Késve hajrázott az Alba, sikerével egyenlített az Olaj, Fehérváron döntenek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.31. 18:47
null
A fehérvári Jarrod Jonest (jobbra) tartja szemmel a szolnoki Szabó Miklós (Fotó: Szabó Miklós)
 Az élvonalbeli férfi kosárlabda-bajnokság egyik fél harmadik győzelméig tartó nagydöntőjében ötödik mérkőzésre lesz szükség, miután a címvédő Szolnoki Olaj hazai környezetben ponttal nyert az Alba Fehérvár ellen, így összesítésben 2–2-re alakította az állást. Folytatás és zárás vasárnap kora este, Székesfehérváron!

 


1. negyed

James Florence azonnal egy triplával mutatkozott be a hazai drukkerek legnagyobb örömére. Kapkodó játékkal és több hibával indult a mérkőzés, Báder Márton a gyűrű alól kétszer egymás után próbálkozott, sikertelenül. Igaz, előbb visszaszerezte saját lepattanóját, majd faultolták. Ronald Moore triplával egyenlített, majd a szolnoki Rashed Bell is a vonalon kívülről talált be. Ígéretükhöz és saját taktikájukhoz híven támadásban és védekezésben is sokat mozogtak a vendégjátékosok, ami nem ízlett az akciók helyett a dobásokra hagyatkozó hazaiaknak. Az Olaj a felvonás közepén picit meglépett (6–5-ből lett 12–7), minden lepattanóért – akadt belőlük rendesen – óriási csata ment, olykor a parketten, és csak a sokadik szándékra lett meg az igazi labdabirtokos.

Florence egy betörés után ismét kintről volt eredményes, majd egy tempót is bevágott: nagyon pörgött az Olaj egyik húzóembere, csapata elhúzott nyolccal (17–9). Nem is maradt el a fehérvári időkérés bő három perccel a felvonás vége előtt. Szabálytalanságokról és a büntetőkről szólt a hajrá – Brandon Wood azért megküldött két triplát, Juhos Levente pedig egyet, ezek jól jöttek a vendégeknek –, amik nem sikerültek hibátlanra, de ezt foghattuk a tét generálta idegességre. A feszültség amúgy is tapintható volt, de egy nagydöntőben ez így van rendjén. Záróakkordként Simon Balázsra fújtak technikait, négy fehérvári büntető! Moore azonban mindkettőt kihagyta, Wood viszont mindkettőt bevágta. Átvehette volna a vezetést az Alba, de így csak felzárkózott egypontos hátrányra (24–23).

2. negyed

Báder Mártonék a hajráig kézben tartották az irányítást,
ott meg kitartott az előnyük
Báder Mártonék a hajráig kézben tartották az irányítást, ott meg kitartott az előnyük

Németh István vezérletével – és két sikeres triplájával – az Olaj rögtön meglépett a játékrész elején (32–23). Elsősorban védekezésben veszítette el a fonalat a Fehérvár, ami kihatott a támadásaira is. Nedeljko Asceric elégedetten tapsikolt az oldalvonal mellett, viszont Dzunics Braniszlav picit tanácstalanul ült a kispadon ezekben a pillanatokban. Mielőtt nagyobb lett volna a baj, hozta a pontokat a vendégcsapat, de így is csak kapaszkodni tudott a lendületbe jött házigazdákkal szemben. Statikussá vált az Alba, viszont az Olaj önmagához képest gyorsabbra váltott – azért ebbe belefért pár hiba a kapkodás miatt –, a hajrá előtti időszakban már tíz pont is volt a hazai előny (41–31).

A túlgyorsításból fakadó hibák miatt veszített tempójából, majd eredményességéből az Olaj, a fehérváriak így ismét esélyt kaptak a felzárkózásra. Időkérésnél Asceric mester is hozta a pályán lévők hőfokát, Dzunics higgadtan a követendő taktikát próbálta meg átadni a mágnestábla segítségével. A Szolnok azonban ezúttal kontroll alatt tartotta a végjátékot és a riválist, így elmaradt a Fehérvár hajrája, közte kilenccel vonultak nagyszünetre a felek (44–35).

3. negyed

Németh nem sokat várt, ezúttal is magához ragadta a kezdeményezést, méghozzá egy tripla formájában. Erre Jarrod Jones két büntetőjével, majd Damian Hollis dobásával felelt meg a Fehérvár. Kiegyenlített csata folyt a pályán, a fehérvári kosár alatt Báder Márton kemény csatát vívott – jöttek is sorra a fehérvári faultok –, az Olaj viszont sikerrel tartotta távol az ellent saját gyűrűjétől, a lepattanókat pedig jó százalékkal gyűjtötte be. Báder büntetők után akcióból volt eredményes, majd a rutinos Németh vitt ziccerig egy betörést. Kézben tartotta a mérkőzést az Olaj, az Alba nem találta az ellenszert, és saját játékát sem. A negyed közepén 12 pont volt a hazai előny (53–41.)

STATISZTIKA
Mezőnybeli dobószázalék: 28/53 (53%), ill. 25/55 (45%)
Hárompontosok dobószázaléka: 11/22 (50%), ill. 10/25 (40%)
Büntetők dobószázaléka: 16/21 (76%), ill. 19/28 (68%)
Lepattanók: 32, ill. 27
Támadólepattanó: 11, ill. 11
Legtöbb lepattanó: Báder 11, ill. Wood 6
Legtöbb gólpassz: Simon B. 5, ill. Moore 6

A fehérvári Supola Zoltán triplájára Simon Balázs válaszolt négy sikeres büntetővel, kifogva a szelet az Alba hajójából, majd Horváth Ákos egy hármassal taszította még nagyobb válságba – és tizenhat pontos hátrányba – a vendégeket. Majd a hajrában ugyanő még eggyel még mélyebbre... Wood egyszemélyes fehérvári hadseregként vette fel a harcot, de miután rá jött ki minden dobás, készültek rá a szolnokiak, és bizony olykor az ő keze is süket maradt. A szolnoki drukkerek kicsit megnyugodtak a negyedik felvonás előtt: szükség lesz arra az ötödik meccsre (65–48).

4 negyed

A vezetés mellett duplán örülhettek a hazai szurkolók: a nagydöntőben először a rutinos Trepák Zoltán is pályára léphetett. Utolsó rohamra indult a vendégcsapat, amiben segítségére volt, hogy az Olaj védekezése ekkor kevésbé volt koncentrált. Támadásban nagyon összekapta magát a Fehérvár, de azért az Olajnak nem kellett kétségbe esnie: nemcsak kapta, adta is a gólokat. Így hiába csökkent valamelyest a különbség, nagy izgalomra még nem volt ok a hazai oldalon. Máshogy gondolta ezt Asceric, igaz, időkérésénél hat perccel a vége előtt már csak tíz pont (71–61) volt a két együttes között. A mester az eladott labdákra, elszórt dobásokra, elveszített lepattanókra hívta fel a figyelmet, hogy ezekből a vendégek ne szerezzenek könnyű és gyors kosarakat.

Egész pályán támadott le a Fehérvár, amely a gyorsítással próbálta hibára késztetni a hazaiakat, és mivel hátrányban volt, a másodpercekért is nagy csatát kellett vívnia. Egy 5–0-ra megnyert etappal aztán tényleg szinte már az Olaj nyakában lihegett az Alba (73–66), és még volt hátra akkor majd' négy perc. Németh hármasa nagyon kellett a Szolnoknak (4/4-nél járt kintről), de Hollis két büntető után is megküldött egy triplát, reményt adva a vendégeknek a hajrára. Keller Ákos viszont kiharcolta, de ki is hagyta a büntetőket. Az Olaj lehetőséget kapott arra, hogy játsszon az idővel. Florence triplájával bő perccel a vége előtt nyolc ponttal vezettek a hazaiakat, akik a végjátékéban sportszerűtlen hiba miatt két büntetőhöz plusz labdabirtokláshoz jutottak.11 mp-vel a vége előtt háromra csökkent ugyan az Olaj előnye, amely végül Németh két büntetőjével zárta le a mérkőzést (83–79).

FÉRFI KOSÁRLABDA NB IDÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
SZOLNOKI OLAJ KK–BERICAP ALBA FEHÉRVÁR 83–79 (24–23, 20–12, 21–13, 18–31)
Szolnok, 2200
néző. V: Cziffra, Papp, Győrffy
SZOLNOK: FLORENCE 17/9, NÉMETH I. 15/12, Kalve 6, Bell 10/3, BÁDER 10. Cs: Horváth Á. 10/6, SIMON B. 8, Gay 6/3, Szabó M., Fodor M. 1, Trepák
FEHÉRVÁR: MOORE 19/12, Wood 12/6, HOLLIS 15/3, Szabó Zs. 5, Keller Á. 4. Cs: Jones 15, Juhos 3/3, Supola 3/3, Bódi 3/3, Lekli
Kipontozódott: Jones (39. p.), Supola (40. p.)
Az eredmény alakulása. 3. perc: 6–3. 7. p.: 17–9. 10. p.: 23–15. 11. p.: 24–23. 13. p.:32–23. 17. p.: 41–30. 21. p.: 47–35. 25. p.: 51–39. 28. p.: 60–44. 30. p.: 65–48. 33. p.: 69–54. 37. p.: 73–66. 40. p.: 81–76.
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–2

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I, DÖNTŐ
ALBA FEHÉRVÁR–SZOLNOKI OLAJ, AZ ÁLLÁS: 2–2
Fehérvár–Szolnok79–70
Szolnok–Fehérvár65–60
Fehérvár–Szolnok
85–73
Szolnok–Fehérvár
83–79
Fehérvár–Szolnok
június 2. (vasárnap)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik