Női kézi Eb: akár ötös holtversennyel is zárulhat a középdöntős csoportunk

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.12. 11:17
null
Felszabadultan edzett kedden a magyar csapat (<strong>Fotó</strong>: MTI/Kovács Tamás)
Románia ellen zárja a középdöntőt a magyar női kézilabda-válogatott a franciaországi Európa-bajnokságon. Ugyan matematikailag még több opció is van arra, hogy eljussunk Párizsba, az igazi esélyt csak az kínálná, ha a norvégok nem tudnák legyőzni az első meccsen a spanyolokat, márpedig erre azért nem fogadnánk nagyobb tételben.

A magyar válogatott a hétfői szabadnapot követően kedd délben másfél órás edzéssel készült a románok elleni középdöntős zárásra. A megerőltető két hét ellenére a társaság felszabadultnak tűnt, csakúgy mint Kim Rasmussen szövetségi kapitány, aki a tréning eleji, két labdával egyszerre játszott focin több vetődéses védést is bemutatott a kék megkülönböztető mezes csapat kapujában, amit a hosszabbítást követően 3–1-re megnyert minimeccs után jól az ellenfél orra alá is dörgölt.

Utána persze komolyabbra fordult a munka, és a mieink átvették a fontos taktikai elemeket, valamint a lerohanásokat is sokat gyakorolták. Rasmussen a szerdai ellenfél kacsán természetesen Cristina Neagut emelte ki.

Ha Neagu úgy játszik a románoknál, mint a norvégok ellen, tízből kilenc meccset biztosan megnyernek. Nem számít, az ellenfél edzője mit talál ki, vagy Ambros Martín milyen munkát végez. Minden kétséget kizárólag a világ jelenlegi legjobb játékosa, aki az esetek nagy többségében jó döntéseket hoz, több védőnek is folyamatosan szemmel kell tartania. Buceschi és Geiger is önbizalommal telve játszik mellette” – állapította meg a dán szakember, majd kitért az ellenkező végletre is.

A románok játéka tehát nagy mértékben függ Neagutól, de ő is csak ember, neki is van rossz napja, és például a hollandok ellen nagyon nem ment neki a játék. Az ellenfél persze jól felkészült, és a holland kapus is kiváló munkát végzett. Kimaradtak a távoli lövései, ebben a tartományban kényszeríthető a leginkább hibára. Ha egyedül áll a kapussal szemben, az általában mindig gól. Nem lehet őt teljesen kikapcsolni a játékból, de rá lehet erőltetni, hogy olyan helyzetekből lőjön, ami kevésbé fekszik neki. Az biztos, hogy a kapusainknak is nagyon fel kell készülnie.”

Rasmussen ekkor még maga sem tudta, milyen taktikát választunk ellene, előbb meg akarta nézni a spanyolok elleni meccset is. „A románok három meccset játszanak négy nap alatt, ez kemény. Ha ott tudunk maradni rajtuk, akkor a hajrában gyorsítva a játékot talán fáradtabbak lesznek. Ha valaki minden meccsen negyvenöt percnél többet van a pályán, két-három meccs után meglátszik a hatása. Neagu a 2015-ös vébén jól játszott, de az utána levő két évben visszaesett valamelyest a teljesítménye a nagy tornákon, ezzel együtt még mindig egymaga is képes megnyerni a meccseket.”

A kapitány hangsúlyozta, nem beszélnek az elődöntőről, csak teszik a dolgukat, az a fontos, hogy megfelelő hozzáállással, nem megijedve lépjenek pályára, majd ha lefújják a meccset, megnézik, mire volt elég az eredményük.

ELLENFÉLNÉZŐ

Az 1962-ben világbajnok, emellett kétszeres vb-2. és egyszer vb-bronzérmes Románia eddigi legjobb Európa-bajnoki eredménye a harmadik hely 2010-ből, az előző két Eb-n 5. és 9. volt. A két együttes tétmeccsen eddig 23-szor találkozott, 14-szer a mieink, kilencszer a románok nyertek, a gólkülönbség 930–867 a javunkra. Az utóbbi öt tétmeccsen háromszor a román, kétszer a magyar együttes győzött. Legutóbbi mérkőzésükön a mostani magyar keretből csak hat játékos (Kiss Éva, Kovács Anna, Schatzl Nadine, Lukács Viktória, Mészáros Rea és Planéta Szimonetta) vett részt, és akkor már Martín vezette a románokat, míg Rasmussen a mieinket.

Magyar mérleg Románia ellen: 97 meccs, 55 győzelem, 9 döntetlen, 33 vereség, 1879–1743-as gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2016. december 11., Helsingborg (Eb-középdöntő), Románia– Magyarország 29–21 (15–9)
A magyar gólszerzők: Görbicz 3, Kovács Anna 3, Klivinyi 3, Triscsuk 3, Erdősi 2, Hornyák D. 2, Lukács V. 2, Bódi, Mészáros R., Schatzl Nadine

Szerdai ellenfelünket aligha kell bemutatni, a világ legjobbjának már háromszor is megválasztott kulcsemberüket, Cristina Neagut és spanyol szövetségi kapitányukat, a Győrrel négyszeres Bajnokok Ligája-győztes Ambros Martínt pláne. Délkeleti szomszédunk imponálóan kezdte az Eb-t, Csehországot és Németországot is biztosan győzte le, majd a címvédő norvégokra Eb-történetük eddigi legnagyobb különbségű vereségét mérte. A 16 induló közül a legtöbb, 91 gólt szerző román válogatottnak volt a legjobb a gólkülönbsége a csoportkör után, a középdöntőben viszont megtorpant a Martín-csapat lendülete Hollandiával szemben, és Spanyolországot is csak nagy küzdelem árán győzte le.

A meccs után Martín arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy nem érti a torna lebonyolítását: „Miért kell egymás utáni két nap pályára lépnünk, amikor a csapatok most már fontos célokért küzdenek? Előtte több szabadnapunk is volt egymás után. Máshogy kellene szervezni a tornát… Fizikailag nem vagyunk a legjobb állapotban, a spanyolok ellen az eredmény alakulása miatt nem tudtam úgy cserélni, mint szerettem volna. Nem hiszem, hogy mi lennénk a favoritok a magyarok ellen, de az a fontos, hogy a saját kezünkben van a sorsunk. Nyugodtan és magabiztosan kell kimennünk a pályára” – magyarázta a spanyol edző.

A románok játékoskeretében három siófoki (a kapus Denisa Dedu, illetve Melinda Geiger, Gabriela Perianu) és egy kisvárdai (Ana-Maria Dragut) légiós található, míg korábban a szerdai meccs előtt kicserélt debreceni Madalina Zamfirescu is a tizenhatos keretben szerepelt. Neagu mellett eddig a 22 éves kapus, Iulia Dumanska, az irányító Eliza Buceschi és a beálló Crina-Elena Pintea a kulcsemberük.

Ami a csoport végkimenetelét és a lehetséges továbbjutókat illeti, még sok variáció elképzelhető (a középdöntős csoportok első két helyezettjei vívják az elődöntőt, a harmadikok az ötödik helyért küzdenek meg Párizsban):

– Ha a hollandok legalább pontot szereznek, valamint a norvégok nyernek, akkor nekünk 11 góllal kellene legyőznünk a románokat, hogy eléjük kerüljünk a végelszámolásnál és az ötödik helyért játszhassunk. Ebben az esetben ugyanis a magyar, a román és a norvég gárda között minitabella döntene a csoport 2., 3., 4. helyéről (a hollandok lennének a csoportelsők), s mi elég kedvezőtlen pozícióból indulunk a 13 gólos vereségünk következtében. Ahhoz, hogy a norvégokat is befogjuk és elődöntőt játszhassunk, már 19 gólos sikerre lenne szükség. Legalább négygólos sikerrel a norvégoknak kaparnánk ki a gesztenyét, akik így a hollandokkal együtt mennének tovább.

– Jóval kedvezőbb a képlet, ha valami csoda folytán a spanyolok pontot rabolnának a norvégoktól, ebben az esetben sima győzelem is elég a mieinktől.

– A legextrémebb esetben, ha az utolsó napon a norvégok, a németek és a mieink nyernek, öt hatpontos csapat lesz. Itt is minitabella döntene, amelyen minden csapat négy ponttal állna, így jönnek a gólkülönbségek. Jelen állás szerint: Norvégia +17, Románia +8, Hollandia –5, Németország –5, Magyarország –15

Tehát a románokat 12 góllal kellene megvernünk az előzéshez, míg a holland–német meccsen egyik csapat sem nyerhet hárommal vagy több góllal. Olyan variáció is lehet persze, hogy a holland, német párosból előzzük meg valamelyiket, vagy mindkettőt.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
KÖZÉPDÖNTŐ
1. CSOPORT (NANTES)
15.45:
Dánia–Montenegró
18.00:
Svédország–Oroszország (Tv:Sport1)
21.00:
Szerbia–Franciaország
2. CSOPORT (NANCY)
15.45:
Spanyolország–Norvégia (Tv:Sport1)
18.00: MAGYARORSZÁG–Románia (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
21.00: Hollandia–Németország (Tv:Sport1)

AZ 1. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország 4 4 111– 92 +19 8
2. Franciaország 4 2 1 1 98– 90 +8 5
3. Montenegró 4 2 2 101–104 –3 4
4. Svédország 4 1 1 2 100–102 –2 3
5. Szerbia 4 1 3 103–104 –1 2
6. Dánia 4 1 3 99–120 –21 2
A 2. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 4 3 1 111–101 +10 6
2. Hollandia 4 3 1 101–105 –4 6
3. Norvégia 4 2 2 122–105 +17 4
4. Németország 4 2 2 111–110 +1 4
5. MAGYARORSZÁG 4 2 2 108–117 –9 4
6. Spanyolország 4 4 101–116 –15 0

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS EB-KERETE NÉVJEGYEK ÉS SZUBJEKTÍV JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők:
Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Kisvárda Master Good SE)
Jobbátlövők: Kovács Anna (DVSC Schaeffler), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine Handball – Franciaország)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lakatos Rita (GVM Europe-Vác), Pálos-Bognár Barbara (Moyra Budaörs), Tóth Gabriella (Érd)
Beállók: Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövő: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Kazai Anita (Dunaújvárosi KKA), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Tartalékok: Janurik Kinga (k, Érd), Szalai Babett (Dunaújvárosi KKA)
Szövetségi kapitány:
Kim Rasmussen
Edző: Siti Beáta
Kapusedző: Bakos István

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik