Női kézi-vb: szürreális sajtótájékoztató követte a mieink győzelmét

NEDELYKOV TAMÁS (Jacusiro)NEDELYKOV TAMÁS (Jacusiro)
Vágólapra másolva!
2019.11.30. 12:20
null
Rasmussent jól megváratták a kazahok (Fotó: Kovács Anikó)
Nem éppen szokványosan alakult a magyar női kézilabda-válogatott sajtótájékoztatója a világbajnoki nyitó mérkőzésünkön Kazahsztán felett aratott fölényes győzelmet követően. Az ázsiai ország képviselője rendesen megváratta Kim Rasmussent és Márton Grétát, akik végül előbb elmondták az értékelésüket, majd távoztak, pedig érdemes volt megvárni a kazah csapatmenedzsert is.

A szabályok szerint a hivatalos sajtótájékoztatónak 15 perccel a mérkőzés lefújása után kell kezdődnie, és Rasmussent már 10 perc után a kijelölt terembe irányította az illetékes szervező. Kisvártatva Márton Gréta is csatlakozott, de kazah részről még jó ideig senki. Mivel kevesebb mint egy nap múlva keménynek ígérkező meccsünk lesz a románokat rendesen elpáholó spanyolokkal (akiknek ráadásul nem kellett több mint 50 km-t utazniuk Kumamotóból Jacusiróba), létfontosságú, hogy a játékosok minél hamarabb regenerálódjanak. Rasmussen ezért egyre erélyesebben kérdezte a moderátort, mikor kezdhetnének. Végül nem is várta meg a kazahokat, hanem belevágott:

Boldog vagyok, hogy jól kezdtük a vébét, mindenki játéklehetőséghez juthatott, és a meccs nagy részében a védekezésünk, valamint a támadásunk is jól működött. A folytatásra nézve mindenképpen örömteli, hogy a fiatal játékosaink kivétel nélkül sikerélménnyel gazdagodhattak, és mindenki megtapasztalhatta a légkört. Ez is volt a célunk a mérkőzés előtt. A különbség nem számított, sokkal inkább, hogy több jó megoldást láttam, mint rosszat. De utóbbi is természetes egy nyitó meccsen. Holnap kulcsfontosságú találkozó vár ránk a spanyolok ellen, ma mindenki láthatta, milyen nehéz feladatunk lesz” – értékelt Rasmussen, míg Márton Gréta annyit tett hozzá, hogy nagyon szerettek volna győzelemmel kezdeni, ezért az elején kicsit izgatottak voltak, mostantól azonban már csak a spanyolokra figyelnek.

A mieink ezután távoztak, de az újságíróknak még mindig várniuk kellett a kazahokra. Az ilyen sajtótájékoztatókra a kapitányt és egy játékost kell delegálniuk az együtteseknek, nos, az ellenféltől végül csak Kamila Turlihan csapatmenedzser érkezett meg, aki viszont egy meglepő információval szolgált.

Lekéstük a csatlakozást, ezért csak ma reggel érkeztünk meg, de legalább itt vagyunk. Örülünk, hogy egy jó csapattal játszottunk, és köszönjük a meghívást az IHF-nek.”

Utóbbi mondat is furán hatott, miután Kazahsztán az Ázsia-bajnokságon elért helyezésének köszönhetően szerzett jogot a vb-n való indulásra.

Márton Gréta (középen) hét gólt lőtt a kazahoknak (Fotó: Kovács Anikó)
Márton Gréta (középen) hét gólt lőtt a kazahoknak (Fotó: Kovács Anikó)

Az interjúfolyosón az első felnőttvilágversenyén részt vevő Faluvégi Dorottyát és Klujber Katrint kérdeztük élményeikről.

Nagyon meleg volt a csarnokban, az öltözőket viszont gyakorlatilag egy sörsátorba helyezett konténerbe rakták, ahol nagyon hideg volt, szóval a szünetben meg fáztunk... – mondta a két gólig jutó Faluvégi. – A test csodája volt ez, hogyan vészeljük át ezt a helyzetet. Ezt leszámítva elégedettek lehetünk. Az első mérkőzés mindig speciális, meg kell szokni a körülményeket. Fontos meccs vár ránk már rögtön vasárnap, ezért nem akartunk könnyelműsködni a kazahok ellen, mert azzal csak a spanyolok elleni csatát tettük volna nehézzé. Összességében kevésbé izgultam, mint amire számítottam, hál' istennek a Dél-Koreában lejátszott három edzőmeccs elvitte a stresszt, ami bennem volt a vébé előtt. Bízom benne, hogy a további találkozókon is ilyen nyugodt tudok maradni. Örülök, hogy mindenki ki tudta venni a részét a győzelemből, ez mindenképpen mutatja az erősségünket. Hosszú ez a világverseny, mindenkire szükségünk lesz.”

A jobbszélső szerint nagyon jó, hogy Kazahsztán ellen játszották az első csoportmeccsüket, mert mindannyiuknak kell a pozitív élmény már a torna elején, amit később kamatoztathatnak.

A spanyolok játéka speciális, nehéz mérkőzés vár ránk – folytatta már előretekintve Faluvégi. – Gyorsak és egy az egy ellen is jók. A lendületüket kell megtörnünk és elbizonytalanítani őket. Ha nem ők diktálják a tempót, hanem a mi védekezésünkre kell reagáljanak, akkor abból jól jöhetünk ki.”

Szerintem látszódott rajtam, hogy az első meccsem volt világversenyen a felnőttek között – vette át a szót Klujber. – Az elején egy ideig nem tudtam, hol vagyok, de a második félidőre azért belejöttem. Megbeszéltük, hogy a védekezés fontos lesz, az egész tornán az lesz a kulcs, mennyire leszünk hátul fegyelmezettek. Ezt próbáltuk a nyitó meccsen is gyakorolni. Volt egy periódus, amikor kevésbé jött össze, ám a találkozó egészét tekintve kemények tudtunk maradni. A spanyolok ellen nehezebb mérkőzésre számíthatunk, ma már készülni fogunk belőlük.”

A kapusok közül harmadikként Bíró Blankajutott szerephez a kazahok ellen, az utolsó húsz percre állt be, és mindössze három gólt kapott ezalatt, bár az utolsó találat miatt így is bosszankodott egy kicsit.

Másodperceken múlt, hogy megússzam kettővel. Szerettem volna minél kevesebb góllal lehozni a meccset – mondta az FTC kapusa azért egy mosoly kíséretében. – Általában az ilyen mérkőzésekre az a jellemző, hogy az utolsó periódusra fellazul a védekezés, de most végig feszesek bírtunk maradni. Ennek is volt köszönhető, hogy a végjátékban én is stabil tudtam maradni.”

Bíró hozzátette, szerencsések voltak, hogy egy könnyebb ellenféllel indíthatták a vb-t, főleg annak tudatában, hogy milyen eredmények születtek az első fordulóban. „Már kaptunk videoanyagokat a spanyolokról, én viszont az a fajta kapus vagyok, aki meccsről meccsre szeret készülni.”

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

C-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–KAZAHSZTÁN 39–15 (22–8)
Jacusiro, 1900
néző. V: Hizaki, Ikebucsi (japánok)
MAGYARORSZÁG: Triffa – LUKÁCS V. 5, Kovács A. 1 (1), Kovacsics, Tóvizi 1, Háfra N. 2, SCHATZL NADINE 7. Csere: KISS É., BÍRÓ B. (kapusok), Tomori, Klujber 3, TÓTH G. 5 (2), Szabó L. 3, MÁRTON G. 7, Faluvégi D. 2, Vámos P. 3. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
KAZAHSZTÁN: Pojlova – ABILDA 5, M. Szitnyikova 1, Baranovszkaja 3 (1), Abdihamit, Alekszandrova 4, Redzsemetova 1. Csere: Ajtenova (kapus), Pikalova, Pupcsenkova, Hargyina 1, Dzsumadilova, V. Szitnyikova, Szizdikova. Szövetségi kapitány: Berik Beknazarov
Az eredmény alakulása. 6. p.: 2–3. 14. p.: 10–3. 19. p.: 14–5. 26. p.: 18–7. 34. p.: 22–11. 41. p.: 24–13. 48. p.: 29–14.
Kiállítások: 2, ill. 0 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 2/1

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Románia–Spanyolország 16–31
Montenegró–Szenegál 29–25

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VB-RE
Kapusok:
BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), KISS Éva (Győri Audi ETO), TRIFFA Ágnes (DVSC Schaeffler)
Jobbszélsők:FALUVÉGI Dorottya (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők:KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (DVSC Schaeffler), KISS Nikolett (Érd– tartalék)
Irányítók:KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓTH Gabriella (Érd), VÁMOS Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók:SZABÓ Laura (Érd), TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler), PÁSZTOR Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria– tartalék)
Balátlövők:HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), TOMORI Zsuzsanna (Siófok KC)
Balszélsők:MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány:
Kim RASMUSSEN
Edző:SITI Beáta
Kapusedző:BAKOS István

A magyar válogatott további csoportmérkőzései (magyar idő szerint)
December 1., vasárnap, 10.00:Spanyolország–Magyarország (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 3., kedd, 7.00:Magyarország–Montenegró (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 4., szerda: 11.00:Magyarország–Szenegál (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 6., péntek, 11.00:Románia–Magyarország (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik