HIRDETÉS
HIRDETÉS
NEDELYKOV TAMÁS (Nancy) 2018.12.08 20:17 Frissítve: 2018.12.09 08:42

Női kézi Eb: A legjobbak egyelőre túl erősek nekünk – Rasmussen

Egy nappal a norvégoktól elszenvedett 13 gólos vereség után a magyar női kézilabda-válogatottat irányító Kim Rasmussen arról beszélt, nem történt tragédia, mert jelen pillanatban nem várhatjuk el a csapatunktól, hogy felvegye a versenyt a legjobbakkal. Nem sokáig emészthetjük magunkat a történteken, mert vasárnap már jönnek a németek, márpedig a dán szakember ellenük látja a legjobb esélyt a győzelemre a franciaországi Európa-bajnokság középdöntőjében.

HIRDETÉS
Magyar játékosok a norvégok elleni vesztes mérkőzés után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

Amikor a norvég meccs tanulságairól kérdeztük Kim Rasmussent csapatunk Nancy belvárosában található hoteljében, gyorsan leszögezte, hogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül, milyen összetételű együttessel érkeztünk erre az Európa-bajnokságra.

  A KÉPRE KATTINTVA részletes program és menetrend – a 2018-as franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság adatbankja

A csoportkör végére talán többen elfelejtették, hogy rendkívül tapasztalatlan kerettel vágtunk neki a tornának – kezdte a szövetségi kapitány a Nemzeti Sport Online-nak. – Nem sokan élték át korábban a mostani csapatból, milyen, amikor világversenyen összefutsz egy igazán felpörgő norvég válogatottal. Egy pillanatra sem lazíthattunk, az egész mérkőzés az ő szájuk íze szerint zajlott. Oftedal lenyűgöző volt, de úgy éreztem, ha őt megpróbáljuk kivenni a játékból, azzal túl sok helyet hagynánk a többieknek, és mentálisan már anélkül is eléggé nagy volt rajtunk a nyomás.”

A dán szakember szerint tipikusan olyan meccs volt, amikor az egyik csapat sokkal jobb a másiknál. Sajnos látszott, hogy nagyon tartottunk Lundétól, az első félidőben rengeteg tiszta helyzetben hibáztunk vele szemben. Márpedig a norvégok ellen ha nem lövöd be a helyzeteidet, egyből büntetnek és átrohannak rajtad, miközben egyre fogy az energiád. Ahogy a meccs után közvetlenül is mondtam, jó leckét kaptunk arról, milyen egy topgárda ellen játszani.”

Rasmussen hozzátette, csak az történt, hogy a norvégok érvényesítették a papírformát, míg tőlünk jelen helyzetünkben nem elvárható, hogy legyőzzük a legjobbakat.

 
Siti Bea: El kell ismerni, norvégfóbiánk van

Nem történt tragédia, mert egyelőre nem tudjuk felvenni a versenyt az abszolút legjobbakkal. Mi a középmezőnyhöz tartozunk, a norvégok vagy a franciák még túl erősek nekünk. Természetesen ettől még nagyon fáj és bántja a büszkeségünket egy péntekihez hasonló vereség. A legfontosabb, hogy ne emésszük sokáig magunkat, már úgysem tudunk rajta változtatni. Ilyen a sport, amikor egy topegyüttes találkozik egy nála gyengébbel, az esetek nagy többségében az erősebb nyer. Ez normális, de ettől még nem könnyű elfogadni.

Ha a mezőny többi része ellen jól tudunk játszani, ahogy a kapitány szerint tettük eddig az Eb-n, azzal elégedett lesz, míg a jövőben esélyünk nyílhat arra, hogy tovább csökkentsük a különbséget a topcsapatokkal szemben, ám ehhez időre van szükség. „A problémáink ellenére már stabilabb a játékunk, ebben az összeállításban is mutattunk dicsérhető védekezést, és időnként szép támadójátékot. Többet pedig nem várhatok most a játékosoktól.”

A következő célunk, hogy mérkőzést nyerjünk a középdöntőben is, amire Rasmussen szerint a németek ellen van a legjobb esélyünk.

Fizikailag erős csapatuk van, és ahogy haladunk előre egy tornán, a méretbeli különbségek egyre inkább számítanak. Ők is nagy tempóban mennek az ellenfélre, erőltetik a gyors középkezdéseket, amivel a norvégoknak és a románoknak is gondot okoztak. Erre megoldást kell találnunk. Nem olyan gyorsak azért, mint a norvégok, de rendkívül erősek. Ha túl hátul maradunk, átlőnek minket, ha kilépünk rájuk, megjátsszák a veszélyes beállóikat. Nem lesz könnyű megtalálni az egyensúlyt, az biztos, hogy egy az egyben nehezen tudjuk majd megtartani őket” – elemezte vasárnapi ellenfelünk játékát Rasmussen, aki szerint egyre fáradtabb válogatottunk, de ez nem meglepő.

Matematikailag egyébként még megvan arra az esélyünk, hogy Párizsba is eljussunk, ám a kapitány ezt kisebb csodának tartaná. „Nem foglalkozunk ilyesmivel, majd a román meccs után ránézünk a tabellára, hol is végeztünk. Jelenleg az a lényeges, hogy a németek ellen jó legyen a hozzáállásunk, küzdjünk a végsőkig és jó kézilabdát mutassunk, csak erre koncentrálunk.”

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ
– A VASÁRNAPI PROGRAM
1. CSOPORT (NANTES)
15.00:
Svédország–Franciaország (Tv: Sport1)
18.00:
Szerbia–Oroszország
2. CSOPORT (NANCY)
15.00:
Magyarország–Németország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
18.00:
Hollandia–Románia (Tv: Sport1) 

AZ 1. CSOPORT ÁLLÁSA
   1. Franciaország 3 2 1 77–69 +8 4 
   2. Oroszország 2 2 50–46 +4 4 
   3. Szerbia 2 1 1 51–47 +4 2 
   4. Svédország 3 1 2 79–81 –2 2 
   5. Montenegró 3 1 2 73–77 –4 2 
   6. Dánia 3 1 2 78–88 –10 2 
 A 2. CSOPORT ÁLLÁSA
   1. Románia 2 2 60–47 +13 4 
   2. Hollandia 2 2 56–52 +4 4 
   3. Németország 3 2 1 86–84 +2 4 
   4. Norvégia 3 1 2 93–89 +4 2 
   5. MAGYARORSZÁG 3 1 2 82–92 –10 2 
   6. Spanyolország 3 3 76–89 –13 0 

A MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS EB-KERETE NÉVJEGYEK ÉS SZUBJEKTÍV JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők:
Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Kisvárda Master Good SE)
Jobbátlövők: Kovács Anna (DVSC Schaeffler), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine Handball – Franciaország)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lakatos Rita (GVM Europe-Vác), Pálos-Bognár Barbara (Moyra Budaörs), Tóth Gabriella (Érd)
Beállók: Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövő: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Kazai Anita (Dunaújvárosi KKA), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Tartalékok: Janurik Kinga (k, Érd), Szalai Babett (Dunaújvárosi KKA)
Szövetségi kapitány:
Kim Rasmussen
Edző: Siti Beáta
Kapusedző: Bakos István   

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.17 23:56:26

Kézilabda S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Érdekes lenne tudni, hogy a sportolók közül hányan és mennyit értenek a tréningeken és meccseken elhangzó utasításokból. S tesztként lefordíttatni velük az edzői monológokat.

2018.12.16 16:17:45

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (közvetítés)

Franciaország női kézilabda-válogatottja visszavágott az oroszoknak, és első Európa-bajnoki címét ünnepelheti.

2018.12.14 20:50:14

Kézilabda CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Csak most döbbenek rá, hogy már-már az ilyenkor, advent tájékán szokásos óhajainkat fogalmaztam meg. Pedig isten bizony, csak kézilabdázásról akartam írni.

2018.12.14 08:46:24

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

Pálinger Katalin a csapategységet emelte ki, és úgy látja, az erőnléti munkában még van tartalék.

2018.12.13 10:24:54

Kézilabda PAPP BÁLINT (NANCY)

A magyar csapat felnőtt a feladathoz, egyúttal igazolta, hogy Kim Rasmussennel jó úton járunk.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS