámadták a vendégek, akik meg is szerezték a labdát, Sehovics egy taktikai faulttal állította meg az Alba-kontrát.

Moore első büntetője kimaradt, a második bement, a túloldalon Gay csont nélkül bevágott egy hármast. Jött az újabb szolnoki tripla, a jegyzője ezúttal Simon Balázs volt, a fehérváriak időt kértek. (41–26) Jones középtávolijával zárkóztak a vendégek, Supola büntetői közül az első kimaradt, a második viszont bement. Florence sikeres büntetőjére Jones válaszolt egy kettessel.

Szabó Miklós büntetőzhetett, az első kísérlet sikertelen volt, a második nem, négy perccel a negyed vége előtt 13 pont volt a szolnoki előny. Juhos triplakísérlete lejött a gyűrűről, Supola pedig tíz pontra felhozta az Albát. Nagy volt a feszültség a pályán, Gay és Szabó Zsolt szólalkozott össze a pályán, az Alba időt kért, hogy lehessen rendezni a sorokat. Szabó Zsolt jó büntetői után hat pontra feljött a fehérvári gárda, a felgyorsuló játék egyre több hibát hozott. Egy perccel a vége előtt Szabó Zsolt talált be, majd üvöltött, és megragadta a labdát, technikai. Gay első büntetője kimaradt, a második nem. Az utolsó játékrész előtt hét pont volt a címvédő előnye (47–40).

NEGYEDIK NEGYED

Az utolsó tíz percet Keller Ákos kihagyott büntetője indította, a második azonban becsorgott. Sehovics közeli kísérlete jó volt, Simon hármasa kijött a gyűrűből. A Fehérvár egy gyönyörű kosárral zárkózott, a befejező Keller volt egy húzással. Sőt, Moore pontjai után négyre jöttek fel a vendégek (49–45).

A szolnoki időkérést követően Németh István egy újabb triplát szórt, a negyediket a meccsen. A játékrész közepén ismét felgyorsultak az események, a nagy iram ezúttal is hibákat hozott magával, Jones büntetőinél fújhattak egyet a csapatok. Az Alba légiósa csak egyet dobott be, majd egy remek zsákolással négyre jöttek fel a vendégek. Florence próbálkozott egy triplával, azonban kimaradt, a túloldalon Moore-é viszont bement, így egy pontra feljött az Alba Fehérvár három perccel a vége előtt.

Triplaeső hullott, Sehovics hármasa is jó volt, majd Bell dobott egy közelit, így a címvédő Olaj előnye hat pontra hízott villámgyorsan. Keller egy támadó lepattanó után szerzett fontos pontokat, majd Gay kísérlete után védekezésben is remekelt a fehérvári játékos. A vendégek ismét egy pontra feljöttek, Moore triplája csont nélkül hullott a kosárba. Moore hibázott egy perccel a vége előtt, majd Gay két pontja mellé büntetőt is dobhatott, amit értékesített, így négy pont volt a hazaiak előnye 40 másodperccel a vége előtt. Az Olaj labdát szerzett, Florence a kontrát kihasználta, ezzel gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést.

A fehérvári időkérés után Jones büntetője jó volt, a túloldalon Florence is bedobott kettőt. Bell is dobott egy jó büntetőt, egyet kihagyott, majd Wood triplájával alakult ki a végeredmény (65–60).

A címvédő Szolnok tehát egyenlített a fináléban, folytatás kedden, Fehérváron.

A mérkőzés összefoglalója

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
SZOLNOKI OLAJ KK–BERICAP ALBA FEHÉRVÁR 65–60 (16–9, 17–13, 14–18, 18–20)
Szolnok, 1770
néző. Vezette: Földházi, Pálla, Ádám
SZOLNOK: Florence 6, SIMON B. 5/3, SEHOVICS 16/9, Bell 5, Báder 7. Csere: NÉMETH I. 12/12, Gay 9/3, Fodor M., Szabó M. 5. Vezetőedző: Nedeljko Asceric
ALBA: Moore 11/3, Wood 8/6, Hollis 11/3, Szabó Zs. 4, KELLER Á. 7. Csere: Supola 7/3, JONES 12, Juhos, Bódi. Vezetőedző: Dzunics Braniszlav
Mezőnybeli dobószázalék: 33 (21/64), ill. 34 (22/65). Hárompontosok dobószázaléka: 27 (9/33), ill. 24 (5/21). Büntetők dobószázaléka: 78 (14/18), ill. 69 (11/16)
Lepattanók:
44, ill. 44. Támadólepattanó: 11, ill. 11. Legtöbb lepattanó: Báder 10, ill. Hollis, Jones 9-9
Legtöbb gólpassz:
Simon B., Sehovics 4-4, ill. Moore 5
Az eredmény alakulása. 3. p.:
2–5. 6. p.: 7–7. 9. p.: 13–9. 13. p.: 18–15. 14. p.: 20–18. 16. p.: 22–22. 20. p.: 33–22. 22. p.: 35–22. 25.p.: 41–26. 27. p.: 44–34. 30. p.: 44–40. 31. p.: 49–41. 33. p.: 49–45. 37. p.: 52–51. 38. p.: 57–51. 39. p.: 57–56

MESTERMÉRLEG
Nedeljko Asceric:
– Védekezésben nagyszerű munkát végeztünk, mégsem tudtuk eldönteni a mérkőzést a hajrá előtt, mert túl sok tiszta dobóhelyzetet hibáztunk el, és kiengedtük a kezünkből a játék ritmusának kontrollálását, könnyű pontokat engedélyezve az Albának. Már az eddigi két meccs is óriási csatát hozott, de biztos vagyok benne, hogy a következő, fehérvári összecsapáson még nagyobb küzdelem lesz.
Dzunics Braniszlav: – Végig futottunk az ellenfél után, s közel álltunk a bravúrhoz, de igazságosnak tartom az eredményt, megérdemelten nyert a Szolnok. Játékunkból hiányzott a megfontoltság, a higgadtság, nagyon akartunk győzni, s elvitt minket a szívünk, elragadott bennünket a hév, ahelyett, hogy okosan végigvittük volna az elképzeléseinket.


Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–1

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I, DÖNTŐ
(Az egyik fél harmadik győzelméig.)
ALBA FEHÉRVÁR–SZOLNOKI OLAJ
Fehérvár–Szolnok79–70
Szolnok–Fehérvár65–60
Fehérvár–Szolnok
május 28. (kedd)
Szolnok–Fehérvár
május 31. (péntek)
Fehérvár–Szolnok
június 2. (vasárnap) – ha szükséges
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik