Miamiban állt helyre a világ rendje: nyert a Celtics, kikapott a Heat

Vágólapra másolva!
2008.01.30. 07:35
Az NBA, az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság alapszakaszának 88. játéknapján a címvédő San Antonio hárompontos vereséget szenvedett a Seattle otthonában, így a bajnokcsapat sorrendben harmadik mérkőzését veszítette el, két nap alatt a másodikat. A ligaelső Boston gyorsan kijavította előző játéknapon elszenvedett vereségét, miután Miamiban győzött. A bajnokság egyik legrosszabb mutatójával rendelkező csapata, a Heat viszont nem tudott erőt meríteni előző találkozóján aratott győzelméből. Bár valószínű, reálisan nézve nem a Celtics ellen állt szándékukban javítani mérlegüket. Túlórában verte a Wizards a Torontót.
Egyébként is nehéz, hát még így! Mark Blount (Miami Heat, középen, labdával) Paul Pierce (balra) és Kendrick Perkins (jobbra, mindkettő Boston Celtics) őrizetében
AP
Egyébként is nehéz, hát még így! Mark Blount (Miami Heat, középen, labdával) Paul Pierce (balra) és Kendrick Perkins (jobbra, mindkettő Boston Celtics) őrizetében
Egyébként is nehéz, hát még így! Mark Blount (Miami Heat, középen, labdával) Paul Pierce (balra) és Kendrick Perkins (jobbra, mindkettő Boston Celtics) őrizetében
AP
Egyébként is nehéz, hát még így! Mark Blount (Miami Heat, középen, labdával) Paul Pierce (balra) és Kendrick Perkins (jobbra, mindkettő Boston Celtics) őrizetében

Már a nyitó negyedben elintézte a mérkőzést, egyben ellenfelét a Boston (31-14), ezt követően már csak az volt a kérdés, mennyivel veri a Celtics Miamiban a gyengélkedő Heatet. Végül aztán harmincnál álltak meg a vendégek. A bostoniak közül négy játékos ért el legalább húsz pontot: Leon Powe 25 pontot, plusz 11 lepattanót, Rajon Rondo 23, míg Tony Allen és Eddie House egyaránt 20-20 pontot dobott. A Celtics 35. győzelmét aratta, a Heat 34-szer kapott ki, amelynek a felét Miamiban szenvedte el.

Hiába húzott - 37 pont és 12 lepattanó - Chris Bosh, a Toronto kikapott Washingtonban, igaz, csak a túlórában. Hullámzó volt a játék, bár a Raptors a negyedik negyedben mínusz tizenkettőről mentette hosszabbításra a mérkőzést, ami már önmagában bravúr. Mint ahogy azt volt Jamario Moon és Anthony Parker triplája, előbbi két másodperccel a negyedik negyed vége előtt talált be (1/1-gyel zárt így a vonalon kívülről), utóbbi az utolsó pillanatban (neki 2/8 volt a kinti mutatója). A túlórában aztán a Wizards rögtön magához ragadta a kezdeményezést és másodszor már nem engedte ki a kezéből a találkozót.

Sorrendben kilenc vereség után tudott nyerni a New Jersey Nets, ezt a „bravúrt” Milwaukee bánta. A hétpontos hazai siker fő részese Jason Kidd volt, aki kilenc pontjából hetet a hajrában szerzett, míg korábban kiosztott tizenegy asszisztot.

A címvédő Spurs egy nappal korábban a Utah Jazz elleni találkozót bukta el hat ponttal visszafogott kezdésének köszönhetően, ezúttal szintén vendégcsapatként hajtott fejet. A Seattle elleni összecsapáson három pont döntött a Supersonics javára, amely a gárdának mindössze a tizedik győzelme volt a szezonban. A Spurs viszont 16-szor kapott ki, amelyből 11-t vendégként gyűjtött be. Ilyen idegenbeli mutatókkal a rájátszásban aligha lehet nagyot dobni, bár az még odébb van.

A San Antonio az első három felvonást egy-egy ponttal nyerte ugyan, de mindhiába, mert a záró részt hattal elbukta. Pedig volt remény, hiszen még az utolsó percnek is döntetlennel mentek neki a felek (82-82).

Manu Ginobili azonban hiába szerzett még akkor is egy triplát, négy másodperccel a vége előtt kintről hibázott. Ezen kívül azonban már csak egy rontott mezőnykosárra futotta a vendégek erejéből, miközben a hazaiak szorgalmasan termeltek: két mezőnykosár után két büntetővel biztosították be győzelmüket.

A vesztes csapatban Ginobili (29 pont) mellett a másik kulcsember, Tim Duncan is hozta magát (27 pont és 12 lepattanó), de ketten nem tudtak egy egész csapatot „helyettesíteni”. A Seattle úgy tudott nyerni, hogy kinti kísérletre alig vállalkoztak, eredmény pedig azokból még kevesebb lett (1/7), és mezőnyből is gyengébb teljesítményre voltak képesek (41,6 illetve 43,6 százalék).

Kiegyenlített mérkőzésen csak az utolsó negyed (35-22) döntött Los Angelesben, ahol a Lakers a Knicks csapatát látta vendégül. A New York-i együttes 6:36 perccel a mérkőzés vége előtt négy ponttal még vezetett is (104-100), de aztán nem volt kegyelem. A Kobe Bryant és Lamar Odom vezérelte Lakers 20-5-re nyerte a hajrát, így az összecsapást is.

Visszafogott kezdés után (23-32), a második negyedben ébredt fel a Detroit (36-25), de még éppen időben. A hajrában az Indiana háromszor is meg tudta közelíteni két pontra ellenfelét, de a kritikus pillanatokban a vendégek tudtak lépni.

A liga legrosszabb mutatójával rendelkező gárdája, a Minnesota elszenvedte szezonbeli 36. vereségét is, a Timberwolves ezúttal Chicagóban kapott ki. Pedig a Bikák sem olyan félelmetesek, mint amire nevükből és múltjukból következtetni lehet. A házigazdák tulajdonképpen végig vezetve a végén tizenegy pontosra tornázták fel a különbséget. A mérkőzés legeredményesebbje a maga 27 pontjával Kirk Hinrich (Chicago) volt, a vendégek triplái egyet jelentenek a katasztrófával (1/14).

A Houston ígéretes kezdés után (33-18) nem engedte ki a kezéből a Golden State elleni mérkőzést, hiába kapaszkodtak és még vezettek is a vendégek 2:11 perccel a dudaszó előtt. A Rockets kínai centere, Jao Ming 36 ponttal magasan a mezőny legeredményesebbje volt. Mezőnyből 11/19-t, míg büntetőből 14/15-t produkált, érdekesség, a kínai légiós viszont így is mínusz kettes mutatóval zárt.

Magabiztosan, 33 ponttal nyerte a Phoenix az Atlanta elleni hazai összecsapást, a győztes csapatban Amare Stoudemire 24 pontot szerzett (10/11 mezőnyből, 4/5 büntetőből), amellyel a mezőny legeredményesebbje volt.

NBA, ÉSZAK-AMERIKAI KOSÁRLABDA-BAJNOKSÁG:

ALAPSZAKASZ, 88. JÁTÉKNAP:
Washington Wizards - Toronto Raptors 108-104-h.u.
Indiana Pacers - Detroit Pistons 104-110
New Jersey Nets - Milwaukee Bucks 87-80
Miami Heat - Boston Celtics 87-117
Chicago Bulls - Minnesota Timberwolves 96-85
Houston Rockets - Golden State Warriors 111-107
Phoenix Suns - Atlanta Hawks 125-92
Seattle Supersonics - San Antonio Spurs 88-85
Los Angeles Lakers - New York Knicks 120-109
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik