Magasan a léc: az évtized legfiatalabb keretével indulnak női kéziseink az olimpiáért

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2019.11.29. 17:36
null
Tomori Zsuzsanna négy év után szerepelhet újra nagy válogatott tornán (Fotó: Földi Imre)
Szombaton, magyar idő szerint 10 órakor a Kazahsztán elleni mérkőzéssel kezdődik a magyar női kézilabda-válogatott számára a világbajnokság. A Japánban rendezett vb fő tétje a mieink számára, hogy jó szereplésével válogatottunk megőrzi-e esélyét az olimpiai selejtezőre. Tekintve, hogy az előző két olimpiai ciklusban mindez nem sikerült, feltétlenül kihívás előtt áll Kim Rasmussen csapata, amely nem mellesleg az aktuális évtized legfiatalabb átlagéletkorú, nagy tornára utazó keretével vág neki a vb-nek.

Kiss Éva, Kovács Anna, Lukács Viktória és Schatzl Nadine. Ők négyen maradtak Kim Rasmussen első nagy tornájára, a 2016-os svédországi Európa-bajnokságra nevezett keretéből. És a magyar női kézilabda-válogatott most, 2019 végén úgy vág neki a világbajnokságnak, hogy a még mindig csak 24 esztendős Lukácsnál – fent megnevezett négy játékos közül ő a legkésőbbi születésű – már tízen is fiatalabbak a Japánba utazó keretben.

Némiképp kényszerűségi okokból, sérülés – jegyezzük is meg: Bíró Blanka, Kovacsics Anikó és Tomori Zsuzsanna ezért nem volt ott a három évvel ezelőtti Eb-n –, visszavonulás, gyermekáldás következtében, másrészről viszont nagyon is tudatosan nyitva az utánpótlásszinten kiemelkedően sikeres tehetségek felé, Rasmussen időközben levezényelt egy markáns fiatalítást a nemzeti csapatnál.

A 2015-ös vb-n – amikor eldőlt, hogy Magyarország nem lesz ott a Rio de Janeiró-i olimpián – a női válogatott átlagéletkora 27.2 év volt. Ma, négy esztendővel később kereken három évvel fiatalabb a csapat (24.2). A dán szakember gyakorlatilag évről évre tapasztalatlanabb kerettel vág neki az év végi nemzetközi tornának (2016-os Eb: 25.9; 2017-es vb: 25.8; 2018-as Eb: 25.4), a versenyképesség azonban megmaradt, sőt. A szövetségi célkitűzés (2–7. hely a vb-n) megegyezik a sportszerető közvélemény elvárásával, pedig nem árt hangsúlyozni, hogy a magyar válogatott a világbajnokságokon 14 éve, a 2005-ös bronz óta nem ért el ennek az elvárásnak megfelelő eredményt (az Európa-bajnokságokon legalább volt egy bronzunk 2012-ben). Persze a tavalyi Eb 7. helye optimizmussal tölt el minden érdeklődőt, ám a vb alatt sem árt majd tisztában lenni a célkitűzés súlyával.

* Utazó keretekkel számolva.

Kérdés persze, hogy a lányok (és ezúttal igenis megállja a helyét ez a kifejezés) mit érzékelnek ebből, de a tét most valójában nem feltétlenül csak a hazánkban mindig hangsúlyos és a sportág szempontjából igenis meghatározó olimpiai részvétel, hanem az elkövetkező évek válogatottbeli munkájának és így saját szakmai jövőjük nyugalma. Mert az leszögezhető, hogy lelkes, akaratos és harcos játék ugyan elvárható ettől az összetételtől, hiba nélküliség és főként kiegyensúlyozottság azonban nem. Ezt a jellemző hullámzást a vb előtti Szöul-kupa meccsei ugyanúgy megmutatták, mint a tavalyi Eb – ám ennek a keretnek a zöme csak 4-8 év múlva ér pályafutása csúcsának közelébe.

AZ OLIMPIA A TÉT

A magyar válogatott számára olimpiai szemszögből a hét közé kerülés a legfontosabb: ha Kim Rasmussen lányai a középdöntős ágon elérik legalább a 4. helyet, akkor a saját kezükben lesz a sorsuk. Minden más esetben marad a számolgatás, illetve a szurkolás a már az Európa-bajnokságon is előttünk végző csapatoknak és az „ellenszurkolás” minden más európai válogatottnak. Az alábbi két bekezdésben röviden összefoglaltuk az „olimpiai helyzetet”.

MÁR BIZTOS OLIMPIAI RÉSZTVEVŐK (5 válogatott a 12-ből): Angola (az afrikai kvalifikációs torna győztese), Brazília (a Pánamerikai Játékok győztese), Dél-Korea (az ázsiai kvalifikációs torna győztese), Franciaország (Európa-bajnok), Japán (házigazda)

• Az öt válogatotthoz csatlakozik még a világbajnok*, illetve a jövő évi három olimpiai kvalifikációs torna hat továbbjutója.

(*Ha a világbajnok már korábban biztosította a helyét az olimpián, akkor a vb-győztes kontinentális eseményének második helyezettje, tehát Európában például az Eb-ezüstérmes Oroszország.)

MÁR BIZTOS RÉSZTVEVŐJE LEGALÁBB AZ OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS TORNÁNAK (5 válogatott a 12-ből): Argentína (a Pánamerikai Játékok 2. helyezettje), Kína (az ázsiai kvalifikációs torna 2. helyezettje), Szenegál (az afrikai kvalifikációs torna 2. helyezettje), Oroszország (Európa-bajnoki 2.), Hollandia (Európa-bajnoki 3. – kivéve ha két különböző kontinens válogatottja is megelőzi a vb-n a legjobb európait

• Fenti csapatokhoz csatlakozik még a világbajnokság első hat olyan csapata (alapesetben a 2–7. helyezettek), amelyek eddig még nem kvalifikálták magukat a kontinentális viadalokról az olimpiára. A fennmaradó további egy hely Ausztráliát illeti meg, ha bejut a vb-n a legjobb 12 közé – ha nem, akkor a világbajnokság második legjobb kontinense kap egy extra helyet.

A KULCSKÉRDÉS: TOMORI ÉS HÁFRA

A pozitív vb-szereplés mellett és azzal szemben előzetesen ezúttal is lehet felhozni érveket: riválisok elleni legutóbbi kellemes élmények, jó menetrend itt, rutintalanság, változó egyéni forma ott. A júniusi csoportsorsolás óta az előzetes helyzetértékeléskor a középdöntős ágat hallhattuk kiemelni legtöbbször, amire nem is lehet panasz, ettől függetlenül a franciáktól, norvégoktól, hollandoktól és dánoktól mentes ág is rejt magában veszélyeket. A csoportkörben a kötelezők (Kazahsztán, Szenegál) mellett a Spanyolország, Montenegró, Románia trióból egyet mindenképp meg kell előzni, de a célkitűzés teljesítéséhez inkább kettőt. Ki-ki meccsnek ígérkezik mind a három találkozó, ezért a spanyolok elleni fellépésnek a második játéknapon kiemelt jelentősége lehet. A jó rajt okozta sikerélmény végigkísérheti a csapatot a vb-n, botlás esetén viszont megméretik a válogatott „nyomástűrő” képessége. Emiatt talán nem is baj, hogy a rutintalan csapat számára a közvetlen szurkolói elvárás terhét enyhíti a rendező ország kivételes távolsága.

A magyar csapat lehetséges sikerét nyilván nem lehet egyetlen posztra kiélezni, mégis tűnhet úgy, hogy a balátlövőktől függ leginkább az, megugorja-e a magasra helyezett lécet a válogatott. Egyrészt ott van Tomori Zsuzsanna, aki balszerencséje következtében Rasmussen keze alatt eddig még nem szerepelhetett nagy tornán, ráadásul évek óta nem játszott konstans mód a bal oldali lövő posztján. A dán szakember elmondásából, illetve a dél-koreai felkészülési meccsekből ugyanakkor kiderült, hogy a siófoki átlövőre elsősorban védekezésben számít a kapitány, így Tomorinak gyakorlatilag – a tavalyi Eb-csapat kulcsemberei közül jelenleg egyedüliként hiányzó – Planéta Szimonetta „helyére kell lépnie”. Az átlövőnek tapasztalatánál fogva Kovacsics Anikó mellett nyilvánvalóan egyfajta vezérszerepet is szán az edző, hiszen egy „sorsdöntő” meccsen nem lesz elhanyagolható a tény, hogy rajta és Kovacsicson kívül a mezőnyjátékosok közül csupán a szélső Schatzl Nadine-nak van legalább 50 válogatott meccse. Csak összehasonlításképp: a rivális Spanyolországnak és Montenegrónak egyaránt hét ilyen kézilabdázója is akad.

A másik játékos, akin nagyon sok múlhat még a mezőnyben, értelemszerűen Háfra Noémi, akinek épp Tomori (2.7), illetve a két jobbátlövő, a heteseket is leginkább vállaló Klujber Katrin (6.4) és Kovács Anna (3.1) mögött jelenleg a legjobb a gólátlaga (2.6) a válogatottban. A vb előtti utolsó felkészülési meccsen a szerbek elleni vereség (23–25) azt is megmutatta, hogy ha neki nem megy a góllövés, akkor bajba kerül a csapat, mert alternatíva Tomori védekezésbeli terhelése miatt csak „B-tervvel” működik, és ez esetben a főként gyors lábmunkájukból élő balkezes átlövők mozgástere is jelentősen szűkül. Háfra frissen tartása és formába hozása már csak azért is kulcskérdés, mert ahogy az elmúlt évekből emlékezhetünk rá, adott pillanatokban meccsek döntő figurája lehet.

Ha már a csapat több tagja csak nemrégiben érettségizett, a csoportriválisaihoz képest feltétlenül rutintalanabb magyar válogatott (lásd még ellenfelek átlagéletkora: Spanyolország: 28.5 év, Montenegró: 25.9, Románia: 26) előtt is emelt szintű vizsga áll a tavalyi jó „alapozó” Eb után: lendületére támaszkodhat Japánban, kiismeretlenségére azonban már kevésbé. Bizonyos, hogy Háfra vagy Klujber játékára már készülnek az ellenfelek, és a fiataloknak nyomás alatt is jól kell teljesíteniük. Némiképp ellentmondhat a kiegyensúlyozottságról tett kijelentéseinknek, ám ebben az értelemben talán még jobb is válogatottunk számára, hogy a világbajnokság lebonyolítási rendszere visszatér a középdöntős formátumhoz. Az elmúlt két vb-n egyaránt a nyolcaddöntő okozta a csapat vesztét, Japánban azonban nem egy meccs lesz a meghatározó.

Hibázni lehet, de az emelt szinthez nem sokszor.

>> CSOPORTELLENFELEINKRŐL, ILLETVE A VB MEZŐNYÉRŐL RÉSZLETESEN ITT OLVASHAT!

POSZTHELYZET

• KAPUSOK. Korábban Bíró Blanka és Kiss Éva is kimaradt Kim Rasmussen szűk keretéből formahanyatlás miatt, ezúttal mindketten elutaztak Japánba, ahova nem tartott a csapattal Janurik Kinga, aki legalább tartalékként állandó tagja volt a keretnek az elmúlt években. A keret egyik meglepetése a debreceni Triffa Ágnes, aki egyébként járt már vb-n, még tíz esztendővel ezelőtt, Mátéfi Eszter irányítása alatt… Ráadásul ha már elutazott a Távol-Keletre, alaposan fel is adta a leckét a kapitánynak, ugyanis olyan kiválóan védett a Szöul-kupán, hogy jó teljesítménye következtében Rasmussen nem is tudta kihagyni az első meccsre nevezettek közül.

• SZÉLSŐK. Egy ideje a válogatott legbiztosabb tagjai közé tartozik a két ferencvárosi szélső, Lukács Viktóra és Schatzl Nadine, ezúttal is ott van a helyük a keretben. Az elmúlt években Rasmussen gyakorlata az volt, hogy egy-egy idősebb, tapasztaltabb játékost választ a páros mögé, mellé a tornákra, ezúttal azonban már inkább két junior-vb-győztesnek szavazott bizalmat. Talán a bal szélen nagyobb a konkurencia Márton Gréta számára, ám több jó bajnoki és BL-meccsével a győri Puhalák Szidóniát és Fodor Csengét (utóbbi nem volt a bő keretben), illetve a győri nevelésű, de már siófoki Hársfalvi Júliát is kiszorította. És a másik oldalon is egy újabb Fradi-nevelés, Faluvégi Dorottya lett a befutó, aki már a Győri ETO-ban gyűjti a hétköznapi klubtapasztalatokat, miután klubtársa, Bódi Bernadett ezúttal sem tagja a keretnek.

• BEÁLLÓK. Ez az a poszt, ahol az elmúlt években talán a legnagyobb volt a fluktuáció Rasmussen keze alatt, és – aligha összefüggéstelenül – ahol a leginkább jellemző a fiatalítás. A debreceni Tóvizi Petra és az érdi Szabó Laura már a tavalyi Eb-csapatnak is tagja volt. Előbbinek csapattársa, Bordás Réka is bent volt a bő keretben, ám végül az egy éve a Fradit erősítő – és ott Mészáros Reát kiszorító – Pásztor Noémi lett a harmadik utazó (ő kezdi tartalékként a tornát). Egyikük sem múlt még el 22 éves, és – rég volt ilyen – mindegyikük terhelhető védekezésben, támadásban egyaránt.

• IRÁNYÍTÓK ÉS ÁTLÖVŐK. Bár láttuk már jobb formában, mint az ősszel, a jelenlegi magyar válogatott szinte elképzelhetetlen Kovacsics Anikó nélkül, akire támadásban vezérszerep hárul a vb-n is. Mellette Tóth Gabriella is az állandóságot képviseli, aki súlyos sérülései után talán mostanra érte úgy utol magát, és nyújtja azt a teljesítményt, amit juniorkori berobbanásakor vártunk tőle, várta magától. Esély van rá, hogy a vb-n két irányítós rendszerben olykor-olykor egyszerre is pályán legyenek. Mögöttük még az abszolút újonc, a válogatottban a vb előtt bemutatkozó Vámos Petra az, aki játékperceket kaphat, ő gyakorlatilag a váci Lakatos Ritát és a dunaújvárosi Szalai Babettet szorította ki a tavalyi keretből.

A lövők közül Háfra Noémi beválogatása két évvel ezelőtt meglehetősen váratlan volt, azóta sokszorosan igazolta az élet, Tomori Zsuzsannához hasonlóan megkérdőjelezhetetlen a helye, így vagy úgy, kulcsjátékosok lesznek. A másik oldalon Klujber Katrin és Kovács Anna a keret legjobb formában lévő játékosai közé tartozik, és az első meccsre tartalékként számításba vett Kiss Nikolettel olyan triót alkotnak, amely balkezes lövők között mostanában nem jellemezte a válogatottat. Ettől függetlenül Rasmussennek alighanem sok fejtörést okoz a poszton megtalálni az egyensúlyt, előbbi két játékos ugyanis elsősorban támadásban, utóbbi védekezésben használható jobban. Hámori Konszuéla, Kopecz Barbara és Debreczeni-Klivinyi Kinga maradt itthon, ám különösen a jobbkezesek között hosszú távon még erősödhet is a verseny, ugyanis az NB I góllövőlistájának éllovasa, Kácsor Gréta, illetve a juniorválogatott másik kulcsfigurája, a szintén váci Kuczora Csenge egyelőre be sem került a bő keretbe – s esetükben valószínűleg az egyelőre szón van a hangsúly.

>> Részletes program és menetrend – a 2019-es, japán női kézilabda-világbajnokság adatbankja ITT érhető el.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VB-RE
Kapusok:
BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), KISS Éva (Győri Audi ETO), TRIFFA Ágnes (DVSC Schaeffler)
Jobbszélsők: FALUVÉGI Dorottya (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (DVSC Schaeffler), KISS Nikolett (Érd – tartalék)
Irányítók: KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓTH Gabriella (Érd), VÁMOS Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: SZABÓ Laura (Érd), TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler), PÁSZTOR Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria – tartalék)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), TOMORI Zsuzsanna (Siófok KC)
Balszélsők: MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány:
Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Beáta
Kapusedző: BAKOS István

A BŐ KERET TOVÁBBI TAGJAI VOLTAK
Kapusok: JANURIK Kinga (Érd), SZIKORA Melinda (Siófok KC)
Jobbszélső: KOVÁCS Anett (EUbility Group Békéscsabai ENKSE)
Jobbátlövő: HÁMORI Konszuéla (Váci NKSE)
Irányító: LAKATOS Rita (Váci NKSE)
Beálló: BORDÁS Réka (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: DEBRECZENI-KLIVINYI Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOPECZ Barbara (EUbility Group Békéscsabai ENKSE)
Balszélsők: HÁRSFALVI Júlia (Siófok KC), PUHALÁK Szidónia (Győri Audi ETO)

A magyar válogatott csoportmérkőzései (magyar idő szerint)
November 30., szombat, 10.00:
Magyarország–Kazahsztán (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 1., vasárnap, 10.00:Spanyolország–Magyarország (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 3., kedd, 7.00:Magyarország–Montenegró (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 4., szerda: 11.00:Magyarország–Szenegál (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 6., péntek, 11.00:Románia–Magyarország (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)

NŐI KÉZILABDA-VB (2019. november 30. – december 15., Kumamoto, Japán)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Kumamoto):Kuba, Angola, Szlovénia, Norvégia, Hollandia, Szerbia
B-csoport (Jamaga, Kumamoto):Ausztrália, Brazília, Dél-Korea, Dánia, Franciaország, Németország
C-csoport (Jacusiro, Kumamoto):Kazahsztán, Szenegál, Spanyolország, MAGYARORSZÁG, Románia, Montenegró
D-csoport (Kumamoto):Kongói DK, Argentína, Kína, Svédország, Oroszország, Japán

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik