Női kézi Eb: a holland kapitány ki-ki meccset vár a mieink ellen

Vágólapra másolva!
2018.12.01. 10:02
null
Nycke Grootra megint vezérszerep vár az Eb-n (Fotó: AFP)
A magyar női kézilabda-válogatott is megkezdi szereplését a franciaországi Európa-bajnokságon, az első ellenfél a selejtezőből már ismert Hollandia lesz (kezdés: 15.00, Tv: M4 Sport, élőbe az NSO-n). A narancsmezeseket irányító Helle Thomsen ki-ki mérkőzést vár a mieink ellen, míg Yvette Broch kapcsán a topjátékosokat érő egyre nagyobb terhelésre hívta fel a figyelmet. A cikk alján elolvashatják a magyar csapat tagjairól írt rövid, szubjektív jellemzéseinket is.

A holland az elmúlt évek sikerválogatottja a nemzetközi női elitben: története első és eddigi egyetlen olimpiáján, 2016-ban bejutott az elődöntőbe, a 2015-ös világbajnokságon második, a tavalyin pedig harmadik lett, míg a legutóbbi kontinenstornán finálét vívott. Hasonlóra most még csak gondolni sem mer Helle Thomsen, a holland válogatott dán szövetségi kapitánya, miután több fontos játékosát is nélkülözni kényszerül.

Mint ismert, a pályafutását minden bizonnyal befejező, de legalábbis felfüggesztő győri Yvette Broch és a deréksérülés miatt hiányzó ferencvárosi Danick Snelder személyében a világ top öt beállója közül kettőt is elveszített a holland válogatott. (A felkészülésről személyes okok miatt hiányzó Maura Visser végül elutazott Montbéliard-ba, így jó esély van a játékára az Eb-n.)

Mindketten kiváló játékosok, akik hosszú évek óta ott vannak a nemzetközi elitben – kezdte Thomsen a Nemzeti Sport Online-nak a csapatszálláson. – Támadásban, védekezésben és lerohanásban is fontos szerepet töltöttek be. Yvette és Danick azonban nemcsak a pályáról fognak nagyon hiányozni, hanem a csapatból is, mert mindig a közösség érdekét helyezték előtérbe. De nem tudunk mit tenni, most ez a helyzet, ezt kell megoldanunk, és más játékosoknak kell többet vállalniuk.”

A két tapasztalt játékos kiválásával papíron csak a mindössze 20 éves Merel Freriks maradt a keretben, aki beállóként bevethető, de mint Thomsen elmondta, biztos lesznek időszakok, amikor másoknak kell bemenniük a falba birkózni.

Nem kezdhetek el sírni a hiányzók miatt, a fiatal játékosoknak ez kiváló lehetőség, hogy megmutassák magukat. [Mindezt illusztrálandó feltűnt a háttérben Estavana Polman a kislányával, akiről Thomsen egyből megjegyezte, hogy balkezes.]. A holland kézilabda jövője szempontjából még hasznos is lehet, hogy most négy új játékos is velünk van. Az olyan csapatoknak, mint a miénk, néha nem könnyű megoldani egy-egy sztárjátékos pótlását, mert nincs a magyarhoz hasonlóan erős bajnokságunk, így nem olyan mély a merítési lehetőségünk.”

Bár az utóbbi években több lett a játékos Hollandiában, a bajnokságban továbbra is amatőrként szerepelnek a kézilabdázók. Aki elég jó hozzá, légiósnak kell állnia a fejlődése érdekében. Nem meglepő módon a mostani Eb-keretük is kizárólag külföldi klubból érkező játékosokból áll.

Kíváncsiak voltunk Thomsen véleményére Broch váratlan nyári bejelentéséről is, és a dán szakember figyelmeztetett, valós problémáról van szó, amin a döntéshozóknak el kell gondolkodniuk.

A SZÁMOK NYELVÉN

Összesített magyar mérleg Hollandia ellen: 43 meccs, 40 győzelem, 3 vereség, 964–669-es gólkülönbség

Egyértelmű, hogy a topjátékosok nagy terhelésnek vannak kitéve, főleg azokban a klubokban, amelyek a Bajnokok Ligájában is érdekeltek. Egyre nagyobb a nyomás a játékosokon, egyre több mérkőzést kell játszaniuk, amelyek sok utazással is járnak, így kevesebb idő jut a regenerációra, és hogy ne a kézilabdán járjon az agyuk. Arról nem is beszélve, hogy csak a legnagyobb kluboknak elég nagy a keretük ahhoz, hogy néha pihenőt adhassanak néhány játékosuknak, a többieknél mindig ugyanazoknak kell a pályán lenniük. A döntéshozóknak le kellene ülniük, és beszélni a problémáról, mert félő, hogy idővel mások is követik Yvette példáját.

A hollandok 17 fős Eb-kerete
A hollandok 17 fős Eb-kerete

A magyar és a holland válogatott az Eb-kvalifikációban is találkozott, idén március 22-én Győrben a hollandok, három nappal később Eindhovenben a magyarok nyertek egy góllal (19–18 és 23–22). A holland kapitány ezúttal is kiélezett találkozóra számít.

Egy nagy torna első meccse mindig különleges, még mindkét csapat kicsit ideges – folytatta a korábban a svéd nemzeti együttest is irányító Thomsen, akit a 2016-os olimpia után neveztek ki a holland válogatott élére. – Hiába elemeztük ki egymást, nem lehet pontosan tudni, mire számítsunk a másiktól. Ezért is várok ki-ki mérkőzést a magyarok ellen.”

Egy hotelben lakik a két csapat Sochaux-ban, és Thomsen szerint pozitív, hogy Kim Rasmussennel és Kristian Kristensennel az anyanyelvükön is tudnak beszélni, de a pályán nem befolyásol semmit az, hogy a mienknek is dán edzője van, ettől nem nagyobb a rivalizálás. Az már érdekesebb, hogy Thomsen az egyetlen női kapitány a mezőnyben, ezúttal sem kerülhettük meg az erre vonatkozó kérdést.

„Mindig azt szoktam mondani, ha ugyanarra a pozícióra egy férfi és egy női jelölt van, nem egyszerű a nő helyzete. Ha lemegyünk az utánpótlásig, azt láthatjuk, hogy sok női edző foglalkozik a fiatalokkal. Azonban ahogy haladunk a felnőttszint felé, már egyre kevesebben vannak. Úgy látom, hogy sokan nem akarják vállalni a megnövekedett nyomást, ami a szülők, a klubvezetőség vagy éppen a szponzorok felől érkezik. A másik a család kérdése, egy férfi könnyebben vállalja el mellette egy topcsapat irányítását. De ha nemcsak a kézilabdát nézzük, a legtöbb szakma esetében igaz, hogy a felsővezetői pozíciókban többségben vannak a férfiak. Az én véleményem, hogy gyakran a nők is tehetnének többet azért, hogy őket válasszák ki egy-egy állásra.”

Az Eb-re visszatérve, Thomsennek a torna után lejár a szerződése, januárban egyeztetnek majd a folytatásról a holland szövetséggel, de ha rajta múlik, folytatná a munkát.

„Ha négyéves tervben gondolkodunk, jók a mostani változások. Ez az első alkalom, hogy valóban mozgás volt a keretben. A probléma, hogy a junior- és a felnőttválogatott között nagy a lyuk. Nincsenek olyan 19-21 éves játékosaink, akik elég komoly meccset játszottak volna. Ha nem lépünk előre, jönnek az olyan válogatottak, mint a dán, a román, az orosz, a német vagy a magyar, és befognak minket. Ez a folyamat szerintem már el is kezdődött. Néha nehéz ezt megélni, de az európai kézilabdának biztosan jót tesz az átrendeződés.”

„Látjuk a mostani Eb-n ránk váró kihívást, de amíg korábban egyértelműen az elődöntőt céloztuk meg, most realistábbnak kell lennünk. Úgy állunk hozzá a tornához, hogy minden meccsen a maximumot szeretnénk nyújtani, aztán meglátjuk, ez mire lesz elég.”

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
C-CSOPORT (MONTBÉLIARD)
15.00:
MAGYARORSZÁG–Hollandia (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
18.00: Spanyolország–Horvátország (Tv: Sport2)
D-CSOPORT (BREST)
15.00:
Norvégia–Németország (Tv: Sport2)
18.00: Románia–Csehország

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-KERETE – BÁLINT MÁTYÁS JELLEMZÉSEIVEL

KAPUSOK
BÍRÓ BLANKA
Született:
1994. szeptember 22., Vác
Magasság/testsúly: 183 cm/73 kg
Posztja: kapus
Klubja: FTC
Válogatottsága/góljai: 53/1
Két éve, a Ferencvárosba szerződve Bíró Blanka nagyobb nyomással találkozott, még az Eb-keretből is kimaradt, de mostanra a válogatott első számú kapusa. Tekintve, hogy a védelmet előtte nem lehet túlzott összeszokottsággal vádolni, nehéz dolga lesz decemberben, de ő ilyenkor a legjobb.

KISS ÉVA
Született:
1987. július 10., Debrecen
Magasság/testsúly: 189 cm/90 kg
Posztja: kapus
Klubja: Győr
Válogatottsága/góljai: 84/1
A tavalyi vébéből kimaradt, de most helyre állt a világ rendje: Kiss Éva otthon, Győrben két világbajnok poszttárs mellett is megállja a helyét, és a válogatottban is szép csendben, megbízhatóan teszi a dolgát. Annak idején Karl Erik Böhn azzal fedezte fel a nemzeti csapatnak, hogy ő a legjobb magyar cserekapus, és tényleg ritka, hogy a kispadról beállva ne tudna segíteni, de kezdőként is képes elkapni a fonalat.

JOBBSZÉLSŐK
LUKÁCS VIKTÓRIA
Született:
1995. október 31. Budapest
Magasság/testsúly: 169 cm/60 kg
Posztja: jobbszélső
Klubja: FTC
Válogatottsága/góljai: 33/53
Bár Lukács Viktória vásott ábrázatáról ránézésre azt mondaná az ember, biztos, hogy épp valami csínytevésen töri a fejét, a kópéarc mögött mostanra egy rutinos kézilabdázó rejtőzik, aki már két esztendeje a második legjobb magyar klub első számú jobbszélsője, és aki most, nem sokkal 23. születésnapja után már a válogatottban is stabil kezdővé vált Bódi Bernadett távollétében. Méghozzá ha ősszel voltak is kevésbé sikerült meccsei, összességében megérdemelten.

ORBÁN ADRIENN
Született:
1986. október 1., Győr
Magasság/testsúly: 168 cm/63 kg
Posztja: jobbszélső
Klubja: Kisvárda
Válogatottsága/góljai: 42/65
Orbán Adriennről egyszer már lemondott a magyar női kézilabdázás, amikor kurta-furcsa módon az épp a kiesés elől menekülő Kisvárdában találta magát, és ebben egy ember kivételével bele is nyugodott mindenki, az viszont szerencsére épp ő maga volt. Háromszoros BL-győztes létére a 2009-es kínai vb óta minden világversenyre valaki mást vittek ki, nem őt, de tette a dolgát tovább, és a kitartása és megbízhatósága meghozta eredményét.

JOBBÁTLÖVŐK
KOVÁCS ANNA
Született:
1991. október 24. Békéscsaba
Magasság/testsúly: 173 cm/73 kg
Posztja: jobbátlövő
Klubja: DVSC
Válogatottsága/góljai: 36/103
Kovács Annának eddig két világversenye volt: a kiváló, meg a másik. Az elsőn, a két évvel ezelőtti Eb-n egy foghíjas magyar válogatott legjobbja volt, a másodikon, a tavalyi vb-n ő töltötte a legkevesebb időt a pályán az átlövők közül. Mondjuk nem is a tavaly tél volt élete időszaka (otthon, Dunaújvárosban, hogy is mondjuk, épp nem annyira támogató közegben dolgozhatott), de most Debrecenben a helyén van, Eb jön, és ismét foghíjas a magyar válogatott...

PLANÉTA SZIMONETTA
Született:
1993. december 12., Kazincbarcika
Magasság/testsúly: 198 cm/73 kg
Posztja: jobbátlövő
Klubja: Chambray Touraine (francia)
Válogatottsága/góljai: 47/56
A nem annyira támogató közegről Planéta Szimonetta is sokat tudna mesélni: a csaknem kétméteres balkezes átlövő a pályafutását mentette meg azzal, hogy tavaly Franciaországba igazolt, és bizonyította, sokkal több, mint egy kallódó tehetség félelmetes adottságokkal. Harminc százalékkal több önbizalommal világklasszis lehetne, de múlt hétvégén, a Möbelringen-kupán már a csapat egyik kulcsembere volt védekezésben, és mikor rájött, megy ez neki, akkor már támadásban is. Az ő Eb-je lehet a mostani.

IRÁNYÍTÓK
KOVACSICS ANIKÓ
Született:
1991. augusztus 29., Nagyatád
Magasság/testsúly: 170 cm/64 kg
Posztja: irányító
Klubja: FTC
Válogatottsága/ góljai: 109/223
Ha nemcsak a pálma nőne teher alatt, hanem Kovacsics Anikó is, akkor hidakon meg alagutakon már aligha kelhetne át: kidőléses alapon a válogatott egyetlen rutinos klasszisa lett/maradt, aki előbb néhányadmagával egész ősszel a hátán vitte a Ferencvárost, majd most csapatkapitányként vezetnie kell a válogatottat is. Nehéz dolga lesz, de a tisztasága, a bátorsága, a megingathatatlan lelkesedése és küzdeni akarása okán nem féltjük.

LAKATOS RITA
Született:
1999. július 6., Dunaszerdahely
Magasság/testsúly: 178 cm/71 kg
Posztja: irányító
Klubja: Vác
A varázslatos debreceni junior világbajnokság egyik hősét, Lakatos Ritát nyár óta a felnőtt válogatottba követeli mindenki, aki nem látta kézilabdázni azóta, és itt utóbbi kitétel a kulcs: a norvég Byasennél olyannyira nem találta meg a számítását, hogy egy hónapja inkább hazajött a Vácba, ahol végre sokat és eleget játszik. Hogy a kiesett hónapok milyen nyomot hagytak rajta, az kérdés, de a tehetsége nem az, és vészbehívója után akár meglepetésember is válhat belőle.

PÁLOS-BOGNÁR BARBARA
Született:
1987. november 7., Győr
Magasság/testsúly: 176 cm/ 65 kg
Posztja: irányító
Klubja: Budaörs
Válogatottsága/ góljai: 14/8
Ha valaki kiböjtölte, hogy ott legyen egy világversenyen, Pálos-Bognár Barbara mindenképpen: az ország egyik legalázatosabban dolgozó kézilabdázója egy évtizedre Görbicz Anita, Szucsánszki Zita és Kovacsics Anikó mögé szorult a ranglétrán, mire eljött az ő ideje. Küzdeni akarása mellett Kim Rasmussen a védőmunkája és a tapasztalata miatt figyelt fel rá, és már tavaly is csak egy súlyos vállsérülés akadályozta meg a vb-kerettagságát. Ha nem is mindig látványosan, de nagyon hasznosan játszik.

SZALAI BABETT
Született:
1990. február 21., Körmend
Magasság/testsúly: 178 cm/59 kg
Posztja: irányító
Klubja: Dunaújváros
Válogatottsága/ góljai: 1/0
Mint oly sokan a mostani válogatott korszakban, Szalai Babett is kivárta, míg eljön az ideje: volt bő kerettag, aztán felbukkant egy-két összetartáson, majd ősszel, Montenegró ellen be is mutatkozott a nemzeti csapatban, most pedig elutazhatott Franciaországba is. Ő is Rasmussen típusú játékos: szorgalmasan, alázatosan és pontosan teszi a dolgát, alkalmankénti felvillanásokkal. Otthon, Dunaújvárosban vezéregyéniség, de most kiegészítő emberként tehet sokat a csapatért.

TÓTH GABRIELLA
Született:
1996. szeptember 23., Berettyóújfalu
Magasság/testsúly: 175 cm/67 kg
Posztja: irányító
Klubja: Érd
Válogatottsága/ góljai: 30/56
Tóth Gabriella négy éve, tinédzserként már a feje tetejére állított egy Európa-bajnokságot, azóta viszont sérüléstől kölcsönadásig, szerződéshosszabbítástól másik kölcsönadásig vezetett az útja, de Érden legalább már egyenes vonalban halad valamerre. Tavaly már kint volt a vb-n is, de három felejthető meccs után lecserélte a kapitány. Hogy kiemelkedő tehetség, az nem kérdés, alighanem a régi, tinédzserkori bátorságát kellene ismét megtalálnia.

BEÁLLÓK
MÉSZÁROS REA
Született:
1994. április 14., Vác
Magasság/testsúly: 172 cm/75 kg
Posztja: beálló
Klubja: FTC
Válogatottsága/góljai: 43/9
Már annyira elkönyveltük Mészáros Reát támadni csak percekre beálló, a többieket tehermentesítő védekezőspecialistának, hogy el is felejtettük, hogy miért lett már 16 évesen NB I-es játékos. Klubjában, az FTC-ben Danick Snelder, a válogatottban meg Kisfaludy Anett sérülése kellett hozzá, hogy kiderüljön, támadásban is aktív és egészen pontos tud lenni, a védekezése pedig még mindig nagy erőssége, a közelébe menni is veszélyes.

TÓVIZI PETRA
Született:
1999. március 15., Nyíregyháza
Magasság/testsúly: 178 cm/75 kg
Posztja: beálló
Klubja: DVSC
Válogatottsága/góljai: 3/4
A nyári junior világbajnokságon végre mindenki megláthatta, Tóvizi Petra milyen remek játékos, amint nem háromnevű izlandi beállókat favorizálnak a posztján, mint tették azt a DVSC-ben tavaly. Ősszel már bérelt helye volt a Lokiban, szeptemberben bekerült a B-válogatottba, majd a bő Eb-keretbe, és élt is az eséllyel. Mozgékony, pontos és tinédzseresen bátor, és ez ellensúlyozhatja, hogy november végéig gyakorlatilag nem játszott felnőtt nemzetközi meccset.

BALÁTLÖVŐ
HÁFRA NOÉMI
Született:
1998. október 5., Cegléd
Magasság/testsúly: 180 cm/68 kg
Posztja: balátlövő
Klubja: FTC
Válogatottsága/góljai: 20/44
Bő éve Háfra Noémi épp csak bemutatkozott a válogatottban, meglepett szemeket meresztve mindenre és mindenkire, most meg tőle várjuk az egyik legtöbbet az Európa-bajnokságon, pedig még csak nemrég múlt húszéves. A keret egyetlen vérbeli balátlövője ősszel klubjában, az FTC-ben is kulcsember volt (ő szerezte a legtöbb akciógólt), és az Eb-n is az lehet, elvégre lövő- és cselezőkészsége alapján az egész korosztályának egyik legjobbja a világon.

BALSZÉLSŐK
KAZAI ANITA
Született:
1988. május 28., Szeged
Magasság/testsúly: 175 cm/63 kg
Posztja: balszélső
Klubja: Dunaújváros
Válogatottsága/góljai: 4/7
Őszre kis túlzással Kazai Anita volt az utolsó balszélső az országban, aki még nem kapott meghívót Kim Rasmussentől, de egy Montenegró elleni hatgólos edzőmeccs elég volt, hogy kiderüljön, lehet rá számítani. Szinte már mondani sem kell, de ő is az a fajta játékos, akikre Kim Rasmussen építeni szeret: szorgalmas, alázatos, megbízható, tapasztalt, és vadhajtások nélkül teszi a dolgát, így harmincévesen első világversenyére készülhet.

SCHATZL NADINE
Született:
1993. november 19., München
Magasság/testsúly: 173 cm/66 kg
Posztja: balszélső
Klubja: FTC
Válogatottsága/góljai: 40/95
A legjobb kezű magyar balszélső mostanra a legjobb magyar balszélső is. Schatzl Nadine gyors és magabiztos, ráadásul benne is bíznak: a tavalyi világbajnokságon magasan ő töltötte a legtöbb időt a pályán a csapatból. 25 éves korára végképp beérett, és bár nem ez volt élete legerősebb ősze, egy világverseny mindig más. Márpedig amikor csak közepesen jó napot fog ki, egy poszton már akkor rendben van a válogatott.

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY
KIM RASMUSSEN

Más körülmények között ez a torna volna az első valódi értékmérő Kim Rasmussen magyarországi munkásságát illetően, amikor már nem lehet építkezésre meg egymás nem kellő ismeretére hivatkozni, csak az eredmény számít, még egy tizenakárhanyadik hely (mint a legutóbbi Eb-n és vb-n) pedig nem fér bele. Csak hát a kapitány megint megtizedelt csapattal dolgozik, vagyis bravúrra lesz szüksége a jó szerepléshez – ideje is lenne, mert olyat világversenyen még úgysem tud felmutatni a mieinkkel.

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT (Nantes):
Dánia, Szerbia, Svédország, Lengyelország
B-CSOPORT (Nancy): Franciaország, Montenegró, Oroszország, Szlovénia
C-CSOPORT (Montbéliard): Magyarország, Spanyolország, Hollandia, Horvátország
D-CSOPORT (Brest): Norvégia, Románia, Németország, Csehország

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
December 3., 18.00: Horvátország–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 5., 21.00: Magyarország–Spanyolország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

KÖZÉPDÖNTŐ
I. CSOPORT (Nantes):
az A- és B-csoport első három helyezettje kvalifikál
II. CSOPORT (Nancy): a C- és D-csoport első három helyezettje kvalifikál
A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon: december 7., 9., 11., 12.

Elődöntők, az 5. helyért: december 14.
Döntő, a 3. helyért: december 16.
A helyosztókra a párizsi AccorHotels Arénában kerül sor.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik