Veszprém vagy Barcelona? Ortega vagy Pascual? Ilics vagy Lazarov?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.31. 11:50
null
Egy éve a bronzmeccsen futott össze egymással a Veszprém és a Barcelona, idén a fináléban találkoznak (Fotó: AFP)
Tizenhárom év után jutott el ismét a Bajnokok Ligája döntőjébe az MKB-MVM Veszprém férfi kézilabdacsapata, amely a Barcelonával szemben érhet fel a csúcsra (18.00, Tv: DIGI Sport1, élőben az NSO-n). Antonio Carlos Ortega már az elődöntő után arról beszélt, hogy nem elégszenek meg ennyivel, hanem megcélozzák a trófeát. Beharangozónkban összegyűjtöttük a finálé legfontosabb kérdéseit.

A lefújás után látszódott, nagy feszültség szakadt ki Antonio Carlos Ortegából, a Veszprém vezetőedzője diadalittasan üvöltött bele az EHF fotósának kamerájába. A sajtótájékoztató után nyugodtabbnak látszott, de gondolatai már a vasárnapi döntő körül forogtak:

„Nagy győzelmet arattunk, de ennyivel nem elégedhetünk meg, mert nem tudhatjuk, mikor leszünk ismét ott a BL-döntőben” – mondta Ortega, aki az elődöntő alatt a nagy tét ellenére is próbált higgadt maradni, hogy olvasni tudja a játékot. Példaként hozta fel az első félidőből Schuch Timuzsin lecserélését, akinek a helyén Momir Ilics végezte el kiválóan a védőfeladatokat, majd Schuch a második játékrészben már hozta a rá jellemző megbízható formát. Mikler Rolanddal kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy elsőre talán túl sok volt neki a kölni atmoszféra, de a kapusedzővel egyeztetve még időben váltani tudtak, Mirko Alilovic pedig fantasztikusan védett.

Ortegának egyedülálló a mérlege a BL-döntők tekintetében, játékosként hétből hatszor nyert a Barcelonával, most azonban éppen a katalánok ellen szerezheti meg első BL-trófeáját edzőként. A Barcelonát irányító Xavi Pascual 2011-ben már átélte, milyen megnyerni a legrangosabb európai klubtrófeát.

„Vasárnap még nehezebb csata vár ránk – folytatta Ortega. – Nem befolyásolja a motivációs szintemet az, hogy hosszú évekig a Barcelona játékosa voltam. Azt a korszakot már lezártam magamban, és Veszprémbe szerződésem óta százszázalékos odaadással a magyar csapatot szolgálom. Eddigi edzői pályafutásom csúcsát jelenti a döntőbe jutásunk. Kevesebb időnk van pihenni, mint a Barcának, így a játékosok esetében a regeneráció a legfontosabb. Vannak olyanok – Ilics, Nagy és Chema –, akik sok időt töltöttek a pályán, így akik kevesebbet játszottak tegnap, várhatóan több szerephez jutnak a fináléban. Bár előzetesen minden csapatot kielemeztünk, ezeket még újra át kell néznünk a döntő előtt.”

A sajtótájékoztatón Nagy László is úgy fogalmazott, hogy a pályán nincs barátság, 2014-ben ugyan kicsit furcsa volt a katalánok elleni meccs, de ezúttal már nyerni szeretnének.

A THW Kiel elleni győztes elődöntő után Carlos Ortega vezetőedző, Lékai Máté, Schuch Timuzsin ésa parádésan védő Mirko Alilovicnyilatkozott a fináléról az NSO Tv-nek.

A két csapat eddigi egymás elleni mérlege masszív Barcelona-fölényt mutat. Tízszer győztek a katalánok, négyszer a Veszprém, és egy meccs zárult döntetlennel. A két csapat a tavalyi final fourban is összecsapott, akkor 26–25-re győzött a Barca. Bár Renato Sulic ezúttal is a lelátón fejezte be az elődöntőt, most ott lehet a vasárnapi találkozón.

A Barcelona eddig csak német csapattal szemben bukott el BL-döntőt (2010: Kiel, 2013: Hamburg), míg a Veszprém abba kapaszkodhat, hogy 2007 óta az a csapat, amelyik kiverte a Kielt, BL-győztes lett.

A Barcelona francia klasszisa, Nikola Karabatic valamint csapattársa, Cédric Sorhaindo lehet a második illetve harmadik játékos, aki egyszerre birtokol olimpiai, világ- és Európa-bajnoki, valamint BL-címet. Ez eddig csak Thierry Omeyernek sikerült még 2010-ben. Karabatic semlegesítése lesz egyébként is a döntő egyik kulcskérdése.

Ami a Barca másik nagy lövőjét illeti, Kiril Lazarov első BL-sikerére hajt, valamint versenyben van még a gólkirályi címért is. 106 találatával hárommal marad el a pillanatnyilag élen álló, Kiellel kétszeres BL-győztes Momir Ilicstől.

Eddig négy magyar férfi csapat öt nemzetközi sikert ért el: a Honvéd 1982-es BEK-diadala mellett a Veszprém (1992 és 2008, KEK), a Rába Vasas ETO Győr (1986, IHF Kupa) és a Pick Szeged (2014, EHF-kupa) tudott európai sorozatban az élen végezni. A Veszprém 2002 után jutott el ismét a BL-döntőbe, akkor még egy más rendszerben csapott össze a Magdeburggal, és maradt alul a németekkel szemben.

Magyar játékos utoljára 2011-ben győzött a BL-ben, akkor a Veszprém mostani kapitánya, Nagy László a Barcelonával ért a csúcsra, előtte pedig 2005-ben is nyert a katalán alakulattal.

A nemzetek rangsorában a németek vezetnek 15 elsőséggel, a spanyoloknak 14, a szovjeteknek öt, a jugoszlávoknak és a keletnémeteknek négy-négy győzelmük van.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, FINAL FOUR
DÖNTŐ (Köln, május 31.)
MKB-MVM VESZPRÉM–Barcelona18.00 (Tv: DIGI Sport1 és Duna)
V: Din, Dinu (románok)
A 3. HELYÉRT
THW Kiel–Vive Tauron Kielce15.15 (Tv: DIGI Sport1)
V: M. Johansson, Kliko (svédek)
ELŐDÖNTŐ (Köln, május 30.)
Barcelona (spanyol)–Vive Tauron Kielce (lengyel)
33–28 (16–14)
V: Licis, Stolarovs (lettek)
THW Kiel (német)–MKB-MVM VESZPRÉM27–31 (13–13)
V: G. Nacsevszki, Nikolov (macedónok)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik