Kezdésnek Olaj-verés, fehérvári előny a nagydöntőben

Vágólapra másolva!
2013.05.22. 18:47
null
Bell tör a fehérvári kosárra (Fotó: Tumbász Hédi)
A férfi kosárlabda-bajnokság egyik fél harmadik győzelméig tartó nagydöntőjében az első felvonás után az Alba Fehérvár került előnybe, miután egy félidőnyi „szunyókálást” követően remek harmadik negyedvégi hajrájából profitálva kilenc ponttal nyert a címvédő Szolnoki Olaj ellen. Folytatás szombaton, Szolnokon.

1. negyed

Az első akciót a Fehérvár vihette, de pontot csak a második támadásból hozott össze. James Florence és a meccs első pontjait szerző Szabó Zsolt vívott triplacsatát, miközben Báder Márton két dobást vétett. Taktikai csata folyt a pályán, kereste a réseket a rivális védelmén mindkét csapat. Brandon Wood ezt nem látta, ezért elengedett egy csont nélküli triplát, majd a következő akciónál ritmust váltva betört. Keller Ákos kiosztott egy sapkát Florence-nek, majd testi erejét kihasználva szerelt, az első öt perc a házigazdáknak sikerült jobban (10–5), a vendégek már cseréltek.

Hollis bűvöli a vendégeket
Hollis bűvöli a vendégeket

A védekezések elég puhák voltak, a szolnokiak rosszul osztották le az embereket, a fehérváriak pedig a lepattanókra nem figyeltek eléggé saját palánkjuk alatt. Báder jól szedte a lepattanókat, viszont négy korábbi kísérletéből nem szerzett pontot. Nedeljko Asceric nem bírta tovább: kikérte az idejét, és több agresszivitást kért a szolnokiaktól. Rashad Bell pontjaival kapaszkodott az Olaj, amely védekezését rendezte ugyan – kevés volt a passz- és a centerjáték, több a távoli kísérlet, valamint az egyéni betörés mindkét oldalon –, de ez is csak ahhoz volt elég, hogy tapadjon a Fehérvárra (20–18).

2. negyed

Kapkodó játékkal, sok hibával és szolnoki egyenlítéssel indult a második negyed: a volt fehérvári Simon Balázs tört be kosárig, majd a 13. percben már az Olajnál volt az előny, amely szép akciót zárt duplával, Szabó Miklós volt eredményes. Összeállt a szolnokiak játéka, a csapatmunka pedig kifizetődő volt, ötpontos előnyhöz jutott a címvédő (22–27). Felgyorsult a játék, a házigazdák próbáltak visszakapaszkodni és visszatalálni saját játékukhoz – több mint négy perc alatt két pontig jutottak –, Dzunics Braniszlav pedig időt kérve próbált meg ehhez némi edzői segítséget nyújtani. Lendületbe jöttek a vendégek, akiknek védekezése nagyon összezárt, a fehérvári drukkerek úgy érezték: ideje megsegíteni a kedvenceket, mielőtt nagyobb lesz a baj, és lelkes szurkolásba kezdtek.

Az óriási mezőnybrusztot vállaló Báder a 18. percben szerezte az első pontjait, de a hazai oldalon több kulcsember akadt, aki adós maradt a jó játékkal és a gólokkal. Amíg nyolc Olaj-játékos szerzett pontot az első félidőben, hazai oldalon hárman(!) tették meg ugyanezt. Szabó Zsolt büntetőivel kapaszkodott az Alba, de négyből csak kettőt értékesített, így sokra nem ment vele az együttese (30–35).

3. negyed

Az Alba egyik nyerő embere Szabó Zsolt volt
Az Alba egyik nyerő embere Szabó Zsolt volt

Pattogós, pörgős Alba érkezett a második félidőre, de a Szolnok tartotta az előnyét. Próbálkozott a Fehérvár, de a lepattanózásban alulmaradt, így viszont nehéz volt. Záporoztak a kosarak, az Olaj nem roppant össze, de láthatóan nem ízlett neki a harapósabb, céltudatosabb ellenfél. A házigazdák úgy is meg tudták közelíteni a Szolnokot, hogy dobószázalékuk nem javult döntően. A 25. percben aztán fordított az Alba (45–44). Ronald Moore ötödik triplakísérlete közül az első volt sikeres... Asceric érezte: fel kell rázni övéit, gyorsan időt kért. Megjött a már amúgy is beizgult fehérvári közönség hangja.

A felgyorsult tempóhoz több rontott átadás és dobás párosult, viszont töltés nélkül is lőttek a felek, amelyből változatos csata bontakozott ki. Elkapta a fonalat az Alba, Szabó Zsolt félpályáról elengedett, negyedet lezáró sikeres triplájánál pedig hangrobbanás rázta meg a csarnokot. 12–2-es rohammal nyolc ponttal léptek meg a házigazdák, az Olaj ekkor három perc alatt engedte magán átrohanni a riválist (60–52).

4. negyed

Technikai fújást kapott a szünetben a Szolnok, így két büntetővel kezdhetett a Fehérvár – reklamálás miatt bűnhődött a vendégkispad –, majd a labda is a házigazdáknál maradt. Asceric nehezen nyugodott meg… Gyorsan tíz pont fölé jutott a Fehérvár, de az Olaj felébredt – támadásban rendkívül sokat és gyorsan mozogtak a vendégek –, és megkezdte a felzárkózást. Hangulatban, színvonalban és hőfokban igazi döntőt idézett a mérkőzés – két és fél negyeden át ez nem igazán érződött –, Florence ötödik sikeres triplája után szolnoki időkéréssel folytatódott a meccs. A triplazsák a folytatásban is nyitva maradt mindkét gyűrűnél, a hajrá öt perce négypontos hazai előnyről indult (68–64).

Keller Ákos arcvédő maszkját a kispadon hagyva két büntetőjét is elvétette, az Olaj viszont kicsúszott a támadóidőből, mert mindenáron Florence-t erőltették. Három és fél perccel a vége előtt nem igen látszódott, hogyan fogja vissza a házigazdát az Olaj, és mínusz nyolcnál Asceric ismét időt kért. Labdaszerzés utáni kontrákkal került tíz pont fölé a Fehérvár. Nem jöttek a szolnoki kosarak, kapkodott a vendégcsapat, persze az idő nem az Olajnak dolgozott. Nem bocsátkozott faultcsatába az Olaj az utolsó percben, sok értelme amúgy sem volt. Lemondott a csodáról, és inkább készül a folytatásra (79–70).

A mérkőzés összefoglalója

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
BERICAP ALBA FEHÉRVÁR–SZOLNOKI OLAJ KK 79–70 (20–18, 10–17, 30–17, 19–18)

Székesfehérvár, 2478 néző. Vezette: Cziffra, Papp, Győrffy
FEHÉRVÁR: MOORE 15/9, WOOD 26/12, Hollis 13/3, SZABÓ ZS. 12/6, Keller Á. 2. Csere: JONES 9, Supola 2, Juhos, Bódi
SZOLNOK: FLORENCE 26/15, Németh I., Sehovics 6, BELL 14/3, Báder 6. Csere: SIMON B. 8, Szabó M. 4, Gay 3/3, Fodor M. 3/3
Kipontozódott: Gay (34. p.)
Az eredmény alakulása. 2. perc: 2–3. 4. p.: 8–3. 7. p.: 15–7. 10. p.: 20–20. 15. p.:22–27. 17. p.: 24–31. 22. p.: 34–42. 26. p.: 45–44. 29. p.: 50–50. 31. p.: 63–52. 34. p.: 65–61. 36. p.: 68–64. 38. p.: 76–65.
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 az Alba javára
MESTERMÉRLEG
Dzunics Braniszlav:
– Kiélezett, nagy csatát vívtunk, apróságok döntöttek a javunkra. A fiatalságunk, az energiánk hozta meg a győzelmet. Több játékosunknak is sokat kellett a pályán lennie, de remekül teljesítettek. A harmadik negyedben feljavultunk támadásban, bejöttek a kinti dobásaink is.
Nedeljko Asceric: – Az első félidőben úgy játszottunk, ahogy az Alba ellen kell. Irányítottuk a mérkőzést. A harmadik negyedben sokat hibáztunk támadásban, az ellenfél könnyű kosarakat dobott, védekezésben nem koncentráltunk eléggé. Volt lehetőségünk fordítani, de addigra elfogyott az energiánk.

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I, DÖNTŐ
(Az egyik fél harmadik győzelméig.)
ALBA FEHÉRVÁR–SZOLNOKI OLAJ
Fehérvár–Szolnok79–70
Szolnok–Fehérvármájus 25. (szombat)
Fehérvár–Szolnok
május 28. (kedd)
Szolnok–Fehérvár
május 31. (péntek) – ha szükséges
Fehérvár–Szolnok
június 2. (vasárnap) – ha szükséges
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik