Nemzetisport.hu 2011.12.19 16:59 Frissítve: 2015.03.30 01:37

„Reméljük, ez szép karácsonyi ajándék a svédeknek”

Véget vetve a világbajnokságok orosz hegemóniájának Norvégia győzött a 2011-es brazíliai seregszemlén, és ezzel 1999 után másodszor nyerte meg a viadalt. Thorir Hergeirsson – folytatva a Marit Breivik nevével fémjelezett korszak sikereit – második nagy tornáján is első helyen végzett a skandináv csapattal, így a norvégok a három legfontosabb kézilabdás eseményen (olimpiai, vb, Eb) egyaránt címvédőnek vallhatják magukat.

Kristine Lunde-Borgersen babája most még aligha érti, mit is ért el az édesanyja,
a jövőben azonban biztosan büszke lesz a mamára (fotó: Reuters)

 

Aki látta a végjáték küzdelmeit, Norvégia sikerének jogosságát aligha vonja kétségbe. Ugyan a csoportkörben a németek elleni nyitó találkozót elbukta a csapat – benne a két győri légióssal, a tornán egyaránt húzóembernek bizonyuló Katrine Lunde Haraldsennel és Heidi Lökével –, a folytatásban képes volt arra, amire a torna első fázisában remeklő brazilok, oroszok vagy dánok nem: mérkőzésről mérkőzésre javult, és egy-egy fokkal mindig emelni tudott teljesítményén.

VB-STATISZTIKA
A GÓLLÖVŐLISTA VÉGEREDMÉNYE
1. Alexandra do Nascimento brazil  57 gól (hetesből: 23)
2. Linn Jörum Sulland norvég 51 (25)
3. Andrea Penezic horvát 49 (2)
4. Fudzsi Sio japán 46 (15)
5. Carmen Martín spanyol 45 (25)
6. Luisa Kiala angolai 44 (–)
Emilija Turej orosz 44 (13)
8. Heidi Löke norvég 43 (–)
9. Suleiky Gómez kubai 42 (13)
Kszenyija Volnyukina kazah 42 (10)
LEGTÖBB GÓLPASSZ
1. Muna Sebbah tunéziai 44
2. Ana Paula Rodrigues brazil 40
3. Karoline Dyhre Breivang norvég 35
4. Maura Visser holland 32
5. Macarena Aguilar spanyol 30
LABDASZERZÉSEK
1. Luisa Kiala angolai 14 (átlag: 1.6)
2. Eduarda Amorim brazil 13 (1.4)
3. Muna Sebbah tunéziai 11 (1.6)
LEGTÖBB BLOKK
1. Viktorija Zsilinszkajtye orosz 16 ( átlag: 1.8)
2. Elzira de Fatima Barros angolai 15 (1.7)
Andrea Penezic horvát 15 (1.7)
LEGJOBB VÉDÉSI HATÉKONYSÁG
1. Silvia Navarro spanyol 46 % (237/ 108, 9 meccs)
2. Clara Woltering német 44 % (146/64, 7)
3. Katrina Lunde Haraldsen norvég 43 % (290/ 124, 9)
Karin Mortensen dán 43 % (63/27, 9)
5. Chana Masson brazil 42 % (216/90, 9)
LEGJOBB HETESVÉDŐK
1. Anna Szedojkina orosz 42 % (19/8, 9)
2. Eneleidis Guevara kubai 33 % (18/6, 7)
Catherine Kent ausztrál 33 % (12/4, 7)
S annál a csapatnál, amelyet az egyenes kieséses szakaszban gyakorlatilag nem szorítanak meg és utolsó két találkozóján egyaránt nyolc góllal nyer, nem kérdés, hogy jó helyen van az aranyérem. A Lunde testvérek közül Katrine az egész vb-n a norvégok egyik legjobbja volt, míg testvére, Kristine különösen az utolsó két meccsen villogott, Linn Jörum Sulland is bizonyította klasszisát, ám Thorir Hergeirsson együttese egészében kiváló elegy benyomását keltette, fiatal és idős játékos egyaránt hozzá tudott tenni az egészhez. Jellemző, hogy az amúgy kevés lehetőséget kapó – a fináléban csak hetesekre beálló – cserekapus, Kari Grimsbö is fontos pillanatokban védett büntetőket.

„Jól felkészültünk a döntőre, és fejlődésünk során az utolsó lépést is sikerrel tettük meg ezen a tornán. 2011-ben sok kihívással néztünk szembe, több játékosunk nem volt egészséges, voltak, akik a vb-n sem játszhattak – mondta a döntő után Hergeirsson. – Fiatal játékosokat kezdtünk beépíteni, és sok felkészülési meccset vívtunk, ebben benne volt a négy, franciáktól elszenvedett vereség is Brazília előtt. A siker kulcsa a fejlődés volt és az együttműködés az olyan rutinos játékosokkal, mint Kristine Lunde-Borgersen, aki februárban adott életet gyermekének, de hála egy speciális felkészülési programnak, már itt lehetett velünk Brazíliában, ami fontos volt az olyan kulcsjátékosok pótlásában, mint Gro Hammerseng és Tonje Larssen.”

„A döntő előtt tudtuk, hogy ha az elődöntőbeli teljesítményre még ráteszünk négy-öt százalékot, esélyünk van a győzelemre, de a legfontosabb az volt, hogy a lányok akarták a sikert, és ha akarsz győzni, győzöl. Nagyszerű érzés mind a három nagy címet birtokolni, hiszen mindig nyerni akarunk. Karácsony után pedig megkezdjük a felkészülést az olimpiára, mert minden csapat fejlődik, és nem akarunk lemaradni. Nagy elismerés, hogy a norvég miniszterelnök is gratulált nekünk SMS-ben, és reméljük, szép ajándékkal kedvesedtünk a svédeknek, akik így kvalifikálták magukat az olimpiára.”

A franciák remekül meneteltek a döntőig, azonban a fináléra elfogyott az erejük, ami nyilván összefüggésben volt azzal, hogy a norvégok ellen nem bírták el a sérült Mariama Signaté és Allison Pineau hiányát, míg az elődöntőben remeklő Alexandra Lacrabere a norvégok ellen egyszer sem talált a kapuba.

„Nagy csalódás ez a meccs, mert nem sikerült úgy védekezni, ahogy akartunk, különösen igaz ez Lunde-Borgersennel szemben – mondta Olivier Krumbholz szövetségi kapitány. – Döntő volt, hogy Pineau-t és Signatét nem tudtuk pótolni, akik meghatározzák a védekezésünket. Remélem, hamar újra játszhatnak, de Pineau az olimpiai kvalifikációs tornán nem lehet majd velünk. Az ő sérülése sokkal elkeserítőbb, mint a vereség a döntőben. Norvégia nemhogy nem ijedt meg tőlünk, de még erősebbnek bizonyultak, mint korábban.”

OLIMPIAI HELYZET
A világbajnokság elején magyar szemüvegen át végigkövettük az olimpiai kvóták alakulását, Spanyolország nyolc közé jutásával azonban elszállt a mieink minden reménye. A világbajnoki finálé arról is döntött, hogy Franciaország helyett Svédországé lett a harmadik, Európának kiosztott londoni hely a rendező Nagy-Britannia és Norvégia után. A norvégok győzelmével az Eb-győztesnek járó kvóta továbbszállt a svédekre. A kontinenstornák győztesei közül már csak Afrikáé kérdéses: januárban a marokkói tornán dől el, hogy ki követi még az ötkarikás játékokra Nagy-Britanniát, Norvégiát, Svédországot, Brazíliát és Dél-Koreát.

Az olimpiai kvalifikációs tornákkal – amelyeken összesen hat londoni helyet osztanak ki – kapcsolatban is sokkal tisztább a kép, igaz, két kérdőjel még van. Ha Angola megnyeri az Afrika-kupát, kijut az olimpiára, és emellett Hollandia is selejtezhet Londonért; ha nem, akkor Angola is selejtezik, Montenegró pedig a francia, román, japán trió helyett a spanyol, horvát, argentin trióra készülhet, míg Hollandia búcsút inthet Londonnak.

 
AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐK CSOPORTJAI (időpont: május 25–27.)
1. CSOPORT: Franciaország (vb-2.), Angola (vb-8., ha nem nyeri meg az Afrika-kupát) vagy Montenegró (vb-10.), Románia (Eb-3.), Japán (Ázsia-bajnokság 2.)
2. CSOPORT: Spanyolország (vb-3.), Horvátország (vb-7.), Argentína (pánamerikai bajnokság 2.), Montenegró (Eb-6.) vagy Hollandia (Eb-8.)
3. CSOPORT: Dánia (vb-4.), Oroszország (vb-6.), Afrika-kupa-2., Dominikai Köztársaság (pánamerikai bajnokság 3.)
A csoportokból az első kettő jut ki az olimpiára, a rendezők: Franciaország, Spanyolország és Dánia.

AZ NSO AJÁNLJA
Női kézilabda-vb, 2011
Kézilabda-lexikon – a női világbajnokságok


2020.04.01 01:49:52

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

A Győri ETO átlövője a nehéz helyzetben is próbálja megőrizni vidámságát, és tanácsokat is ad a bezártság elviselésére.

2020.03.30 07:37:41

Kézilabda NAGY PÉTER

A Liberbank Cuenca válogatott kézilabdázója Szegeden készül, s nem zárja ki, hogy itthon folytassa.

2020.03.29 15:16:08

Kézilabda MKSZ/BALLAI ATTILA

A sorozat ötödik, záró epizódjában a 2008-as olimpia történéseit vette sorra Ballai Attila.

2020.03.28 15:59:13

Kézilabda MKSZ/BALLAI ATTILA

Az olimpiai visszatekintés negyedik epizódjában a 2004-es játékok történéseit vette sorra Ballai Attila.

2020.03.27 17:36:41

Kézilabda MKSZ/BALLAI ATTILA

A dánoktól hatgólos előnyről elszenvedett vereség már-már az évezredes magyar sors szimbólumává magasztosult.