Női kézi BL: „A Győr már több kisebb csodát véghez vitt, még egyre van szükség”

N. T., B. M.N. T., B. M.
Vágólapra másolva!
2018.05.12. 18:31
A kiváló védekezést és a csapatszellemet jelölték meg a Győri ETO játékosai a győzelem fő összetevőjeként a CSM Bucuresti elleni női kézilabda Bajnokok Ligája-elődöntő után. Az első final fourján szereplő Stine Oftedal egész nap ideges volt, míg Nora Mörk örült, hogy legalább a kispadra leülhetett. Eduarda Amorim szerint a csapat már eddig is több kisebb csodát véghez vitt a szezonban, még egyre van szükség a címvédéshez.
Amorim szerint maradt erejük a vasárnapi döntőre (Fotó: Tumbász Hédi)
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Amorim szerint maradt erejük a vasárnapi döntőre (Fotó: Tumbász Hédi) A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Bizonyára sokan meglepődtek, amikor meglátták a Győri ETO nevezett keretét, benne Nora Mörkkel. A norvég jobbátlövő persze nem lépett pályára, de végig együtt élt a mérkőzéssel, biztatta társait és tanácsokat adott nekik. Amikor a kezdés előtt az egyik műsorvezető rövid interjút készített vele, mintha könnyek szöktek volna a szemébe, látszódott, mennyire bánja, hogy nem játszhat.

„Nagyon szerettem volna legalább a kispadra leülni, és mivel sajnos több sérültünk is van, így volt hely a számomra – mondta a győztes elődöntő után Mörk a Nemzeti Sport Online-nak. – Jobb volt megélni a mérkőzést a pálya széléről, közel a többiekhez. Örültem neki, hogy legalább így támogathattam őket. Ha közelebb állnék a visszatéréshez, sokkal csalódottabb lennék, de mivel tudom, hogy csak a következő szezonban játszhatok, így jobban viselem a helyzetet. A cserék között is hihetetlen élményt jelentett a Bukarest elleni meccs. Mindenki láthatta, hogy mekkora küzdőkből áll a Győr, a csapatérdeket előtérbe helyezve játszottunk, ezzel nyertünk. Hogy mi lesz holnap? Mondtam Ambrosnak, hogy ha szükség lesz rá, szívesen lövök hetest, de szerintem nem akar semmilyen kockázatot vállalni."

AMBROS MARTÍN: VARÁZSLATOS JÁTÉKOSOK!
– Egyetért azzal, hogy ez volt az ETO egyik legnagyobb győzelme, mióta ön az edző?
– Én is így gondolom, le a kalappal a csapat előtt! Világklasszisok ellen játszottunk, akik csak erre a meccsre készültek, de tudtuk, hogyan kell megállítanunk őket. Tudtuk, hogy ha a védekezésünk működik, akkor szabadabban, felszabadultabban tudunk játszani támadásban, mert nem kell amiatt aggódnunk, hogy esetleg nem lövünk gólt. És tökéletesen megvalósítottuk, amit terveztünk.
– Mi volt a fő üzenet a második félidő derekán annál a bizonyos időkérésnél?
– Csak emlékeztetnem kellett a csapatokat arra, amiről péntek este beszéltünk. Hogy lesz olyan szakasza a meccsnek, amikor a Bukarest elkapja a fonalat, de ekkor kell leginkább megőriznünk a nyugalmunkat, és csinálni, amit addig is. Azt kértem, hogy ne is törődjünk a támadójátékunkkal, felejtsük el a labdát, és csak a védekezésre figyeljünk, mert előtte negyven percig minden a terv szerint haladt.
– Amorim és Bódi sérülése sem ijesztette meg?
– Akkor nem, hittem a csapatomban. Most is csak az zavar az egészben, hogy nem tisztességes azt várni a játékosoktól, hogy lejátsszanak két nap alatt két ilyen meccset. Ez nem szolgálja a sportág érdekét. De ez van, ilyen a rendszer.
– De a csapata ezt is elbírta.
– Mert ezek varázslatos játékosok, akiknek az erejét, a kitartását csak csodálni lehet. Nagyon büszke vagyok rájuk.
– A döntőre marad még erejük?
– Össze fogjuk szedni magunkat. Az lesz a kulcs, mire képesek azok, akik most kevesebbet játszottak, de tudom, hogy mindannyian készen állnak, és hogy ők is tudják, hogy nagy feladatok várnak rájuk.

Stine Oftedal első Bajnokok Ligája-szezonjában rögtön a döntőig jutott a Győrrel, de ezért is fogadta el tavaly a kisalföldiek hívó szavát. A CSM elleni győzelemből jó játékkal és öt góllal vette ki a részét, nem csoda, hogy talán még a szokásosnál is fülig érőbb szájjal nyilatkozott.

„Egész nap nagyon ideges voltam, pedig átéltem már több nagy mérkőzést a norvég válogatottal. Igazán különleges volt ilyen atmoszférában kifutni a pályára. Akkor sem pánikoltunk, amikor a Bukarest kiegyenlített a második félidőben. Előzetesen felkészültünk rá, hogy lesz olyan periódusa a mérkőzésnek, amikor ők játszanak majd jobban. Fontos volt, hogy ez nem tartott túl sokáig. Az volt a kulcs, hogy a védekezésünk végig kiválóan működött. Valóban sokat kivett belőlük ez a siker, de meglett a jutalma, ott vagyunk a fináléban, és szerintem még maradt energiánk vasárnapra is."

Az említett hatékony védekezés egyik kulcsfigurája Eduarda Amorim volt, ezért is okozott némi aggodalmat, amikor a második játékrész elején lesántikált a pályáról. A brazil balátlövő azonban egyáltalán nem esett kétségbe:

„Csak egy kis görcs volt, arra figyeltem, hogy minél hamarabb túl legyek rajta. Nem éreztem, hogy közben gödörbe kerültünk volna, de lehet azért volt, mert épp masszíroztak a pad mögött."

„A terv az volt, hogy keményen védekezünk a legelejétől kezdve, és megpróbáljuk megállítani Neagut, mert ő a Bukarest vezére. A kapuban Karival együtt ez nagyrészt sikerült is. A Győr ebben a szezonban már több kisebb csodát véghez vitt. Ez a meccs is ilyen volt, és még egyre van szükségünk holnap. Nagyon szeretnénk megvédeni a címünket, ehhez a döntőben is csapatként kell játszanunk. Természetesen számolnunk kell azzal, hogy fáradtabbak leszünk, de ez igaz lesz az ellenfelünkre is."

„Talán nem is a szakma, inkább a mentalitásunk döntött” – Danyi Gábor és Kiss Éva értékelése

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ, PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA
ELŐDÖNTŐ

CSM BUCURESTI (román)–GYŐRI AUDI ETO KC
20–26 (10–12)
Papp László Budapest Sportaréna, 11 500
néző. V: Jurinovic, Mrvica (horvátok)
CSM BUCURESTI: Ungureanu – Hagman, KURTOVIC 4 (1), Gulldén 1, Frafjord, NEAGU 6 (1), Mehmedovics 3. Csere: Grubisic (kapus), Ayglon, Manea 4, Jörgensen 1, Niombla, Curea 1, Jacobsen. Edző: Per André Johansson
GYŐRI ETO:
GRIMSBÖ – Bódi 2, GROOT 7 (4), OFTEDAL 5, Broch 2, AMORIM 4, GÖRBICZ 5. Csere: Kiss É. (kapus), Hansen, M. Gonzalez, Althaus 1. Edző: Ambros Martín
Az eredmény alakulása. 7. perc:
0–3. 13. p.: 2–5. 20. p.: 6–8. 25. p.: 8–9. 38. p.: 13–16. 42. p.: 16–16. 48. p.: 16–19. 54. p.: 17–22
Kiállítások:
2, ill. 6 perc
Hétméteresek
: 4/2, ill. 5/4
MESTERMÉRLEG

Per Johansson:
– Az elején túlságosan tiszteltük az ellenfelet, távolról próbáltunk a kapu közelébe kerülni, és ezzel megkönnyítettük a Győr dolgát. Ezt követően azonban vissza tudtunk jönni a mérkőzésbe, és tizenhat–tizenhatnál voltak lehetőségeink is a fordításra. Miután ezek nem sikerültek, játékosaim érezhetően elvesztették a hitüket. Összességében nem tudtunk a Győr védekezésével megbirkózni, húsz góllal nem lehet ilyen döntő fontosságú mérkőzést megnyerni.

A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
Rosztov-Don (orosz)–Vardar Szkopje (macedón) 19–25 (7–10)

A VASÁRNAPI PROGRAM
A 3. HELYÉRT
15.15:
CSM Bucuresti (román)–Rosztov-Don (orosz) (Tv: Sport1)
DÖNTŐ
18.00:
Győri Audi ETO–Vardar Szkopje (macedón) (Tv: Sport 1, élőben az NSO-n)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik