Férfi kézi Eb: a Szlovéniát legyőző Spanyolország a csoportelső

Vágólapra másolva!
2012.01.25. 19:36
Címkék
A Szerbiában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában Spanyolország három góllal nyert Szlovénia ellen, így a 2. csoportból az első helyen jutott be a pénteki elődöntőbe, ahol a dánokkal találkozik. Így a másik ágon összejött a Szerbia–Horvátország rangadó! A spanyolok hullámzó játékuk ellenére győzni tudtak, és így továbbra is veretlenek a tornán, egyedül a magyarok elleni egyik pont hiányzik a tarsolyukból.

1. félidő1. félidő

Kimondottan nagy gondban lettek volna a csapatok, ha a találkozót a szurkolóiknak kellett volna megvívniuk. A szlovének kispadja igen rövid lett volna, a spanyolok ellenben már annak is örülhettek volna, ha a kezdő kompletten összejön. És akkor még nem is beszéltünk a koedukáció nehézségeiről... Kiegyenlítetten indult a nem túl nagy iramú és hőfokú mérkőzés, a spanyolok abból sem tudtak maguknak előnyt kovácsolni, hogy Luka, majd Miha Zvizej is kiszállt a játékból két-két percre. A spanyolok középső emberei lassan és így eredménytelenül támadták a falat. Ezért idővel inkább a szélen próbálkoztak, de akkor jött az ellenünk is parádézó Gorazd Skof kapus. A szlovének a tőlük látott betöréses, bejátszásos, lerohanásos játékból profitáltak, annak kapkodós hátrányaival. Előfordult, hogy a kapott gól utáni középkezdésnél egyből odaadták a labdát a gólszerzés után még csak visszafutó, éppen a félpályához érő spanyolnak, Raúl Enterríosnak. Harmincpercnyi játékot követően igazságosnak tűnt az eredményjelzőn lévő döntetlent (15–15).

A hangulat csupán akkor költözött percekre a csarnokba, amikor a 22. percben feltűnt, és felült a lelátóra a magyar válogatott néhány tagja.

2. félidő

Luka Zvizej volt a szlovének vezére a szünet után, gólerős játékával néggyel (21–17) megléptek, a spanyolokon már érződött, egyetlen porcikájuk sem kívánja ezt a mérkőzést. A 37. perc végén Valero Rivera szövetségi kapitány elérkezettnek látta az időt, hogy felhívja játékosai figyelmét: kezdjenek el végre játszani is. Ezt a 6–2-es etapot talán a szurkolóik is hozták volna... Felrázta a spanyolokat az időkérés – nemkülönben a csarnokba lassan beszivárgó magyar tábor, amelynek bemelegítését kihasználva nem először kapott már erőre Spanyolország a tornán –, gyorsítottak a tempón, és a 43. percben José Manuel Sierra védett büntetőjét követően egyenlítettek (24–24). Új meccs kezdődött tehát a hátralévő időben, amelyen az akkor már lendületbe jövő spanyolok tűntek esélyesebbnek a győzelemre. Aztán az 5–1-es periódust követően a 49. percben már vezettek is a spanyolok, akiknek előnye két gól volt öt perccel a vége előtt (30–28). A szlovénektől ezúttal hiányzott az átlagon felüli kapusteljesítmény, hogy kifogják a szelet a spanyol támadásokból – Skof a hajrára át is adta a helyét cseréjének, Primoz Prostnak –, Iker Romero pedig ezúttal is biztos kezű ítéletvégrehajtónak bizonyult. A végjátékra nem maradt izgalom (35–32).

A játéknap összefoglalóját itt olvashatja!

SZERBIA, FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. CSOPORT, 3. FORDULÓ
Spanyolország–Szlovénia 35–32 (15–15)
KÉSŐBB
Magyarország–Horvátország 20.10
KORÁBBAN
Franciaország–Izland 29–29 (12–15)
A magyar válogatott mérkőzését a Nemzeti Sport Online hagyományos online tudósításban, valamint folyamatosan frissülő, élőképes cikkben is közvetíti.
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 5 4 1 143–130 +13 9
2. Horvátország 4 3 1 113–104 +9 6
3. Szlovénia 5 2 3 153–156 –3 4
4. Izland 5 1 1 3 143–146 –3 3
5. Magyarország 4 1 1 2 101–106 –5 3
6. Franciaország 5 1 1 3 128–139 –11 3
A csoportból Spanyolország és Horvátország jutott be az elődöntőbe.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik