nemzetisport.hu 2018.12.12 11:17 Frissítve: 2018.12.12 13:05

Női kézi Eb: akár ötös holtversennyel is zárulhat a középdöntős csoportunk

Románia ellen zárja a középdöntőt a magyar női kézilabda-válogatott a franciaországi Európa-bajnokságon. Ugyan matematikailag még több opció is van arra, hogy eljussunk Párizsba, az igazi esélyt csak az kínálná, ha a norvégok nem tudnák legyőzni az első meccsen a spanyolokat, márpedig erre azért nem fogadnánk nagyobb tételben.

 

Felszabadultan edzett kedden a magyar csapat (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A magyar válogatott a hétfői szabadnapot követően kedd délben másfél órás edzéssel készült a románok elleni középdöntős zárásra. A megerőltető két hét ellenére a társaság felszabadultnak tűnt, csakúgy mint Kim Rasmussen szövetségi kapitány, aki a tréning eleji, két labdával egyszerre játszott focin több vetődéses védést is bemutatott a kék megkülönböztető mezes csapat kapujában, amit a hosszabbítást követően 3–1-re megnyert minimeccs után jól az ellenfél orra alá is dörgölt.

  A KÉPRE KATTINTVA részletes program és menetrend – a 2018-as franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság adatbankja

Utána persze komolyabbra fordult a munka, és a mieink átvették a fontos taktikai elemeket, valamint a lerohanásokat is sokat gyakorolták. Rasmussen a szerdai ellenfél kacsán természetesen Cristina Neagut emelte ki.

Ha Neagu úgy játszik a románoknál, mint a norvégok ellen, tízből kilenc meccset biztosan megnyernek. Nem számít, az ellenfél edzője mit talál ki, vagy Ambros Martín milyen munkát végez. Minden kétséget kizárólag a világ jelenlegi legjobb játékosa, aki az esetek nagy többségében jó döntéseket hoz, több védőnek is folyamatosan szemmel kell tartania. Buceschi és Geiger is önbizalommal telve játszik mellette” – állapította meg a dán szakember, majd kitért az ellenkező végletre is.

A románok játéka tehát nagy mértékben függ Neagutól, de ő is csak ember, neki is van rossz napja, és például a hollandok ellen nagyon nem ment neki a játék. Az ellenfél persze jól felkészült, és a holland kapus is kiváló munkát végzett. Kimaradtak a távoli lövései, ebben a tartományban kényszeríthető a leginkább hibára. Ha egyedül áll a kapussal szemben, az általában mindig gól. Nem lehet őt teljesen kikapcsolni a játékból, de rá lehet erőltetni, hogy olyan helyzetekből lőjön, ami kevésbé fekszik neki. Az biztos, hogy a kapusainknak is nagyon fel kell készülnie.”

Rasmussen ekkor még maga sem tudta, milyen taktikát választunk ellene, előbb meg akarta nézni a spanyolok elleni meccset is. „A románok három meccset játszanak négy nap alatt, ez kemény. Ha ott tudunk maradni rajtuk, akkor a hajrában gyorsítva a játékot talán fáradtabbak lesznek. Ha valaki minden meccsen negyvenöt percnél többet van a pályán, két-három meccs után meglátszik a hatása. Neagu a 2015-ös vébén jól játszott, de az utána levő két évben visszaesett valamelyest a teljesítménye a nagy tornákon, ezzel együtt még mindig egymaga is képes megnyerni a meccseket.”

A kapitány hangsúlyozta, nem beszélnek az elődöntőről, csak teszik a dolgukat, az a fontos, hogy megfelelő hozzáállással, nem megijedve lépjenek pályára, majd ha lefújják a meccset, megnézik, mire volt elég az eredményük.

 ELLENFÉLNÉZŐ

Az 1962-ben világbajnok, emellett kétszeres vb-2. és egyszer vb-bronzérmes Románia eddigi legjobb Európa-bajnoki eredménye a harmadik hely 2010-ből, az előző két Eb-n 5. és 9. volt. A két együttes tétmeccsen eddig 23-szor találkozott, 14-szer a mieink, kilencszer a románok nyertek, a gólkülönbség 930–867 a javunkra. Az utóbbi öt tétmeccsen háromszor a román, kétszer a magyar együttes győzött. Legutóbbi mérkőzésükön a mostani magyar keretből csak hat játékos (Kiss Éva, Kovács Anna, Schatzl Nadine, Lukács Viktória, Mészáros Rea és Planéta Szimonetta) vett részt, és akkor már Martín vezette a románokat, míg Rasmussen a mieinket.

Magyar mérleg Románia ellen: 97 meccs, 55 győzelem, 9 döntetlen, 33 vereség, 1879–1743-as gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2016. december 11., Helsingborg (Eb-középdöntő), Románia– Magyarország 29–21 (15–9)
A magyar gólszerzők: Görbicz 3, Kovács Anna 3, Klivinyi 3, Triscsuk 3, Erdősi 2, Hornyák D. 2, Lukács V. 2, Bódi, Mészáros R., Schatzl Nadine 

Szerdai ellenfelünket aligha kell bemutatni, a világ legjobbjának már háromszor is megválasztott kulcsemberüket, Cristina Neagut és spanyol szövetségi kapitányukat, a Győrrel négyszeres Bajnokok Ligája-győztes Ambros Martínt pláne. Délkeleti szomszédunk imponálóan kezdte az Eb-t, Csehországot és Németországot is biztosan győzte le, majd a címvédő norvégokra Eb-történetük eddigi legnagyobb különbségű vereségét mérte. A 16 induló közül a legtöbb, 91 gólt szerző román válogatottnak volt a legjobb a gólkülönbsége a csoportkör után, a középdöntőben viszont megtorpant a Martín-csapat lendülete Hollandiával szemben, és Spanyolországot is csak nagy küzdelem árán győzte le.

A meccs után Martín arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy nem érti a torna lebonyolítását: „Miért kell egymás utáni két nap pályára lépnünk, amikor a csapatok most már fontos célokért küzdenek? Előtte több szabadnapunk is volt egymás után. Máshogy kellene szervezni a tornát… Fizikailag nem vagyunk a legjobb állapotban, a spanyolok ellen az eredmény alakulása miatt nem tudtam úgy cserélni, mint szerettem volna. Nem hiszem, hogy mi lennénk a favoritok a magyarok ellen, de az a fontos, hogy a saját kezünkben van a sorsunk. Nyugodtan és magabiztosan kell kimennünk a pályára” – magyarázta a spanyol edző.

A románok játékoskeretében három siófoki (a kapus Denisa Dedu, illetve Melinda Geiger, Gabriela Perianu) és egy kisvárdai (Ana-Maria Dragut) légiós található, míg korábban a szerdai meccs előtt kicserélt debreceni Madalina Zamfirescu is a tizenhatos keretben szerepelt. Neagu mellett eddig a 22 éves kapus, Iulia Dumanska, az irányító Eliza Buceschi és a beálló Crina-Elena Pintea a kulcsemberük. 

Ami a csoport végkimenetelét és a lehetséges továbbjutókat illeti, még sok variáció elképzelhető (a középdöntős csoportok első két helyezettjei vívják az elődöntőt, a harmadikok az ötödik helyért küzdenek meg Párizsban):

– Ha a hollandok legalább pontot szereznek, valamint a norvégok nyernek, akkor nekünk 11 góllal kellene legyőznünk a románokat, hogy eléjük kerüljünk a végelszámolásnál és az ötödik helyért játszhassunk. Ebben az esetben ugyanis a magyar, a román és a norvég gárda között minitabella döntene a csoport 2., 3., 4. helyéről (a hollandok lennének a csoportelsők), s mi elég kedvezőtlen pozícióból indulunk a 13 gólos vereségünk következtében. Ahhoz, hogy a norvégokat is befogjuk és elődöntőt játszhassunk, már 19 gólos sikerre lenne szükség. Legalább négygólos sikerrel a norvégoknak kaparnánk ki a gesztenyét, akik így a hollandokkal együtt mennének tovább. 

– Jóval kedvezőbb a képlet, ha valami csoda folytán a spanyolok pontot rabolnának a norvégoktól, ebben az esetben sima győzelem is elég a mieinktől.

– A legextrémebb esetben, ha az utolsó napon a norvégok, a németek és a mieink nyernek, öt hatpontos csapat lesz. Itt is minitabella döntene, amelyen minden csapat négy ponttal állna, így jönnek a gólkülönbségek. Jelen állás szerint:  Norvégia +17, Románia +8, Hollandia –5, Németország –5, Magyarország –15

Tehát a románokat 12 góllal kellene megvernünk az előzéshez, míg a holland–német meccsen egyik csapat sem nyerhet hárommal vagy több góllal. Olyan variáció is lehet persze, hogy a holland, német párosból előzzük meg valamelyiket, vagy mindkettőt. 

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
KÖZÉPDÖNTŐ
1. CSOPORT (NANTES)
15.45:
Dánia–Montenegró
18.00:
Svédország–Oroszország (Tv: Sport1) 
21.00:
Szerbia–Franciaország
2. CSOPORT (NANCY)
15.45:
Spanyolország–Norvégia (Tv: Sport1) 
18.00: MAGYARORSZÁG–Románia (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
21.00: Hollandia–Németország (Tv: Sport1)

  AZ 1. CSOPORT ÁLLÁSA
   1. Oroszország 4 4 111–  92 +19 8 
   2. Franciaország 4 2 1 1   98–  90   +8 5 
   3. Montenegró 4 2 2 101–104   –3 4 
   4. Svédország 4 1 1 2 100–102   –2 3 
   5. Szerbia 4 1 3 103–104   –1 2 
   6. Dánia 4 1 3   99–120 –21 2 
A 2. CSOPORT ÁLLÁSA
   1. Románia 4 3 1 111–101 +10 6 
   2. Hollandia 4 3 1 101–105   –4 6 
   3. Norvégia 4 2 2 122–105 +17 4 
   4. Németország 4 2 2 111–110   +1 4 
   5. MAGYARORSZÁG 4 2 2 108–117   –9 4 
   6. Spanyolország 4 4 101–116 –15 0 

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS EB-KERETE NÉVJEGYEK ÉS SZUBJEKTÍV JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők:
Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Kisvárda Master Good SE)
Jobbátlövők: Kovács Anna (DVSC Schaeffler), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine Handball – Franciaország)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lakatos Rita (GVM Europe-Vác), Pálos-Bognár Barbara (Moyra Budaörs), Tóth Gabriella (Érd)
Beállók: Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövő: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Kazai Anita (Dunaújvárosi KKA), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Tartalékok: Janurik Kinga (k, Érd), Szalai Babett (Dunaújvárosi KKA)
Szövetségi kapitány:
Kim Rasmussen
Edző: Siti Beáta
Kapusedző: Bakos István  

2020.05.29 20:51:29

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ha a szerződések rendben voltak jogilag, nehezen értelmezhetők az indulatok.

2020.05.25 19:44:09

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az utóbbi időben alig-alig lőhetett gólt, mégis rajongtak érte a szurkolók. A veszprémi gladiátor a veszélyhelyzet alatt is tanult magyarul.

2020.05.14 10:22:29

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

Emily Bölköt szenvedélyről, fiatalon megtapasztalt elvárásokról és a Fradinál rá váró kihívásokról is kérdeztük.

2020.05.10 20:06:04

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Nyugodtan okoskodhatok, míg az elnöknek és a szervezetének okosnak kell lennie.

2020.05.08 07:53:53

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, ROSKA EMESE BOGLÁRKA

INTERJÚ. A győri kézisek szerény zsenije gyerekként jókislány-típus volt, és még most is zavarba jön, ha a képességeit méltatják.