Férfi kosár: a Barca után a Madriddal is csúcsra érne Hanga Ádám

F. Z.F. Z.
Vágólapra másolva!
2023.02.16. 08:38
null
Háromszor már megnyerte a kupát a Barcelonával Hanga Ádám, most a Reallal is nyerni szeretne (Fotó: AFP)
A tavaly elvesztett finálé után az idén már az elődöntőben összefuthat a Barcelonával a Hanga Ádámot a soraiban tudó Real Madrid a Spanyol Kupában.

– Gyaníthatóan jó a hangulat a csapatban, hiszen az előző hét meccsüket megnyerték…
– Fontos győzelmeket szereztünk, szent igaz – válaszolta a Nemzeti Sport megkeresésére Hanga Ádám, a spanyol bajnokságban és az Euroligában is a második helyen álló Real Madrid 33 éves magyar klasszisa. – Ugyanakkor borzasztóan sok meccset játszunk, szinte kétnaponta, ami kimerítő. Ilyenkor sokat jelent, hogy jól megy a játék, nyugodtabb a légkör, ha sorozatban győzünk. Ám ez a Real Madrid, bármennyi meccset nyersz is meg idény közben, ez nem számít, ha a végén nem akasztanak aranyérmet a nyakadba.

– Csütörtökön kezdődik Badalonában a Spanyol Kupa nyolcas döntője, amit ugye legutóbb három éve nyert meg a Real. Ennek tükrében hogyan készülnek?
– Ez pluszmotiváció mindenkinek. A tavalyi fináléban öt ponttal kikaptunk a Barcelonától, ami fájt, de hamar túltettük magunkat a vereségen, mert a bajnoki döntőben mi nyertünk, és azért az mégiscsak fontosabb. Idén nem játszunk a kupaaranyért el Clásicót, hiszen egy ágra kerültünk, azaz csak az elődöntőben találkozhatunk a Barcelonával.

– Csütörtökön a Valenciával játszanak, amely szintén jó passzban van. Mire számítanak?
– Egyre jobban összeáll, igazolt új játékosokat is, komplett együttes a Valencia. Nagy csata várható, mert a kupában az első meccs a legfontosabb, ha kikapsz, mehetsz haza. A Valencia is az Euroligában vitézkedik, de úgy tűnik, sok neki a kettős terhelés, sokat kivesz belőle, hogy Európa két legnívósabb sorozatában kell helytállnia, és a bajnokságban visszaesett a tabellán.

– Badalonáról mi jut eszébe?
– Az, hogy nagy a csarnok, csaknem tizenháromezren férnek be, és hogy az 1992-es barcelonai olimpia kosárlabdatornájának mérkőzéseit itt rendezték, azaz Michael Jordan és a Dream Team ebben a létesítményben hódította meg a világot. Ám az egész kupáról helyszíntől függetlenül elmondható, mindig jó a hangulat, nyolc csapat egy szállodában lakik, aztán négy hazamegy az első meccsek után.

– Mit vár a Realtól?
– Győzelmet, mi mást? A Barca játékosaként volt szerencsém háromszor megnyerni a Spanyol Kupát, mindegyik nagyszerű élmény volt, jó lenne ezt átélni a Madriddal is.

– Sérülése szerencsére már a múlté, hogyan látja most a pozícióját a csapatban?
– Jolly joker vagyok újra, ezt a Barcában is átéltem már néhányszor. Kissé csökkentek a játékperceim, de a fontos pillanatokban pályán vagyok, legutóbb az Euroligában a Monaco ellen tizenkét percet játszottam, ebből ötöt az utolsó negyed végén, amikor hét pontot dobtam. Nekem továbbra sem az idő, hanem a csapat sikeressége a legfontosabb, főleg a Realban, amelyben senki sem játszik harminc percnél többet – négyen húsz felett, mindenki más kevesebbet, hiszen tizenkettes rotációt alkalmaz Jesús Mateo vezetőedző.

SPANYOL KUPA, FÉRFIAK, BADALONA
NEGYEDDÖNTŐ, CSÜTÖRTÖK

18.30:
Real Madrid–Valencia (Tv: Arena4)
21.30: Barca–Málaga (Tv: Match4)
PÉNTEK
18.30:
Lenovo Tenerife–Gran Canaria
21.30: Joventut Badalona–Cazoo Baskonia,
SZOMBAT
18.30, 21.30:
elődöntő
VASÁRNAP
19.00:
döntő

AZ ELMÚLT TÍZ ÉV DÖNTŐI
2013: Barca–Valencia 85–69
2014: Real Madrid–Barca 77–76
2015: Real Madrid–Barcelona 77–71
2016: Real Madrid–Gran Canaria 85–81
2017: Real Madrid–Valencia 97–95
2018: Barca–Real Madrid 92–90
2019: Barca–Real Madrid 94–93
2020: Real Madrid–Málaga 95–68
2021: Barca–Real Madrid 88–73
2022: Barca–Real Madrid 64–59

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik