Női kézi-vb: Montenegró megszenvedett, Bulatovics megsérült, Amorimék kikaptak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.11.30. 08:44
null
A montenegróiak számára nehezen indult a Szenegál elleni meccs (Fotó: Kovács Anikó)
A Japánban zajló női kézilabda-világbajnokság 1. fordulójának magyar idő szerint reggel 7 órakor kezdődött mérkőzésein a B-csoportban Németország könnyedén nyert Brazília ellen, míg Montenegró sokáig szoros meccsen verte meg a mieink hatosában Szenegált. Szerbia és a házigazda Japán is győzelemmel kezdett. 


A C-csoport nyitó meccsét Montenegró és Szenegál játszotta a Kumamotótól több mint 50 km-es távolságban délre fekvő Jacusiro tornacsarnokában. Bár előzetesen arról lehetett hallani, hogy rosszul fogynak a jegyek a vb-re, mégis majdnem megtelt a 2400 fős befogadóképességű helyszín – konkrétan helyi iskolásokkal.

A szervezők láthatóan a nézők egyik feléből montenegrói, míg a másikból szenegáli szurkolókat „faragtak”, és mindkét tábornak volt megbízott vezérszurkolója is, aki előre skandálta a rigmusokat. Azt nem tudjuk, hogy az iskolai egyenruhában beülő és tapsolókkal felszerelkezett gyereksereg mennyi kézilabdameccset látott korábban, mindenesetre minden gólnál lelkesen ujjongtak.

A montenegrói vezérszurkoló munka közben



Szenegál a mezőny egyetlen olyan válogatottja, amely korábban még soha nem vett részt felnőtt-vb-n (a férfiaknál sem), a mostani indulási jogot pedig azzal vívta ki, hogy második lett az Afrika-bajnokságon, ezzel már biztos olimpiai selejtezős. A korábbi Rosztov-edző, Frédéric Bougeant által irányított afrikai csapat bizonyította, hogy nem szabad félvállról venni, és bátor játékával 15–14-re vezetett Montenegró ellen a szünetben. A győri Katarina Bulatovics a 17. percben bokasérülést szenvedett, és az európai együttes hiába tudott hárommal is elmenni, egy kettős emberelőnyt is kihasználva felzárkózott Szenegál, majd 12–11-nél került először előnybe.

A Montenegró védjegyének számító kemény védekezés főleg a kétperces kiállítások halmozásában merült ki, viszont igazán hatékonyannem tudta megszűrni a szenegáli támadásokat. Az afrikai csapat kettővel is vezetni tudott a második félidőben, ám gyorsan eladta az előnyét, és Montenegró ha szenvedve is, de végül 29–25-re behúzta a meccset. A legjobb játékosnak járó elismerést a mezőny legeredményesebbjeként hét találatig jutó Djurdjina Jaukovics érdemelte ki. A Debrecen balátlövője, Jelena Deszpotovics öt gólt szerzett.

A találkozó után Per Johansson montenegrói kapitány elmondta, nem súlyos Bulatovics sérülése, ha nagy szükség lett volna rá, vissza tudott volna állni a második félidőben, azonban inkább nem kockáztattak vele.

Helyi iskolásokkal telt meg a nézőtér (Fotó: Kovács Anikó)
Helyi iskolásokkal telt meg a nézőtér (Fotó: Kovács Anikó)

A B-csoport első meccsén a 2013-as világbajnok brazil válogatott szerezte az első gólt a korábban Győrben is játszó, most Romániában légióskodó beállós, Tamires Morena Lima de Araújo révén, de a németek gyorsan fordítottak. A Rosztov beállóját, Julia Behnkét nem tudták tartani a dél-amerikaiak, így az európai válogatott állandósítani is tudta az egy-két gólos előnyét. 3–3 után 5–3-ra, majd 7–4-re is megléptek a németek.

A Győri Audi ETO átlövője, Eduarda Amorim szerezte a brazilok negyedik találatát, ám igazi lendületet ezúttal ő sem tudott adni a játékuknak, nyolc lövésből négy góllal zárta a meccset. Együttesében a Vác kapusa, Bárbara Arenhart védett.

A brazilok 9–9-nél még egyenlíteni tudtak, de akkor volt utoljára döntetlen az állás. Hiába próbálkoztak nyitott védekezéssel is, semmi sem működött náluk ezen a napon, amihez persze az is hozzájárult, hogy Dinah Eckerle fontos pillanatokban több ziccert is hárított. Németország így végül 30–24-es győzelemmel kezdett.

Az A-csoportbana vb-re egy nappal a rajt előtt, pénteken beeső Angola hétgólos vereséget szenvedett Szerbiától (32–25). Déli szomszédunknál a magyarországi légiósok közül csak az érdi Jelena Lavko volt eredményes, aki öt gólt szerzett.

A mieinkkel egy ágon lévő, házigazda Japán pedig a D-csoportban 24–20-ra győzött Argentína ellen. A DVSC argentin válogatottja, Elke Karsten hét gólt lőtt.

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

A-CSOPORT
Szerbia–Angola 32–25 (
16–12)
KÉSŐBB

Hollandia–Szlovénia 26–32 (14–15)
Norvégia–Kuba 47–16 (25–19)
B-CSOPORT
Németország–Brazília 30–24 (14–11)

KÉSŐBB
Franciaország–Dél-Korea 27–29 (13–12)
Dánia–Ausztrália 37–12 (17–4)
C-CSOPORT
Montenegró–Szenegál 29–25
(14–15)
KÉSŐBB
Románia–Spanyolország 16–31 (9–16)
MAGYARORSZÁG–Kazahsztán 39–15 (22–8)
D-CSOPORT
Japán–Argentína 24–20
(14–10)
KÉSŐBB
Svédország–Kongói DK 26–16 (11–8)
Oroszország–Kína 26–11 (13–6)

A vb-ről a Nemzeti Sportot tudósítja: Nedelykov Tamás, Papp Bálint

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik