Női kézi-vb: Jobban készülnek rám, nekem pedig nehéz változtatnom – Háfra

Roska Emese BoglárkaRoska Emese Boglárka
Vágólapra másolva!
2019.11.28. 09:20
null
Noha a világbajnokság következik, Háfra Noéminek már az olimpia jár a fejében (Fotó: Török Attila)
Háfra Noémi érzi, sokkal jobban készülnek rá az ellenfelek, de Japánban szeretne újat mutatni – még akkor is, ha fáradtan kezdte a felkészülést. 

 

Nincs könnyű dolga Háfra Noéminek, hiszen ha át akarja vinni a maga által magasra tett lécet, a világbajnokság egyik legjobb magyarjának kell lennie.

Névjegy: Háfra Noémi
Született: 1998. október. 5., Cegléd
Magassága/testsúlya:
180 cm/72 kg
Posztja: balátlövő
Klubjai: Gyömrő (2009–2013), FTC (2013–2016, 2017–), MTK (2016–2017)
Válogatottság/gól: 34/89
Kiemelkedő eredményei: Eb-7. (2018), junior-világbajnok (2018), junior Eb-3. (2017), ifjúsági Eb-3. (2015), magyar bajnok (2015), az Eb All Star-csapatának tagja (2018), a junior vb All Star-csapatának tagja (2018), az év junior kézilabdázója (2017, 2018)

Egy évvel ezelőtt, élete második felnőttvilágversenyén az All Star-csapatba került, ráadásul sokáig emlékezetes, utolsó másodpercekben szerzett góllal nyerte meg a németek elleni középdöntős mérkőzést, azaz megmutatta, kiélezett helyzetekben is lehet rá számítani.

Számítanak is, hiszen klubjában, a Ferencvárosban ebben az idényben is kulcsjátékos, és a válogatottban is alapemberként kalkulálnak vele; Kim Rasmussen szövetségi kapitány balátlövőben elsősorban vele tervez, míg Tomori Zsuzsannának inkább a védekezésben szán szerepet. Háfra az elvárásoknak megfelelve küzdött, kapart a Szöul-kupa mérkőzésein is, miközben – akárcsak jó néhányan a többiek közül – elcsigázottan vágott bele a világbajnoki felkészülésbe.

„Nagyon húzós volt az őszi szezon, fáradtnak, kifacsartnak érzem magam – jegyezte meg a Távol-Keletre utazás előtt a 21 éves kiválóság. – Maga az év is zsúfoltan alakult, és hiába jutott a nyáron egy hónapom a pihenésre, gyorsan elillant az akkor kapott lendület.”

Pedig szükség lesz a szellemi-fizikai frissességre, hiszen míg tavaly az Eb-n még nem elsősorban rá koncentráltak a riválisok, most az ellenfelek elemzőinél garantáltan ő az egyik „agyonvideózott” játékos.

„A klubmeccseken is észrevettem, hogy sokkal jobban figyelnek és készülnek rám, nekem pedig nehéz változtatnom azon, amit eddig csináltam – folytatta Háfra. – A célom, hogy mégiscsak módosítsak ezt-azt, a kulcsjátékos talán egyik ismérve, hogy képes váltani. Igyekszem kiismerhetetlenebbé válni, persze nemcsak nekem, a csapatnak is meglepetést kell szereznie.”

Ehhez minden adva van, hiszen korosztályos „királylányok” csatlakoztak: a tavalyi junior-világbajnok csapatból hatan kerültek a 18-as keretbe, plusz az idén U19-es Eb-t nyerő Vámos Petra. Háfra a korábbi vb- és Eb-szerepléssel már-már tapasztaltnak mondható.

A válogatott még november 19-én utazott el Dél-Koreába, ahol egy győzelemmel és két vereséggel zárta a felkészülési tornát, majd csütörtökön repül Japánba, hogy szombaton Kazahsztán ellen kezdje el a világbajnokságot.

„Vártam, hogy célegyenesbe kerüljünk, és végre felüljek a gépre – mondta még itthon Háfra. – Ugyan most a vébé következik, de már az olimpiára jutás lebeg a szemünk előtt, és ez nagyon feldob – mégiscsak az olimpiáról beszélünk! Sok mindenre képes lehet a csapatunk, hiszen remekül kiegészítjük egymást. A rutinosak segíthetik a tapasztalatlanabbakat, mi meg felnézünk rájuk, és megcsináljuk, amit mondanak.”

Ahogyan a lapunknak a múlt héten nyilatkozó Stine Bredal Oftedal, Háfra sem gondolkodott még azon, minek örülne karácsonyra, de akárcsak a norvég irányító, ő is szívesen tenne vb-aranyat a fa alá. Noha a magyar válogatottól hatalmas bravúr lenne az első hely, az biztos, sokat érhet Háfra vagánysága.

>>Részletes program és menetrend – a 2019-es, japán női kézilabda-világbajnokság adatbankja ITT érhető el.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VB-RE
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO), Triffa Ágnes (DVSC Schaeffler)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Kiss Nikolett (Érd), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (DVSC Schaeffler)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóth Gabriella (Érd), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Szabó Laura (Érd), Pásztor Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány:
Kim Rasmussen
Edző: Siti Beáta
Kapusedző: Bakos István

NŐI KÉZILABDA-VB (2019. november 30. – december 15., Kumamoto, Japán)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Kumamoto):Kuba, Angola, Szlovénia, Norvégia, Hollandia, Szerbia
B-csoport (Jamaga, Kumamoto):Ausztrália, Brazília, Dél-Korea, Dánia, Franciaország, Németország
C-csoport (Jacusiro, Kumamoto):Kazahsztán, Szenegál, Spanyolország, MAGYARORSZÁG, Románia, Montenegró
D-csoport (Kumamoto):Kongói DK, Argentína, Kína, Svédország, Oroszország, Japán

A magyar válogatott csoportmérkőzései (magyar idő szerint)
November 30., szombat, 10.00:
Magyarország–Kazahsztán (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 1., vasárnap, 10.00:Spanyolország–Magyarország (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 3., kedd, 7.00:Magyarország–Montenegró (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 4., szerda: 11.00:Magyarország–Szenegál (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 6. péntek, 11.00:Románia–Magyarország (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe. A világbajnokság győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek olimpiai selejtezőt játszhatnak 2020 márciusában. Amennyiben kvótával már rendelkező csapat a 27. hely között végez, a selejtezős részvételi lehetőségek a világbajnoki rangsor további válogatottjaira szállnak át.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik