MTI 2019.12.12 12:14 Frissítve: 2019.12.12 13:03

Női kézi-vb: Pena nem csinálna drámát a magyarok helyében

Nerea Pena, a Siófok KC spanyol irányítója nem csinálna drámát a magyarok helyében, amiért a női kézilabda-válogatott csupán a 14. helyen végzett a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Nerea Pena (pirosban) nem csinálna drámát a magyarok helyében (Fotó: Kovács Anikó)

 

„Számunkra a tavalyi Európa-bajnokság volt katasztrofális. Tudom, milyen érzés, amikor mindent megpróbálsz, és semmi nem sikerül, de én nem vagyok negatív. Ez nagyon rossz torna volt nekik, de még így is van lehetőségük kijutni az olimpiai selejtezőre” – nyilatkozott Pena.

 
Bizonyítványosztás: így láttuk mi és így látták olvasóink női kéziseink vb-szereplését

Az egy évvel ezelőtti, franciaországi kontinenstornán a magyarok hetedikek lettek, a spanyolok viszont csak a 12. helyen zártak, a Kumamoto prefektúrában zajló világbajnokságon viszont a csoportkört és a középdöntőt hat győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel teljesítették, így meglepetésre az elődöntőbe jutottak.

„Nem szeretem, ha egy ilyen világbajnokságból nagy drámát csinálnak. Az olimpiák közötti négyéves időszakokban minden csapat hullámzó teljesítményt nyújt. Tavaly nagyon jók voltak, és bár ez a torna nem volt sikeres számukra, ebből szerintem nem kell nagy drámát csinálni. Szurkolni kell a lányoknak, hogy a legközelebbi versenyen ismét jók legyenek” – magyarázta szinte tökéletes magyarsággal Pena, aki 2012-től idén nyárig a Ferencvárost erősítette.

Hangsúlyozta, hogy a hibákért vállalni kell a felelősséget, márpedig a magyar játékosok ezúttal valóban sokat hibáztak, de a rossz játékból is lehet és kell is tanulni.

„Amikor mindent megnyerünk, akkor sem minden jó, és amikor mindent elveszítünk, akkor sem minden rossz” – szögezte le a kiváló irányító.

A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-MÉRKŐZÉSEI
CSOPORTKÖR
Nov. 30. (szombat): Magyarország–Kazahsztán 39–15
Dec. 1. (vasárnap): Spanyolország–Magyarország 29–25
Dec. 3. (kedd): Magyarország–Montenegró 24–25
Dec. 4. (szerda): Magyarország–Szenegál 30–20
Dec 6. (péntek): Románia–Magyarország 28–27
ELNÖK-KUPA (a 13–16. helyért)
Dec. 8. (vasárnap): Magyarország–Argentína 34–26
Dec. 9. (hétfő): MagyarországFranciaország 21–26

A magyar válogatott akkor szerepelhet a márciusi olimpiai selejtezőtornán, ha a hetedik helyért sorra kerülő mérkőzésen Svédország legyőzi Németországot.

A saját – tavalyi és idei – teljesítményükről Pena úgy vélekedett, csak idő kérdése volt a javulás. Tavaly új szövetségi kapitányuk volt, sok új játékos került a keretbe, és meglátszott a csapaton két nagyon fontos ember, a balátlövő Alexandrina Cabral Barbosa, valamint a kapus Darly Zoqbi de Paula hiánya.

„Gyengék voltunk, de azóta eltelt egy év, amikor tudtunk edzeni és versenyezni. Látszik, hogy jobban ismerjük egymást és a játékrendszert, de mindennek a kulcsa a közös munka” – magyarázta.

Pena hangsúlyozta, hogy a világbajnokság előtt az olimpiai selejtezőre jutás volt a legfőbb céljuk, és nagyon boldogok, hogy ezt sikerült elérniük, az elődöntőbe jutást pedig ajándéknak tekintik.

A spanyolok egészen szerdáig veretlenül meneteltek – a csoportkörben a magyarokat is magabiztosan győzték le –, a középdöntő utolsó fordulójában viszont tíz góllal kikaptak az olimpiai bajnok oroszoktól, ám ez is elég volt számukra a négy közé jutáshoz.

„Az oroszok a tegnapi meccsen megmutatták, hogy sokkal jobb csapatuk van, mint nekünk. Megpróbáltunk verekedni, megpróbáltunk játszani ellenük, de jobbak voltak” – magyarázta a Siófok irányítója.

Hozzáfűzte, nekik is meglepetés, hogy ilyen jó formában vannak, reményei szerint ez kitart az utolsó mérkőzésükig. A spanyolok sem gondolták, hogy ilyen jó eredményeket fognak elérni, nagyon büszkék, hogy idáig eljutottak, illetve arra, hogy eddig szinte hibátlan világbajnokságot produkáltak.

Pena elismerte, hogy nagyon hiányzik a csapatkapitányuk, a tapasztalt Carmen Martín, akit egy évvel ezelőtt az Európa-bajnokság legjobb jobbszélsőjének választottak, ezúttal viszont sérülés miatt nem tarthatott a társaival.

„Ő is nagyon szomorú volt, mert az utolsó pillanatban derült ki, hogy ki kell hagynia a világbajnokságot. Mondtuk is neki, hogy idejövünk, kijutunk az olimpiai selejtezőre, és ott már ő is játszhat” – mondta nevetve Pena.

Pena ősszel hetekig ujjsérüléssel bajlódott, számos mérkőzést ki is kellett hagynia. Érzése szerint továbbra sem játszik jó formában, és bár az ujja már jobban van, még mindig furcsa érzés, amikor labdához ér és lőnie kell.

A spanyolok a norvégokkal találkoznak a vb-elődöntőben, a másik ágon orosz–holland összecsapásra kerül sor.

A VB VÉGEREDMÉNYE
9. Dánia
10. Japán
11. Dél-Korea
12. Románia
13. Franciaország
14. MAGYARORSZÁG
15. Angola
16. Argentína
17. Brazília
18. Szenegál
19. Szlovénia
20. Kongói DK
21. Kuba
22. Kazahsztán
23. Kína
24. Ausztrália

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Nedelykov Tamás

2020.01.26 13:53:23

Kézilabda B. L.

A magyar csapat pocsékul kezdett, felállt mínusz hatról, az 58. percben kettővel égett, de nem kapott ki.

2020.01.26 18:11:24

Kézilabda VINCZE SZABOLCS (Stockholm)

„Én sem számítottam arra, hogy ilyen jó teljesítményt fogunk nyújtani ezen az Eb-n.”

2020.01.25 20:45:04

Kézilabda VINCZE SZABOLCS (összefoglaló), B. L. (percről percre)

A kapuscsere után ellépő Maquedáék már néggyel is vezettek a szünet után, de a végén így is fordítaniuk kellett.

2020.01.25 22:56:56

Kézilabda DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A költségek megoszlanak, mégis mi vagyunk a »főrendezők«.

2020.01.24 14:09:22

Kézilabda B. Á.

Elek Gábor csapata parádésan játszott a középdöntő első meccsén, és tíz gólt vert a románokra.