Milyen lesz az Ambros Martín-korszak lezárása Győrben?

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2018.05.12. 08:48
null
A szurkolók támogatására ezúttal is nagy szüksége lesz a csapatnak (Fotó: Török Attila)
Ambros Martín utolsó final fourja győri edzőként talán minden korábbinál nehezebb lesz – legalábbis minden eddiginél cifrább előzmények után juttatta el idáig a csapatát. A 15.15 órakor kezdődő, CSM Bucuresti elleni Bajnokok Ligája-elődöntő előtt ott voltunk az ETO pénteki edzésén is. 

Pedig voltak már kalandok.

Az első évben, 2013-ban az elődöntő visszavágóján gyakorlatilag már kiesett a Győr, aztán kilenc percre csodát tett, mert egy nemrég érkező, apró spanyol figura elhitette a játékosaival, hogy képesek rá – onnantól meg sem álltak a BL-győzelemig.

A második évben a világ legerősebb csapata, soraiban öt poszton a világ aktuálisan legjobb játékosával, magától értetődő természetességgel söpörte be a BL-trófeát.

A harmadikban aztán minden félrecsúszott: a besült átigazolások, a térdszalagszakadás miatt hiányzó, amúgy épp a csúcson lévő Eduarda Amorim és az anyaságra koncentráló Katrine Lunde, valamint a Görbicz Anita nélküli, cserébe egy problémás és kiszámíthatatlan Susann Müllerrel súlyosbított keret, benne tíz olyan játékossal, akinek úgy kellett volna felülmúlnia önmagát, hogy már tudta, nyártól nem tartanak rá igényt a klubnál… Csoda lett volna a négyes döntőbe jutás.

Aztán a negyedik évben úgy is BL-döntőbe jutott a Győr (és csak hetesekkel kapott ki a CSM Bucuresti-től), hogy Tomori Zsuzsanna, Görbicz Anita, Bódi Bernadett, Tóth Gabriella és Planéta Szimonetta térdszalagja is elszakadt.

Az ötödik évben a kulcsember Heidi Löke jelentette be szezon közben, hogy távozik, de még két hirtelen kisvárdai kölcsönadást is elbírt, s így is BL-t nyert a csapat. Szóval voltak kalandok, de olyan nehéz dolga még sosem volt Ambros Martínnak, a Győri Audi ETO KC vezetőedzőjének, mint a 2017–2018-as idényben, a hatodik győri szezonjában. Mellesleg az utolsóban.

Ambros Martín utolsó final fourja jön győri edzőként (Fotó: Török Attila)
Ambros Martín utolsó final fourja jön győri edzőként (Fotó: Török Attila)
VÉLEMÉNYEK AZ ELŐDÖNTŐ ELŐTT
Per JOHANSSON, a Bukarest edzője: „Most, hogy tavaly után már másodszor vagyok beugró edző a Bucuresti-nél a final four előtt, tudom hasznosítani a tavalyi tanulságokat. Egy éve túlzottan magabiztosak voltunk, hiszen minden sikerült, remek formában vártuk a négyes döntőt, és aztán amikor az elődöntőben bajba kerültünk, nem tudtuk kezelni a szituációt. Most hullámzóbb a játékunk, voltak gondjaink a hazai bajnokikon is, de így legalább most már tudom, ha gond van, melyik játékosomtól mire számíthatok, és most már vannak elképzeléseink, megoldásaink vészhelyzetekre is. Na meg idén a keretünk is erősebb, ha ki tudjuk hozni magunkból a maximumot, többre lehetünk képesek, de ehhez tényleg a csúcsformánk kell. A Győr nincs tökéletes állapotban a sérülések miatt, de az erejét mutatja, milyen jól átvészelte a nehézségeket, ráadásul azért az utóbbi időben már ugyanabban az összeállításban szerepel, és nagyon nehéz ellenfél lesz.
Isabelle GULLDÉN, a Bukarest irányítója: „Biztos lesznek kisebb meglepetések, változtatások mindkét fél részéről az elődöntőben, de nagyrészt mindenki azt játssza, amit már jól begyakorolt, amiben komfortosan érzi magát. A Győrt folyamatosan sérülések sújtották, de mindig megtalálták, ki vegye át az éppen kieső helyét. Szóval kemény meccsre számítok, szerintem nem lesz gólparádé, inkább a védekezések és küzdés fognak dominálni.”
GÖRBICZ Anita, a Győr csapatkapitánya: „Kiválóan edzettünk a héten, de a döntőről még korai beszélni. A legfontosabb cél persze a továbbjutás, ezt annak dacára is képesek vagyunk elérni, hogy sérülések hátráltatnak bennünket. Hiányzóink nélkül is megmutattuk már, hogy erősek, rutinosak vagyunk, igaz, többször is nagyot kellett küzdenünk a győzelemért. Tavaly meglepetés volt, hogy a férjem elhozta a kisfiunkat, remélem, az idén is itt lesz a családom. Jó lenne, ha együtt örülhetnénk a negyedik BL-győzelmemnek.”
FODOR Csenge, a Győr balszélsője: „Egy évvel ezelőtt csak álmodtam róla, hogy esetleg itt lehetek, és most valóra vált... Izgulok, persze, de nagyon várom már a hétvégét. Kicsit nehezen alszom, mert tisztára be vagyok már zsongva, de nagy élmény lesz, az idősebbek mind azt mondják, hogy még a kispadon végigülni a final fourt is felejthetetlen élmény, végig tiszta libabőr leszek. De ha egy percnyi lehetőséget is kapok, azzal is szeretnék élni.”
PUHALÁK Szidónia, a Győr balszélsője: „Egyáltalán nem izgulok. Tavaly sokkal idegesebb voltam a négyes döntő előtt, bizonyára azért is, mert akkor nem voltam igazán játékban. Most sok lehetőséget kaptam, érzem a bizalmat, sikerült is élnem vele, és ez jó tett a lelkemnek is. Úgy állok az egész hétvégéhez, hogy nyugodt lehetek, mert mindent megtettem, végigdolgoztam az egész évet, végigjátszottam a szezont, szóval készen állok.”

Épp ez okozta az egyik nehézséget. Az ősszel még javában a következő idény igazolásait tervezgető spanyol trénert ugyanis a télen előbb csak hírbe hozták az orosz Rosztov-Donnal, majd hosszasan őrlődött a döntésén, mígnem egy februári, a Vasas elleni bajnoki után az Elektromos sportcsarnokának öltözőjében jelentette be meglehetősen felindultan, hogy az idény végén távozik. Ez értelemszerűen önmagában is meglepte és megviselte volna csapatát, de önmagában talán nem jelentett volna megoldhatatlan/kibeszélhetetlen problémahalmazt, mint ahogy végül túl is tette magát az eseten a társaság: másfél héttel Martín bejelentése után dacból, csak azért is az év legjobb játékával verte meg a CSM Bucuresti együttesét.

Ennél sokkal nehezebb feladványnak bizonyult – és ezt már Martínnak és csapatának közösen kellett megfejtenie –, hogy miként lehet háromhetente új csapatot építeni. A korábbi sérüléshullámok csak ízelítőül szolgáltak az idei csapássorozathoz: az ETO eddig 24 bajnokit játszott a szezonban, és mindössze Yvette Broch és Bódi Bernadett tudott részt venni ezek mindegyikén, de így is volt olyan találkozó, amelyet előbbi – elővigyázatosságból – a kispadon ült végig. Mindenki más viszont heteket-hónapokat hagyott ki a szezont gyakorlatilag térdszalagszakadással kezdő új szerzemény Anne Mette Hansentől a kezét törő Eduarda Amorimon át a szintén térdműtéten áteső Anja Althausig. De Nycke Groot, Stine Oftedal, Görbicz Anita, Puhalák Szidónia, Kari Aalvik Grimsbö és Kiss Éva is megküzdött a maga kisebb-nagyobb nyavalyáival, a térdszalagszakadást szenvedő Nora Mörk és Tomori Zsuzsanna, valamint a bokasérüléssel kidőlő Jana Knedlíková a final fourt is kénytelen kihagyni – és ezzel végig is mentünk az ETO felnőttkeretén.

És ez volt az igazi kihívás, sőt, épp ez jelentheti a sikert vagy a bukást a győrieknek a Bajnokok Ligája hétvégi négyes döntőjén, az egyébként is páratlanul sikeres Ambros Martín-korszak utolsó nagy megméretésén. A folyamatosan változó keretből ugyanis a szakembernek vagy ötször-hatszor kellett új csapatot gyúrnia az év során, annak megfelelően, melyik három-négy, a belső posztokon bevethető játékosa nincs épp kórházlistán. Miközben nem volt idő sem összerakni és a tökéletességig gyakorolni egyféle taktikát, sem szép fokozatosan formába hozni a visszatérőket. Ehelyett hónapokig tartó tűzoltás és improvizáció volt a program, és ha innen nézzük, a Győr egész jól kijött a káoszból: a BL négyes döntőjébe vita nélkül jutott be, és a bajnokságban is csak egyetlen vereséget szenvedett el még ősszel, tehát még bőven aranyérmes lehet.

A kérdés csak az, többet vett-e ki a csapatból fizikailag az egy-egy aktuálisan egészséges játékosra jutó nagyobb terhelés, és mentálisan a folyamatos alkalmazkodás az örökké változó helyzethez, mint amekkora tartást ad a társaságnak, hogy mindezt átvészelte. Az bizonyos, és alighanem már a CSM Bucuresti elleni szombati elődöntőn is megmutatkozik, hogy lélekben nincs erősebb csapat az ETO-nál: az év szinte minden rangadóját úgy nyerte meg a társaság, hogy küszködött, szenvedett, de addig harcolt, amíg ki nem préselte magából valahogyan a megfelelő végeredményt. Kérdés viszont, hogy a világ legjobbjai ellen ez mire lesz elég a hétvégén, mert az tény, hogy nem az elmúlt hónapokban játszotta története legszebb, leglendületesebb kézilabdáját a Győr.

Persze az Ambros Martín-éra mérlege a szombati és vasárnapi eredményektől függetlenül is erősen pozitív: öt év, négy BL-döntő és három elsőség után alig is lehetne más. De ismerve az edzőt és a csapatát, alighanem csak a korszak egyféle lezárásának örülnének – pláne ilyen kalandok után.

(Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
(Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

A győri játékosok táncra perdültek a final four előtt

GYŐRI AUDI ETO KC
BL-örökmérleg a final four ellenfelekkel szemben: CSM Bucuresti: 5–0–2 (188–174); Vardar Szkopje: 3–1–1 (131–130); Rosztov-Don: 4–0–2 (154–141)
Eddigi eredmények a final fourban: győztes (2014, 2017), döntős (2016)
Szezonbeli BL-mérleg: 12–0–2 (389–319)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Görbicz Anita (62 gól), Nora Mörk (norvég, 49), Stine Oftedal (norvég, 49)
NÉGYES DÖNTŐ (PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA)
DÖNTŐ – MÁJUS 13.
Vezeti: Charlotte Bonaventura, Julie Bonaventura (franciák) 18.00 (Tv: Sport1)
A 3. HELYÉRT – MÁJUS 13.
Vezeti: Jelena Mitrovics, Andjelina Kazanegra (montenegróiak) 15.15 (Tv: Sport1)
ELŐDÖNTŐ – MÁJUS 12.
CSM Bucuresti (román)–Győri Audi ETO KC
Vezeti: Dalibor Jurinovic, Marko Mrvica (horvátok)
15.15 (Tv: Sport1)
Rosztov-Don (orosz)–Vardar Szkopje (macedón)
Vezeti: Diana-Carmen Florescu, Anamaria Stoia (románok)
18.00 (Tv: Sport1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik