Előre a címvédés felé! A Győr nagy győzelemmel BL-döntős

NEDELYKOV TAMÁS, MOLNÁR KRISZTIÁN (közvetítés)NEDELYKOV TAMÁS, MOLNÁR KRISZTIÁN (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2018.05.12. 15:06
Bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjébe a Győri ETO: a magyar csapat a budapesti final four első elődöntőjében szinte végig vezetve győzte le 26–20-ra a CSM Bucuresti-et. A fináléban megismétlődik a tavalyi párosítás, ismét a macedón Vardar Szkopje vár Ambros Martín együttesére. 
Görbicz Anita remek gólokkal rukkolt ki a CSM elleni elődöntőben (Fotó: Tumbász Hédi)
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Görbicz Anita remek gólokkal rukkolt ki a CSM elleni elődöntőben (Fotó: Tumbász Hédi) A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ, PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA
ELŐDÖNTŐ

CSM BUCURESTI (román)–GYŐRI AUDI ETO KC
20–26 (10–12)
Papp László Budapest Sportaréna, 11 500
néző. V: Jurinovic, Mrvica (horvátok)
BUCURESTI: Ungureanu – Hagman, KURTOVIC 4 (1), Gulldén 1, Frafjord, NEAGU 6 (1), Mehmedovics 3. Csere: Grubisic (kapus), Ayglon, Manea 4, Jörgensen 1, Niombla, Curea 1, Jacobsen. Edző: Per André Johansson
GYŐR:
GRIMSBÖ – Bódi 2, GROOT 7 (4), OFTEDAL 5, Broch 2, AMORIM 4, GÖRBICZ 5. Csere: Kiss É. (kapus), Hansen, M. González, Althaus 1. Edző: Ambros Martín
Az eredmény alakulása. 7. perc:
0–3. 13. p.: 2–5. 20. p.: 6–8. 25. p.: 8–9. 38. p.: 13–16. 42. p.: 16–16. 48. p.: 16–19. 54. p.: 17–22
Kiállítások:
2, ill. 6 perc
Hétméteresek
: 4/2, ill. 5/4
MESTERMÉRLEG

Per Johansson:
– Az elején túlságosan tiszteltük az ellenfelet, távolról próbáltunk a kapu közelébe kerülni, és ezzel megkönnyítettük a Győr dolgát. Ezt követően azonban vissza tudtunk jönni a mérkőzésbe, és tizenhat–tizenhatnál voltak lehetőségeink is a fordításra. Miután ezek nem sikerültek, játékosaim érezhetően elvesztették a hitüket. Összességében nem tudtunk a Győr védekezésével megbirkózni, húsz góllal nem lehet ilyen döntő fontosságú mérkőzést megnyerni.

A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
Rosztov-Don (orosz)–Vardar Szkopje (macedón) 19–25 (7–10)

A VASÁRNAPI PROGRAM
A 3. HELYÉRT
15.15:
CSM Bucuresti (román)–Rosztov-Don (orosz) (Tv: Sport1)
DÖNTŐ
18.00:
Győri Audi ETO–Vardar Szkopje (macedón) (Tv: Sport 1, élőben az NSO-n)

ÖSSZEFOGLALÓ

Talán még sohasem volt ilyen erős a női final four mezőnye, mint idén Budapesten, előzetesen lehetetlen volt megjósolni, kinek állhat a zászló a kézilabdás csúcseseményen. Az első elődöntőben rögtön megismétlődött a 2016-os finálé, a negyedik BL-trófeájára hajtó, címvédő Győri ETO a román CSM Bucuresti-tel találkozott.

„Még egyszer itt vagyunk, nagyon fontos lesz a szurkolás, mi készen állunk” – szólt némi elfogódottsággal a hangjában magyarul a győri szurkolókhoz a bemelegítés alatt Ambros Martín. A játékosok között ott volt a térdműtét utáni rehabilitációját töltő Nora Mörk is, aki, ha pályára nem is tudott lépni, a lehető legközelebbről, a kispadról biztatta a társait. A győriek után egyértelműen a bukarestiek számíthattak a legnagyobb támogatásra, a román szurkolók két szektort is megtöltöttek az aréna egyik sarkában.

Az ETO játékosainagy harci kedvvel ésa rájuk jellemző kemény védekezéssel kezdték a mérkőzést, erre építve háromgólos előnyre tettek szert. Per Johansson már a nyolcadik percben kénytelen volt meghúzni a hét mezőnyjátékossal való támadást, hátha így eredményesek tudnak lenni. Ha nem lettek volna a győriek játékában is pontatlanságok, jobban is elhúzhattak volna.

Az ellenfél legnagyobb sztárja,Cristina Neagu a 11. percben szerezte átlövésből a CSM első gólját, ez sokat elmondott a Győr védekezéséről, amelyhez a kapuban Kari Aalvik Grimsbö is hozzátette a maga részét. Támadásban általában sikerült megtalálni a rést a bukaresti falon (ebben a műfajban különösen a szélvészgyors Stine Oftedal jeleskedett), a bal szélen pedig Görbicz Anita értékesítette a helyzeteit (egy összeállítás a góljaiból az alábbi videóban).

A félidő nagy részében megvolt a két-három gólos győri előny, ám miután Martín megbontotta a kezdősort, fel tudott zárkózni a Bukarest. Gnonsiane Niombla könnyedén ki is egyenlíthetett volna, de kihagyta a ziccert. Így a heteseket biztos kézzel értékesítő Nycke Groottalálatával 12–10 volt az állás az ETO-nak a szünetben.

Az már a meccs előtt is egyértelmű volt, hogy az ellenfél hosszabb kispaddal rendelkezik, így nagy kérdés volt, a Győr kulcsjátékosai meddig bírják erővel. Intő jel volt, hogy a védelem egyik oszlopa, Eduarda Amorim a 38. percben görcsöt kapott, és egy időre kivált a játékból, míg az egyetlen jobbszélső, a szintén a lábát húzó Bódi Bernadettet tehermentesíteni próbáló Mireya González csúnyán fölé lőtte a helyzetét.

A CSMmegérezte az esélyt, és a 42. percbenAmanda Kurtovic bombájával kiegyenlített(16–16), lázba hozva a román tábort. Martín időkérése után azonban hamar rendezte sorait az ETO, újra összeállt a védekezése, így nem engedte át a vezetést, miközben Kiss Éva lehúzta Neagu hetesét.A románok kilenc percig nem találtak be, ezalatt sikerült néggyel elhúzni.

Az ellenfél újra csak nehezen jutott el tiszta lövőhelyzetig, ha pedig sikerült neki, akkor még mindig ott volt Grimsbö. Amikor az 56. percben Amorim a saját kapuja elöl talált be (hatra növelve a különbséget), majd diadalmasan a levegőbe ugrott, már tudni lehetett, hogy megvan az újabb döntő a Győrnek.Az ETO végül 26–20-ra nyert, és Ambros Martín irányításával hat év alatt ötödik BL-fináléját vívhatja (sorozatban a harmadikat), a korábbi négyből hármat megnyert.

VÉLEMÉNYEK

Line JÖRGENSEN, a Bukarest átlövője: „A rossz kezdés után még össze tudtuk szedni magunkat. A második félidő elejére annyira feljöttünk, hogy egyenlíteni tudtunk. Ezt követően azonban a kritikus pillanatokból a győriek jöttek ki jobban, és ez a hajrára eldöntötte a vitás kérdéseket.”

TOMORI Zsuzsanna, a Győr sérült játékosa: „Nagyon jó érzés volt látni, mennyire együtt van a csapatunk. Már az első perctől éreztem a mieink magabiztosságát. Mindig volt valaki, aki fel tudta hozni a többieket, a mai ETO-nak ebben van az igazi ereje. Még a sérült játékosok is vissza tudtak kapcsolódni a játék ritmusába, és úgy érzem, mindezekkel együtt biztosan nőttünk ellenfelünk fölé.”

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

Köszönjük a figyelmet!

A GYŐR 26–20-RA MEGVERTE A BUKARESTET, BEJUTOTT A BL DÖNTŐJÉBE!

VÉGE!

60. perc: Manea gólt lőtt, legyen az övé. 20–26
59. perc:
senki nem állt Oftedal elé, megbüntette. 19–26
58. perc: Amorim hihetetlen labdát adott Althausnak, aki gólt is lőtt az akcióból. 19–25
Győri időkérés, kereken három perc a hátralévő idő.
57. perc: Manea
ejtett szépen. 19–24
56. perc:
rossz Oftedal lövés után pillanatra megint eladták a labdát a románok, de közben Bódi belesérült a labdáért való harcba. Amorim a saját kilenceséről lőtt gólt az üres kapuba! 18–24
55. perc: Neagu
rázta mg magát és hozta közelebb az övéit. Nem sokáig örülhettek, Oftedal válaszolt, majd gyorsan eladták a labdát a bukarestiek. 18–23
54. perc: Groot passzcsel után üresen lőhetett gólt. 17–22
53. perc: egyszerűen nem talál lövőhelyzetet a Bukarest, időt kért a román csapat. Négy passzuk lesz, mielőtt elvennék a labdát a játékvezetők. KAPUFA! Jöhet a Győr.
52. perc: Kurtovic könnyű síppal fújt hetesből lőtt gólt. A románok 9 perce találtak be legutóbb. (17–20) Bódihoz eljutott a labda, amely aztán a kapuban kötött ki. 17–21
51. perc: Hamgam szabálytalan volt, kiállították, jöhet a győri hetes. Groot lövése nehezen ugyan, de a helyére került. 16–20
50. perc: Grubisic lövése után megint Grimsbö. Később belemenést harcolt ki a Győr.
49. perc:
Grimsbö óriási ziccert fogott! Hagman szélről jövő lövését rúgta ki a kapus.
48. perc: Amorim passzolt Görbiczhez, a magyar klasszis ma nem tud hibázni a szélről. (16–19) Időt kért a Bukarest.
47. perc: hetest harcoltak ki a románok, Kiss Éva megfogta Neagu próbálkozását! Tovább támadhatott a Bukarest, ám Neagu fölé lőtt.
45. perc: Amorim meggyógyult, nem lehetett feltartóztatni, hogy újabb gólt lőjön! 16–18
44. perc: hat perc után lőtt gólt az ETO, Groot lépett be jó érzékkel. 16–17
43. perc: nem jutott jó lövőhelyzethez a győriek.
42. perc: egyenlíthettek volna a románok, de eladták a labdát. Ami késik, nem múlik, Kurtovic óriási gólt lőtt talpról. Időt kért a Győr. 16–16
40. perc: Neagu ellenállhatatlanul lőtt gólt középről. 15–16
39. perc: Mehmedovics üresen maradt a szélen, ki is használta. 14–16
38. perc: Amorim megsérült, a lábát kell ápolni. Oftedal óriási gólt lőtt átlövésből, talpról. 13–16
37. perc:
a másik oldalon Mehmedovics Grimsbö védése után talált be. 13–15
37. perc: hosszasan támadott a magyar csapat, a horvát kapus többször is védett, mígnem Brochoz pattant a labda, aki nem hibázott hat méterről. Csak összejött a gól. 12–15
36. perc: ezúttal jól védekeztek a románok, rossz lövés után mégis róluk ment ki a labda. Görbicz közben a vállát fájlalja, Grubisicet fejbe lőtték.
34. perc: Görbicz gyönyörű gólt lőtt szélről. (11–14) Neagu válaszolt. 12–14
33. perc: Brochot állították ki. Gyorsan kihasználták a románok, jó helyzetből talált be Jörgensen. 11–13
32. perc:
Amorim parádés labdával hozta helyzetbe Brochot, nem is hibázott a holland. 10–13
31. perc:
Grimsbö-védéssel kezdődött a második félidő.
Elkezdődött a második játékrész!

Érdemes kiemelni, hogy az ETO 80 százalékos hatékonysággal tüzelt, míg a Bucuresti csak 45 százalékot ért el ebben a kategóriában.

Az első játékrészben végig a Győr vezetett, a Bukarest egyenlíteni sem tudott. A magyar együttesben Görbicz négyből három lövését értékesítette, Groot kiválóan hetesezve (és mezőnygólt is lőve) négy gólnál tart, de Oftedal és Amorim is aktív volt. A románoknál Neagu három találatához nyolc lövés kellett, mellette Manea és Kurtovic okozott még kellemetlen pillanatokat.

1. FÉLIDŐ

Véget ért az első félidő!

30. perc: kiválóan védekezett a Győr, nem jutott jó lövőhelyzetig a Bukarest, igaz, így is kapufára pattant a labda. Az utolsó 16 másodpercre időt kért Martín. Csak időn túli szabaddobáshoz jutott az ETO, ez nem járt sikerrel.
29. perc: Amorim harcolt ki hétméterest, Groot most sem rontott. 10–12
28. perc: már az egyenlítésért támadott a Bukarest, de Niombla a kapufára lőtt.
28. perc: jó helyzetbe hozták Cureát, nem is lehetett megakadályozni a román gólt. 10–11
27. perc: Kurtovic
góljára megint gyorsan válaszolt Amorim. 9–11
26. perc: Groot, ez a gól már szabályos volt. 8–10
25. perc:
Amorim gyönyörűen etette meg a védőket és hozta magát kihagyhatatlan helyzetbe, de vonalra lépett, a másik oldalon Neagu hetesből talált be. 8–9
24. perc: Grimsbö védett, majd Althaus eladta a labdát.
22. perc: Gulldén volt eredményes komoly védői szorításban. 7–9
21. perc: Oftedal találta meg a rés a Bukarest védelmén és talált be. A Győr összes kaput eltaláló lövéséből gól lett eddig. 6–9
20. perc: szabálytalanság miatt nem adták meg a román gólt.
19. perc: Manea
volt harcos beállóban, újabb gólt lőtt. 6–8
19. perc: előbb Neagu és Bódi akaszkodott össze, a következő szituációban Grootot küldték ki két percre.
18. perc: Neagu lövését sáncolta a védelem, éppen így pattant be a kapuba. Fél percen belül válaszolt Bódi a szélről. 5–8
16. perc: Manea góljára Görbicz válaszolt azonnal. Ez már a harmadik gólja volt. 4–7
15. perc: most Oftadal harcolt ki hetest és két perces kiállítást. Groot értékesítette a hétméterest. 3–6
14. perc: román időkérés után Neagu lövése lepattant, Jörgensen próbálkozását fogta Grimsbö, majd Kurtovic gyűjtötte be a labdát és lőtt gólt üresen. 3–5
13. perc: labdát szereztek a románok, Mehmedovics száguldott végig és lőtt teljesen üresen gólt. Újabb hetest harcolt ki a Győr, ezúttal Groot vállalta el, be is dobta a büntetőt. 2–5
12. perc: Grimsbö először védett, Neagu lövését térítette el.
11. perc: Neagu
ezúttal nem rontott, gyorsan javított Görbicz is a szélről. 1–4
9. perc: a saját kapujánál belemenést harcolt ki a Győr, majd indult, Amorimot hetest érően állították meg. Görbicz hibázott a vonalról.
8. perc: Neagu is mellébombázott.
7. perc: Görbicz
kapott remek labdát a szélen és lőtt gólt ziccerből, a Bukarest gyorsan fölé lőtt az ellentámadásból. 0–3
6. perc:
a magyar csapat eladta a labdát, a túloldalon a románok is hibáztak.
5. perc: Amorim kapott sárgát, majd Oftedal is begyűjtött egyet, utóbbi esetnél ráadásul hetest harcolt ki a Bukarest. Gulldén a lécre lőtte a hétméterest.
3. perc:
Oftedal előtt nyílt rés, ezt kihasználva be is talált a norvég. 0–2
2. perc:
hiába a jó győri sánc, az indítást lefülelte a kapujából kijövő Ungureanu.
1. perc:
ez gyors volt! Amorim azonnal átlőtte a román védelmet. 0–1
Elkezdődött a mérkőzés!

ELŐZMÉNYEK

GYŐRI AUDI ETO KC
BL-örökmérleg a final four ellenfelekkel szemben: CSM Bucuresti: 5–0–2 (188–174); Vardar Szkopje: 3–1–1 (131–130); Rosztov-Don: 4–0–2 (154–141)
Eddigi eredmények a final fourban: győztes (2014, 2017), döntős (2016)
Szezonbeli BL-mérleg: 12–0–2 (389–319)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Kari Aalvik Grimsbö (norvég, kapus), Görbicz Anita (balszélső), Yvette Broch (holland, beálló), Tomori Zsuzsanna (védő), Ambros Martín (spanyol, edző)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Görbicz Anita (62 gól), Nora Mörk (norvég, 49), Stine Oftedal (norvég, 49)
CSM BUCURESTI (román)
BL-örökmérleg a final four ellenfelekkel szemben: Győri ETO KC: 2–0–5 (174–188); Vardar Szkopje: 1–0–3 (106–111); Rosztov-Don: 4–1–1 (147–141)
Eddigi eredmények a final fourban: győztes (2016), 3. helyezett (2017)
Szezonbeli BL-mérleg: 9–1–4 (404–339)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Paula Ungureanu (román, kapus), Cristina Neagu (román, balátlövő), Marit Frafjord (norvég, beálló), Camille Ayglon (francia, védő)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Cristina Neagu (101 gól), Isabelle Gulldén (svéd, 59), Amanda Kurtovic (norvég, 52)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik