Férfi kosár Ek: 22-szer fordult az állás, lengyel csapaté lett a trófea – videó

Vágólapra másolva!
2023.04.26. 23:46
null
A győztes Anwil Wloclawek játékosai (Fotó: FIBA)
A lengyel Anwil Wloclawek nyerte meg a férfi kosárlabda Európa-kupa 2022–2023-as kiírását, miután a döntő szerda este lejátszott idegenbeli visszavágóján is legyőzte (80–78) a francia Cholet legénységét. Az Eurokupában az elődöntőket játszották szerdán: a fináléba a török Türk Telekom és a spanyol Gran Canaria jutott be.

FÉRFI EURÓPA-KUPA. A csoportkörben a Körmendet oda-vissza legyőző Anwil Wloclawek a döntő első mérkőzését 81–77-re nyerte meg, és leszámítva a második negyed végét, a harmadik elejét, a visszavágón is őrizte szerény összesítésbeli előnyét. A rendkívül izgalmas szerdai meccsen 22-szer fordult az állás... A lengyel csapatban a négy triplát bedobó Victor Sanders szerezte a legtöbb (20) pontot, a hazaiaknál is egy amerikai, Dominic Artis (23) volt a legeredményesebb.

A döntő legértékesebb játékosa (MVP) a két mérkőzésen 15.5 pontot és 3.5 asszisztot átlagoló Anwil-irányító, a szintén amerikai Phillip Greene lett.

A 2015-ben életre hívott, az idén 47 európai klubot felvonultató sorozatban – és a teljes európai kupaporondon – ez az első lengyel diadal; a háromszoros lengyel bajnokcsapatnak ez az első európai kupagyőzelme.

Az Európa-kupa a negyedik legerősebb európai kupasorozat az Euroliga, az Eurokupa és a Bajnokok Ligája után.

DÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Cholet (francia)–Anwil Wloclawek (lengyel) 78–80
Az Anwil Wloclawek 161–155-ös összesítéssel nyerte meg a finálét.


FÉRFI EUROKUPA. Az első félidő hajrájától hátrányban lévő Prometej – amely Lettország fővárosában, Rigában fogadta ellenfelét – 1:17 perccel a vége előtt DJ Stephens triplájával fordított, de nem tudta megtartani előnyét: Tony Taylor fél perccel a vége előtt ismét a Türk Telekomot juttatta előnyhöz, majd az utolsó pillanatokban egy dobásblokkolással segítette döntőbe a török csapatot. A késő esti spanyol párharc harmadik negyedétől végig a Gran Canaria vezetett, azonban a Joventut 12 másodperccel a vége előtt, Joel Parra triplájával visszakapaszkodott egy pontra (87–86). Nicolás Brussino keze nem remegett meg, két büntetője győzelmet és döntőbe jutást ért a hazai csapatnak. A jövő heti Gran Canaria–Türk Telekom finálé házigazdája a spanyol csapat lesz.

RÁJÁTSZÁS, ELŐDÖNTŐ
Prometej (ukrán)–Türk Telekom (török) 74–76
Gran Canaria (spanyol)–Joventut Badalona (spanyol) 89–86



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik