Férfi kosár Eb: Megérte ilyen sokáig sóvárogni - Tony Parker

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.23. 12:00
null
Tony Parker (jobbra) egy másik régi motorossal, Florent Pietrusszel ízleli a rég várt sikert (Fotó: Reuters)
Tony Parker, a francia férfi kosárlabda-válogatott vezéregyénisége határtalanul boldog, hogy hazája válogatottját története első Európa-bajnoki címére vezethette a Szlovéniában vasárnap véget érő kontinensbajnokságon, és hogy ehhez minden támogatást megkapott tengerentúli klubjától, a San Antonio Spurstől.

 

„Sokáig sóvárogtunk erre a diadalra, de megérte, és utólag nem változtatnék semmin, hiszen így még értékesebb a siker – mondta a döntő után a torna legértékesebb játékosának (MVP) megválasztott Tony Parker. – Nagyszerű kaland volt, évről évre fejlődtünk, először volt a bronz, aztán az ezüst... Voltunk fenn és lenn, értek minket súlyos vereségek, most pedig íme, mi vagyunk Európa legjobbjai! Mindenkinek köszönöm a támogatást, a francia kosárlabdasportnak, a családomnak... Csak a sport képes ilyen érzelmeket felszabadítani! Nagyszerű érzés ily módon is belekerülni a kosárlabdázás történetébe."

Parkert arról is megkérdezték, hogy a franciák sikere értelmezhető-e egyfajta üzenetként ama európai NBA-játékosok felé, akik valamilyen okból nem vállalták a szereplést a válogatottban.

„Nem dolgom ítélkezni felettük. Én imádok a válogatottban játszani, büszke vagyok a meghívásra, és mivel a világ legjobb sportszervezetéhez, a San Antonio Spurshöz tartozom, éppen az ottani edzőm, Gregg Popovich volt az első, aki a negyeddöntő után felhívott, hogy maradjak minél tovább, még tanácsokkal is ellátott. Pop pontosan tudja, hogy az idény előtti edzőtáborozás kezdetén milyen fáradt leszek, de tudja azt is, mi mindent jelent egy sportoló számára egy megszerzett aranyérem."

Mint arról beszámoltunk, Franciaország fölényesen, 80–66-ra legyőzte Litvániát a vasárnapi ljubljanai fináléban, és a 2005-ös bronz-, valamint a 2011-es ezüstérem után története során először megnyerte az Európa-bajnokságot.

Az NBA-ben három bajnoki címet szerző (2003, 2005, 2007), egyszer a döntő legértékesebb játékosának is megválasztott (2007) Parker 2001 óta tagja a francia válogatottnak, és ez volt a hetedik Európa-bajnoksága.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik