Mocsai: Nagyot léptünk előre a legutóbbi Eb-hez képest

Vágólapra másolva!
2012.01.26. 07:48
null
A mieink megköszönték a magyar szurkolók folyamatos biztatását (Fotó: Mirkó István)
Címkék
A magyar férfi kézilabda-válogatott a horvátok elleni 24–24-es döntetlennel végül a nyolcadik helyen zárta a szerbiai Európa-bajnokságot. Mocsai Lajos szövetségi kapitány szerint mostani szereplésünk jelentős előrelépés a legutóbbi Eb-hez képest, és az utolsó meccsen 14 gólt szerző Császár Gábor is úgy gondolja, hogy a torna előtt mindenki aláírta volna ezeket az eredményeket és a végső helyezést.

„Kiegyenlített meccset játszottunk, amelyen igazságos döntetlen született – mondta Mocsai Lajos a horvátok elleni döntetlen után. – A védekezésünkben új taktikai elemet próbáltunk ki, jól teljesítettünk a lerohanásokban és vonaljátékban is erős horvátok ellen. A végjátékban abban állapodtunk meg, hogy labdaszerzés után a kapus helyett egy plusz mezőnyjátékost küldünk a pályára, ez okozta a zűrzavart, hogy a közben góllal befejezett akciónkat visszafújták. Nagyot küzdöttünk, dicséret illeti ezért a csapatot. Mostani szereplésünk jelentős előrelépés az elmúlt Európa-bajnoksághoz képest. Bízhatunk egy jó csoportbeosztásban az olimpiai selejtezőre, illetve egy ideális vb-pótselejtezős ellenfélben.

„A franciák elleni fizikailag is nagyon kemény mérkőzés után a koncentrációnk ezúttal nem volt megfelelő. Jó meccs volt, dicséret illeti ezért a két vereség után felálló magyar együttest, amely bizonyította, hogy igenis jó csapat. Nálunk a cserék mai teljesítményével meg voltam elégedve, ez egy fontos mérkőzés volt nekünk az elődöntőre készülve” – értékelte a találkozót a Veszprém korábbi játékosa, a horvátokat irányító Slavko Goluza.

„Fizikailag ez a találkozó is nagyon sokat kivett belőlünk, főként persze a tegnapi után. Már az elődöntőre gondolva játszottunk, én is a koncentráció hiányát éreztem magunkon, ez hiányzott a győzelemhez” – mondta a mieink kapuját 11-szer bevevő Zlatko Horvat.

Nagy Kornél szerint a horvátokon nem érződött, hogy legjobbjaikat az elődöntőre gondolva pihentették ellenünk, mert a váltóik is kiváló játékosok, akik nagyon odatették magukat ellenünk.

„Meglehetett volna ez a győzelem, és meg is kellett volna nyernünk ezt a meccset – mondta Nagy Kornél. – Több meghatározó horvát játékos nem kapott szerepet ellenünk, de nem lehet azt mondani, hogy ellenfelünk tartalékos lett volna, vagy nem motiválta volna a győzelem. A horvátok kispadján, cseréi között is kiváló játékosokat találunk, meg kell nézni, hogy milyen klubokból és bajnokságokból érkeztek. Közel azonos képességűeknek tartom őket, mint a kezdőiket. És a kispadosok is nyerni akartak, mindent kiadtak magukból, ő aztán nem takarékoskodtak. Csapatunk nagyon akarta ezt a két pontot, sajnos csak egy lett belőle.”

A MACEDÓN-SZLOVÉN HELYOSZTÓ DÖNT AZ EGYIK OLIMPIAI SELEJTEZŐS ELLENFELÜNKRŐL
Valamelyest tisztult a kép az áprilisi olimpiai selejtezős ellenfeleket illetően, bár még mindig több forgatókönyv elképzelhető. Hogy melyek ezek? Ide kattintva megtudhatja!
Császár Gábor tizennégy góljával kimagaslott a magyar válogatottból és a mezőnyből. Irányítónk már messze előre tekint.

„Úgy gondolom, hogy az Eb előtt mindenki aláírta volna ezt a helyezést és ezeket az eredményeket – mondta Császár Gábor.– Ne feledjük, hogy két elődöntőssel, a spanyolokkal és a horvátokkal döntetlent játszottunk, valamint legyőztük az olimpiai és világbajnoki címvédő franciákat. Azért dolgozunk a továbbiakban, hogy a sikeres olimpiai selejtezőt követően a londoni szereplésünkkel a nyáron újra millióknak szerezzünk hasonló örömet.”

Zubai Szabolcs a mérkőzés utolsó harmadában már sántikálva, derekát fájlalva játszott és küzdött.

„Fájt mindenem, nekem a negyvenedik percben lefőtt a kávé, de utolsó utáni energiáimat mozgósítva maradtam a pályán – mondta Zubai Szabolcs. – Emelt fővel, jó szájízzel akartunk hazamenni erről a kontinensbajnokságról, mindenki nagyon meg akarta mutatni. Nagyon szerettünk volna az ötödik helyért játszani, a maximumot adtuk ki magunkból a pályán, ez a döntetlenhez volt elég a horvátok ellen ezen az estén.”

Laluska Balázs azt mondta: ha a végjátékban jobban észnél vagyunk, akkor nyerhettünk volna.

„Úgy éreztem, a motivációnkkal semmi gondunk nem volt, bár korábban sem lehetett panaszunk, de ez a horvátok ellen legalább ismét eredménnyel párosult – mondta Laluska Balázs. – Ha a végjátékban kicsit jobban észnél vagyunk, akkor megnyerhettük volna a mérkőzést. A szünet után hiányoztak a góljaink, de így is nyílt volt a végjáték. Viszont amikor odaértünk az ellenfélhez, egy kicsit bizonytalanná váltunk, többször nem tudtunk élni a lehetőséggel. Nyerhettünk volna, és akkor játszhattunk volna az ötödik helyért, sajnálom, hogy erről lemaradtunk.”

Krivokapics Milorad arra volt a legbüszkébb, hogy a két vesztes meccs után volt erőnk és tartásunk felállni.

„Azt sajnálhatjuk igazán, hogy egy gólon múlt a győzelmünk és a helyosztónk – mondta Krivokapics Milorad. – Arra viszont büszkék lehetünk, hogy két vesztes meccs után volt erőnk és tartásunk felállni. Én ennek nagyon örültem.”

Csapatkapitányunk, Ilyés Ferenc szerint a tornának az olimpiai selejtezőre gondolva le kell vonni a tanulságait.

„Utolsó erőinket mozgósítottuk erre a meccsre, amelyen végig pariban tudtunk lenni a horvát válogatottal – mondta Ilyés Ferenc. – Kicsit rossz azért így a szánk íze, mert nyerhettünk is volna ma este. Ezzel szemben döntetlennel mehetünk majd holnap haza, amellyel végül a csoport negyedik helyén zártunk, ami összességében nézve nem rossz szereplés. Főként a korábbi kontinensbajnoksághoz képest, illetve, hogy milyen nehéz csoportban kezdtünk. Tanulságai így is vannak ennek a tornának, azokat le kell vonni, és be kell építeni a következő felkészülésre. A legfontosabb dolog az, hogyan bírjuk a sorozatmeccseket erővel, mindenek előtt az olimpiai selejtezőben, amelyen szintén három nagyon komoly ellenfél és mérkőzés vár ránk, minden erőnkkel arra kell összpontosítanunk mostantól.”

„EMELT FŐVEL, DE ROSSZ SZÁJÍZZEL TÁVOZUNK”

FÉRFI KÉZILABDA EB, SZERBIA
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. CSOPORT, 3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 24–24 (13–12)
Újvidék, 6000 néző. V: Din, Dinu (románok)
MAGYARORSZÁG: FAZEKAS – Harsányi 1, Mocsai 1, Laluska, Ilyés 3, ZUBAI SZ. 1, Vadkerti 1. Csere: CSÁSZÁR 14 (4), Putics 1, Krivokapics 2, Schuch, Iváncsik G., Nagy K. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos
HORVÁTORSZÁG: Losert – HORVAT 11 (1), BUNTIC 5, Vukovic 1, Musa, Gojun, Nincevic 3. Csere: Bicanic 2, Vori, Duvnjak 1, Kopljar 1. Szövetségi kapitány: Slavko Goluza
Az eredmény alakulása. 5. p.: 3–0. 12. p.: 6–3. 15. p.: 8–4. 18. p.: 9–6. 23. p.: 12–8. 27. p.: 12–11. 33. p.: 13–15. 36. p.: 14–17. 41. p.: 18–18. 50. p.: 21–20. 54. p.: 21–22. 57. p.: 23–24
Kiállítások: 6, ill. 8 perc
Hétméteresek: 6/4, ill. 1/1
A CSOPORT KORÁBBI EREDMÉNYEI
Franciaország–Izland 29–29 (12–15)
Spanyolország–Szlovénia 35–32 (15–15)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Spanyolország 5 4 1 143–130 +13 9
2. Horvátország 5 3 1 1 137–128 +9 7
3. Szlovénia 5 2 3 153–156 –3 4
4. Magyarország 5 1 2 2 125–130 –5 4
5. Izland 5 1 1 3 143–146 –3 3
6. Franciaország 5 1 1 3 128–139 –11 3
Spanyolország és Horvátország jutott az elődöntőbe.
A VÉGJÁTÉK
AZ 5. HELYÉRT
2012. január 27. 15.15 Macedónia–Szlovénia
ELŐDÖNTŐ
2012. január 27. 17:45 Dánia–Spanyolország
2012. január 27. 20:15 Szerbia–Horvátország
A 3. HELYÉRT
2012. január 29. 14:30 1. elődöntő vesztese–2. elődöntő vesztese
DÖNTŐ
2012. január 29. 17:00 1. elődöntő győztese–2. elődöntő győztese
AZ EB VÉGSŐ SORRENDJE
7. Németország
8. MAGYARORSZÁG
9. Lengyelország
10. Izland
11. Franciaország
12. Svédország
13. Norvégia
14. Csehország
15. Oroszország
16. Szlovákia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik