Női kézi BL: „A Győr–Bukarest igazi klasszikus a sportág szerelmeseinek”

N. T., V. Sz.N. T., V. Sz.
Vágólapra másolva!
2018.05.09. 11:41
null
Per Johansson újra a Bajnokok Ligája négyes döntőjében irányíthatja a Bukarestet (Fotó: EHF)
A szombati Győr–Bukarest női kézilabda Bajnokok Ligája-elődöntő igazi klasszikus a sportág szerelmeseinek – állítja a román CSM Bucuresti csapatát irányító svéd Per Johansson. Isabelle Gulldén újabb BL-győzelemmel szeretne búcsúzni a román csapattól, míg Cristina Neagu szerint végre eljött az idő, hogy a final fourban is nyerjen az ETO ellen.   

Akárcsak egy éve, a CSM Bucuresti a Bajnokok Ligája hajrájában megint Per Johansson segítségét kérte, és a svéd szakember azonnal igent mondott. Egy évvel ezelőtt bronzot szerzett a csapattal, amely most a címvédő Győri Audi ETO-val találkozik a budapesti final four elődöntőjében, a másik ágon az orosz Rosztov-Don a macedón Vardar Szkopjéval küzd.

NEAGU: A BL-ELŐDÖNTŐ A SZEZON LEGFONTOSABB MECCSE

A román csapat csillaga, Cristina Neagu ötödik final fourján vesz részt, de először szülővárosa, Bukarest csapatával.

„Amikor találkoztunk a lányokkal még júliusban, azt mondtam, az elsődleges célunk, hogy bejussunk a négyes döntőbe, ezt teljesítettük idézi Neagut a Gazeta Sporturilor. – Hektikusan játszottunk a szezon során, voltak kifejezetten jó meccseink és nagyon gyengék. Annyit ígérhetek, hogy mindent meg fogunk tenni a végső győzelemért.

Úgy érezzük, hogy legyőzhetjük a Győrt. Többször is játszottam ellenük a final fourban, és még soha nem tudtam nyerni, azt hiszem, eljött az idő! Ha képesek lettünk volna stabilan magas színvonalon teljesíteni a szezonban, kijelenthetném, hogy mi vagyunk az esélyesek, így azonban egyenlőnek látom az esélyeinket, sőt, a hazai pálya miatt talán a Győr van kis előnyben. A BL-elődöntő lesz a szezon legfontosabb meccse, jól felkészültünk, várjuk a szombatot."

„Egy edző az én helyzetemben mindig valami nagy trófeát szeretne nyerni, és ha erre lehetőséget kap, újra és újra meg kell ragadnia. Számomra ez egy kaland – nyilatkozta a montenegrói női válogatott kapitányaként is dolgozó 48 éves Per Johansson az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) honlapjának. – Úgy látszik, a személyiségem és a vezetői képességeim különösen jól kamatoztathatók a kelet-európai csapatoknál. A CSM persze más, mint a montenegrói válogatott, itt minden játékosom más országból jött, de igyekszem kihozni a legtöbbet belőlük.”

A tréner szerint egy éve sikerült, de Bukarestben mindig nagyok az elvárások és a nyomás. A CSM ráadásul nagyon jó játékosokat igazolt tavaly nyáron, akik a világ legjobbjai közé tartoznak a posztjukon – Cristina Neagu, Amanda Kurtovic, Marit Fafjord –, ez akár még azt is jelenthetné, hogy erősödtek, de Johansson szerint az előző szezonban jobb volt a csapatjáték.

„Nem kétséges, több lehetőség van ebben az együttesben, mint a tavalyiban, de a játékosok sokasága miatt a kirakós is nagyobb – tette hozzá a mester, majd az elődöntőről beszélt. – Nem tudom, a Vardar gyengébb ellenfél lenne-e, mint a Győr, mindenesetre a magyar csapat hazai közönség előtt játszik, az esély szerintem ötven-ötven százalék. Annak pedig külön örülök, hogy egy ilyen jó csapattal vághatok neki a kihívásnak. A Győr–Bucuresti igazi kézilabda-klasszikus a sportág szerelmeseinek és a romantikusoknak, akik elsőre beleszerettek a kézilabda szépségeibe."

A kérdésre, hogy a négyes döntő után is marad-e a CSM Bucuresti kispadján, Johansson annyit felelt, nyitott a tárgyalásra, de minden a finálétól függ.

A CSM Bucuresti útja a final fourig

GULLDÉN ÚJABB BL-GYŐZELEMMEL BÚCSÚZNA BUKARESTTŐL

MEGOLDÓDHAT A HAZAVÁGYÓDÓ ÁTLÖVŐ ÜGYE

Még február elején írtuk meg, hogy a CSM Bucuresti dán jobbátlövője, Line Jörgensen a nyáron szeretne hazatérni, a román csapatnál azonban hallani sem akartak erről, és eltiltással fenyegették.

Azóta annyit változott a helyzet, hogy a bukarestiek megszerezték a széteső Vardar Szkopjéból a szlovén Barbara Lazovicot, így nem okozna problémát Jörgensen távozása, de ingyen nem szeretnének tőle megválni.

Sok függ persze attól, hogy mire jutnak a felek a szerződése körüli vitában. A dán átlövő tavaly 2019-ig szerződést hosszabbított a bukarestiekkel, de a megállapodás tartalmaz egy záradékot, amely alapján idén nyáron távozhat. Jörgensen és az ügynöke úgy vélik, a CSM akaratától függetlenül dönthetnek a nyári távozásról (a Team Esbjerg érdeklődéséről hallani), míg a románok úgy értelmezik a záradékot, hogy a szerződés csak közös megegyezéssel szüntethető meg.

„Most már ott van Lazovic és Kurtovic a poszton, így fel vagyunk készülve Line távozására, de valakinek fizetnie kell. Ha ingyen elengednénk, megnyitnánk az utat más játékosok előtt, akiknek még több évre érvényes szerződésük van, hogy azt mondják, ők is elmennének. Ez nem járható út" – mondta a dán Tv2-nek Nicolae Luca, a CSM sportigazgatója, aki arra a kérdésre nem tudott felelni, pontosan mennyi lelépési pénzt kellene fizetnie az esetleges kérőnek. Legutóbb 500 ezer eurót említett, de az nyilvánvalóan irreális a női kézilabdában.

A CSM játékának egyik kulcsfigurája a 28 éves svéd irányító, Isabelle Gulldén, aki a nyáron három év után elhagyja a román csapatot, és a francia Brestben folytatja. De előtte még szeretne újra felérni a csúcsra a bukarestiekkel.

„Két évvel ezelőtt senki sem hitt a CSM Bucuresti végső sikerében. Hullámzóan tejesítettünk a szezonban, de eljutottunk a négyes döntőbe, és hetesekkel legyőztük a Győrt a fináléban, pedig 10 ezer szurkoló támogatta a magyar csapatot – írta Gulldén az EHF oldalán publikált blogbejegyzésében. – Ez volt a legszebb pillanat, amit a kézilabdapályán valaha átéltem, egy álmom vált valóra. De ez már a múlt, most itt az idő, hogy méltó módon zárjak le egy fejezetet az életemben. Bizonyára sokan tudjátok, hogy ezek az utolsó heteim a CSM-nél, szeretném emlékezetessé tenni a búcsút – egy második BL-győzelemmel!"

Az irányító szerint valódi otthonra lelt Bukarestben, és élete legjobb döntésének nevezte, hogy a Viborg után elfogadta a román csapat hívását. Játékosként és emberileg is sokat fejlődött, jókor jött az életében, hogy ennyi különböző országból és kultúrából érkező játékossal szerepelhetett együtt. Aki nyomon követte a CSM meccseit, biztosan találkozott a román szurkolók Gulldénnak szóló drapériáival, külön rajongótábora alakult az északi játékosnak. Amikor híre ment, hogy esetleg távozik, mindent megtettek, hogy meggyőzzék a maradásról.

„Annyi plüssmackót és ajándékot kaptam az évek során, hogy egy házat is meg tudnék tölteni velük. Soha nem fogom elfelejteni, hogy egyik edzésünk alatt a szurkolók teleaggatták az autómat különböző üzenetekkel és lufikkal, nagyon megható volt. Az egyik legnehezebb döntés volt, hogy elhagyom a CSM-et, de úgy éreztem, szükségem van a változásra, valami újra az életemben. Mára már megbékéltem a helyzettel, és remélem, minden olyan jól fog elsülni, mint a CSM-be igazolásom."

A final fourra áttérve leszögezte, hogy nem volt előzetes kívánsága, kivel játszana az elődöntőben, a BL-nek ebben a szakaszában már nincs könnyű ellenfél.

„Az lesz a végső győztes, aki a hétvégén a legfelkészültebb lesz. Kétszer is találkoztunk a Győrrel a szezonban, Bukarestben nyertünk, Győrben kikaptunk, szóval a magyar csapat sem verhetetlen. Jó, hogy itt van Per Johansson is velünk, együtt tanulni tudunk a tavalyi hibáinkból. Csapatként kell játszanunk, az idényben többször előfordult, hogy túlságosan egyénieskedő kézilabdát mutattunk be."

Gulldén kitért arra is, hogy Cristina Neagu érkezése megnövelte az elvárásokat a csapattal szemben. de ez is csak azt mutatja, hogy az emberek hisznek benne. A blogja végén egy családi részletet is megosztott a final fourral kapcsolatban.

„Hiába lesznek a Győr szurkolói nagy számbeli fölényben, mindig meghalljuk a fanatikus drukkereink hangját is, ami sok energiát ad nekünk. A szüleim is ott lesznek Budapesten, és amikor megkérdeztem tőlük, hova akarnak ülni, a román szurkolók közé vagy egy csendesebb helyre, értetlenkedve néztek rám. Természetesen a szurkolóink között akarják végignézni a meccseket. Már csak a minket végig támogató szurkolók miatt is szeretnénk újra megnyerni a trófeát, de nekem is sokat jelentene, tökéletessé tenné a búcsúmat."

Gulldén (jobbra) nehéz szívvel int búcsút Bukarestnek
Gulldén (jobbra) nehéz szívvel int búcsút Bukarestnek
NÉGYES DÖNTŐ (PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA)
DÖNTŐ – MÁJUS 13.
Vezeti: Charlotte Bonaventura, Julie Bonaventura (franciák) 18.00 (Tv: Sport1)
A 3. HELYÉRT – MÁJUS 13.
V: Jelena Mitrovics, Andjelina Kazanegra (montenegróiak) 15.15 (Tv: Sport1)
ELŐDÖNTŐ – MÁJUS 12.
CSM Bucuresti (román)–Győri Audi ETO KC
V: Dalibor Jurinovic, Marko Mrvica (horvátok)
15.15 (Tv: Sport1)
Rosztov-Don (orosz)–Vardar Szkopje (macedón)
V: Diana-Carmen Florescu, Anamaria Stoia (románok)
18.00 (Tv: Sport1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik