Férfi kosár: Hanga Ádám közel a visszatéréshez

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2023.12.13. 08:07
null
Hanga Ádám egyre közelebb a visszatéréshez (Fotó: Getty Images)
Immár öt hete akadályozza makacs térdsérülés Hanga Ádámot, a Crvena zvezda magyar válogatott játékosát, hogy pályára lépjen, de a jelek szerint már nem kell sokat várni, hogy újra játszhasson, és ha egészséges lesz, a nemzeti csapatban is szerepel a februári Eb-selejtező meccsein.

– Jól tudom, hogy fontos telefonhívása volt az imént?
– Igen, Gasper Okornnal, a válogatott új szövetségi kapitányával beszéltem – válaszolta Hanga Ádám, a Crvena zvezda magyar légiósa a Nemzeti Sport érdeklődésére.

– És publikus, hogy miről?
– Igen, nincs titok. Ez első megbeszélés volt, elmondta, mik a tervei, felvázolta az elképzeléseit, amelyek rendkívül szimpatikusak voltak nekem. Tényleg fontos volt ez a telefonhívás, a továbbiakban is kapcsolatban maradunk. Érdeklődött, mi újság a sérülésemmel, hogy vagyok, és szóba került a februári Európa-bajnoki selejtezőablak is.

– Nyitott arra, hogy pályára lépjen a selejtező mérkőzéseken?
– Ez sosem is volt kérdés, természetesen igen.

– A legfontosabb kérdés jelenleg viszont az, hogy van a sérült térde?
– Köszönöm szépen, javulgat… Nem volt egyszerű az elmúlt öt hét, lassan gyógyult, nem olyan ütemben javult, ahogy szerettük volna, de most már egyre jobban érzem magam, és megpróbálkozom együtt edzeni a csapattársaimmal, persze kontakt nélküli gyakorlatokat végezhetek csak. Nem akarok előreszaladni, de nagyon bízom benne, hogy a jövő héten már játszhatok is, de akkor sem dől össze a világ, ha még nem, a legfontosabb, hogy százszázalékos állapotban térjek vissza.

– Milyen terápiával kezelték?
– Mindenfélével. A legfontosabb, hogy időt kellett hagyni a térdnek, hogy tudjon egy kicsit regenerálódni. Jártam Spanyolországban is orvosnál, különböző kezeléseket kaptam, de a hiba korábban tényleg az volt, hogy a sérülés után hamar visszatértem. Most szép lassan próbáljuk olyan állapotba hozni a lábam, hogy még lehessen használni. Az orvosok szerint már nem sok van benne, de remélem, azért néhány évet még kibír.

– Biztos vagyok benne, hogy nagyon várja a visszatérést, és a segítség is ráfér a csapatára, mert az eredmények nem úgy jönnek az Euroligában, ahogy remélték, jelenleg csak tizenhatodikok a tabellán. Milyen a hangulat a Zvezdánál?
– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy jó… Mindenki feszült egy kicsit és csalódott. Persze a mostani helyzet csalóka, és nem akarok mentegetőzni, de ha két győzelemmel többünk lenne, közelítenénk a playoffhelyekhez. A baj, hogy idegenben még nem nyertünk meccset az Euroligában. Ha ez nem sikerül, és még otthon is buksz néhányszor, úgy nehéz előrelépni. Szóval nemcsak hazai pályán kell erősnek lennünk, hanem idegenben is jó lenne elcsípni egy-két mérkőzést. Legalább az ABA-ligába szépen haladunk és nyerjük a meccseket, de nyilván az Euroliga nagyon fontos, és ott nem úgy állunk, ahogy szeretnénk. Csodát valószínűleg én sem fogok tenni, de remélem, hogy a visszatérésem segít a csapaton.

– Mekkora támogatást kap a klubtól ebben az időszakban, mennyire érzi, hogy várják vissza?
– Janisz Szferopulosz vezetőedzőnek nincs könnyű helyzete, de bízik benne, hogy hamarosan játszhatok. Pozitív személyiség, de például kedden odapirított a csapatnak, mert az ABA-ligában nehezen nyertünk a Mega ellen, és nem volt elégedett a teljesítménnyel. Egyértelműen a védekezést kell rendbe rakni, az előző két Euroliga-meccsen a Valencia ellen 56, Baskoniától 52 pontot kaptunk az első félidőben. Szóval hátul vannak gondok, és úgy gondolom, ott azért én biztosan tudok segíteni.

– Nyáron merész célokat tűztek ki Belgrádban. Kiegyenesedhet még ez az évad?
– Persze, ahogy mondtam is, az Euroligában nagyon sűrű a mezőny, ha sikerül elkapni egy jó szériát, nyerni négy, öt, akár hat meccset sorozatban, rögtön az élmezőnybe lehet kerülni. Nincs semmi elveszve, még az első körnek sincs vége, rengeteg meccs van hátra, csak innen már azért nehezebb felkapaszkodni.

– Jól sejtem, hogy az egyik legszebb karácsonyi ajándék az lenne, ha visszatérhetne végre?
– Igen, így van.

– Belgrád közel van, haza tudnak jönni az ünnepekre?
– Ez már nehéz ügy, a karácsony alatt nekünk bajnoki forduló van, az ortodox ünnepet később tartják. A család december 22-én hazamegy, nekem 24-én meccsem lesz, de ha úgy kapunk szünnapot és szerencsém van, karácsony első napján talán otthon ebédelhetek. Ilyen még nem volt, már a gyerekeknek is mondtam, hogy ez az időszak más lesz, mint a korábbi években, de ez a sportolói élet velejárója.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik