T. I. 2020.01.20 14:06 Frissítve: 2020.01.20 15:57

Női kézi: újabb Európa- és világbajnok kapus igazol Győrbe

Ahogyan azt korábban már jeleztük, mára hivatalossá vált: a Győri Audi ETO KC csapatában folytatja pályafutását Silje Solberg. A norvég kapus a Siófoktól érkezik a Bajnokok Ligája címvédőjéhez és hároméves szerződést írt alá – számolt be a klub honlapja.

A Győri Audi ETO KC csapatában folytatja pályafutását Solberg (Fotó: Török Attila)


Silje Solberg
29 éves, 2014-ben a magyar-horvát rendezésű Európa-bajnokságon aranyérmet, 2015-ben Dániában világbajnoki címet, majd 2016-ban Svédországban ismét Eb-aranyat ünnepelhetett a norvég válogatott tagjaként. 2012-ben Szerbiában Európa-bajnoki, 2017-ben Németországban világbajnoki ezüstérmet nyert.

Junior-világversenyről is van egy Eb-aranyérme, 2009-ben tagja volt a magyar junior-válogatottat legyőző norvég csapatnak, majd 2010-ben Dél-Koreában junior-világbajnoki aranyérmet szerzett.

Solberg nyáron csatlakozik a győriekhez. 

„Nagyon örülök, hogy nyártól csatlakozhatok a Győri Audi ETO KC-hoz. A világ legjobb csapatáról van szó, s ez izgatottá tesz. Szeretnék megfelelni az itteni magas elvárásoknak, és szeretném, ha ki tudnám venni a részem a sikerekből a jövőben is. Az, hogy Győrben folyamatosan a legjobbat kell nyújtani csak még inkább motivált a váltásra, hiszen maximalista vagyok, és szeretném kihozni mindig a legjobbat magamból. Bízom benne, hogy sok szép siker részese lehetek, de addig is igyekszem jelenlegi csapatomat segíteni” – mondta a gyorietokc.hu-nak Solberg.

„Igazán rutinos játékosról van szó, akit már jó ideje figyelemmel kísértünk. Kétszeres Európa- és egyszeres világbajnok, aki a norvég válogatott első számú kapusa, és nagyon jól ismeri a magyar viszonyokat, hiszen már második éve hazánkban kézilabdázik – kommentálta az átigazolást Bartha Csaba klubelnök. – Néhány héttel ezelőtt, Laura Glauser bejelentésekor is utaltam arra, hogy kapusposzton hosszú távú megoldásra törekszünk, vagyis két fiatal, ugyanakkor rendkívül rutinos kapussal tervezzük megerősíteni keretünket. Ebbe a koncepcióba tökéletesen illeszkedik Silje Solberg, igazi sportember, rendkívül pozitív személyiség, aki minden bizonnyal hosszú időre remekül megoldja Laura Glauserrel a kapusposzt feladatait csapatunkban. Hároméves kontraktust írtunk alá Siljével.”

Klubszinten a norvég Helset és a Stabaek csapatai után a dán Holstebróba igazolt, ahol 2015-ben EHF-kupa-, 2016-ban KEK-győzelmet ért el.  2016-ban az Issy-Paris játékosa volt Franciaországban, ezt követően 2018-ban a Siófokba igazolt. A Balaton-parti csapattal tavaly ismét EHF-kupa-győzelmet ünnepelhetett.

A bejelentés időpontját pikánssá teszi, hogy az ETO szerdán épp a Siófok otthonába látogat a kézilabda NB I-ben.

A Győr Laura Glauser átigazolásakor jelezte, hosszú távú stratégia részeként szerezte meg a francia kapust. Azt már tudjuk, hogy a jelenleg sérülésből lábadozó norvég Kari Aalvik Grimsbö (35) a nyáron hazatér és felhagy a profi kézilabdával. Ami a másik két, rutinos kapust illeti, Kiss Éva (32) és a francia Amandine Leynaud (33) szerződése is lejár az idény végén, és még nem érkezett hír a jövőjükről. Solberg bejelentésével biztosra vehető, hogy egyikük még legalább távozik. 

2020.02.16 16:05:19

Kézilabda T. D.

Joan Canellas tíz gólt vágott, elképesztő mérkőzést nyertek meg a Tisza-partiak!

2020.02.12 18:28:23

Kézilabda H. Á.

Nem sikerült a visszavágás az őszi vereségért: a Veszprém Kielben is kikapott, a németek a csoportelsők.

2020.02.11 21:25:15

Kézilabda MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A kézilabda tulajdonképpen egy Amerikának „méretezett” sportág a maga intenzitásával, keménységével és gólgazdagságával.

2020.02.07 19:30:05

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

A Mol-Pick Szeged válogatott beállója még csak 25 éves, de posztján már a világ egyik legjobbja.