Szolnokon hallani sem akarnak ötödik felvonásról

NÉMETH ANDREANÉMETH ANDREA
Vágólapra másolva!
2012.05.28. 13:03
null
Szolnokon nem is gondolnak arra, hogy a Falco ismét lenyomhatja őket (Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
A Szolnoki Olaj és a Falco-Szova KC Szombathely hatodszor csap össze a szezonban, de az alapszakasz két és a döntő eddigi három meccsének jelentősége szinte eltörpülni látszik a hétfői tiszaligeti nagy csatára várva. A finálé negyedik felvonásán a címvédő hazai közönség előtt akarja lezárni a párharcot, az alapszakaszgyőztes pedig az életéért küzdve csikarná ki a folytatást.

 

A Szolnok és a Szombathely eddigi öt összecsapása után is csak a finnyás maximalistákban maradhatott hiányérzet, a férfi kosárbajnoki döntő eddigi három találkozóján a két csapat kényszerítette egymást, hogy a rejtett tartalékokat is kijátsszák. Kérdés, létezhet-e még olyan újdonság, amivel egyik vagy másik fél hétfőn este meglepheti a riválist.

„Ismerjük őket kívülről, belülről, ahogy ők is minket – ismerte el Horváth Ákos, az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban 2–1-re vezető Szolnok hátvédje. – Apró változtatásokat már menet közben beépítettünk, ezek alapjában nem módosították a játékunkat, de akad egy-két támadómozzanat, amely más lett a figurában, vagy megváltozott a védekezési koncepció egy-egy szituáció megelőzésére. A játékunk egyik mérkőzésről a másikra alakult a tapasztaltaknak és a videofelvételek elemzésének köszönhetően. Annak megfelelően reagáltunk, hogy mit tudtunk nehezen végrehajtani, hogy milyen szerkezettel állt fel az ellenfél, hogy mikor volt szükség védekezésváltásra. De meglepetést bárki szerezhet. Sokszor elhangzott, hogy hosszú a kispadunk, s az Albacomp ellen Trepák Zoli dobott beszállva két triplát meg egy duplát, az EuroChallenge-meccseken Fodor Marci és Brandon Gay hárompontosai adtak óriási lendületet.”

Arról, hogy a döntőben talán a megszokottnál is nagyobb a szerepe csapata sikereiben, Horváth Ákos elmondta, mostanában valóban több dobólehetőség nyílik előtte, mivel a Falco mezőnyjátékosainak be kell segíteniük a Szolnok centerei elleni védekezésbe. Biztos benne, hogy hétfőn hazai közönség előtt megnyerik a bajnoki címet, meg sem fordul a fejében, hogy ötödik meccsre is szükség lesz.

„Semmiképpen. Hétfőn nyerünk, nem vitás” – adta ki a jelszót Horváth.

„Ákos szavaihoz túl sokat nem tudok hozzátenni – vélte Pór Péter, a címvédő szakmai igazgatója. – A videoelemzés során felfedezett hibákat próbáljuk korrigálni – leginkább védekezésben, mert kilencvennyolc dobott ponttal nyerni lehetett volna. A koncentráció hiányának tudom be, hogy csütörtökön nem tudtuk a védekezést jól megoldani, mert a Falco játéka alapjában nem változott, ha hozzuk, amit az első két meccsen, győzhettünk volna.”

Az ötödik meccs lehetőségének felvetésére Pór is tömören reagált: „Ilyesmire nem gondolunk.”

Gondolnak viszont a szombathelyiek, akik azért akarnak győzni hétfőn Szolnokon, hogy legyen esélyük a szerdai ötödik meccsen – immár otthon – kivívni a Falco történetének második bajnoki aranyérmét.

„Ha nem bíznék ebben, nem lennék sportember – mondta Bencze Tamás, a Falco vezetőedzője. – Ha a Szolnok eddig százszázalékosan vett minket komolyan, akkor a csütörtöki szépítésünk arra sarkallja, hogy ezután száztíz százalékosan tegye. De nem hiszem, hogy még lehetnének meglepetések. Az a csapat nyer, amelyik a saját ritmusát, stílusát jobban rá tudja kényszeríteni a másik félre. Az eladott labdák számának csökkentésében és a támadólepattanók megszerzése terén sokat javultunk, még a védekezésünkön kell változtatnunk. A kilencvennyolc kapott pontra nem lehetünk büszkék, de ha Szolnokon is százhatot dobunk, akkor nem is akarok büszke lenni... Hideg fejjel, okosan kell játszanunk!”

A Falco ikonja, Kálmán László a szombati edzésnapot kihagyta, de hétfőn mindenképpen játszik.

„Amióta Laci könyöke megsérült, több lehetőséghez jutottam, de vele azért sokkal jobbak vagyunk, ő a csapatkapitány, igazi vezéregyéniség – jelentette ki Szanati Mátyás, aki Kálmán hiányában fazont szab a Falco játékának. – A döntőben viszonylag jó formát hozok, próbálom kihasználni a gyorsaságomat. Nincs más választásom, a palánk alá betörve, a védelmet megbontva vagy leosztom a labdát vagy befejezem az akciót. A harmadik meccsen szinte tökéletesen, a teljesítőképességünk határán mozogva játszottunk, s ha ugyanilyen kemény játékot produkálunk, akkor Szolnokon is meglepetést szerzünk.”

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I, DÖNTŐ
(Az egyik fél harmadik győzelméig)
FALCO-SZOVA KC SZOMBATHELY (1.)–SZOLNOKI OLAJ (3.), AZ ÁLLÁS: 1–2
Falco–Szolnok
65–78
Szolnok–Falco
101–74
Falco–Szolnok
106–98
Szolnok–Falco (május 28., hétfő, 18.15)
XX–XX
Falco–Szolnok (május 30., szerda, 18.15)XX–XX – ha szükséges

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik