Wislát! A Sopron szoros csatában múlta felül otthon lengyel ellenfelét

Vágólapra másolva!
2009.02.04. 19:40
Két magyar csapat van a legjobb nyolc között a női kosárlabda Euroligában, miután a Pécs múlt heti sikere után a Sopron is továbblépett a negyeddöntőbe. A zöld-sárgák hazai pályán 79–70-re győzték le a lengyel Wisla Kraków csapatát a sorsdöntő harmadik mérkőzésen, hazai pályán. A soproni csapat a Brno–Bourges párharc győztesével találkozik a következő körben.
MacLeod (4) és a Sopron nagy küzdelemben jutott a negyeddöntőbe
MacLeod (4) és a Sopron nagy küzdelemben jutott a negyeddöntőbe
Fotó: Pluzsik Tamás (archív)
MacLeod (4) és a Sopron nagy küzdelemben jutott a negyeddöntőbe
MacLeod (4) és a Sopron nagy küzdelemben jutott a negyeddöntőbe
MacLeod (4) és a Sopron nagy küzdelemben jutott a negyeddöntőbe
Fotó: Pluzsik Tamás (archív)
MacLeod (4) és a Sopron nagy küzdelemben jutott a negyeddöntőbe

A BOURGES JÖN A SOPRONNAK

A Bourges hazai pályán 67–62-re legyőzte a cseh Brno együttesét a női kosárlabda Euroliga nyolcaddöntőjének harmadik mérkőzésén, így 2–1-re megnyerte a párharcot. A Bujdosó Nórát is a soraiban tudó francia csapat lesz a Sopron ellenfele a negyeddöntőben.
Összerakni, ami a második mérkőzésen szétesett: ez volt a legfőbb cél az MKB-Euroleasing Sopron női kosárlabdacsapatánál a Wisla Kraków elleni Euroliga-nyolcaddöntő harmadik találkozója előtt.

A soproniak mindössze 39 pontig jutottak Lengyelországban, így aztán a támadójátékot nagyon össze kellett kapnia a szakmai stábnak: hogy ez jól sikerült, mutatja, a zöld-sárgák fél negyed alatt eljutottak 15 egységig Jelena Milovanovics, Honti Kata és Horti Dóra vezérletével.

17–10-nél jött a lengyel időkérés, de ez sem segített sokat: a támadólepattanókat jól szedő házigazdák hatpontos előnnyel folytathatták az első negyed vége után (22–16).

A Sopron tartotta hat-hét pontos előnyét a második játékrész elején, és az, hogy a különbség nem nőtt tíz pont fölé, csak a hazaiak „bőkezűségének” (azaz a sok elhibázott ziccernek) volt betudható. Aztán a negyed vége felé visszaköszönt a „krakkói szindróma”, szétesett a támadójáték a kapkodó soproniaknál, a lengyelek pedig visszakapaszkodtak egy pontra (31–30).

A legjobbkor jött tehát Honti Kata és Eördögh Edit triplája, majd egy labdaszerzés után Eördögh ziccerezett, azaz a Sopron egy félidő alatt dobott annyi pontot, mint Krakkóban összesen – 39–30 volt a szünetben.

Amilyen remekül végződött az első fele a meccsnek, olyan rosszul kezdődött a második: a lengyelek nagyon feljavultak, és egy 9–0-s rohammal nyitották a harmadik negyedet. Honti és Amber Holt pontjaival megtartotta a vezetést a Sopron, majd visszaállt a „világ rendje” – azaz az aránylag magabiztos vezetés (58–51).

A pontokat nagyüzemben szóró Candice Dupree vezetésével a lengyelek újabb „életjelet adtak”, és feljöttek megint, hét perccel a vége előtt ismét csak kettő pont volt a különbség.

A lengyeleknek még megvolt az esélye az egyenlítésre is, de 63–61-nél a kosárra törő Fernandeznek hatalmas blokkot adott Horváth Zsuzsanna, a lerohanásból pedig Eördögh még eredményes is tudott lenni.

Ezután sajnos a lengyelek következtek, és 65–66-nál átvették a vezetést is, miközben Milovanovicsnak gyakorlatilag az égvilágon semmi sem jött össze… MacLeod kulcsfontosságú kosarával újra meglett a vezetés, majd (végre!) Milovanovics is betalált.

Másfél perccel a vége előtt egy pont volt az előny. A magát a hajrára nagyon összekapó Milovanovics azonban bedobott egy duplát, értékesített két büntetőt, és ez elégnek bizonyult a győzelem kicsikarásához: a párharc végén a Sopron mondhatta: „Wislát”!

"A szív játéka volt ez, nem gálaelőadás. Felálltunk abból a gödörből, amelyet Krakkóban ástunk magunknak, büszkék vagyunk arra, hogy a Pécs után újabb magyar csapatként bejutottunk Európa legjobb nyolc együttese közé." – nyilatkozta a sorponi szakvezető, Székely Norbert a találkozó után.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA

NYOLCADDÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
MKB-EUROLEASING SOPRON–WISLA CAN-PACK KRAKÓW (LENGYEL) 79–70 (22–16, 17–14, 20–21, 20–19)
Sopron, 1200 néző. V: Papadimitriou (görög), Paulik (cseh), Vukanovics (szerb)
SOPRON: MacLeod 6, HONTI 9/3, HOLT 16 , MILOVANOVICS 15/3, HORTI 16
Csere: Horváth Zsu., Krivacsevics 8, EÖRDÖGH 9/3
KRAKÓW: Szkerovics 2, Canty 10, FERNÁNDEZ 11, Kobryn 10, Makszimovics 9
Csere: Palka 4, DUPREE 24, Gburczyk
Az eredmény alakulása. 2. p.: 4–5. 7. p.: 17–10. 14. p.: 27–18. 19. p.: 31–30. 20. p.: 39–30. 23. p.: 39–39. 25. p.: 48–39. 32. p.: 61–59. 36. p.: 65–66. 40. p.: 71–68
Kipontozódott: Makszimovics (37.p.)

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA

NYOLCADDÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉSEK, TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Bourges (francia)–Brno (cseh) 67–62
Tj.: a Bourges, 2–1-es összesítéssel

Salamanca (spanyol)–CSZKA Moszkva (orosz) 83–74
Tj.: a Salamanca, 2–1-es összesítéssel

Fenerbahce (török)–Gdynia (lengyel) 79–76
Tj.: a Fenerbahce, 2–1-es összesítéssel

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA

Salamanca–Pécs
Bourges–Sopron
Szpartak Moszkva (orosz)–Valencia (spanyol)
Jekatyerinburg (orosz)–Fenerbahce (török)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik