nemzetisport.hu 2020.01.28 14:24 Frissítve: 2020.01.28 14:52

Női kézi: Leynaud kapusedző is lesz Győrben, Kiss Éva visszavonul

A Győri Audi ETO női kézilabdacsapata bejelentette, hogy új szerződést kötött Amandine Leynaud-val és Kiss Évával, azonban a francia klasszis a nyártól kapusedzőként a szakmai stábhoz is csatlakozik, míg Kiss befejezi profi pályafutását, és a győri utánpótlás munkáját fogja segíteni.

 

Kiss Éva (balra) befejezi, Amandine Leynaud kapusedző lesz (Fotó: Dömötör Csaba)

A Győri ETO Laura Glauser (26) átigazolásakor már jelezte, hosszú távú stratégia részeként szerezte meg a francia kapust. Később a Siófok norvég légiósával, Silje Solberggel (29) folytatódott a fiatalítás a poszton. Az korábban eldőlt, hogy a jelenleg sérülésből lábadozó norvég Kari Aalvik Grimsbö (35) a nyáron hazatér és felhagy a profi kézilabdával, most pedig a másik két rutinos kapus, Kiss Éva (32) és a francia Amandine Leynaud (33) sorsáról érkezett hír. 

Kiss az utóbbi években megbízható teljesítményt nyújtott a kisalföldieknél, és a magyar válogatottban egyaránt, azonban a nyáron felhagy az aktív játékkal.

„Éva fantasztikus sportember, nagyon sokat tanulhat tőle minden sportoló. A munka iránti alázatával, valamint teljesítményével példaként állítható a jövő generációi számára. Hosszú távú, négy évre szóló kontraktust írt alá, így Éva a következő évtől is az ETO-család tagja marad, de profi pályafutását idén nyáron befejezi. Klubunk mindenben támogatja Kiss Évát, aki a jövő évtől kezdve edzői, kapusedzői iskolába iratkozva a győri utánpótlás munkáját segíti hosszú távon.” – nyilatkozta Bartha Csaba, a klub elnöke, míg Kiss Éva így kommentálta a mostani bejelentést.

Nagyon nehéz döntést kellett meghoznom, de úgy határoztam, hogy a szezon végével befejezem aktív sportolói pályafutásomat. Sokat gondolkodtam a folytatáson, de úgy érzem, ez a legjobb számomra. Örülök, hogy Győrben maradhatok, a klub számít rám a jövőben is, az utánpótlásban a fiatal kapusokkal fogok foglalkozni. Párhuzamosan elkezdem az edzői licencek megszerzését, korábban a felsőfokú tanulmányom mellett középfokú edzői képesítést is szereztem, hiszen szeretnék hozzájárulni, hogy a magyar kézilabdázás kiemelkedő kapushagyományai a jövőben is biztosítva legyenek. Viszont ebben a szezonban még sok fontos mérkőzés áll előttünk, azon vagyok, hogy mindent megtegyek az ETO sikerességéért, minden mással a szezon után szeretnék foglalkozni” – mondta Kiss Éva.

Leynaud is marad Győrben, a világklasszis hálóőr részben új szerepben is bizonyíthat a nyártól. „Laura Glauser és Silje Solberg személyében két új hálóőr érkezik a csapathoz, ami örömteli, ugyanakkor szeretnénk azt is biztosítani, hogy a két új játékos beilleszkedése a lehető legkönnyebben menjen ezen a kulcsposzton folytatta Bartha Csaba. – Szerződést hosszabbítottunk Amandine Leynaud-val, így jövőre is három kapussal vágunk neki az idénynek. Amandine azonban több lesz, mint kapus, hiszen egyben az edzői stáb tagjává is válik kapusedzőként, melyhez a gyakorlata is megvan, hiszen hosszabb ideje a francia junior női kézilabda-válogatott kapusedzői feladatait is ellátta.”

„Örömmel maradok továbbra is Győrben, hiszen itt minden adott a magas szintű és sikeres munkavégzéshez. Örültem, hogy nemcsak kapusként, hanem az edzői stáb tagjaként is kivehetem a részem a munkából. Silje és Laura fantasztikus kapusok, öröm lesz velük dolgozni. Természetesen a meccsekről sem akarok lemaradni, de akárcsak idén, úgy jövőre is az lesz a legfontosabb a kapusposzton, hogy jó teljesítménnyel segítsük a csapatot, nem pedig az, hogy éppen ki az, aki a védést bemutatja” – tette hozzá Leynaud.

 

2020.07.31 16:46:26

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

INTERJÚ. Szélsőként mindig a biztosra ment • Nehezen dolgozta volna fel, hogy csak a padon ücsörög az ETO-ban.

2020.07.19 21:31:36

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Az utóbbi évtizedek profi hajszájában egyre jobban eluralkodott és nyomasztóvá vált az események sodra és az eredmények kényszere, most ezek híján kezdjük újra felfedezni az idő és figyelem hiányában már egészen háttérbe szoruló nőket és férfiakat.

2020.07.13 18:45:20

Kézilabda PAPP BÁLINT

A három érkező mozdulataiból sugárzik, megtiszteltetésnek veszi, hogy Győrben játszhat.

2020.07.10 17:45:41

Kézilabda JOCHA KÁROLY

A világhírű menedzser a kézilabdán kívül az atlétikában és a téli sportágakban is maradandót alkotott.