Férfi kosár EC: 1 másodpercen múlt a Körmend továbbjutása

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.09. 20:01
null
Egy másodpercen múlt, Richardsék kikaptak (Fotó: NS-archív)
A Körmend jól tartotta magát, sőt egy másodperccel a vége előtt még vezetett az Energia Targu Jiu otthonában a férfi kosárlabda EuroChallenge B-csoportjának 5. fordulójában, de 73–72-re kikapott. Pedig ha nyert volna, az utolsó forduló eredményeitől függetlenül bejutott volna a legjobb 16 közé. Így viszont a 6. játéknapon idegenben le kellene győzni a csoportelső észteket.

Miután az észt Tartu Rock Szófiában legyőzte a bolgár Academicet, eldőlt, hogy az EuroChallenge B-csoportjából az észtek biztosan továbbjutnak, és egy fordulóval a csoportkör vége előtt az a csapat csatlakozik hozzá, amelyik megnyeri a négyes keddi romániai összecsapását – annyi pontosítással, hogy a zsilvásárhelyi Energiának legalább kétpontos győzelem kellett, míg a Körmendnek egy pontocska is elég lett volna.

Az 5. percben 9–9 volt az állás, a két csapat fej fej mellett haladt egymás mellett. Aztán elkezdődött a fejetlenség. Két gyors tripla, két ziccer, és két és fél perccel később már 19–9-re vezetett az Energia. A center Ryan Richards törte meg a körmendi csendet, a szünetig még két büntetőt és egy triplát is berámolt, s Török Rolland segítségével egy pontra feljött a magyar csapat, amelynek lendületét nem törte meg a pihenő, a második tíz percben is folytatta a hengert, Walter Lemon is szórta a kosarakat, a a 17. percben már 22–32 volt az állás– 23–3-as rohamot láthattak a helyi nézők a Körmendtől. A zsinórban kihagyott nyolc mezőnykosár után magukra találó zsilvásárhelyiek öt gyors pontja után Tóth Norbert triplája törte meg a hazai lendületet, a nagyszünetig hátralévő két perc gyors kosárváltásaiban Lemon és az újabb triplát dobó Richards igyekezett tartani a magyar előnyt.

Húsz perc után 34–40 volt az állás, azaz továbbra is vezetett a Körmend, amely 9 pontot dobott támadólepattanó szedése után, az Energia egyet sem.

A második félidőt Richards duplája nyitotta, de nyolcpontos magyar vezetés után a Targu Jiu hat pontot dobott Zsinórban. Richards és Lemon kosarai mellé Charles Burgess csatlakozott, a vasiak hárompontos előnnyel várták a záró tízpercet, amelyben, akárcsak a legelején, fej fej mellett haladtak a csapatok, a körmendiek annak ellenére tartották a lépést az Energiával, hogy Richards és Lemon sorra kihagyta mezőnydobásait. A pontdobást Popadics Marko és Burgess vállalta magára, majd amikor végre (az egyébként dupla duplát elérő) Richards ismét betalált, gyors ellentámadás végén szerzett ziccerével 22 másodperccel a vége előtt a 69–70 a Körmend továbbjutását jelentette volna.

Két büntetővel fordított az Energia (Popadics kipontozódott), de aztán Lemon első, 4. negyedben dobott kosarával 71–72 volt, ismét a magyaroknak. Az utolsó szó a Targu Jiué volt, Giordan Watson elrontott dobása után Tar Karpelesz bepöccintette a lepattanót, és 73–72-re nyert az Energia.

Így egyik csapat sem jutott tovább, a Körmendnek a záró fordulóban Észtországban kellene nyernie, de önmagában ez sem elég, az Academicnek le kellene győznie az Energiát Bulgáriában.

FÉRFI KOSÁRLABDA EUROCHALLENGE
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
B-CSOPORT
ENERGIA TG-JIU (román)–EGIS KÖRMEND 73–72 (19–18, 15–22, 18–15, 21–17)
Zsilvásárhely, 600 néző. V: Denkovski (macedón), Yilmaz (török), Kounelles (ciprusi)
ENERGIA: WATSON 15/3, KARPELESZ 12/3, Troupe 8/6, Turner 4, Kremer 10/6. Csere: MILOSEVICS 16, Aktas, Vlaicu, Sullivan 8/3. Edző: Antonisz Konsztantinidesz
KÖRMEND: BURGESS 11/3, Popadics 8/6, Ferencz, Tóth 8/6, RICHARDS 25/6. Csere: LEMON 13, Török 7/3, Sonyák. Edző: Ante Perica
Az eredmény alakulása. 6. perc: 9–9. 8. p.: 19–19. 12. p.: 21–28. 19. p.: 27–37. 23. p.: 40–42. 25. p.: 42–49. 34. p.: 59–61. 37. p.: 67–64
MESTERMÉRLEG
Antonisz Konsztantinidesz:
– Gratulálok barátomnak, Ante Pericának és csapatának, a legjobbakat kívánom nekik a hazai bajnokságban. Kettős érzés van bennem, mert nem vagyok elégedett azzal, amit a csapatom mutatott. Ugyanakkor nagyon büszke vagyok a játékosaimra, mert ők kezdték meg ennek a klubnak a felemelését. Hat éve még a másodosztályban volt a gárda, tavaly Román Kupát nyert, és most egy lépésre van a továbbjutástól az EuroChallenge-sorozatban.
Ante Perica: – Elsőként gratulálok a győztes csapatnak. Nagyon hasonló mérkőzés volt a nálunk játszotthoz. Akkor a mi csapatunk nyerte meg az utolsó két percet öt ponttal, és nyert, most vesztett. Ilyen a kosárlabda. Sokszor apró dolgok döntenek, most egy utolsó lepattanó lett a döntő. De elégedett vagyok a csapatommal és azzal a játékkal, amit ma mutatott.

A csoport másik mérkőzésén: Akademik Szófia (bolgár)–Tartu Rock (észt) 73–75

Az állás: 1. Tartu 9 pont, 2. Energia 8, 3. Körmend 7, 4. Academic 6

Az utolsó fordulóban (december 16.)
19.00: Tartu–Körmend
20.30: Academic–Energia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik